Dodaj do ulubionych

Kompromitująca kampania reklamowa supermarketów...

27.07.05, 00:19
Czy aby nie przesadzamy ze sprowadzaniem wszystkiego do wspólnego mianownika?
Ostanio chyba co raz bardziej. Moze po serii zamachów zakażmy używania słów
bomba, śmierć i ból - bo przecież sie kojarzą z zamachami.
Obserwuj wątek
    • Gość: ~siostra genowefa no nie przesadzajmy IP: *.bgz.pl / 193.108.194.* 27.07.05, 07:16
      • Gość: tidudidu Pewnie, Izolda nie słyszała o Madrycie ani Iraku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:26
        Do czego to dochodzi - sieć tłumaczy się usteczkami Izoldy, że przecież wcale
        nie chciała, żeby reklama pogorszyła wizerunek sieci. Wręcz przeciwnie! Chciała
        dobrze: żeby wszyscy radośnie kupowali jeszcze więcej zbędnego shitu.

A jeśli wskutek reklamy sieć zacznie sprzedawać mniej shitu, to Izolda
        protestuje, bo wcale nie o to chodziło. Miało być inaczej.

Ludzie, czy oni swojemu marketingowi i PR płacą ludziom tak samo jak kasjerkom -
        7/8 etatu i 550 PLN netto? Bo w przeciwnym razie skąd by brali
        takich "specjalistów"?
        • Gość: el polacco Oczywiście wcześniej nic się nie działo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:35
          Oczywiście przed wybuchami w Londynie nie było wybuchów w Iraku, Izraelu,
          Indiach, Pakistanie itd.

I oczywiście nikt wcześniej nie stosował hasła marketingowego "bombowe ceny",
          "bombowa oferta", itp.
          • Gość: def Re: Oczywiście wcześniej nic się nie działo... IP: *.unizh.ch 27.07.05, 10:46
            Nawet w Londynie byly juz wczesniej - IRA.

Gość portalu: el polacco napisał(a):

> Oczywiście przed wybuchami w Londynie nie było wybuchów w Iraku, Izraelu,
            > Indiach, Pakistanie itd.
            >
            > I oczywiście nikt wcześniej nie stosował hasła marketingowego "bombowe ceny",
            > "bombowa oferta", itp.
          • Gość: qbba77 Re: Oczywiście wcześniej nic się nie działo... IP: *.adsl.inetia.pl 27.07.05, 11:42
            bardzo trafna uwaga, widać nie mamy większych problemów..........
        • Gość: dropsy78 Re: Pewnie, Izolda nie słyszała o Madrycie ani Ir IP: 217.64.171.* 27.07.05, 16:37
          dobry komentarz:)
      • Gość: dawid To moze lepiej -- TERRORYZUJEMY WAS NISKIMI CENAMI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 12:33
        • lukasito INDEKS WYRAZEN ZAKAZANYCH 27.07.05, 12:52
          Bomba
          Metro
          Wagon
          Pasazer
          Zamaskowany
          wystrzalowa dziewczyna
          jajko niespodzianka
          plecak
          pas
          eksplozja
          bombowy pomysl
          Pocisk
          Ofiara
          Meczennik
          Przejscie podziemne
          Czolg
          Targ
          Bazar
          Karabin
          Samobojca!!!!
          Samobojstwo!!!
          Przechodzien
          Samochod!!!
          Pulapka!!!
          Swiadek
          To poczatek... Te i inne slowa moga zostac uzyte w reklamach w przyszlosci. Ze
          wzgledu na ich uzycie przez autorow zamachow, jak i autorow relacji z zamachow.
          Powodzenia w tropieniu!
          • nielubiebrukselki Re: INDEKS WYRAZEN ZAKAZANYCH 27.07.05, 15:43
            Dodałbym:
            wchodzić
            zamiar
            akcja
            Allah
            Londyn
            Arab
            ofiara
            przeprowadzenie

kojarzą się z bólem i cierpieniem! Aha, no i jeszcze oczywiście
            ból
            cierpienie
            ;))
      • Gość: eski zgadza się. poprawność polityczna to najgorsze IP: *.crowley.pl 27.07.05, 12:55
        nie przesadzajmy. dla mnie ta reklama to bomba! o przepraszam, taki zwrot się
        już chyba nie godzi... :-) nie widze w tej reklamie żadnego związku z zamachami
        w Londynie, zwrot że coś jest bombowe, w znaczeniu czegoś extra, jest w polskim
        języku od dawna... nie ma nic gorszego jak chora poprawnośc, przypomina mi się
        jak w jakimś przedszkolu wpadnięto na genialny pomysł żeby ocenzurować bajkę o
        Jasiu o Małgosi, bo zakończenie wydawało się geniuszom od poprawności zbyt
        brutalne... ludzie taki jest świat... jest życie i śmierć, to jest normalne...
      • Gość: hrhhh Re: Propozycja: "Osama poleca dzien bombowych cen IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 27.07.05, 13:06
        spece od haseł tez bywaja idiotami, trzeba sie z tym pogodzić :))))

pozdro
        www.zobacz.glt.pl
      • Gość: qwedc Re: no nie przesadzajmy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 13:25
        Do tego jeszcze mała manipulacyjka opinią publiczną, przy układaniu pytań do
        sondy. Zabraklo tam najsensowaniejszej odpowiedzi czyli:

-Nie, haslo mi sie nie podoba, bo jest idiotyczne jak wszystkie reklamy Reala,
        ale nei widze w tym nic niestosownego
        • yavorius yhy 27.07.05, 13:35
          Zabrakło jeszcze: "ten artykuł jest głupi jak paczka drożdży"...
        • Gość: molo Re: no nie przesadzajmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:56
          Mi tez brakowalo konkretnej odpowiedzi. Wyszlo na to, ze reklame Realu uwazam
          za fenomenalna, a tak nie jest.
      • gogorz76 Re: no nie przesadzajmy 27.07.05, 15:38
        Dokladnie. Rownie dobrze plyty z musicalem Metro powinny zniknac z polek bo w
        metrze wybuchly bomby, basnie Tysiaca i Jednej Nocy wycofane z druku bo to
        przeciez arabskie, a na slowo Arab powinnismy sie przezegnac i spluwac przez
        lewe ramie ( nie wiem czemu lewe, prawe tez moze byc) :)
    • yavorius a co jeśli 27.07.05, 08:06
      mam ból głowy?:D
      • vtec_z Re: a co jeśli 27.07.05, 09:07
        yavorius napisał:

> mam ból głowy?:D

To Pan hrabia? A jeśli z ludu to lepiej mówić, że łeb nap...

---------------------------------------
        First man then machine (Soichiro Honda)
        • yavorius panie silnik 27.07.05, 09:21
          Pan przeczyta artykuł i pan zrozumie ironię w moim poście, co?:)
          • vtec_z Re: panie silnik 27.07.05, 11:19
            yavorius napisał:

> Pan przeczyta artykuł i pan zrozumie ironię w moim poście, co?:)

Aaaa, przeczytałem, przeczytałem. I też pisałem ironicznie - bo jakżeby tu
            inaczej...
            ---------------------------------------
            First man then machine (Soichiro Honda)
    • Gość: Auchangeant Real to sklep w stylu NRD IP: 81.210.17.* 27.07.05, 08:40
    • Gość: Filip Jak widac bardzo dobra reklama... IP: *.tvk.torun.pl 27.07.05, 09:02
      Skoro wyborcza o niej za darmo pisze!
      • Gość: .... Re: Jak widac bardzo dobra reklama... IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 27.07.05, 14:27
        Zgadzam się z przedmówcą.
    • Gość: fdjk ludzie wyluzujcie!...mi to nieprzeszkadza IP: *.kapelusz.pl / *.kapelusz.pl 27.07.05, 09:04
      niedługo zabronimy urzywania ogni sztucznych albo zakażemy sylwestra...paranoja
      • jmwaw Re: Alez ci ludzie pisza ... 27.07.05, 10:23
        ZAKARZEMY a nie "zakażemy"!
        Nooo...
        • Gość: ABC Re: Alez ci ludzie pisza ... IP: *.pl / *.elektrosat.pl 27.07.05, 14:07
          używania...
          i zakażemy a nie zakarzemy. :-P
          zakażemy - zakazać
          karzemy - karać
    • Gość: Welcome to Poland TO I TAK JEDYNY POZA TESCO SKLEP NIEZABOJADZKI IP: *.spray.net.pl 27.07.05, 09:05
      • lukasito Re: TO I TAK JEDYNY POZA TESCO SKLEP NIEZABOJADZK 27.07.05, 13:07
        Indeed, welcome to Poland:
        Nie wiem, gdzie mieszkasz, ze tylko Real jest nie-francuski, u nas jest jeszcze
        Tesco, siec Piotr i Pawel, no i slynne Biedronki, Zabki, Chaty Polskie + sklepy
        Spolem (wszystkie praktycznie w ruinie). Bylo tego wszystkiego wiecej, ale
        Tesco wykupilo niemiecka siec, a kilka innych zdazylo pasc. Tak, ze glowa do
        gory!
    • Gość: kijek Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket IP: *.infocoig.pl / *.crowley.pl 27.07.05, 09:08
      Moim zdaniem, trzeba by trzoszkę pokombinować i oskarżyć REAL o obrazę uczuć
      religijnych.
    • Gość: pixawon Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket IP: *.crowley.pl 27.07.05, 09:17
      Proponuję zakazać noszenia brody bo się kojarzy z wyglądem terrorystów.
    • Gość: banan DAJCIE NA LUZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:21
      NIe dajmy się zwariować. Nikt nie lubi tych reklam, ale nie doszukujmy się
      zaraz jakiegoś skandalu, czy obrazy ofiar zamachów bombowych. To się chore
      zaczyna robić!!!
    • Gość: wiech Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:22
      Nie czytam Waszych artykułów
    • Gość: bbb Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket IP: *.psych.lsu / *.psych.cm-uj.krakow.pl 27.07.05, 09:32
      Moze GW powinna zmienic nazwe. W koncu slowo Gazeta kojarzy sie z gazem
      uzywanym w kliku zamachach (o Oswiecimiu nie wspomne).
      • szopspacz Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket 27.07.05, 12:56
        Właśnie. Skandaliczny tytuł dziennika !!!
    • Gość: normal Gazeta sie skompromitowala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:38
      nie macie o czym pisac? jaka kompromitacja, reklama to reklama i nie widze w niej nic nadzwyczajnego
      • michalng Re: Gazeta sie skompromitowala 27.07.05, 11:49
        To oczywiste ze nie maja o czym pisać. Sezon ogórkowy w pełni, tematów jak na lekarstwo. Wiec kazda nawet najwieksza bzdura moze zamikenić sie w artykuł.
    • Gość: Michał BUDUJEMY KAPITALIZM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:39
      Pracuję w firmie. Do pracy motywuje mnie fakt, że buduje kapitalizm. Dzięki
      mojej wytężonehj pracy wzrośnie dobrobyt i ludziom się będzie żyło lepiej.

LONG LIVE CAPITALISM! DOWN WITH THE COMMUNISM!!
    • panie_p0sle Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket 27.07.05, 09:42
      Poza tym, reklama raczej odstraszy niz przyciagnie...
      • Gość: bomba Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 27.07.05, 09:49
        Rozumując tak jak Ty - to ludzie powinni przestać korzystać z neta po
        przeczytaniu mojego nicka :)!!!!!Wrzuć na luz i jedź do Reala na zakupy:)
        • panie_p0sle Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket 27.07.05, 12:58
          Mialem na mysli to, ze odstraszy, bo ludzie pomysla ze bombowe=wysokie ceny :) A
          sam w sondzie kliknalem opcje "gra slow" :)
    • u-boot_88 Mam lepszy pomysł: 27.07.05, 09:47
      "Przyjdź do nas w weekend - masz szansę być w telewizji !"
    • Gość: m. nie, nie przesadzamy!!! IP: *.ny325.east.verizon.net 27.07.05, 09:49
      bo nie moze byc tak, ze pogon za pieniadzem usprawiedliwia wszystko. nie mozna byc az tak
      nieczulym na to, co dzieje sie na swiecie.

emitowanie tak skandalicznych reklam w momencie, gdy od wybuchu bomb zginelo wiele ludzi
      oznacza jedno: real nie wysila sie, traktuje ludzi jak "miesko" do zarabiania pieniedzy. z kilku
      postow tutaj widze - ze nawet im sie to udaje..

nie jestem za wprowadzaniem zakazu uzywania slow "bomba, smierc i bol". po prostu uwazam,
      ze tepota i bezmyslnosc do niczego dobrego nie doprowadza.

ps. nie wierze w "wysokie koszty" druku kilkuset tysiecy gazetek reklamowych. z zalozenia
      przeciez koszty masowego druku materialow reklamowych o krotkim okresie zycia musza byc
      niskie.
      zreszta - prosze przypomniec sobie gazety, radio i telewizje z poczatku kwietnia b.r. -
      nieemitowanie reklam w tym czasie - kosztowalo kazdego z wydawcow ogromne pieniadze,
      nieporownywalne z tym, co real wydal na te swoje "szmatki"
      • kaphis Re: nie, nie przesadzamy!!! 27.07.05, 10:06
        "zreszta - prosze przypomniec sobie gazety, radio i telewizje z poczatku
        kwietnia b.r. - nieemitowanie reklam w tym czasie - kosztowalo kazdego z
        wydawcow ogromne pieniadze"
        Wielce interesujace... bo jeszcze dostali zwrot pieniedzy za niewykorzystany
        czas antenowy.
      • Gość: QA Re: nie, nie przesadzamy!!! IP: 195.117.25.* 27.07.05, 10:11
        a gdyby ktoś zwrócił uwagę to taka sama reklama realu jest już od jakichś 2
        lat...
        • k-myk fotolog 27.07.05, 10:40
          FOTOLOG<a href="www.k-myk.prv.pl/fotolog" target="_blank">FOTOLOG</a>
          • k-myk a poza tym ;] 27.07.05, 10:41
            Prawy Prosty - głos rozsądkuw Twoim domu<a href="www.galba.blox.pl" target="_blank">Prawy Prosty - głos rozsądku
            w Twoim domu</a>
    • Gość: Marek Zmieńcie tytuł na "Fakt" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 09:50
      Będziecie mogli więcej takich "newsów" dawać.
    • Gość: ~ziutek Sushi Bar "Tsunami" nie zmienil nazwy po tragedii IP: 5.6.2D* / 195.233.250.* 27.07.05, 09:51
      na Oceanie Indyjskim pod koniec ub.roku.
      - Pytam dlaczego???!!! Ktos powinien ich tez skarcic...
    • kaphis Zmiana nazwy GW i inne takie se ;) 27.07.05, 10:00
      Proponuję połączyc GW z Faktem, bo jesteście tak samo szmatławi... Gazeta ma być
      konkretna, a na wasze wypociny szkoda drzew i pieniędzy które wam się płaci.
      Prezentujecie sobą żenujacy poziom przedszkolaka, podniecającego się byle bzdurą
      - "tata, a Marcin spad dzis z hustafki, a Jasia ugryzla pscoła, a pani dzis siem
      schyliua i fidziauem jej majty, znalazlem kamyczek, o! drugi".
      Co nas obchodzi jakies jedno zdanie na ulotce ktorą i tak 99,9% ludzi wywala o
      kosza bez czytania, tak jak GW ;)
      Żeby to jeszcze w Polsce te zamachy były, ale kto chce taką zapyziałą dziurę
      atakować, te donosy o bombach to zapewne sama policja wymyśla, żeby się ludzie
      bali i bardziej ich kochali.
    • Gość: m Real to hipermarket....fakt czepiam się bzdury ;) IP: *.rury.sdi.tpnet.pl 27.07.05, 10:01
      .
    • warzaw_bike_killerz A mnie wszystko kojarzy sie z seksem. 27.07.05, 10:06
      Pewnie Freud mialby cos do powiedzenia w tej kwestii.

Natomiast haslo Odwaga i Wiarygodnosc - kojarzy mi sie z terroryzmem
      fundamentalizmu muzulmanskiego. Bo odwaznym trzeba byc wysadzic sie w powietrze,
      a i wiarygodni sa terrorysci - jak powiedza, ze zaatakuja, to atakuja.

Moze tym Gazeta by sie zajela?
    • Gość: Technokrata Re: Kompromitująca kampania reklamowa supermarket IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 10:10
      Przecież właściciele mają bomby w genach to co się dziwimy.Narazie wysyłają nam
      w rwklamach.
    • Gość: Kavka Co za bzdurna wypowiedz przedstwicielki firmy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.07.05, 10:10
      To jakas bzdura, ze nie dalo sie wycofac!!! pracuje w reklamie i wiem, ze jesli
      wchodzi w gre potencjalna sytuacja kryzysowa, laczaca sie z haslem wlasnie
      przygotowywanej kampanii reklamowej, to zawsze mozna ja sciagnac....zmienic
      itd... Moze po prostu zalozeniem bylo, zeby zrobic sobie "czarny PR", tak czy
      inaczej bedzie wokol nas szum, wiec ludzie nas zapamietaja!!!
      Uwazam, ze wypowiedz przedsytawicielki firmy jest beznadziejnie
      nieprzemyslana....i ona wlasnie kompromituje swoja firme...
      • Gość: pacal pracujesz w reklamie? chyba jako sprzątacz/ka w IP: *.bg.am.poznan.pl 27.07.05, 11:12
        dziale marketingowym.
        Nie wiem jak głupia musiałaby być firma żeby sama sobie zafundować czarny PR.
        Proponuję się dowiedzieć co to jest black PR i jak działa na klientów, a później
        się wypowiadać.
    • lew_konia A co z bomba lodowa? Teraz juz niejadalna? 27.07.05, 10:11
      Nie popadajmy w przesade.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka