Dodaj do ulubionych

Wygnany cesarz

IP: *.devs.futuro.pl 02.12.04, 02:27
Skwer na Mokotowskiej, co prawda jest w centrum, ale jeżeli mamy szukać
czegoś dla Napoleona, który utracił olbrzymi plac w centrum, poszukajmy
czegoś bardziej reprezentacyjnego i przemyślanego.
Ja proponuje poczekać z tą poważną decyzją do zabudowania budynkami placu
Defilad i nazwać jego imieniem park przed Pałacem Młodzieży, albo przyszły
plac przed głównym wejściem do Pałacu Kultury.
(można by wtedy powrócić do idei postawienia pomnika na osi Pałacu,
oczywiście pomnika N)
Obserwuj wątek
    • Gość: MZ Re: Pomnikow dosc. IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 02.12.04, 06:48
      Po co stawiac kolejny? Jest ich juz za duzo. Niech sobie zabojady u siebie
      nastepnego generala postawia jak go kochaja.
    • Gość: A. Re: A co takiego zrobił de'Gaulle dla Polski? IP: *.mofnet.gov.pl 02.12.04, 08:45
      Poza wycofaniem Francji ze struktur militarnych NATO i przypochlebianiem się
      Moskwie na sto innych sposobów? Ochoczej wspópracy z RFN po załatwieniu
      interesów francuskich, choć Niemcy wschodu zrzec się nie chcieli? Prezydent
      Francji nie miał oczywiście obowiązku dbać o inne kraje, ale skoro nie dbał, to
      pomnik się nie należy.
      To już Kennedy lepszy, bo przynajmniej w czasie kryzysu kubańskiego się
      zachował odważnie i na Księżyc ludzkość doprowadził. Poza tym jednak też nie ma
      za co "ubrązawiać".
    • Gość: ab plac Napoleona IP: *.crowley.pl 02.12.04, 10:46
      Przed wojną był plac Napoleona. Czego więc szukać?
    • stary.prochazka Napoleon? A kto to był? 02.12.04, 12:16
      czy ktoś z tu obecnych czci de Gaulle'a, tak jak się wydaje autorowi? Bo ja nie
      i generalnie nie widzę powodu, zeby w jakikolwiek sposób honorować jakieś
      zakompleksione pseudomocarstwo, które ma czelność nas pouczać.
      Napoleon? A kto to był? Myślał o interesie Francji a nie naszym i stworzył
      sobie sezonowe wasalne państewko pod nazwą Księstwo Warszawskie, które
      przetrwało przez kilka lat. I za to mam mu być wdzięcznym, marnować dla niego
      plac w Warszawie? Mogę mu dać skwerek przy Trasie Łazienkowskiej, tak jak
      ostatnio uhonorowano takim skwerkiem o wiele nam bliższą Rygę.
      • margala Re: Napoleon? A kto to był? 02.12.04, 12:34
        Stary.Prochazko,
        krwawego Napoleona też nie cenię a z tą Rygą to prawdziwy skandal. możesz
        napisać coś więcej, bo sprawę przeoczyłem?
        • Gość: Ludwik XVI Re: Napoleon? A kto to był? IP: *.biosci.ohio-state.edu 02.12.04, 18:08
          po pierwsze: po co czcic zalosnego dupka de'gaulle'a? patrona "mocarstwowej
          francji", poprzednika i promotora jeszcze bardziej zalosnego dupka - czyraka?
          co on takiego zrobil, juz nawet nie dla polski ale dla francji? ze dostal w
          dupe od hitlera i wlazil w dupe stalinowi?
          po drugie: napoleon byl, owszem "cesarzem francuzow" ale nie byl francuzem
          tylko korsykaninem. co zreszta wyjasnia dlaczego mial jaja. gdyby byl francuzem
          to by sie poddal w pierwszej bitwie albo uciekl...
        • stary.prochazka trawnik dla Rygi, pomnik dla Napoleona 07.12.04, 09:24
          > Stary.Prochazko,
          > krwawego Napoleona też nie cenię a z tą Rygą to prawdziwy skandal. możesz
          > napisać coś więcej, bo sprawę przeoczyłem?

już odpowiadam; jakiś czas temu uroczyście, z wielką pompą w obecności władz
          miasta, przedstawicieli ambasady i telewizji otwarto w Warszawie Skwer
          Ryski.Dopiero niedawno miałem okazję go zobaczyć-otóż jest to tzw. gazon albo
          trawnik w jednym z kółek ślimaka Trasy Łazienkowskiej przy Wale Miedzeszyńskim,
          który moim zdaniem zakrawa na dyplomatyczną kompromitację.Można tam dotrzeć
          przechodząc pod Trasą Łazienkowską, po drugiej stronie trasy w tym samym
          miejscu stoi pomnik Berlinga patrzącego na drugi brzeg Wisły.
          Rozumiem że autorowi bardzo smakują wina podawane na przyjęciach w ambasadzie,
          gdzie zapewne jest częstym gościem ale w tej chwili większość Polaków ma chyba
          inny stosunek do naszych "byłych przyjaciół" znad Sekwany.
          Pozdrawiam
    • Gość: Plotek Re: Wygnany cesarz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:40
      A ja mysle, ze Napoleona powinna byc autostrada na Ursynowie, i tunel
      Napoleona. W Brukseli jest tunel JFK, a unas bedzie Napoleona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka