mozart 29.07.02, 17:29 Jak stare sa warszawskie filtry i kto je wybudowal? Prosze cos wiecej o nich powiedziec. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stalusek Re: Warszawskie Filtry 29.07.02, 18:21 Warszawskie filtry wybudowano w latach 1881-1886. Głównym projektantem i kierownikiem robót byli inż.William Lindley oraz jego syn inż.William Heerlein Lindley. Po 1886 roku wodociągi były systematycznie rozbudowywane do końca lat 20-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
ryszard.maczewski Re: Warszawskie Filtry 29.07.02, 19:06 mozart napisał: > Jak stare sa warszawskie filtry i kto je wybudowal? > Prosze cos wiecej o nich powiedziec. > M. mozart napisał: > Jak stare sa warszawskie filtry i kto je wybudowal? > Prosze cos wiecej o nich powiedziec. A proszę bardzo, najpierw dwa słowa o historii wodociągów w ogóle: Początek warszawskich wodociągów to XVII wiek, kiedy to zbudowano zbiorniki wody w okolicach ulicy Nalewki i doprowadzono tam zbieraną wodę do zbiornika na Rynku Nowego Miasta. Potem działy się różne rzeczy z wodą w Warszawie, ale właściwie początek wodociągów z prawdziwego zdarzenia to 1885 - wtedy to Henryk Marconi zbudował system wodociągów - woda była pobierana z Wisły, oczyszczana, pompowana do zbiornika w ogrodzie Saskim (okrągła pseudoświątynka na górce) skąd rurami była rozprowadzana do fontann (w Ogrodzie Saskim, na pl. Teatralnym, na Rynku Starego Miasta, fontanna zdobiąca Kolumnę Zygmunta, fontanna w miejscu obecnego pomnika Mickiewicza) oraz szesnastu zdrojów usytuowanych w różnych punktach miasta. Drugi wodociąg - na Pradze - powstał w 1869. Wkrótce okazało się, że te wodociągi są niewystarczające dla rozrastającego się miasta. Nowy wodociąg ruszył w 1886 roku i jest dziełem Williama i Williama Heerleina Lindley'ów (ojciec i syn). Obydwaj panowie byli odpowiedzialni za zaprojektowanie i kierownictwo budowy. Wtedy to też powstał ogromny kompleks filtrów powolnych przy Koszykowej, do którego była tłoczona woda z ujęcia pomiędzy Wisłą i Czerniakowską. Wodociągi Lindley'ów były sukcesywnie rozbudowywane do okńca lat 20-tych XX w. W 1933 kompleks przy Koszykowej został rozbudowany o system filtrów pośpiesznych - to ten budynek przy Filtrowej. Od kilku lat w czasie wakacji, w soboty można zwiedzać Filtry - wystarczy odebrać darmowe zaproszenie, wejścia są grupami z przewodnikiem. Niestety zaproszenia rozchodzą się zdecydowanie za szybko... Jeszcze ciekawostka związana z panami Lindley'ami - prawdopodobnie w związku z budową kolejnych odcinków wodociągów, pod kierownictwem Lidley'a (ale nie wiem którego) został sporządzony bardzo szczegółowy plan miasta w skali 1:2500 - obecnie w zbiorach Archiwum Państwowego m.st. Warszawy. Pozdrawiam PS: Faktycznie coś się, przepraszam za wyrażenie, pieprzy na tym forum - zalogowałem się, wpisałem tego posta, dałem "wyślij" i dowiedziałem się, że nie mam uprawnień do wysyłania na forum. Zdarzyło mi się to już drugi raz, dlatego też wcześniej na szczęście zrobiłem sobie kopię... Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.majewski Re: Warszawskie Filtry 30.07.02, 18:03 Zacznę od tego, że już po raz drugi staram się odpowiedzieć na to pytanie i nie mogę odpowiedziwysć do internetu. O Filtrach napisał już niezawodny pan Ryszard Maczewski. Dodam tylko, ze były trzy ich zespoły. Filtry Pomp Kanałowych (Dobra róg Karowej) Pomp Rzecznych (Czerniakowska przy Szwoleżerów) i filtry centralne. Wszystkie zespoły miały powtarzalne architektonicznie budynki z czerwonej cegły o formach odwolujących się do stylu arkadowego. Budynki mieszczące pompy i hale maszyn zaprojekltowano przy uzyciu swoistych segmentów które w projektach powielano. Lindleyowie nadsyłali z reguły projekty z Frankfurtu nad Menem. Na miejscu realizowali je miejscowi inzynierowie i architekci, choć myślę, że projekty samych budynków nie były jednak dziem Lindleyów. Co innego zespoły fltrów podziemnych. (Zbiorniki podrgążone pod ziemią) Warto treż poświęcić kilka słów budynbkowi filtrów pośpiesznych. To jeden z najpiękniejszych budynków architektiry przemysłowej w Polsce. Z zewnatrz jest dość tradycuyjny, ale wnętrze zaskakiwało hipernowoczesnością i do tego wytworną welegancją. Projekty funkcjonalne powstały w Kanadzie ale nad architekturą i budową czuwali już miejscowi architekci. Odpowiedz Link Zgłoś