Dodaj do ulubionych

Bunt przeciw ściąganiu

• Gość: Scisły umysł Czyje przyzwolenie? Muzeum Narodowego!!! IP: *.netcafe.waw.pl 30.11.04, 18:12
      Uważam,ze trzeba krytycznie odnieść się do zachowania Muzeum Narodowego.To ono
      stworzyło taką sytuację, że była tylko jedna osoba ze szkoły uzyczającej
      salę.Teraz nie chce unieważnić zawodów!To właśnie jest przyzwolenie na
      czerpanie korzyści z udowodnionej nieuczciwości!Bo p.Szymczak akurat szkoła nic
      zrobić nie może - ona ma 25 lat stażu czy więcej i takich trzyma się już do
      emerytury bo ich nie mozna zwolnić!
    • Gość: Manau Obrona IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 30.11.04, 21:42
      Po pierwsze uważam, że Batory jest szkołą bardzo dobrą i ten artykuł tego dobrego imienia nie podważa. Dzięki niemu liceum się "czyści" z brudów, które się zdarzają. A uczniami Batorego wcale nie są kujony/lamusy - są tam normalni ludzie, tak jak w innych miejscach. Chodzą na piwo, niektórzy palą zielsko, inni nie zdają, inni mają najlepsze wyniki - tak jak wszędzie.

Pragnę obronić dziennikarzy gazety i uczniów z dyktafonem - artykuł nie ukazałby się bez jednoznacznych dowodów, bo Pani Szymczyk mogłaby wtedy oskarżyć GW o zniesławienie. Ponieważ dowody istnieją, ponieważ uczniowie donieśli, pani Szymczyk nie ma żadnych szans w żadnym sądzie, bo to ona jest winna.

Dziwię się ludziom, którzy popierają p. Szymczyk i ściąganie, i nieuczciwość. Ja wierzę w dobro i szczerość. 80% naszego społeczeństwa nie rozumie informacji z prognozy pogody, ani ich nie zapamiętują. Czy to dobrze? Polacy mają wielkie mniemanie o sobie i wielkie roszczenia, a powinni być bardziej pokorni i ciężko pracować, uczyć się, bo tylko wtedy coś osiągną. Ktoś na forum powiedział "po cholerę oni mają się tego wszystkiego uczyć! Muszą być sprytni, bo nie poradzą sobie w życiu". Właśnie ci, którzy byli sprytni, trafili na pierwszą stonę i są z tego dumni. A ja ich w pełni popieram.
      • Gość: maa Re: Obrona IP: *.aster.pl 01.12.04, 01:08
        Dlaczego ferujesz wyroki?Byłeś tam?Słuchałeś nagrania?Ja natomiast wiem,że
        szanowna Pani Redaktor nie pofatygowała się nawet aby porozmawiać z pozostałymi
        uczestniczkami etapu.Wyobraź sobie,że one dowiedziały się o całej aferze z
        Gazety.Także o tym,że coś nagrywały oraz że im podpowiadano.Jak to świadczy o
        rzetelności dziennikarskiej?
        • losiu4 Re: Obrona 05.12.04, 21:55
          sprawa jest prosta jak świński ogon: są wątpliwosci - to do sadu. I wtedy niech
          rozstrzygnie się, czy nagranie jest wierygodne, czy też nie.

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: Gucio Jawność imienia i nazwiska IP: *.klon.com.pl / *.crowley.pl 30.11.04, 21:49
      Mam pytanie do wszystkich - co myślicie o tym, że Gazeta podała imię i nazwisko p. Szymczyk, a nie napisała np. Teresa Sz.? Czy to w porządku?

Osobiście wydaje mi się, że to dobrze. Powinna się wstydzić i to jest dla niej najsurowsza i najsprawiedliwsza kara. Nie wyrzucą jej z pracy, bo chroni ją karta nauczyciela, ale teraz może sama odejdzie? Czy będzie w stanie spojrzeć swoim uczniom w oczy?
    • Gość: mała_czarna Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:04
      Powiem wam ludzie tyle: Gazeta Wyborcza MOCNO podkolorowała całą sytuację. Chodziło im jedynie o uzyskanie "sensacyjnego" materiału. Przykro mi, gdyż to psuje opinię o mojej szkole (Tak, mojej. Chodzę do Batorego i jestem z tego DUMNA). Zastanawiam się tylko, jaka to przyszłość czeka nasz kraj, jeżeli niedługo wszyscy wszystko będziemy nagrywać? W tym miejscu należy podziękować redaktorowi Michnikowi za nowy zwyczaj... Naprawdę piękny zwyczaj :/
    • Gość: rycho Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.osk.enformatic.pl 30.11.04, 22:39
      farsa i dość dobrym liceum wstyd i hańba!!!!!!!!!!!!
    • Gość: rycho Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.osk.enformatic.pl 30.11.04, 22:39
      farsa i w
      dość dobrym liceum wstyd i hańba!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Nestle BATORY TO I TAK NAJLEPSZA SZKOŁA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:51
      Właśnie. Przynajmniej w Warszawie.
    • Gość: k Szkoła oszustów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:52
      • Gość: maa Re: Szkoła oszustów? IP: *.aster.pl 30.11.04, 23:05
        Nie uogólniaj i naucz się czytać.ETAP olimpiady odbywał się NA TERENIE Batorego
        a uczestniczyli w nim uczniowie z RÓŻNYCH liceów.
        • losiu4 Re: Szkoła oszustów? 01.12.04, 10:35
          Gość portalu: maa napisał(a):

> Nie uogólniaj i naucz się czytać.ETAP olimpiady odbywał się NA TERENIE
          > Batorego

"Egzaminatorka Teresa Szymczyk pracuje w Batorym od 25 lat"
          "Liceum nie jest jednak bez winy. Być może do sytuacji nigdy by nie doszło,
          gdyby w komisji zasiadło zgodnie z regulaminem trzech nauczycieli, a nie tylko
          Teresa Szymczyk"

> a uczestniczyli w nim uczniowie z RÓŻNYCH liceów.

"Egzaminatorka podpowiadała nam na teście: wskazywała odpowiedzi, albo głośno
          je sugerowała. Częściej uczniom z Batorego niż pozostałym"
          "Kilku licealistów, którzy nie uczą się w Batorym, odcięło się. Uznali, że
          zachowanie nauczycielki było nieuczciwe i że tak tego nie zostawią"

wnioski z cytatów wyciągnij sam(a)

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: Konkret Czy p.Sałwacka wszystko sprawdziła??? IP: 213.241.34.* 01.12.04, 10:51
            "Liceum nie jest jednak bez winy. Być może do sytuacji nigdy by nie doszło,
            gdyby w komisji zasiadło zgodnie z regulaminem trzech nauczycieli, a nie tylko
            Teresa Szymczyk"

> a uczestniczyli w nim uczniowie z RÓŻNYCH liceów.
            W zawodach ponadszkolnych komisje ustala i zapewnia organizator, czyli Muzeum
            Narodowe.
            Warto czytać nie tylko ze zrozumieniem, ale i krytycznie!!!
            • karolina-s5 A czy p. Zuber-Zielicz zna przepisy? 03.12.04, 12:37
              Dyrektor powołuje komisję egzaminacyjna na etapie szkolnym. Niestety.
              • Gość: Bat A czy ty je znasz? IP: 213.199.192.* 03.12.04, 18:47
                W tych zawodach brali udział uczniowie z kilku szkół.Każda ma swojego
                dyrektora.To który z nich miał powołać komisję??? Odpowiedz mądralo!
                A wogóle w Warszawie mogliby zebrać tych wszystkich (a jest ich niewielu!)
                uczniów zainteresowanych tym pamięciowym konkursikiem w jednej sali i pod
                nadzorem pań z Muzeum Narodowego przeprowadzić ten etap.Nie byłoby problemu z
                tym czy , gdzie i komu pomagają bardziej lub mniej.Ale panie są leniwe i tylko
                kasę biorą za "organizowanie".
                • karolina-s5 Re: A czy ty je znasz? 04.12.04, 11:55
                  Pan/pani Bat to szanowny reprezentant grona p. , jak sadze? Nie wymieniając po
                  nazwisku. Nie szkoda czasu na nurzanie się w uczniowskim forum? Taka poważna
                  osoba...
                  A na czyim to terenie odbywała się olimpiada?
                  Skoro dyrekcja szkoły jest taka uczciwa do bólu i w porzadku, to dlaczego swoim
                  uczniom (zdawali chyba w zdecydowanej wiekszości) nie zapewniła porzadnej
                  regulaminowej komisji?
                  • Gość: Bat Re: A czy ty je znasz? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.04, 12:54
                    Jak zawody są międzyszkolne, to od zapewnienia komisji jest organizator - Muzeum
                    Narodowe.Poza szkołami artystycznymi nauczyciel sztuki jest co najwyżej 1 w
                    każdej szkole, a i to na parę godzin.Komisja jest głównie od sprawdzania prac-
                    musi się składać z nauczycieli tego przedmiotu!Gdzie byli nauczyciele sztuki
                    czy czegoś podobnego z pozostałych szkół?
                    P.S.Nie jestem nauczycielem tylko uczniem, za to umiem logicznie myśleć.
                    • losiu4 Re: A czy ty je znasz? 05.12.04, 22:03
                      Gość portalu: Bat napisał(a):

> Jak zawody są międzyszkolne, to od zapewnienia komisji jest organizator -
                      > Muzeum Narodowe.

masz racje. A dopowiedz jeszcze jedno: złamanie regulaminu oznacza
                      unieważnienie egzaminu :)

> Poza szkołami artystycznymi nauczyciel sztuki jest co
                      > najwyżej 1 w każdej szkole, a i to na parę godzin.Komisja jest głównie od
                      > sprawdzania prac- musi się składać z nauczycieli tego przedmiotu!Gdzie byli
                      > nauczyciele sztuki
                      > czy czegoś podobnego z pozostałych szkół?

żenada, nie usprawiedliwienie.

> P.S.Nie jestem nauczycielem tylko uczniem, za to umiem logicznie myśleć.

ja tez nie, nigdy nie ukończyłem renomowanego liceum rzędu Batorego. Ale takie
                      tłumaczenie (o ile prawdą jest nagranie) to wstyd, nie logiczne myślenie.

Pozdrawiam

Losiu

• Gość: Bat Niech żyje logika! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.12.04, 22:15
                        Jak zawody są międzyszkolne, to od zapewnienia komisji jest organizator -
                        > Muzeum Narodowe.

masz racje. A dopowiedz jeszcze jedno: złamanie regulaminu oznacza
                        unieważnienie egzaminu :)

> Poza szkołami artystycznymi nauczyciel sztuki jest co
                        > najwyżej 1 w każdej szkole, a i to na parę godzin.Komisja jest głównie od
                        > sprawdzania prac- musi się składać z nauczycieli tego przedmiotu!Gdzie byli
                        > nauczyciele sztuki
                        > czy czegoś podobnego z pozostałych szkół?

żenada, nie usprawiedliwienie.<

Na czym ta żenada polega?
                        W tej sprawie są dwa wątki:
                        1.Co tak naprawdę wydarzyło się w trakcie tych eliminacji?I to może
                        rozstrzygnąć tylko kaseta.O ile wiem redakcja jej nie ma - ma ją tylko
                        nagrywający, który puścił ją tylko dziennikarce.
                        2.Kto jest winien, że był tylko jeden nauczyciel i to nauczyciel części uczniów
                        (wtedy zawsze są możliwe taki podejrzenia o nierówne traktowanie)?Kto powinien
                        był powołać komisję i kto w niej powinien być?Gdyby ona się składała tylko z
                        nauczycieli Batorego( i na dodatek sprawdziła prace!)to pole do słusznych i
                        niesłusznych żalów byłoby jeszcze większe!
                        Czytaj uważnie i ze zrozumieniem, nie rzucaj słowami, które można obrócić
                        przeciwko Tobie, np.tą żenadę.
                        • losiu4 Re: Niech żyje logika! 09.12.04, 09:59
                          Gość portalu: Bat napisał(a):

> > Poza szkołami artystycznymi nauczyciel sztuki jest co
                          > > najwyżej 1 w każdej szkole, a i to na parę godzin.Komisja jest głównie od
                          > > sprawdzania prac- musi się składać z nauczycieli tego przedmiotu!Gdzie byli
                          > > nauczyciele sztuki
                          > > czy czegoś podobnego z pozostałych szkół?

> żenada, nie usprawiedliwienie.

> Na czym ta żenada polega?

na typowej kelnerskiej odzywce: to nie ja, to kolega...

> W tej sprawie są dwa wątki:
                          > 1.Co tak naprawdę wydarzyło się w trakcie tych eliminacji?I to może
                          > rozstrzygnąć tylko kaseta.O ile wiem redakcja jej nie ma - ma ją tylko
                          > nagrywający, który puścił ją tylko dziennikarce.
                          > 2.Kto jest winien, że był tylko jeden nauczyciel i to nauczyciel części
                          > uczniów (wtedy zawsze są możliwe taki podejrzenia o nierówne traktowanie)?Kto
                          > powinien był powołać komisję i kto w niej powinien być?Gdyby ona się składała
                          > tylko z nauczycieli Batorego( i na dodatek sprawdziła prace!)to pole do
                          > słusznych i niesłusznych żalów byłoby jeszcze większe!
                          > Czytaj uważnie i ze zrozumieniem, nie rzucaj słowami, które można obrócić
                          > przeciwko Tobie, np.tą żenadę.

nie zmieni się niezależnie od tego, co się stanie. Jeśli prawdę mówi artykuł -
                          usprawiedliwienia na pozwolenie na ściąganie będą śmieszne. Dlatego ze
                          niezależnie od tego, gdy jest 1 czy 100 pilnujących, nie powinno sie zdarzyć
                          to, co się stało. Jeśli artykuł kłamie - wstyd powinno być autorowi artykułu.
                          Ja mam to, co jest napisane. I na podstawie tego piszę, co myślę. Tu nie chodzi
                          o nazwiska czy liceum, tylko o sam fakt przyzwolenia na oszukiwanie i czynne
                          uczestniczenie w nim. I to dość wybiórcze.

Pozdrawiam

Losiu
            • losiu4 Re: Czy p.Sałwacka wszystko sprawdziła??? 05.12.04, 21:47
              widzisz.. staram sie czytac ze zrozumieniem i krytycznie. I jakbym nie patrzył,
              Batory nie wygląda zbyt ciekawie. Weźcie sobie tam miotłę i zróbcie porządek.
              Bo wiesz, Twoje tłumaczenie wyglada jak uniewinnienie złodzieja, bo ochroniarz
              hipermarketu pozwolił i pomógł mu ukraść.

Pozdrawiam

Losiu
          • Gość: wila Re: Szkoła oszustów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:41
            jasne, jasne. znam pania szymczyk - podpowiadala czesciej uczniom z batorego
            TYLKO dla tego, ze ich zna, a zrobila to jedynie z naiwnosci i sympatii.
      • Gość: Hegemon Re: NIE - Szkoła oszustów IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 02:14
        Jedenaste: Nie bedziesz generalizowal!

Nie, nie jestem absolwentem ani uczniem Batorego.
        Po prostu nie lubie uogolniania na podstawie zachowan jednostkowych.
    • Gość: Ditran TO PROMOCJA DONOSICIELSTWA IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 23:59
      i powtórka z lat 50. Brawo
      • Gość: kasia ditran, mam trefnego laptopa... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:11
        mam trefnego laptopa i widze, ze ty trzexwo myślisz. pomozesz upłynnić za
        działkę, :).
      • Gość: Hegemon Re: TO PROMOCJA KOLESIOSTWA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 02:17
        Czyli rowniez powrot do lat 50...
        • Gość: Ija Ijewna Cień Pawki Morozowa IP: *.mps.gov.pl 01.12.04, 09:05
          Z tego, co pamiętam, sprawdziany z plastyki były podobne do owej nieszczęsnej
          olimpiady.

W dyskusji, co jest bardziej etyczne - ściągać/dać ściągać czy o tym powiadomić
          stosowne władze, niewiele da się więcej powiedzieć. Mnie tylko wisi nad głową
          duch Pawki Morozowa. (To ten radziecki chłopczyk, który doniósł na własnych
          rodziców. W efekcie rodzice poszli - nie pomnę dokładnie - na odstrzał bądź do
          łagru, a chłopczyk został bohaterem Związku Radzieckiego.) I jakoś wspomnienie
          tego miłego chłopczyny sprawiało, że i w liceum i na studiach byłam skłonna
          podpowiadać i nie dostrzegać tego procederu u innych.

Opinia Batorego. Uch.
          Ileż to się nasłuchałam i złotej i czarnej legendy na temat dostojnego liceum.
          Że snoby. Że na opinii jadą, bo ta im się jeno ostała. Że ćpuny. Że fałszywej
          wiedzy purchawki nadęte. Że arystokracja ducha. Itd. Itp. Nlp.

A rzeczywistość, w odróżnieniu od legend, jest w ciapki.
          Są (a przynajmniej byli w latach '93-'97)znakomici nauczyciele, między innymi
          genialna Nella biolożka. Byli też i średni. Byli i kiepscy.
          Uczniowie podobnie - tyle że jednak tych wściekle zdolnych, o nietypowych
          zainteresowaniach było więcej.

A za przykład poziomu rodzonej klasy podam fakt, że z ośmiorga startujących
          podówczas na prawo, ośmioro się dostało.
          • Gość: niunia z batorgo a sie nie dostalam IP: 5.5.* / 80.58.40.* 02.12.04, 13:29
            "w latach '93-'97)"
            w tych latach batory byl mi drugim domem (a wiadomo, w domu jak w domu)

"A za przykład poziomu rodzonej klasy podam fakt, że z ośmiorga startujących
            podówczas na prawo, ośmioro się dostało"

ja w tych latach w batorym sie uczylam i na prawo sie nie dostalam, z czego
            potem sie i tak cieszylam bo studiowalam co innego. konkluzja: prosze nie
            uogolniac. dzieci poslow i innych prominentow przyjeto z otwartymi ramionami,
            przykro mi bylo a zarazem slabo, jak pozniej zobaczylam kto pretenduje do
            wspoltworzenia "elity" naszego panstwa, nie dziwmy sie pozniej, ze korupcja sie
            szerzy.
            dodam, ze inteligenta ze mnie bestia, profesrowie mnie bardzo szanuja i licza
            sie z moim zdaniem.
            pozdrawiam Ela i dziekuje za poparcie.

• and192 Re: Bunt przeciw ściąganiu 01.12.04, 12:23
      Próbowała pomóc a młodzież zrewanżowała się dziwnie.
    • Gość: Zamoyski Nagrał to Piotr Łukasz kl.2 z Zamoyskiego!!! IP: *.netcafe.waw.pl 02.12.04, 17:18
      Uwazajcie jak z nim jesteście bo nagra i Was;-)!!!!!!!!!!!!!!
      • annadymna świństwo 02.12.04, 19:15
        Czyżby kolejną lekcję dawał nam Batory?

• Gość: maa Re: świństwo IP: *.aster.pl 02.12.04, 22:51
          A Tobie o co chodzi?
      • Gość: XIV W Zamoyskim są ciekawe stosunki i ludzie, jesli IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.12.04, 20:34
        facet stamtąd w pierwszym odruchu bierze się do nagrywania(i nosi ze sobą
        sprzęt), a w drugim biegnie do gazety;-)
    • Gość: K Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:50
      Coz...a moim zdaniem sprawe tak bardzo roztrzesiono nie wiadomo co po pewnie
      dlatego zeby szkola stracila w oczach innych...Ja uczeszczam do gim. im.
      Stefana Batorego i zdazylam poznac pania Terese Szymczyk lepiej niz ludzie
      ktorzy wypisuja o niej obrazliwe komentarze.Nikt nie ma dowodow a
      potencjalne "dowody" i "cytaty" pani Teresy sa jednak nie do konca wiarygodne...
      Prawda jest taka ze pani Teresa zawsze chce pomoc wytlumaczyc polecenia czy
      pytania...to ze uczy w Batorym od 25 lat o czyms swiadczy...mozna na sile
      szukac winnych a olimpiada trwa nadal...I naprawde nie warto wierzyc w kazde
      slowo pisane przez dziennikarzy.Wiem to bo sama interesuje sie
      dziennikarstwem.Warto najpierw poznac dowody i byc pewnym tego co sie mowi a
      nie od razu wysnuwac dwuznaczne komentarze.
    • Gość: falka Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.itpp.pl 03.12.04, 19:34
      KŁAMSTWO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! to jest śmieciowe dziennikarstwo coś
      takiego. ZNALIŚMY PYTANIA???? czy to też subtelna sugestia piotra łukasza? od
      12 do 18 mordowałyśmy się na maturze z włoskiego, od 18 d0 19.30 na olimpiadzie
      dopiero - jeśli to kogokolwiek interesuje.a swoją droga to może jednak ktoś by
      sie zając mógł takimi rzeczami: olimpiada mało że w dzień matury, to jeszcze
      się z nią pokrywa.
    • Gość: falka PROMOCJA KAPUSIÓW IP: *.itpp.pl 03.12.04, 19:39
      kto mu za to zapłacił? normalny człowiek by tego nie zrobił-tak bezinteresownie
      zdegradowac w oczach publiki całą szkołe.
    • Gość: falka TO UCZNIOWIE Z ZEWNĄTRZ WYCIAGNELI KSIAZKI IP: *.itpp.pl 03.12.04, 19:43
      oni pierwsi.szczerze:nie przyszło mi do głowy przepisywać z książki, to widać -
      a poza tym za duzo.
    • Gość: falka ANI SŁOWA DEZAPROBATY IP: *.itpp.pl 03.12.04, 19:46
      WIEM, BO TAM BYŁAM.Jakoś nikomu nie przeszkadzało, że profesorka coś
      sugeruje.NIKOMU. świętemu Piotrowi Łukaszowi TEŻ
    • Gość: ? ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.04, 07:57
      ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka