Dodaj do ulubionych

Sauna najnowszej generacji

13.09.05, 08:17
Tem Mercedes to autobus testowy.
Frima Connex obsługująca część linii na terenie Warszawy zapewne myśli już o
zakupie nowego taboru (jej Solarisy - chocby te, które można spotkać na
liniach 159 lub 171 już swoje lata i przebiegi mają).
To, że Connex testuje Mercedesa wcale nie oznacza, że akurat ten autobus
będzie zakupiony.
Poza tym ten akurat autobus jest tak skonstruowany aby miał klimatyzację stąd
mało okienek.
A propos klimatyzacji - pierwsze z 80 przegubowych Solarisów z klimatyzacją
doatrły już do Warszawy i stoją na terenie zajezdni Ostrobramska. Nalezy się
spodziewać iż już niedługo zaczną kursować.
Te nie dość, że mają klimatyzację to jeszcze duże otwierane okna.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tramwajarz Re: Sauna najnowszej generacji IP: 80.51.10.* 13.09.05, 11:53
      I po co jest ten tekst? Jak się bohaterce nie podoba podróż autobusem może
      skorzystać z taksówki, samolotu, tramwaju wodnego itd.
      • Gość: lunch Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.09.05, 08:49
        No i właśnie o to chodzi, że ludzie się przesiadają do samochodów osobowych.
        Też sobie to obiecuję w każdą sobotę, kiedy mam wątpliwą przyjemność jechać do
        pracy zasranym manem na 522. I jeszcze wszędzie euforia, jakie to nowoczesne
        autobusy mamy. Na szczęście najnowsze solarisy mają otwierane okna.
    • Gość: rob Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.09.05, 13:01
      ''A propos klimatyzacji - pierwsze z 80 przegubowych Solarisów z klimatyzacją
      doatrły już do Warszawy i stoją na terenie zajezdni Ostrobramska. Nalezy się
      spodziewać iż już niedługo zaczną kursować.
      Te nie dość, że mają klimatyzację to jeszcze duże otwierane okna.''

to jakas głupota. po co duze otwierane okna w tych solarisach skoro nie wszyscy
      pasażerowie potrafia korzystac z pojazdu z klimą. pootwierają wszystkie okienka
      zeby było chłodniej i był większy przewiew i całe powietrze o temperaturze ok
      18-21' C ucieknie otworem. i znowu powiedzą ze jeżdżą saunami. druga kwestia :
      znając warszawskich kierowców autobusów miejskich słynących z oszczędności
      zapewne nie będą jej uruchamiali (może jednak właśnie wtedy przdadzą się te
      otwierane duuuze okna)a autobus i tak będzie wiecej palił bo bedzie woził na
      dachu dwa duże klimatyzatory które zapewne też swoje ważą.
      • Gość: Nessie Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.acn.waw.pl 13.09.05, 13:33
        Więc jak zwykle w Polsce, okna zabiją dechami, żeby durna tłuszcza nie
        otwierała. A potem wymontują klimę, żeby paliwa nie marnować, bo po co.
        Ekologicznie będzie, i jak oszczędnie.

A tłuszcza niech się dusi.

Albo jeździ taksówką, także przecież dotowaną z naszych podatków, prawda?
      • Gość: emkaem Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.chello.pl 13.09.05, 14:27
        Podobno kierowca nie bedzie mogl wylaczyc klimatyzacji, nie ma takiej
        technicznej mozliwosc, wiec zarzut o oszczedzanie na paliwie odpada

Natomiast zapewne beda problemy wynikajace z niewiedzy pasazerow otwierajacych
        okna gdy dziala klimatyzacja. W Gdansku, ktory juz od kilku lat kupuje autobusy
        z klimatyzacja przestrzeni pasaazerskiej, te problemy sa nagminne, jak sie
        mozna domyslac, ludzie starszej daty zwlaszcza, nie wiedza o tym ze nie powinni
        otwierac okien gdy dziala klima. Takze problem ten zaistnieje na pewno w
        warszawskich Solarisach.

Co do testowanego przez Connex Mercedesa Citaro, to jego wentylacja/
        klimatyzacja jest owszem niewydajna, ale nie ma co narzekac, gdyz jest to tylko
        pojazd testowy i za jakis miesiac zniknie z ulic.
      • Gość: lunch Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.09.05, 09:15
        Okna otwierane są po to, że w pewnych temperaturach (właściwie w naszym
        klimacie przez większość roku) wystarczy w autobusie otworzyć okno, żeby się
        przyjemnie jechało i nie trzeba uruchamiać kosztownej klimatyzacji. Że na niej
        będą oszczędzali to pewne, bo jeśli kierowca nie wyłączy, to przynajmniej
        obsługa zajezdni. Do tego klima w tak wielkim pojeździe nie jest tak wydajna,
        jak w samochodzie osobowym. Byłem właśnie pewien obaw o te autobusy z klimą, bo
        bałem się, że klima będzie rzadko włączona, a przez uchylne okna będzie zaduch
        jak w dotychczasowych. A tu proszę - wspaniałe autobusy z otwieranymi oknami,
        tak jak te z Mobilisu. W tym to się da przeżyć.
    • Gość: mroweczka Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.05, 14:59
      jak nie parno to zimno!!!! za co my placimy!!!!!
    • Gość: fraktal Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.05, 21:44
      Dziś była pierwsza próbna jazda nowymi SU18 z udziałem dziennikarzy i innych
      VIP-ów. Za kierownicą nowego Solarisa zasiadł także wiceprezydent Andrzej
      Urbański. Aż się dziwię, że jeszcze nie ma w portalu Gazety żadnego artykułu na
      ten temat. A co do Mercedesa na 180 to też go wczoraj widziałem na 180, gdy
      jechał w stronę Wilanowa. Dobrze, że do niego nie wsiadałem... Od razu się
      domyśliłem, że to egzemplarz testowy, bo nie był pomalowany na żółto-czerwono,
      jak inne autobusy w Warszawie.
      • mosquito.killer Re: Sauna najnowszej generacji 13.09.05, 22:03
        najgorsze w autobach z klimą jest to ze nie utrzymuja one temperatury stalej (np
        21 stopni C) tylko zmienna, o trzy stopnie nizsza od temp powietrza na
        zewnatrz... innymi slowy jak na dworzu bedzie 35 st.C to w autobie 32 st.C...
        jedyny plus to to ze bedzie to odczuwalne ze wzgledu na wlatujace z klimy
        chlodniejsze powietrze... choc uwazam ze zeby klima w autobach miejskich miala
        sens to kazdy przystanek powinien byc wyposazony w prysznic a kazdy pasazer
        powinien z niego skorzystac przed wsiasciem do autoba
        • Gość: tiiaaaa Re: Sauna najnowszej generacji IP: *.chello.pl 14.09.05, 11:52
          Dobre, zgadzam sie z przedmowca, Polacy myja sie raz na tydzien! zdarza sie ze
          wsiadzie wyjatkowo smierdzacy pasazer, wtedy an okna ani klima nie pomorze :)
    • Gość: Pasażer Re: Sauna najnowszej generacji IP: 212.244.150.* 15.09.05, 12:47
      Mercedes może i robi dobre auta osobowe, ale autobusy to już całkiem kiepskie.
      Jechałem ostatnio nowiutkim mikrobusem Mercedesa. Prawdziwa katorga, twarde
      zawieszenie i trzepie tak, że mało nie straciłem wnętrzości, miejsce przy oknie
      ma tak nisko nad głowa pułkę, że na przejeździe kolejowym nabiłem sobie guza
      (mam tylko 173 wzrostu) , klima działa beznadziejnie, siedzenia wąskie i
      niewygodne. W sumie nowy mikrobus Mercedesa to tandeta.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka