Dodaj do ulubionych

remont ul. Foksal

15.10.04, 16:22
Nasi eksperci sa jak zwykle slepi,a Gazeta Stołęczna zaspała, a tu cicho,
cichutko ZTP remontuje nam ulice Foksal i co? jak to co, ta urocza uliczka
zostanie wyłozona po obu stronach kostka bauma, krawęzniki będa w
wieksozści betonowe itd. itp. i co ztego że Pomnik Historii i co z tego że
blikso Trakt królewski, nic ot Prywislanskij Kraj dalej.
Obserwuj wątek
    • s.fug Re: remont ul. Foksal 16.10.04, 20:08
      Uprzejmie przypominam, że na Foksal mieści się Biuro Stołecznego Konserwatora
      Zabytków... To tak a propos ślepoty.
      Czy prace już się zaczęły?
      • korowiow86 Re: remont ul. Foksal 17.10.04, 12:18
        Jeśli jesteśmy już przy Foksal - ostatnio coś zaczęło ruszać w sprawie
        zdemolowanych kamienic przy tej ulicy.
        Z tego co wiem, właścicielem nr 15 jest NAM Borowski. Dobiega końca wysiedlanie
        ostatnich lokatorów z budynku; ma się w nim mieścić hotel i biura. Przednia
        częśćbudynku ma zostaćodrestauroawan, oficyny zburzone (te informacje nie są do
        końca pewne - usłyszałem je od jednego z wysiedlanych mieszkańców).
        Niestety, wygląda na to, że los Foksal 13 został już przesądzony. Usiłowałem
        prywatnie zainteresować tą sprawą kilku śródmiejskich radncyh, ich początkowe
        reakcej były bardzso zachęcajace (przewodniczący klubu Plaqtformy pochwalił
        mnie nawet za "obywatelską postawę"...). Niestety, na deklaracjach się
        skończyło - a sugerowałem jedynie zabezpieczenie budynku i oczyszczenie
        podwórzxa z wraków samoch odów; to chyba nie jest wiele. Możliwe, że problem
        stanowi to, że jedno z mieszkań nadal jest zajmowane przez dawnych mieszkańców
        kamienicy (nie meneli/narkomanów). W każdym razie moje ostatnie maile do
        radnych zosatały już bez odpowiedzi.
      • erazm1 Re: remont ul. Foksal 19.10.04, 09:44
        remont trwa od dobrych dwóch tygodni, buldożery działają
    • lewe_oko Re: remont ul. Foksal 17.10.04, 19:37
      Ale Foksal nie zostanie zamieniony w deptak???
      • tomasz.urzykowski Re: remont ul. Foksal 02.11.04, 12:40
        Nie, Foksal nie będzie deptakiem, ale ulicą z szerokimi chodnikami, masą miejsc
        do parkowania dla samochodów itd. A co gorsza - większość nawierzchni to
        tandetna kostka bauma. Oto tekst, który na ten temat napisałem.

Zrobiona na Holland
        Miało być elegancko, jest jak na parkingu przed supermarketem. Ulicę Foksal
        zalewa szara betonowa kostka bauma. Do stojących tu zabytkowych pałaców i
        kamienic pasuje jak plastikowe okna do gmachu Zachęty
        - To jakiś horror! Wielkie połacie wybrukowane tandetną cementową kostką tuż
        przy Nowym Świecie. Kto na to zezwolił? - denerwuje się Jan Borkowski,
        mieszkaniec jednego z pobliskich domów.
        - Na moich oczach wywożono ciężarówką solidne kamienne krawężniki - zaalarmował
        nas inny czytelnik „Gazety”.
        Remont ulicy prowadzi śródmiejski Zarząd Terenów Publicznych. Za około milion
        złotych wymienia nawierzchnię, poszerza chodniki, wytycza miejsca postojowe dla
        samochodów. Choć pozostawia większość przedwojennych krawężników i stary
        kamienny bruk w zatokach parkingowych (na wschód od ul. Kopernika), a nawet
        brukuje granitową kostką fragment jezdni przy Nowym Świecie, równocześnie
        wykłada szerokie chodniki zwykłą betonową kostką bauma. W przysłanym do
        redakcji wyjaśnieniu ZTP nazywa ten materiał „kostką brukową typu Holland”.
        - Takie same chodniki są na sąsiednich ulicach Gałczyńskiego, Kopernika i
        Krywulta. Dzisiaj to najlepszy materiał, trwały i ładny - tłumaczy Jerzy
        Szawiel, inspektor nadzoru z ZTP.
        Trudno się z tym zgodzić, gdy się porówna chodniki na Foksal z estetycznymi
        trotuarami Nowego Światu czy ul. Smolnej, ułożonymi z płyt i granitowej kostki.
        W ZTP dowiadujemy się, że nawierzchnia Foksal została uzgodniona z wojewódzkim
        konserwatorem zabytków. Rzecznik urzędu konserwatorskiego Hanna Lewicka
        przyznaje, że maju 2003 r. konserwator pozytywnie zaopiniował plany remontu
        ulicy i położenia na niej betonowych kostek. Zaraz jednak zastrzega: - Są różne
        rodzaje kostek. Można było dobrać taki, który pasuje do charakteru ulicy.
        Szczegółowy projekt remontu miał być z nami uzgodniony, ale nikt go nam nie
        przedstawił. To niedopatrzenie urzędników Śródmieścia wydających zgodę na
        remont - twierdzi.
        Przy Foksal siedzibę ma stołeczny konserwator zabytków. Widząc układanie kostki
        bauma nie zareagował. Twierdzi, że nic w tej sprawie nie może zrobić. - Foksal
        nie jest w mojej gestii - mówi stołeczny konserwator Ewa Nekanda-Trepka. -
        Ponieważ to część Traktu Królewskiego, uznanego za pomnik historii, wszystkie
        zmiany tutaj uzgadnia wojewódzki konserwator zabytków.
        Czy wojewódzki konserwator zamierza coś zrobić? Czy przerwie remont? A może
        nakaże zastąpienie bauma lepszą nawierzchnią? - Ulica Foksal nie jest wpisana
        do rejestru zabytków i nie możemy przerwać remontu - odpowiada rzecznik Hanna
        Lewicka. - Zresztą, ta kostka nie wygląda aż tak strasznie.
        • marwoy Re: remont ul. Foksal 03.11.04, 18:56
          A na Swiętokrzyskiej ZDM zrywa granitową kostkę na miejscach parkingowych i
          wali wszędzie (także na chodnikach) kostkę bauma. I jak zwykle ten najgorszy
          sort. Tymczasem wzdłuż Palisadowej (Wólka Węglowa) położył porządne płyty. I
          gdzie tu logika ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka