przysucha.pl 10.10.04, 23:16 ... i zapraszam do dyskusji wszystkich mieszkancow i sympatykow tego uroczo polozonego miasta w zachodniej czesci Ziemi Radomskiej! Pozdrawiam, -- przysucha.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cancro Re: Pozdrowienia z Wrocławia 02.12.04, 13:59 Witam! Powiat przysuski to rodzinne strony mojej Mamy i moje. Wprawdzie urodziłem się w Starachowicach, to na skutek zbiegu różnych okoliczności w papierach mam napisane "urodzony wRzucowie gm. Borkowice". Moja Mama wraz moim pochodzącym z Radomia Tatą wyjechali jak to u Was mówią (a nas to irytuje) "na Zachód". Mnie zaś los rzucił do najwspanialszego miasta w Polsce - do Wrocławia! Bywam w Przysusze i Rzucowie - zawsze to niezapomniane wakacje. Ostatnio jednak bywam coraz rzadziej - i ja i kuzyni dorośliśmy i coraz bardziej jesteśmy pochłonięci własnymi sparwami. Założycielowi forum życzę wiele wytrwałości! Nie wystarczy bowiem forum założyć, jest ono tak jak młoda roślinka, której trzeba ciągle doglądać i pielęgnować. Musisz też znaleźć sposób na zainteresować forum szersze grono odbiorców, w przeciwnym razie stanie się ono kilumiesięczną efemerydą... Odpowiedz Link Zgłoś
jdk Re: Pozdrowienia z Wrocławia 02.12.04, 20:10 Pozdrowienia dla Wroclawia - mojego ulubionego miasta w Polsce (oprocz Radomia, rzecz jasna!) :) Odpowiedz Link Zgłoś
ameli.a Re: Pozdrowienia z Wrocławia 15.01.05, 16:48 Zaskoczona, że isnieje takie forum, postanowiłam też pozdrowić założyciela. Czasami bywamy w Przysusze. Zadbajcie o zalew:) Odpowiedz Link Zgłoś
cancro Re: Jak pisać? 30.01.05, 06:34 No właśnie, jak odmieniać nazwę waszego miasta? W "Przysusze", czy w "Przysuchej"? W mojej rodzinie mówi się w "Przysusze". Jest takie miasto, Sucha Beskidzka i mówi się w "Suchej". Czy to taka sama konstrukcja językowa. Jest w Przysusze/Przysuchej jakiś lingwista? Odpowiedz Link Zgłoś
adamn5 Re: Jak pisać? 11.02.05, 20:54 W naszym regionie mówi sie w Przysusze, do Przysuchy z Przysuchy. Inna miejscowośc z naszego rejonu Odrzywół: niektórzy z poza - mowią jade do Odrzywoła - a wszyscy w Odrzywole mówia - jadę do Odrzywołu , ktore jest prawidłowe. Z kąd jesteś z Odrzywołu a obcy powie z Odrzywoła. Pozdrowienia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
isoxazolidine Re: Jak pisać? 12.02.05, 11:24 'Odrzywołu' czy 'Odrzywołów' ?? bo spotykam sie z różnymi sposobami wymowy ... Odpowiedz Link Zgłoś
adamn5 Re: Jak pisać? 13.02.05, 16:41 Wydaje mi sie że "Odrzywołów" to liczba mnoga a Odrzywół to liczba pojedyncza. Pozdrowienia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
grabek_radek Re: Pozdrowienia z Wrocławia 14.11.05, 10:46 Witam!!! Nie nie nie ludzi prosze odwiedzic www.przysucha.goin.pl to jest forum przysuchy Odpowiedz Link Zgłoś
alaosa Re: Otwieram forum Przysuchy! 01.05.05, 21:01 Witamy przysuszan! Kto tu jeszcze ma dostęp do internetu? Odpowiedz Link Zgłoś