Dodaj do ulubionych

Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu ?

18.08.05, 00:55
....Drugie miejsce na warszawskiej liście Platformy zajmuje prof. Paweł
Śpiewak, często występujący w mediach socjolog.
Jest on synem żydowskiego poety komunistycznego Jana Śpiewaka i taka
proweniencja w dużym stopniu determinuje jego poglądy,
(...) Warto dodać, że żoną Pawła Śpiewaka jest Helena Datner-Śpiewak, czołowa
działaczka warszawskiej Gminy Żydowskiej, a on sam wydał niedawno dziełko pt.
Księga nad księgami. Midrasze, które zostało nominowane do tegorocznej
Nagrody Nike....

www.medianet.com.pl/~naszapol/0530/0530siei.php
Obserwuj wątek
    • Gość: ppp Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.centertel.pl 18.08.05, 02:25
      ajajaj !!!!!
    • Gość: ;-) To dlatego taki zaangażowany;-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 05:26
    • Gość: Lelekl Wspaniale ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 07:01
      To wspaniale. Mam takie doświadczenie i własną ocenę, iż wielu ludzi
      pochodzenia żydowskiego to ludzie wybitni, mądrzy i bardzo przydatni dla
      społeczeństwa.
    • pan_pndzelek Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 18.08.05, 07:07
      Radziłbym koledze lukiemu nie podniecać się tak bardzo tym czy Śpiewak ma
      korzenie żydowskie czy mongolskie dajmy na to... istotne jest w jego przypadku
      raczej to, że z niego polityk taki sam jak socjolog - NIEDOROBIONY... I nie za
      bardzo rozumiem po kiego grzyba socjolog w Sejmie? Od czego on niby ma być
      specjalistą?

Ale cóż, jak się wybiera demokrację to się trzeba liczyć z tym, że to
      równoznaczne z rządami iduiotów i śpiewaków...
      • d.z Re: ale o co chodzi? 18.08.05, 07:49
        Wszak to są wybory i każdy z nas ma prawo oddać swój głos na takiego kandydata
        jaki mu najbardziej odpowiada.
        Ponieważ nie ma jednomandatowych okręgów wyborczych to mamy listę przebojów,
        która dla nas układa każda partia byśmy mogli sobie wybrać z jej kandydatów
        kogo tylko zapraganiemy. Poza tym nawet jeśli to co zostało napisane o tym
        kandydacie jest prawdą to chyba z punktu widzenia partii jest dobrze, że
        przygotowała kandydatów dla każdego elektoratu.
        Ja w pełni zgadzam się z Panem Pndzelkiem.
        Korzenie kandydata mnie nie interesują.
        Mertyorycznie natomiast taki kandydat dla mnie nie jest atrakcyjny na tyle bym
        oddał na niego swój głos.
      • Gość: Werter-6 I znowu " kulą w plot"Czyżbyś się znał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 10:04
        na socjologii? pendzlu?
    • Gość: Buba Luki761 ma spore luki w wyksztalceniu IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.08.05, 09:59
      Ojciec Pawla Spiewaka, Jan Spiewak nie byl "poeta komunistycznym" tylko
      awangardowym i jednym z najciekawszych swojego pokolenia.Zapomniales dodac, ze
      matka Pawla Spiewaka to byla znana poetka katolicka Anna Kamienska.
      Helena Datner, naukowiec i socjolog, autoprka loicznych ksiazek i esejow od lat
      nie jest zona Pawla Spiewaka, choc ma z nim dwojke dzieci.
      Czy interesuja cie jeszcze jakies szczegoly biografoczno-genealogoczne rodziny
      Spiewakow? Czy kazalbys mu w czasie wojny sciagac gacie? Bo wielu twoich
      rodakow wciaz\ jeszcze tkwi w okresiue, kiedy Zydzi musieli sie przed wami
      ukryw3c jeszcze starnniej niz przed Niemcami.
      • Gość: stefan Re: Luki761 ma spore luki w wyksztalceniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 10:19
        "Bo wielu twoich rodakow wciaz\ jeszcze tkwi w okresiue, kiedy Zydzi musieli
        sie przed wami ukryw3c jeszcze starnniej niz przed Niemcami."
        Ja też mam braki w wykształceniu. Prosiłbym o jakieś bardziej szczegółowe
        informacje o tym okresie.
        • Gość: Buba Re: Luki761 ma spore luki w wyksztalceniu IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.08.05, 13:45
          Wez jakakolwiek ksiazke napisana przez ocalenca z Polski (chocby Szpilmana).
          Najczesciej powracajacy motyw tej literatury: strach, ze ktos zanadto przyglada
          ci sie na ulicy, w pociagu czy w kolejce. Wydawanie Zywod w rece niemieckie
          bylo nagminne. Zydzi bardziej bali sie spojrzen polskich niz niemieckich,
          poniewaz Niemcy nie byli w polowie takimi mistrzami w rozpoznawaniu rasy jak
          Polacy. Dlatego prezd Niemcem bylo latwiej sie ukryc niz przed kims na
          podobienstwo Luki, ktory ten watek tak pieknie rozpoczal od zagladania do
          rozpora wybitnemu polskiemu intelektualkiscie, z ktorego kazdy narod bylby
          dsumny tylko nie ten, ktporego reprezentantem jest Luki.
          • Gość: stefan Re: Luki761 ma spore luki w wyksztalceniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:55
            "Wydawanie Zywod w rece niemieckie bylo nagminne." Znowu prosze o źródła. Ja
            nie jestem zbyt biegły (czyt. wykształcony) w alternatywnych historiach.

A tak przy okazji polecam dwie nauki forumowe: pisz starannie i nie zmieniaj
            zbyt często nicków.
            • Gość: Buba Re: Luki761 ma spore luki w wyksztalceniu IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.08.05, 14:58
              Bardzo obszerne archiwa na ten temat znajdziesz w Zydowskim Instytucie
              Historycznym. Nikt ich nie chowa, sa one dostepne dla kazdego
              zainteresowanego. Opracowania naukowe mozna znalezc w Biuletynie ZIHu, gdzie sa
              one stranne schowne i nikt sie nimi (procz Zydow samycch) specjalnie nie
              interesuje. To wlasnie w Biuletynie ZIHu mozna bylo ponad 30 lat temu
              przeczytac o masakrze w Jedwabnym. Chociaz dopiero ksiazka Jana T. Grossa
              narobila troche szumu ( najwiecej wsrod takich historykow, ktorzy sprawe
              Jedwabnegp przez dziesiatki lat strannie obchopdzili obokiem i udawali, ze
              nigdy o niej nie slyszeli - np sp. prof. Strzembosz, historyk tegop obszaru)
              • Gość: u Zydowski Instytu Historyczny...wow IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 16:38
                dobijasz mnie czlowieku. Zesraj sie z tym swoim poczucie winy i pluciem na
                narod. Pawel Spiewak jest ok. Ale Ty buba z zagranicy sobie plujesz na kraj.
                Dla mnie jestes nikim.Ksiazk Grossa
          • palec1 Re: Luki761 ma spore luki w wyksztalceniu 20.08.05, 07:53
            > w rozpoznawaniu rasy jak Polacy

sic! - Buba - czy Ty jestes antysemita ??
      • Gość: lapacz klamczuchow jklamstwo klamstwem pogania Buba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:34
        Gość portalu: Buba napisał(a):

> Ojciec Pawla Spiewaka, Jan Spiewak nie byl "poeta komunistycznym" tylko
        > awangardowym i jednym z najciekawszych swojego pokolenia.

Oczywiscie wydawalo go jakies zachodnie wydawnictwo i to zapewne awangardowe.
        Tak nalezy domniemywac z twojego postu. Rzeczywistosc byla jednak inna wydawala
        go komunistyczna swolocz z importu CCCP. Jak znasz sie tak dobrze na zyciu Zydow
        w PRL to wiesz kogo mam na mysli, bylo ich dwoch braci. K.... do kwadratu.

I przy okazji jak to sie dzialo ze Polacy byli uznawani przez Zydow za takich
        antysemitow a Zydzi tak licznie zamieszkiwali Polske.

• Gość: kostia Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:32
      Przyzwoitym człowiekiem. Czy to za mało?
      • Gość: Felka Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.08.05, 13:51
        Najwyrazniej. Moze byc sto razy przyzwoitym czlowiekiem, ale jest Zydem (pol
        Zydem, bo mama -katolicka z dzizda pradziada polska poetka) wiec to wystarczy
        aby nie mal prawa ubiegac sie o zadne stranowisko w Polsce. Moze sobie
        ocyzwiscie w kazdej chwili zostac profesorem w Princeton Uniwersuty, byle nie
        poslem w parszywym, skorumpowanym, zlodziejskim polskim Sejmie. Tam Zyzdow
        zadnych nie potrzebujemy.
        • Gość: lara Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:05
          Niestety masz rację. Tylko skąd w naszym narodzie ta parszywa cecha? Czego nam
          potrzeba, żeby to zmienić? Nicków rzeczywiscie nie zmieniaj, bo i tak widać
          skąd piszesz. Masz dobrą daleką perspektywę. Ale czy podjąłbyś się odpowiedzieć
          na moje pytanie? Paweł Śpiewak jest przykładem nowej jakości w polskiej
          polityce - do tego potrzeba odpowiedniego marketingu, żeby nie zginął - a tego
          brak.
          Pozdrawiam
        • Gość: lara Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:10
          Acha, i z tego, co wiem, to jeżeli jego matka nie była żydówką (żydem jest się
          po kądzieli) - to nie jest on przez żydów uznawany za swojego. Zatem ma on
          podwójnie trudną w Polsce sytuację. Ale mogę sie mylić.

Pozdrawiam
          • Gość: stefan Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:15
            To lekka przesada z nadawaniem takiej wagi kandydowaniu Śpiewaka. Mieliśmy już
            wielu posłów Żydów - i nadal mamy - i więcej niż jeden kandyduje do parlamentu -
            wystarczy przypomnieć Bronisława Geremka. Lewackie oszołomstow co prawda
            chętnie by widziało w Polsce IV Rzeszę zamiast IV RP - niestety cosik fakty nie
            chcą się nagiąć.
            • Gość: lara Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:20
              Nie chodziło mi nowa jakość dlatego, że jest Żydem tylko o jego doświadczenia
              socjologa i takiż medialny odbiór. Pzdr
              • Gość: stefan Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:27
                Temat wywołał jakiś parszywy antysemita, wątek obraca się wokół kwestii
                żydowskości Śpiewaka, ty piszesz o nowej jakości, a teraz okazuje się ze chodzi
                ci o socjologię. Trochę to mętne, zwłaszcza że Śpiewak jest historykiem idei,
                bardziej obecnie dziennikarzem niż naukowcem. A socjologów też mamy w Sejmie
                kilku - chociażby Celiński. Doświadczenia Ś. jako socjologa są żadne, a na
                liście PO znalazł się raczej ze względu na medialność i KaeLDowską przeszłość.
                • Gość: lara Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:49
                  Wybacz, ale ja znam Śpiewaka jako socjologa (i on jest socjologiem), ale oprócz
                  tego historykiem idei - a zatem i Ty masz rację. Tak, chodzi mi o tę
                  medialność, która mu zapewne pomoże(?). Natomiast łączenie wspomnianej
                  medialności z zapleczem socjologicznym i umiejętne (mądre) wykorzystanie tego w
                  pracy parlamentalnej byłoby nową jakością (o to mi chodzi). Czy Celiński w
                  sejmie, czy rządzie zaistniał jako znawca społeczeństwa. Oczywiście wiem, że
                  zaraz pewnie wypalisz z prof. Szyszkowską, której zdaje sie Śpiewak jest
                  antagonistą, że ona też i medialna i w parlamencie i zaplecze socjologiczne.
                  Nie o to mi jednak chodzi. Zdaje się, że Śpiewak ma większy dystans do
                  społeczeństwa właśnie i to może być bardziej skuteczne.
                  Pzdr.
                  • Gość: stefan Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 16:27
                    Śpiewak nie będzie pierwszym socjologiem w sejmie - i tyle. A jakim będzie
                    posłem - to ewentualnie zobaczymy. Zawód socjologa nie gwarantuje skuteczności -
                    tak jak nie gwarantuje podejmowania trafnych wyborów. Mieliśmy już w sejmie
                    partię składającą się w większości z ludzi solidnie wykształconych - po której
                    po najbliższych wyborach pozostanie tylko wspomnienie. A ja jednak uważam że
                    historyk idei to nie socjolog. Śpiewak empiryczną socjologią zajmuje się
                    wyłącznie wtedy gdy odpowiada na pytania dziennikarzy w telewizji - z równym
                    skutkiem na jaki stać większość z nas.
                    • Gość: Aga Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: 194.146.128.* 18.08.05, 22:38
                      Śpiewak jest profesorem socjologii, zajmującym się historią idei. Proste?
                      • Gość: stefan Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:19
                        To troche tak jakby był profesorem medycyny zajmującym się historią medycyny.
                        On się socjologią nie zajmował i nie zajmuje. W którymś z wpisów można
                        przeczytać że jego autorke uczył filozofii. Bo faktycznie najbliżej mu z jego
                        specjalnością do filozofii.
                        • Gość: lara dla Stefana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 12:40
                          www.proszynski.pl/asp/fiszka.asp?ksiazka_id=3040
                          Pozdrawiam
                          • Gość: stefan Re: dla Stefana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:32
                            Dziękuje bardzo - choć nie wiem za co. Czy ten link ma cokolwiek wyjasnić?
                        • Gość: Aga Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: 194.146.128.* 19.08.05, 15:18
                          To może ten link coś ci wyjaśni:
                          bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/osoby/55000/o55948.htm
                          Studiuję w Instytucie Socjologii, miałam ze Śpiewakiem wykłady z klasycznych
                          teorii socjologicznych. I co to znaczy "nie zajmuje się socjologią"? Socjologią
                          można się zajmować na 100 sposobów...
                          • Gość: stefan Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:29
                            Nie zajmuje się socjologią - najwyżej historią myśli społecznej. Tak jak -
                            powtórzę - historyk medycyny nie jest lekarzem, a historyk myśli technicznej
                            nie jest inżynierem. Na socjologii uczyłaś się wielu przedmiotów - od
                            psychologii społecznej do logiki - ale to nie znaczy że psychologia czy logika
                            jest częścią socjologii. Poza tym jeśli dobrze zrozumiałem problem, chodziło o
                            to czy Śpiewak moż wykorzystać swoje umiejętności zawodowe w sejmie. Otóż nie
                            wydaję mi się by hms-owiec wyróżniał się tam jakoś specjalnie.
            • palec1 Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 20.08.05, 07:55
              Rotfeld?
        • Gość: lara Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 14:16
          I przepraszam, że słowo Żyd pisałam z małej litery oraz, że przypisałam Ci w
          moim poście płeć męską.
          Pzdr
    • mirka33 Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 18.08.05, 14:24
      A ja miałam wykłady z prof. Śpiewakiem i bardzo mile go wspominam. Wykładał
      filozofię.
    • dianilra Ja oddam na niego swój głos 18.08.05, 15:10
      Bo ma ładne nazwisko
      • u-boot_88 Re: Ja oddam na niego swój głos 19.08.05, 10:53
        Jeśli ten post nie ma charakteru ironicznego, to staję się jeszcze bardziej
        zażartym zwolennikiem rządów autorytarnych. Czy naprawdę Lenin miał racje - czy
        państwem może rządzić kucharka?
    • Gość: Rozsądny Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 21:21
      A mnie nie przeszkadza jego żydowskie lub nieżydowskie pochodzenie . Bardziej
      zajmuje mnie kwestia jego merytorycznej przydatności w Sejmie . No bo na czym
      może się tak konkretnie znać socjolog ???? Uważam że w sejmie powinno być jak
      najwięcej prawników i ekonomistów a nie takich humanistów - lekkoduchów . Niech
      prof. lepiej zostanie na UW i nie zabiera miejsca na listach ludziom z
      konkretną wiedzą
      • madzia1708 Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 18.08.05, 21:24
        zgadzam się w 100%
        • dianilra Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 18.08.05, 21:51
          Ja w 200%.
          Pozdrawiam Ciebie Madziuniu gorąco.
    • sceptyk To jest jakas choroba 18.08.05, 22:47
      ze jak sie upubliczni zyciorys jakiejs postaci publicznej - lub quasi-
      publicznej - to natychmiast wrzask i rwetes sie podnosi z kregu kół postempacko-
      toleranckich.

To ci kretyni postempacy sa w gruncie rzeczy rasistami i roznymi
      innymi "fobami". Bo mysla, ze jak sie powie o kims, ze ma pochodzenie
      zydowskie, czy bialoruskie badz chinskie, to go to natychmiast dyskwalifikuje.

Jak kogos wybieram do Sejmu/Senatu/na Prezydenta/radnego itp. to chce o nim
      wiedziec jak najwiecej. I pozwolcie mi, toleranty kochane, samemu decydowac,
      czy cos mi przeszkadza w jego kandydowaniu, czy nie.

A luki761, ktory ten watek zalozyl jest najwidoczniej - w swietle innych
      informacji prostujacych - troche przyglupi. Jak cos piszesz, to staraj sie
      pisac prawde, przymulku.
      • pan_pndzelek Re: To jest jakas choroba 18.08.05, 23:45
        Jak głoszą źródła ojciec Śpiewaka, "sławny i utalentowany" poeta całą wojnę a
        potem okres aż do 1950 r. spędził w ZSRS... I TO NIE W ŁAGRZE BYNAJMNIEJ tylko
        jako sługus zbrodniczego reżimu. To też jest informacja, którą chciałbym móc
        uzyskać wbrew chórowi posttępaków... bo syn za ojca co prawda nie odpowiada,
        ale od ojca WZORCE CZERPIE JEDNAK...
    • Gość: z_warsa do lukiego antysemity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 00:03
      luki, masz luki w czlowieczenstwie i chcialbym, zebys kiedys sie uczlowieczyl.
      Naprawde ci tego zycze, bo zagladanie w spodnie komukolwiek wlasnie tutaj, w
      Polsce, gdzie byl holocaust i komunizm, to ciezka choroba (brak wrazliwosci,
      czyli niedostatek czlowieczenstwa).
      • luki761 Ale ubawiły mnie waszw wpisy :)))))))))))))))))))) 19.08.05, 00:44
        żadnych konkretnych odpowiedzi, tylko jak wytresowane pieski,

że "ŚPIEWAK dobry jest"

:)))

na koniec radzę poczytajcie innego zydka, tego zakłamanego co się popełnił
        samobójstwo topiąc się we własnej wannie

Jerzy Kosińki, "Malowany Ptak"

i porównajcie z

Joanna Siedlecka "Czarny Ptasior"

:))

nie, to nie znaczy, żebym namawiał Śpiewaka do samobójstwa !
        o nie !
        niech wejdzie do sejmu,

będzie kolejny klown !,
        będzie się z czego śmiać ! bo Lepper jakby się już lekko wypalił...

Serdecznie Was Pozdrawiam, :+)

• luki761 jeszcze jedno pytanko ? 19.08.05, 00:48
          czy nazwanie żyda "żydem" jest antysemityzmem ?

czy napisanie, że rodzice kogoś, są "żydami" jest antysemityzmem ?

:)))
          • Gość: Buba A ilu "zydkow" dziadowie zakapowali na Gestapo? IP: *.in-addr.btopenworld.com 19.08.05, 17:34
            Czy lubili o tym opowoiadac? Czy smiali sie przy tym serdecznie i z duma
            pokazywali zrabowane srebrne swieczniki?
            Po przeczytaniu twoich postow widac jak znakomite przygotowanie otrzymales w
            domu. I jaki masz nos wyczulony na "zydkow" - roznych tam Spiewakow, Kosinskich
            etc. Nie ma juz Gestapo, ale mozna zawsze zadenucjowac na forum.
            POwodzenia, szmalcowniku.
        • kropekuk Jednak JESTES antysemita. Mnie Spiewak tak 19.08.05, 05:37
          irytuje plytkoscia teorii socjologicznej, koniunkturalizmem i miloscia do
          darmowego PR w Wybiorczej, ze nawet zapominam przy tym, ze z pochodzenia...NIE
          JEST ZYDEM, bo nie zrodzil sie z matki-Zydowki; kolejny Zyd honoris causa po
          Kostku Gebercie). :)))))))))
    • liberus gazeta.pl i szowinizm 19.08.05, 11:49
      luki761 napisał:

> ....Drugie miejsce na warszawskiej liście Platformy zajmuje prof. Paweł
      > Śpiewak, często występujący w mediach socjolog.
      > Jest on synem żydowskiego poety komunistycznego Jana Śpiewaka

Dlaczego gazeta.pl daje link do tej szowinistycznej informacji na stronie o
      Warszawie???
    • Gość: emes Znam go: IP: 62.29.248.* 19.08.05, 14:26
      Straszny buc i zarozumiały cham.
      IO przeraźliwie inteligentny gośc, mający historię, Biblię (i pewnie inne
      Talmudy też) w małym palcu...
      I straszliwie konserwatywny w poglądach...
    • Gość: emes To jego matce Anni Kamieńskiej Twardowski napisał IP: 62.29.248.* 19.08.05, 14:27
      po jej śmierci: "Śpieszcie sie kochać ludzi"
    • jhbsk Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 19.08.05, 16:07
      To dobrze. Gość jest sensowny.
      • Gość: aces A na forum krakowskim tymczasem.............. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:14
        • Spójrzcie jak "rozgrzałem" forum warszawskie :)
        luki761 19.08.2005 17:48 + odpowiedz

wybrałem się tam na forumową wycieczke, i zeby ich czymś sprowokować
        zapodałem "dla" jaj wątek na który "Gazeta Wyborcza" jest uczulona !

a tu prosze nie wycieli mnie, tylko dysputa na całego !

a jak mnie wyzywają :)

• Gość: lara Re: A na forum krakowskim tymczasem.............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:23
          Aces, zapraszamy częściej do Warszawy, śmiało, nie ma się co krępować. Tu
          znajdziesz sporo ludzi, z którymi można pogadać.

Pozdrawiam
        • Gość: lara Re: A na forum krakowskim tymczasem.............. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 21:26
          Oczywiście nie Aces, tylko luki761 zapraszamy.

Aces sorry, luki761 pozdro z Warszawy.
    • palec1 Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 20.08.05, 08:03
      Paul SINGER (SÄNGER)
    • Gość: Janek Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.eranet.pl 20.08.05, 08:15
      Z tego, co mi wiadomo, Pan Paweł Śpiewak nigdy nie ukrywał swojego pochodzenia.
      Jego żona również. Pomino tego, że zostałem przez niego wykreślony z listy
      studentów Instytutu Socjologii UW bardzo szanuję tego człowieka. Nie zawsze
      mogę się zgodzić z jego teoriami, ale bez wątpienia jest to człowiek
      nietuzinkowy. I chyba lepiej mieć takich polityków, niż szarą masę miernoty.
      Nie widzę powodu, dla którego kandydat na posła miałby wszem i wobec
      przedstawiać pochodzenie swoje, czy też pochodzenie członków swojej najbliższej
      rodziny, no chyba, że nagle ktoś "madry" przywróci ustawy norymberskie.
      Według mnie Paweł Śpiewak jest Pawłem Śpiewakiem, człowiekiem, który sam sobie
      wystawia świadectwo i sam odpowiada za własne poglądy.
      Z całego serca życzę mu powodzenia, chociaż sam nie zamierzam na niego głosować.
      • Gość: Mike Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 21:29
        Ludzie !!! O czym my mówimy ! Zastanawiamy się czy Śpiewak jest Żydem czy nie
        jest ! Mnie tam to wisi , dlaczego natomiast nikt nie zastanawia się nad jego
        wartością dla Sejmu jako posła ? No bo co socjolog może tak naprawdę umieć ? Na
        czym on się konkretnie zna ? To jakaś paranoja debatować nad pochodzeniem
        kandydata a zupełnie nie dostrzegać kwestii tak oczywistej jak jego ignorancja
        w sprawach państwowych . To powinno Go dyskwalifikować , a nie czy jest Żydem
        czy nie . Trochę zdrowego rozsądku !!!!!!!
        • Gość: Socjolog Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.aster.pl 20.08.05, 21:34
          > No bo co socjolog może tak naprawdę umieć ? Na
          > czym on się konkretnie zna ?
          A co ty ku..a wiesz o socjologii?...
        • Gość: Aga Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: 194.146.128.* 20.08.05, 23:58
          Akurat socjologowie dość dobrze znają się na strukturach państwa, ruchach
          społecznych, kierowaniu ludźmi, nastrojach społecznych... A Śpiewak jest w
          dodatku człowiekiem naprawdę mądrym, piekielnie inteligentnym i elokwentnym.
    • Gość: Mike Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 21:44
      Np. tyle że to gó.. warta " dziedzina wiedzy" . Takie mam zdanie , a poza tym
      uważam że sejm to miejsce dla prawników i ekonomistów a nie humanistów -
      pięknoduchów. Tyle
      • Gość: Socjolog Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.aster.pl 20.08.05, 22:04
        > Np. tyle że to gó.. warta " dziedzina wiedzy" . Takie mam zdanie
        Dowiedz sie czegos wiecej o socjologii to zmienisz zdanie. Ksiazke jakas
        przeczytac polecam

> a poza tym
        > uważam że sejm to miejsce dla prawników i ekonomistów a nie humanistów -
        > pięknoduchów. Tyle
        Z tym sie zgadzam.
        Spiewak rzeczywiscie jest humanista, natomiast nie utozsamiaj calej socjologii z
        takimi ludzmi - znam wiele osob ktore obok socjologii studiuja matematyke lub
        informatyke. Tak wiec co do socjologii - poczytac ksiazke i zmienic zdanie, co
        do sejmu - glosowac na ekonomistow ;)
        Pozdrawiam
        • Gość: Mike Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:21
          No to zgadzamy się :) Tylko głosujmy na prawników :) Może się załapię
          • niezlomny.prawicowiec Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 21.08.05, 13:11
            W 1968 roku jako siedemnastolatek został zgwałcony przez koleżankę (gojkę !)z
            liceum. Brak napletka rekompmensował aktywną stymualacją stawu skokowego. Poza
            tym rudy, cherlawy i piegowaty. Daleki kuzyn Bubla i Jędrka Gelberga z
            warszawskiego MPT.
            • Gość: Mike Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 20:45
              Prawników , po prostu . A prawdę mówiąc sądzę że nawet prawnicy tacy jak
              Giertych są bardziej kompetentni i więcej wnoszą niż każdy socjolog. Mnie nie
              chodzi nawet o Śpiewaka , ale o ogólną zasadę , żeby w sejmie znajdowali się
              ludzie mający wiedzę z zakresu prawa i ekonomii . Na pewno jest więcej
              specjalistów w tych dziedzinach , nie trzeba nam desantu socjologów ,
              politologów i innych -logów .
      • Gość: lara Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:21
        Prawników takich jak np. Giertych?
        • blackout.9491 Strasznie obleśny jest ten ... Paweł. 21.08.05, 18:37
          I cały czas niezdrowo rozgorączkowany i podniecony.
    • Gość: Ja z Warszawy Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.08.05, 23:32
      To taki apolityczny ekspert-socjolog.
      • niezlomny.prawicowiec Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 22.08.05, 15:08
        Gość portalu: Ja z Warszawy napisał(a):

Mógłby grać Judasza bez charakteryzacji.
    • Gość: Ja Trzeci na tej liście jest pedał Kostrzewa-Zorbas - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 08:28
      wyjątkowy nieudacznik i przymuł.Z takimi kandydatami PO chce w Warszawie wygrać
      wybory;-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))0
    • Gość: Ziutek Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:07
      taak??? no i co z tego?
      Nudzisz synku...
      • camille_pisdziarro Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu 23.08.05, 09:09
        Gość portalu: Ziutek napisał(a):

> taak??? no i co z tego?
        > Nudzisz synku...
        Nie bondzta antysemity i glosujta na tego rudego pokurcza !
        • Gość: Filosemita Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 15:34
          camille_pisdziarro napisał:

> Gość portalu: Ziutek napisał(a):
          >
          > > taak??? no i co z tego?
          > > Nudzisz synku...
          > Nie bondzta antysemity i glosujta na tego rudego pokurcza !

Tylko ten śliczniuchny !
          • Gość: wujek Re: Kim jest Paweł Śpiewak ? kandydat PO do sejmu IP: *.aster.pl 24.08.05, 03:27
            a mi on podpadl jak przed koncertem Stonsow w Chorzowie pieprzyl cus w moim
            telewizorze o zagrozeniach jakie niesie ich muzyka.
            to pajac i dupek ktory lubi mowic to czego od niego oczekuja.
            niech sie wali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka