Dodaj do ulubionych

Warszawskie Filtry

29.07.02, 17:29
Jak stare sa warszawskie filtry i kto je wybudowal?
Prosze cos wiecej o nich powiedziec.
M.
Obserwuj wątek
    • stalusek Re: Warszawskie Filtry 29.07.02, 18:21
      Warszawskie filtry wybudowano w latach 1881-1886. Głównym projektantem i
      kierownikiem robót byli inż.William Lindley oraz jego syn inż.William Heerlein
      Lindley. Po 1886 roku wodociągi były systematycznie rozbudowywane do końca lat
      20-tych.
    • ryszard.maczewski Re: Warszawskie Filtry 29.07.02, 19:06
      mozart napisał:

> Jak stare sa warszawskie filtry i kto je wybudowal?
      > Prosze cos wiecej o nich powiedziec.
      > M.

mozart napisał:

> Jak stare sa warszawskie filtry i kto je wybudowal?
      > Prosze cos wiecej o nich powiedziec.

A proszę bardzo, najpierw dwa słowa o historii wodociągów w ogóle:

Początek warszawskich wodociągów to XVII wiek, kiedy to zbudowano zbiorniki
      wody w okolicach ulicy Nalewki i doprowadzono tam zbieraną wodę do zbiornika na
      Rynku Nowego Miasta. Potem działy się różne rzeczy z wodą w Warszawie, ale
      właściwie początek wodociągów z prawdziwego zdarzenia to 1885 - wtedy to Henryk
      Marconi zbudował system wodociągów - woda była pobierana z Wisły, oczyszczana,
      pompowana do zbiornika w ogrodzie Saskim (okrągła pseudoświątynka na górce)
      skąd rurami była rozprowadzana do fontann (w Ogrodzie Saskim, na pl.
      Teatralnym, na Rynku Starego Miasta, fontanna zdobiąca Kolumnę Zygmunta,
      fontanna w miejscu obecnego pomnika Mickiewicza) oraz szesnastu zdrojów
      usytuowanych w różnych punktach miasta.
      Drugi wodociąg - na Pradze - powstał w 1869.

Wkrótce okazało się, że te wodociągi są niewystarczające dla rozrastającego się
      miasta. Nowy wodociąg ruszył w 1886 roku i jest dziełem Williama i Williama
      Heerleina Lindley'ów (ojciec i syn). Obydwaj panowie byli odpowiedzialni za
      zaprojektowanie i kierownictwo budowy.
      Wtedy to też powstał ogromny kompleks filtrów powolnych przy Koszykowej, do
      którego była tłoczona woda z ujęcia pomiędzy Wisłą i Czerniakowską.
      Wodociągi Lindley'ów były sukcesywnie rozbudowywane do okńca lat 20-tych XX w.
      W 1933 kompleks przy Koszykowej został rozbudowany o system filtrów
      pośpiesznych - to ten budynek przy Filtrowej.

Od kilku lat w czasie wakacji, w soboty można zwiedzać Filtry - wystarczy
      odebrać darmowe zaproszenie, wejścia są grupami z przewodnikiem. Niestety
      zaproszenia rozchodzą się zdecydowanie za szybko...

Jeszcze ciekawostka związana z panami Lindley'ami - prawdopodobnie w związku z
      budową kolejnych odcinków wodociągów, pod kierownictwem Lidley'a (ale nie wiem
      którego) został sporządzony bardzo szczegółowy plan miasta w skali 1:2500 -
      obecnie w zbiorach Archiwum Państwowego m.st. Warszawy.

Pozdrawiam

PS: Faktycznie coś się, przepraszam za wyrażenie, pieprzy na tym forum -
      zalogowałem się, wpisałem tego posta, dałem "wyślij" i dowiedziałem się, że nie
      mam uprawnień do wysyłania na forum. Zdarzyło mi się to już drugi raz, dlatego
      też wcześniej na szczęście zrobiłem sobie kopię...
    • jerzy.majewski Re: Warszawskie Filtry 30.07.02, 18:03
      Zacznę od tego, że już po raz drugi staram się odpowiedzieć na to pytanie i nie mogę odpowiedziwysć do internetu.

O Filtrach napisał już niezawodny pan Ryszard Maczewski. Dodam tylko, ze były trzy ich zespoły. Filtry Pomp
      Kanałowych (Dobra róg Karowej) Pomp Rzecznych (Czerniakowska przy Szwoleżerów) i filtry centralne.
      Wszystkie zespoły miały powtarzalne architektonicznie budynki z czerwonej cegły o formach odwolujących się do
      stylu arkadowego. Budynki mieszczące pompy i hale maszyn zaprojekltowano przy uzyciu swoistych segmentów
      które w projektach powielano. Lindleyowie nadsyłali z reguły projekty z Frankfurtu nad Menem. Na miejscu realizowali
      je miejscowi inzynierowie i architekci, choć myślę, że projekty samych budynków nie były jednak dziem Lindleyów.
      Co innego zespoły fltrów podziemnych. (Zbiorniki podrgążone pod ziemią)
      Warto treż poświęcić kilka słów budynbkowi filtrów pośpiesznych. To jeden z najpiękniejszych budynków architektiry
      przemysłowej w Polsce. Z zewnatrz jest dość tradycuyjny, ale wnętrze zaskakiwało hipernowoczesnością i do tego
      wytworną welegancją.
      Projekty funkcjonalne powstały w Kanadzie ale nad architekturą i budową czuwali już miejscowi architekci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka