e-tam 27.09.05, 23:54 Co za debile! Ręce opadają. Najpierw chcą przyśpieszyć tramwaje w Jerozolimskich, kupe forsy na to ładują, a teraz skrzyżowania z pasami co 50 metrów robią. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uniq Ludzie! Facet jest nienormalny! 27.09.05, 23:57 > Michał Borowski, naczelny architekt miasta, przyznaje, że korki będą > większe. - Marszałkowska musi stać się normalną miejską ulicą, po > której wolniej się jeździ. Samochody opanowały ulice i place w centrum. > Trzeba je też oddać pieszym. Korki wymuszą szybszą budowę obwodnic - uważa. Brak słów na skomentowanie tych bredni... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! 28.09.05, 00:25 Jesteś zwolennikiem autostrad w środku miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm. LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: *.crowley.pl 28.09.05, 09:48 ten pajac chce zlikwidować bezkolizyjne skrzyżowanie (tunel) na rzecz kolizyjnego (światła), to się w czaszce nie mieści - ewenement na skale światową!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ssierota Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? 28.09.05, 10:13 > ten pajac chce zlikwidować bezkolizyjne skrzyżowanie (tunel) na rzecz > kolizyjnego (światła), to się w czaszce nie mieści - ewenement na skale > światową!!! Ile razy w zyciu jechales tym tunelem? Ja mieszkalem w Warszawie przez 5 lat, a kolejne 7 mieszkam pod - W ZYCIU nie jechalem tym tunelem i za duzo samochodow tam nie widzialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cc Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: 193.109.212.* 28.09.05, 10:57 Słuszny argument! Ja też nie jeździłem wieloma ulicami w Warszawie - trzeba je zlikwidować!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oki po co przejścia dla pieszych IP: *.chello.pl 23.01.07, 23:53 lepiej tunele (które i tak już są) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunelowiec Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: 217.153.22.* 28.09.05, 16:13 Jezdze tym tunelem i to bardzo czesto, i przyznej ze jest to spore ulatwienie w wyjechaniu np. z ulicy jasnej/zgoda itp. do ronda przy rotundzie zamiast pchac sie w swiatla przy smyku. Bez sensu jest likwidowac ten tunel bo bedzie on potrzebny tym bardziej jezeli ma byc po drugiej stronie przedluzenie ul. zlotej. Po co psuc to co jest juz gotowe i robic jakies glupie swiatla? Do kitu z takim architektem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-P Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: *.chello.pl 28.09.05, 19:17 aleś sie namieszkał w tej Warszawie. taki z ciebie warszawiak jak z koziej d.. trąba ale wymądrzac to sie musisz. a ja za każdym razem używam tego tunelu jak tylko chce bezkolizyjnie wjechać na Marszałkowską. i teraz zlikwidują jedno z lepszych rozwiązań i postawią jakiesnowe domki handlowe i 150 przejść dla pieszych. super!!! za to to nobel się należy - w dziedzinie ułatwiania ludziom życia Odpowiedz Link Zgłoś
xxx222 Re: za dużo wielkich liter w temacie 23.01.07, 01:46 "jakiesnowe domki handlowe" Na ilustracji wyglądają jak budynki "Typu Lipsk", tylko że przeszklone. I to ma być ta "solidna zabudowa"???? Odpowiedz Link Zgłoś
reniferek1 Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? 28.09.05, 10:39 Tym tunelem to jeżdżą nieliczne samochody i tylko na parking. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: al Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:44 Ten tunelik daje najlepszą możliwość skrócenia drogi na trasie stare miasto-ochota lub mokotów. Korzystam z niego niemalże codziennie. I jeszcze pytanie: na kim pan Borowski chce wymagać budowanie obwodnicy przy pomocy paraliżowania centrum Warszawy? Na władzach centralnych? Toż to przecież teraz będą kolesie Borowskiego. Może wystarczy z nimi pogadać, a nie brać Warszawiaków na zakładników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tunelowiec Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: 217.153.22.* 28.09.05, 16:16 tylko na parking? hmm... w sumie masz racje bo w koncu trzeba dojechac na jakis parking zeby wysiasc tylko ze ten parking moze byc np. 50 km dalej Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? 28.09.05, 10:49 Wszystko zalezy od tego w jaka czaszke jest sie wyposazonym przez mame i tate! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr M Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 17:22 Nie dziw się, to stary kolega po fachu (czyli socjalista) ze Szwecji. Tam głupota jest cnotą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finia Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: 212.181.114.* 30.09.05, 12:30 Gość portalu: Piotr M napisał(a): > Nie dziw się, to stary kolega po fachu (czyli socjalista) ze Szwecji. Tam > głupota jest cnotą. Popieram, dokladnie dziecinna glupota :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzechu Re: LUDZIE, CZAICIE TO??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:16 Tak, ja to czaje i pomysł mi się bardzo podoba. W centrum miasta piesi powinni mieć priorytet, a nie samochody. W centrach wielu europejskich miast ruch samochodowy ograniczany jest do maksimum i tak powinno być. Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo rondo Dmowskiego z przejsciami to też jego pomysl IP: 193.0.126.* 29.09.05, 14:57 Wyobrażacie sobie gigantyczny korek przy którym ten blisko arkadii to tylko malutki zator. trzeba odsunąć od władzy tego psyhopatę. Może powinny być wybory powszechne NAM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gienek Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 212.160.172.* 28.09.05, 10:44 Sloggi jest zawsze dobrze zorientowany w sprawach miejskich. Korzystając z tego faktu chciałbym zapytać, co z koncepcją przeniesienia Dw. Centralnego i połączenia z Dw. Śrómieście i bezpośrednim skomunikowaniu ze stacja metra Centrum? Wyczytałem kiedyś o tym na forum, też przy okazji dyskusji o zagospodarowaniu terenów wokół Pałacu Kultury. Taką propozycję przedstawił pracownik Politechniki Warszawskiej (niestety nie pamiętam nazwiska). Skoro cały teren ma być "przekopany", to może warto rozważyć taką koncepcię zwłaszcza, że w przyszłości ma funkcjonować SMK-a, a może i WKD dojedzie bliżej Centrum. Coś mi się wydaje, że stracimy kolejna szansę na poprawę funkcjonowania komunikacji w centrum Warszawy. Nie jestem fachowcem od tych straw, więc może ktoś lepiej obeznany z tą problematyką skomentuje moje uwagi. Pozdrawiam Warszawiaków, a najmocniej tych z Pragi (Starej i Nowej, oczywiście). gienek Odpowiedz Link Zgłoś
uniq autostrady w środku miasta? 28.09.05, 21:37 sloggi napisał: > Jesteś zwolennikiem autostrad w środku miasta? Haha, Alejom i Marszałkowskiej do autostrady trochę brakuje. Polecam niedaleki Berlin, tam można się im przyjrzeć. Jak stoję rano 20 min żeby się przedrzeć przez cztery skrzyżowania w centrum to się mogę zastanawiać nad ową "płynnością ruchu" którą będziemy jeszcze pogarszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Les Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 62.233.167.* 28.09.05, 08:31 Miasto powinno być dla ludzi, którzy w nim mieszkają. Należy wymusić aby samochodami do miasta przyjeżdżali tylko ci co muszą. Oczywiście do tego trzeba stworzyć odpowiednie warunki. Uważam, że pod pałacem kultury powinno zachować się całą istniejącą zieleń. Absolutną zbrodnią było by wycinanie istniejących drzew. Istniejąca zabudowa powinna być jak najniższa. Budowa dodatkowych domów wraz ze złotymi tarasami i planowanym wieżowcem w oklicach złotej i Jana Pawła stworzy niesamowite zagęszczenie ruchu w centrum. omfort życia mieszkańców będzie coraz gorszy. Należy także pomyśleć o budowie wielopoziomowych garaży (co kiedyś obiecywano, jednakże dla prywatnych inwestorów było to nieopłacalne) żeby w maksymalnym stopniu usunąć samochody z ulic. Opłata za taki parking nie powinna być wyższa od opłatyza parkowanie na ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serek Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:11 Misato dla ludzi ,którzy wdychają spaliny samochodów stojących w korkach hahahahaha . Piękna wizja . Napewno z korków będą zadowoleni klienci . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bemol Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 62.29.138.* 28.09.05, 09:57 A mi się podoba - wreszcie będziemy mieć w centrum miasto, bo do tej pory było na Mokotowie, Żoliborzu, Saskiej Kępie, Pradze czy Ochocie a nie w samym centrum. Ja zawsze Marszałkowską na tym odcinku popylałem setką, bo się dało i nie mam nic przciwko, żeby dało się wolniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 217.153.22.* 28.09.05, 16:20 a na razie nie mozesz zwolnic? biedaczek!!! moze sobie lzejsze buty kup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka_2 Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.cern.ch 28.09.05, 11:11 Mieszkam w tym mieście, więc powinno być i dla mnie :] A nie będzie dla mnie, jeśli będę tracić 2 h w korku, żeby sie przez centrum przebic..! A będę to robić, bo z Żoliborza na Mokotów czy Ochotę żadną obwodnicą raczej nie dojadę ;] A co do nie zabudowywania przestrzeni pod PKiNem, zgadzam się w całej rozciągłości - marzę o tym, by posadzic tam park ,... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Ależ dojedziesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:32 > bo z Żoliborza na Mokotów czy Ochotę żadną > obwodnicą raczej nie dojadę ;] Z Żoliborza na Mokotów dojedziesz Wisłostradą, z Żoliborza na Ochotę - Trasą Toruńską. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Ależ dojedziesz 28.09.05, 11:36 Kobieta pisze ze Szwajcarii gdzie oczywiscie nia ma korkow w miastach i wszedzie mozna dojechac samochodem na przelaj, nawet z Bazylei do Lugano! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwajcarka Re: Ależ dojedziesz IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 30.09.05, 12:40 no to chyba nie jeździłes po Szwajcarii; goigantyczne korki przed tunelem Gotharda to reguła. tunel zamykają o 20.00 i wielu nocuje na drodze - fajnie jest zimą !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-P Re: Ależ dojedziesz IP: *.chello.pl 28.09.05, 19:25 spróbój jeszcze z Mokotowa na Ochotę - ha ha ha, niby blisko a tylko godzina jazdy hi hi hi no i jeszcze dobra jest trasa Grochów Ochota....:-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obaryb Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 28.09.05, 11:36 Z Żoliborza na Mokotów dojedziesz metrem, a na Ochotę linią tramwajową (np. 29). I nie zajmie Ci to 2h tylko max. 45 minut. Tak swoją drogą codziennie mijam setki stojących w korkach samochodów (rzadko w którym więcej niż 1 osoba) i tylko w wakacje zdarzało im się wyprzedzić tramwaj. Zawsze zastanawiam się, za jakie grzechy tak się męczą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 193.24.24.* 28.09.05, 11:46 Jak mają dojeżdzać ludzie z miejscowości podwarszawskich gdzie nie ma komunikacji miejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! 28.09.05, 11:52 Temu w przyszłości ma chyba służyć SKM-ka. Odpowiedz Link Zgłoś
oblesnik Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! 28.09.05, 12:01 No przeciez SKM od ubieglego tygodnia juz jest! I juz jest dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieznany Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 217.153.22.* 28.09.05, 16:25 No jest zajebiscie! jezdza 2 pociagi raz na 3 godziny i tylko z zachodniego do falenicy. Mieszkam w grodzisku i jak sobie pobaluje wieczorem to jak nie zdaze na wkd 00:20 musze spac na lawce do 5:30, ekstra jest w zimie bo nawet dworzec zamykaja. Super mamy komunikacje w naszej europejskiej aglomeracji warszawskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiania Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 212.181.114.* 30.09.05, 12:36 No i tak dobrze ze masz WKD, bo ja mieszkalam w brywinowie i jak nie zdazylam w sobote na pociad 22.47 (bodajze), to nastepny mialam o 5.22. A srodmiescie tez zamykaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finia Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 212.181.114.* 30.09.05, 12:34 zoliborz (pl. wilsona)- mokotow(pola mokotowskie) metrem 15min:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr M Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 17:25 Wustarczy usprawnić komunikację miejską. Mieszkam 15 km od centrum, jadąc autobusem zajmuje mi to ...1,5 godziny... a na pewno nie pchałbym się do centrum (korki, brak miejsc parkingowych, piwka wypić po pracy nie można), gdyby nie to, że życia mi szkoda na stanie w autobusach. No i obwodnica! Odpowiedz Link Zgłoś
pacho Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! 30.09.05, 16:46 > Miasto powinno być dla ludzi, którzy w nim mieszkają. Należy wymusić aby > samochodami do miasta przyjeżdżali tylko ci co muszą. Oczywiście do tego trzeba bo jak wiadomo samochody - te bydlęta - poruszają się same z siebie ;-) wszyscy do pociągów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumimoss Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.pl.auchan.com, / 62.148.92.* 28.09.05, 09:33 Racja - wszystko od dupy storny - napierw obwodnice, a potem zamykanie ulic w centrum !!! Przeciez w tym miescie niedlugo nie da sie zyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: 217.153.77.* 28.09.05, 09:50 Bardzo dobrze prawi. A jak się skrzyżowanie nie podoba to albo do widzenia na swoją wieś, albo do Stanów Zjednoczonych - tam są ekspertami w zabijaniu centrów miast. Skandal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libra Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.hsd1.ut.comcast.net 28.09.05, 16:29 To jest po prostu straszne! Absolutnie nalezy zlikwidowac stanowisko NAM-a w Warszawie! I zastapic Kims kto bedzie mial troche logiki w glowie i kompetencje Odpowiedz Link Zgłoś
pozdrawiamm Zostawcie Ludziom PRZESTRZEN!! a jak kupcy przekon 28.09.05, 20:23 ali do budowy cywilizowango KDT??? Jest przestrzen i po co ja zabudowywac Masakra i glupota!!! Dajcie ludziom KAWALEK ZIELENI!! TYM SIE ODROZNIMY OD RESZTY ZE NIE BEDZIE TYCH SUPER HIPER CENTRUM W SRODKU MIASTA we wszystkich duzych miastach narzekaja na ciasnote a tu dobudowuja, za za 30 lat beda wyburzac i tak w kolko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo kiedyś likwidowali tramwaje teraz przejscia podzie IP: 193.0.126.* 29.09.05, 14:55 mne. Zrobiono miastu krzywdę likwidując torowiska teraz przychodzi czas na przejscia podziemne bo Borowski ma swoją wizję europejskiego miasta. Zapomina tylko że oni mają przeważnie po kilka linii metra a u nas jest pół. Najpierw coś zrób panie Borowski a nie tylko krytykuj i niszcz. Może by tak wziąć się do roboty i dokonczyc plany zagospodarowania miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek44 Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! IP: *.chello.pl 02.10.05, 03:11 masz rację to przypomina Dobrowolskiego z *Nie lubię pomiedzialku* jak przestawiał klocki na planszy planistycznej nowego osiedla. Borowski z Kaczyńskim na emeryturę!!!!!!!!!! (oczywiście architekt Wa-wy) Odpowiedz Link Zgłoś
2kroki Re: Ludzie! Facet jest nienormalny! 17.10.07, 15:39 ale co to niby za brednie, to oczywiste, centrum bedzie coraz ciasniejsze i coraz bardziej zatłoczone, tego poprostu nie da się uniknąć, a tuneli pod całym miastem przecież nie zbudujemy !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VdR Nareszcie normalne miasto!!! IP: *.sasiedzi.pl 28.09.05, 00:17 Dosyć autostrad w centrum miasta. Cieszę się że Warszawa się cywilizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my ha Re: Nareszcie normalne miasto!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 00:23 "Zlikwidowany zostanie tunel pod Marszałkowską wzdłuż ul. Złotej." Ten pomysł stanowczo mi się nie podoba!! Po co niszczyć coś co jest, i nawet się przydaje?? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Nareszcie normalne miasto!!! 28.09.05, 10:52 Do czego? Wysikac sie mozna przeciez w dostepnych cala dobe okolicznych i licznych toaletach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efka_2 Chyba nienormalne :] IP: *.cern.ch 28.09.05, 10:58 Pogadamy, jak zrealizują swoje chore projekty, wszyscy zaczniemy tracić po 2 h dziennie na przejechanie przez centrum czymkolwiek, z rowerem włącznie :] Samochód w mieście, które ma 30 km szerokości a 50 długościto naprawdę nie wróg publiczny ani luksus, tylko KONIECZNOŚĆ..!! Przydałoby sie to zrozumieć :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werden Re: Chyba nienormalne :] IP: *.acn.waw.pl 28.09.05, 11:36 Warszawa ma ok. 20 x 20 km Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: platos Re: Chyba nienormalne :] IP: 217.96.0.* 28.09.05, 11:39 Twoje waskie horyzonty mnie powalają! Londyn ma 100-50 a wg niektórych żródeł nawet 120-80 km. i nikt tam nie jeżdzi samochodami!!! Samochód w mieście to LUKSUS! Parkowanie w centrum powinno być droższe! A wpływy z tego tyt. przekazane na komunikację miejską! Mój samochód służy mi jedynie do weekendowych wyjazdów lub dużych zakupów Do pracy jeżdzę rowerem lub komunikacją miejską i tak jest w całym cywilizowanym świecie poza ameryką. Europejskie miasta budowane są ciasno Przejścia dla pieszych np na Oxford st sa co 100m... i nikt nie protestuje U nas zaściankowe społeczeństwo uważa że musi pod samo wejście muzeum i teatru podjechać swoim ściągniętym z Niemiec powypadkowym "luksusem" bo inaczej ujma na honorze. Jaśnie Państwo może tłuste dupy ruszy wreszcie. Więcej takich pomysłów jak zamknięcie N.Światu Popieram Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: Chyba nienormalne :] IP: 193.24.24.* 28.09.05, 11:45 Londyn ma metro - jedno z najstarszych i najbardziej rozbudowanych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werden Re: Chyba nienormalne :] IP: *.acn.waw.pl 28.09.05, 12:13 Melbourne (100x100km) nie ma metra, ruch jest uspokojony poprzez liczna siec skrzyzowan, samochodem jedziesz gora 50km/h. Sa autobusy i tramwaje i kolej naziemna (łaczy centrum z reszta miasta) do pracy (city) idziesz na piechote lub jedziesz tramwajem. Cala strefa city jest platna ( samochod) a miasto oddane jest pieszym. - I TAM KWITNIE ZYCIE PUBLICZNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: werden Re: Chyba nienormalne :] IP: *.acn.waw.pl 28.09.05, 12:15 Oczywiscie spoza city dojezdzasz koleja albo samochodem - parkujesz na obrzezach miasta albo meczysz sie w korkach, cos za cos. Odpowiedz Link Zgłoś
rebelyell Melbourne w Wawie 06.10.05, 16:44 Gość portalu: werden napisał(a): > do pracy (city) idziesz na piechote lub jedziesz tramwajem. przejdz sie gosciu na piechote, w styczniu po Warszawie. Beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mertoo a byłaś kiedyś w normalnym mieście? IP: *.sasiedzi.pl 28.09.05, 23:34 Komuniści zniszczyli Warszawę wyburzając całe pierzeje i rozjeżdżając całe centrum wielkimi arteriami, a wy jeszcze tego bronicie! Czy naprawdę jesteście tak ograniczeni? Czy naprawdę wolicie Taszkient od Paryża czy Londynu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :-p Re: a byłaś kiedyś w normalnym mieście? IP: *.chello.pl 29.09.05, 15:11 a co ci sie niepodoba w Taszkiencie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbeb Komuniści zniszczyli Warszawę a wy im wtórujecie IP: *.sasiedzi.pl 28.09.05, 23:34 Komuniści zniszczyli Warszawę wyburzając całe pierzeje i rozjeżdżając całe centrum wielkimi arteriami, a wy jeszcze tego bronicie! Czy naprawdę jesteście tak ograniczeni? Czy naprawdę wolicie Taszkient od Paryża czy Londynu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PC Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 00:45 "Korki wymuszą szybszą budowę obwodnic - uważa." Cytat roku :) Gratuluje wyobraźni i myślenia na poziomie pięciolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
lehoo Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 21:15 W zasadzie murowany kandydat na bzdurę roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 00:48 O losie... Jak ja lubię Borowskiego i jego pomysły... Jeden akapit głosi: "Jego sercem stanie się plac dla pieszych większy od pl. Piłsudskiego - dokładnie na przedłużeniu ul. Złotej. Tutaj na wielkich imprezach będzie mogło zgromadzić się 50 tys. ludzi." a następny: "W centrum staną domy mieszkalne, biura, galerie handlowe. Raczej niska zabudowa - od 24 m do najwyżej 36 m." Oznacza to tyle, że Misio Borowski błysnął i wymyślił organizowanie imprez masowych na obszarze, gdzie będą mieszkania więc i tak bedzie trzeba je kończyć przed 22.00. dalej czytamy: " Przybędzie kilka nowych ulic. Np. na Marszałkowskiej między ul. Świętokrzyską a Al. Jerozolimskimi pojawią dwa nowe skrzyżowania - z pasami, światłami, możliwością skręcania także w lewo. Zlikwidowany zostanie tunel pod Marszałkowską wzdłuż ul. Złotej." To już totalne nieporozumienie. Rozumiem, że do tych "domów mieszzkalnych. biur i galerii handlowych jakoś dojechać trzeba. Rozumiem, że ratuszowi zależy na "spowolnieniu" Marszałkowskiej, ale likwidowanie bezkolizyjnego tunelu na rzecz skrzyżowań to jakiś absurd. "- Chcemy, by ten odcinek Marszałkowskiej miał taki charakter jak między Rotundą a pl. Konstytucji. Tam są i światła, i przejścia dla pieszych, a ruch jest płynny - przekonuje dr Ewa Grochowska, architekt i współautorka planu." Kogo ta pani chce przekonać? Ruch płynny? Taaa... W sobotę... środek "długiego" weekendu, albo wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 10:57 1/Zwrociles uwage co bedzie budowane dookola placu? 2/Ile razy uzyles tego tunelu, ktory poza parkingiem prowadzi do nikad? 3/W ktorym duzym miescie Europy widziales ruch plynny w sobote, okresie przedweekendowym i na poczatku wakacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: 62.181.175.* 28.09.05, 11:14 tunel nie prowadzi do nikąd. Jadąc od strony pl. Bankowego można bez problemu dostać się w okolicę ul. Zgody. Nie byłoby to możliwe skręcając z Jerozolimskich lewo, bo jest tam zakaz. Można dopiero dostać się kombinacją marszałkowska - żurawia (czy któraś z tych uliczek, bo nie pamiętam kolejności), - krucza i dalej prosto. Więc jednak do czegoś się przydaje tunel - ja go czasem używam... A samochód w dzisiejsszych czasach w mieście typu Warszawa - rozwleczonym, z wieloma użędami w różnych miejscach, to nic luksusowego, tylko konieczność. Komunikacja miejska jest, ale nie zawsze dojedziesz tam gdzie chcesz tak szybko - ja jadąc samochodem do pracy drogę pokonuję w 15 min. Autobusem (muszę się przesiadać) zajmuje mi to równo 60 min. Rachunek jest prosty... Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 11:23 I wszystko to zapewne dzieki tunelowi pod Marszalkowska! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:23 amdrzej11 napisała: > 1/Zwrociles uwage co bedzie budowane dookola placu? Tak. I to właśnie mnie niepokoi. Dźwieku, hałasu z ewentualnej imprezy na tym placu nie zatrzymają budynki o wysokości 24-36 metrów. Wręcz odwrotnie. Będzie on wzmacniany przez odbicia od ścian pałacu i projektowanych budynków, Zadziałają po prostu jak pudło rezonansowe. > 2/Ile razy uzyles tego tunelu, ktory poza parkingiem prowadzi do nikad? Nie prowadzi "do nikąd", a na dodatek jest dwukierunkowy, więc nie ylko "na parking". a korzystam z niego przynajmniej 3 razy w tygodniu. > 3/W ktorym duzym miescie Europy widziales ruch plynny w sobote, okresie > przedweekendowym i na poczatku wakacji? To pytanie powinieneś postawić dr Ewie Grochowskiej -współautorce planu. To ona przkonuje, że ruch będzie płynny. Ja wyraziłem swoje niedowierzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 13:57 1/Ew. budynki mieszkalne beda po drugiej stronie Palacu. 2/Jestes jednym z niewielu, ktorzy to robia. Wskazuja na to jednoznacznie wyniki liczenia pojazdow korzystajacych z tego tunelu. 3/Jezeli ruch samochodowy nie bedzie plynny (a moze byc w stopniu zadowalajacym!), to bedzie to wynikalo z zupelnie innych czynnikow niz zabudowa Placu Defilad! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 17:01 > 1/Ew. budynki mieszkalne beda po drugiej stronie Palacu. To nie do końca jest pewne. Jako pewnik z planu wynika jedynie lokalizacja muzeum, teatru i KDT. Budynki mieszkalne moga powstać w pasie przy Al. Jerozolimskich. > 2/Jestes jednym z niewielu, ktorzy to robia. Wskazuja na to jednoznacznie > wyniki liczenia pojazdow korzystajacych z tego tunelu. tunel z powodzeniem może stanowić przedłużenie ul. Złotej w nowym układzie. Nie wyklucza to oczywiście budowy skrzyżowania i przejść dla pieszych, jednak nie wymusza otwierania Złotej po strnie wschodniej na Marszałkowską, dzięki temu ograniczona zostanie kolizyjność skrzyżowania. > 3/Jezeli ruch samochodowy nie bedzie plynny (a moze byc w stopniu > zadowalajacym!), to bedzie to wynikalo z zupelnie innych czynnikow niz > zabudowa Placu Defilad! Już w tej chwili ruch płynny nie jest. Jeśli dołożymy do obecnego dodatkowe samochody ludzi którzy bedą pracować, mieszkać czy odwiedzać sklepy w projektowanej lokalizacji i dodatkowo podzielimy przejściami dla pieszych z sygnalizacją świetlną - całość stania na dobre. Nie da się tego uniknąć bez wczesnieszej rozbudowy kom. miejskiej, budowy obwodnicy i systemu park & ride. Żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie jestem przeciwnikiem "zwracania centrum" ludziom. Choć przyznaję, niekoniecznie przypada mi do gustu koncepcja budowy 25-36 metrowych... kurników w tym miejscu. Jednak zostawiając na boku kwestię gustu, uważam, że nie wolno tworzyć takich planów zabudowy jednego kwartału ulic i obiecywać, że rozpocznie się przebudowę w 2007 roku, bez uwzględnienia warunków komunikacji z tym obszarem i w jego bezpośrednim sąsiedztwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gh67 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 01:11 Już widzę te tłumy inwestorów w pędzie do działek z dopuszczalną niską zabudową na gruntach wartych miliony. No i te przejścia dla pieszych ze światłami... Mniam, brawo panie Borowski - myślenie na poziomie mojej 13 letniej siostry. Chociaż nie, ona jest w sumie mądrzejsza :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.ca.pw.edu.pl 28.09.05, 07:53 Trzynastoletnie dziecko ma już wyobraźnię..... I znowu zaczyna się kolejną inwestycję od tyłu, pierw wpuści sie, do i tak zakorkowanego centrum, dodatkowy ruch samochodów, a następnie na gwałt zacznie sie szukać rozwiązania problemu gigantycznych korków. Gratuluję!!!! Widocznie architekci nie mają wyobraźni i nie potrafią myśleć logicznie. Trzeba by zmienić plan studiów dla architektów i wprowadzić im logikę, ale pewnie nie mielibyśmy nowych architektów.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 28.09.05, 09:11 borowski to pacynka w łapkach kandydata na prezydenta i jego przydupasów. Co nie zwalnia go z obowiązku samodzielnego myślenia. co do autorki planu , p. grochowskiej , o jej wysokim poziomie zawodowym i dogłębnej wiedzy niech świadczy fakt , że calkiem na poważnie brała pod uwagę możliwość przesadzania 50-cio lwtnich platanów , natomiast linie zabudowy zostały przykrojone do dwóch fontann , też 50-cio letnich ale o niebo lepiej znoszących przenosiny . Co do wysokości zabudowy to szkoda gadać . Zobaczymy te miliony w muzeum sztuki wspolczesnej , w soclandzie i na slynnym placu gdzie kaczka będzie organizowala wiece. Ratunku. Odpowiedz Link Zgłoś
yarro Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 01:36 Ech, alez ta ludnosc Warszawska prowincjonalna - chcieliby tylko wielkie arterie bez przejsc dla pieszych i ogromna zabudowe... czyli wygode dla blachosmrodow i blyskotki dla gminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dawid_madian KRe KRe: Jak będzie wyglądało centrum 28.09.05, 09:49 Skoro tak dobrze Ci w Twoim Pipidówku Dolnym, to po co zaglądasz gdzie indziej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 613 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.09.05, 01:43 No i dobrze. Niech Marszalkowska bedzie wreszcie normalna ulica a jak chce sie komus jechac do centrum to jest metro. Gwarantuje, ze podrozujac metrem nie napotkasz zadnych korkow. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysz Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: 217.67.220.* 28.09.05, 08:38 Taaaak, jesteś bystry jak woda w klozecie, a nie pomyślałeś że nie każdy ma metro w swojej okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
saan1 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 16:04 A co ma zrobić ktoś, kto mieszka w samym centrum i do pracy jeżdzi na obrzeża? Tyż metrem? Chyba "centymetrem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nexo Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.lot.pl 28.09.05, 06:43 Już jest muzeum sztuki nowoczesnej w pałacu Ujazdowskim ...przyciąga "tłumy"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wOjtek Sz. Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.jmdi.pl 28.09.05, 07:40 OK. ale tramwaje w Jerozolimskich mają mieć priorytet (wykrywanie za pomocą pętli indukcyjnej) i nikt nie powiedział, że mają tam być dodatkowe przystanki tramwajowe. Odpowiedz Link Zgłoś
e-tam Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 09:54 Gość portalu: wOjtek Sz. napisał(a): > OK. ale tramwaje w Jerozolimskich mają mieć priorytet (wykrywanie za pomocą > pętli indukcyjnej) i nikt nie powiedział, że mają tam być dodatkowe przystanki > tramwajowe. Bardzo jestem ciekawy jak to będzie wyglądało... Tramwaj średnio co minutę (no bo chyba nie zamierzają ograniczać częstotliwości?), dwa kierunki... To te światła będą migać jak na dyskotece! Do tego należy dodać brak wysepek... Nawet brak na nie miejsca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cycek syrenki Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal kupke IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 28.09.05, 07:43 w centrum dynamicznego miasta. Ta propozycja jest tak malo interesujaca, ze az bolesna. Nic nie wnosi, co by uatrakcyjnilo scisle centrum miasta. Jezeli ktos chce miotac przechodniami pod kola aut, zeby je wyhamowac i unieruchomic to juz najwyzszy czas, zeby sie udac do dobrego lekarza na kozetke i porozmawiac o zlych doswiadczeniach z dziecinstwa ;-). Facet zaprzepaszcza szanse na interesujace, estetyczne i funkcjonalne centrum. On i jego pomagierzy "architekci" sa ledwociepli. Ta koncepcja to bojazliwe dreptanie w miejscu, ktore zamiast rozwiazac bolaczki tej czesci miasta, tylko je spoteguje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sld jeszcze wroci Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 08:14 Na szczescie juz niedlugo. Pan prezydent Warszawy Lech KAczynksi po przegraniu wyborow na prezydenta Polski i po wyczerpaniu drogi apelacji stanie sie skazanym Lechem K. I wtedy bedzie musial ustapic. A jego przydupas Borowski bedzie uciekac kanalami do Szwecji zeby slawny Urzad Antykorpucyjny pana Dorna nie wzial sie za niego za sprawe kamiennic na Foksal. Zima wasza, wiosna nasza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 28.09.05, 09:09 Ręce opadają, jak się czyta "opinie" nawiedzonych ignorantów, którzy nawet nie widzieli tego planu a z pasją godną lepszej sprawy komentują i krytykują wszystko. Najpierw się "cycku" naucz, obejrzyj (plan wisi w PKiN na XIII piętrze) i zrozum - chyba, że twój rozum, to tylko cycki.... Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku 28.09.05, 09:42 Gość portalu: urzędas napisał(a): > Ręce opadają, jak się czyta "opinie" nawiedzonych ignorantów, którzy nawet nie > widzieli tego planu a z pasją godną lepszej sprawy komentują i krytykują > wszystko. Najpierw się "cycku" naucz, obejrzyj (plan wisi w PKiN na XIII > piętrze) i zrozum - chyba, że twój rozum, to tylko cycki.... Ignorantami to są podwładni Lecha K. Głupotą jest liczenie na ściągnięcie inwestorów do zakorkowanego centrum. Inwestorzy widzą co się dzieje w BlueCity po zakorkowaniu dojazdu. Nowe inwestycje handlowe powstają w Ząbkach - bo tam można dojechać samochodem prawie bez korków. Firmy wynoszą się z centrum na Mokotów. A podwładni Lecha K. liczą, że znajdą idiotów z pieniędzmi, którzy na na najdroższych działkach w mieście, wybudują 4 piętrowe biurowce - do których jedyny dojazd będzie metrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: *.bzmw.gov.pl / 194.30.179.* 28.09.05, 09:51 Założę się, że znajdą. Choćby, "o miedzę" - nowy projekt Libeskinda, budynek mieszkalny. A w Ząbkach, Markach, Piasecznie, czy Jankach, niech powstają markety - niedzielne "świątynie dla ludu" a nie biurowce klasy "A". "Centrum - nie dla idiotów"... Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku 28.09.05, 10:29 Gość portalu: urzędas napisał(a): > Założę się, że znajdą. Choćby, "o miedzę" - nowy projekt Libeskinda, budynek > mieszkalny. A w Ząbkach, Markach, Piasecznie, czy Jankach, niech powstają > markety - niedzielne "świątynie dla ludu" a nie biurowce klasy "A". "Centrum - > nie dla idiotów"... Te biurowce w centrum mają coraz większy problem ze znalezieniem najemców. Pierwszym pytaniem najemcy jest cena, a następnym liczba miejsc parkingowych dla gości. Biurowiec który nie jest w stanie zagwarantować odpowiedniej liczby miejsc parkingowych dla klientów najemcy odpada. Jego cena spada i powoli z biurowca klasy A, robi się biurowiec klasy C. Podobny proces miał miejsce w Paryżu. Tam władza postanowiła wybudować dzielnicę biurowców LaDefence, z dobrym dojazdem samochodowym i siecią autostrad pod biurowcami. Niestety Michał B. ma doświadzczenia z miasta którego rozmiary nie przekraczają 10km. Aglomeracja Warszawska od Legionowa do Piaseczna ma ponad 60km. W takim mieście sprawdzają się rozwiązania komunikacyjne z USA, a nie z Kopenhagi. I ideologia nic tutaj nie zmieni. Niestety jest to początek procesu slamsowacenia śródmieścia - zostaną knajpy i biura kategorii C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: 193.24.24.* 28.09.05, 11:50 Ceny powierzchni nie są związane z ilością miejsc parkingowych a popytem i podażą. Budowano dużo, koniuktura gosp. jest gorsza, ceny idą w dół. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku 29.09.05, 15:04 Polecam dzisiejszy tekst z Życia - a zwłaszcza ostatnie zdanie. ============================================================================= Pusty wieżowiec przy Złotych Tarasach Firma ING Real Estate rozpoczyna poszukiwanie klientów do jednego z biurowców przy Złotych Tarasach. Drugi będzie stał pusty. W skład kompleksu Złotych Tarasów oprócz centrum handlowego wchodzą również dwa budynki biurowe. Niższy – w kształcie łuku – od strony ul. Złotej, o nazwie Lumen, oraz 100 metrowy wieżowiec, który wyrósł przy ul. Emilii Plater. Ten nosi roboczą nazwę Tower. Wczoraj ING Real Estate zdradziła plany odnośnie tych obiektów. Developer zdecydował, że na razie będzie szukał klientów wyłącznie do biurowca Lumen. Chce go zapełnić w ciągu dwóch lat. Za mkw. wynajętej powierzchni żąda kwoty od 18 do 20 euro (w centrum miasta firmy płacą 22-24 euro). – Nie obawiam się o brak klientów. To będzie wyjątkowy budynek. Oferuje znakomite oświetlenie oraz możliwość aranżacji dużego biura na jednym piętrze – zachwala Piotr Maciąg z ING Real Estate. Inny los czeka drugi wieżowiec. Budynek będzie stał pusty. Ma poczekać na lepsze czasy, kiedy popyt na luksusowe powierzchnie biurowe w centrum miasta wzrośnie. Zwłaszcza, że w tym wieżowcu siedzibę mają znaleźć duże firmy. A te trudniej namówić do wynajęcia nowych pomieszczeń. Oznacza to, że w biurowcu Tower najemcy nie znajdą się nawet po otwarciu Złotych Tarasów we wrześniu 2006 roku. Jak to możliwe? – Rynek jest trudny. Nieopodal powstaje biurowiec Rondo1, który proponuje równie dobrą powierzchnię biurową. Teraz to najemcy dyktują warunki. Poza tym zbyt duża liczba powierzchni w jednym czasie to zepsucie rynku i cen. Czasem lepiej poczekać – tłumaczy Waldemar Kania z firmy Mansion&House, zajmującej się pośrednictwem nieruchomościami. Jego zdaniem firmy coraz częściej wolą wynajmować biura poza centrum miasta. Plus GSM niedawno przeniósł się z wieżowca FIM Tower na skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i Chałubińskiego na Mokotów. Nie tylko ze względu na niższą cenę wynajęcia, ale również na większą liczbę miejsc parkingowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Isengard Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: *.aster.pl 28.09.05, 22:34 "A podwładni Lecha K. liczą, że znajdą idiotów z pieniędzmi, którzy na na > najdroższych działkach w mieście, wybudują 4 piętrowe biurowce - do których > jedyny dojazd będzie metrem." He he he banda dekli..ledwo co wyburzono "orbis" na rogu Królewskiej i Marszałkowskiej by powstał wysoki biurowiec,ten sam los czeka dawne "Bogusz center" a jakis kretyn..bo inaczej nie moge nazwać pomysłodawcy liczy na to ze na działkach wartych tysiace $ za metr kw. ktos bedzie stawiał 4 pietrowe budynki.. do psychiatry mocium panie architekcie!!!, powinno sie wyburzyc jak najszybciej 'Rotunde PKO" na skrzyz. Al.Jeroz i marszałkowskiej bo to obciach zeby takie brzydactwo stało w sercu wawki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Panie "urzędas" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:37 Cieszy, że leży Panu dobro miasta na sercu. Wolałbym jednak, aby zajmował się pan pisaniem na listach dyskusyjnych w czasie wolnym od pracy, czyli za swoje, a nie publiczne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: Panie "urzędas" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.05, 18:43 Panie "dorsai" to też są moje pieniądze a nie tylko pańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Panie "urzędas"... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 21:03 ... napisałem "publiczne", nie "moje". Przekręcił Pan moje słowa i tylko jednego nie wiem, czy to wtórny analfabetyzm, czy działanie celowe? W kwestii Pańskich pieniędzy, nie wypowiadam się - nie mam zwyczaju zaglądać komuś do portfela. Nieistotny w rzeczywistości jest fakt, że jak każdy obywatel zobowiązany jest Pan do płacenia podatków, bo kwoty te wracają do Pana jako pobory. Funkcjonują więc w obiegu zamkniętym: "urzędas>US>SP>"urzędas". Pragnę zauważyć, że marnując czas pracy, na dyskusje w internecie, faktycznie naraża Pan państwo na straty. Biorąc pełna pensję, okrada Pan kraj i obywateli podwójnie, gdyż bez wstydu pobiera swoje uposażenie za sam fakt przebywania w miejscu pracy, a nie wykonywanie swoich obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 28.09.05, 13:23 panie urzędas znam ten pseudo plan , widzialem w jaki sposob powstawal. jest to żenująca tworczość niezdolnych urbanistów pod wodzą ignoranta i aroganta - borowskiego. Jego kompleks wysokiej zabudowy jest absurdalny a pomysly aby niska zabudowa kwartałów miala intensywność rowną 10 świadczy , zwyczajnie o głupocie i lukach w wyksztalceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Re: Zblazowany architekt w bolesciach wycisnal ku IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.05, 18:50 Droga Pani lub Drogi Panie "1235", ciekaw jestem skąd. Chyba z prasy lub opowieści dziwnej treści. I proszę anonimowo nie obrażać ludzi. Proszę zrobić lepszy plan. Zrobić - nie pisać, że inni nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
niuniek_1983 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 08:43 Przedewszystkim co za "debil" chce w Centrum wycinać drzewa... i tak jest ich tam mało... a według tych super planów od strony Jerozolimskich nie będzie ich teraz w ogóle... poza tym nie po to chyba odzyskiwano od kupców teren wzdłuż aleii (tam przecież byli wcześniej kupcy co siedzą teraz w KDT) i odtwarzano zieleń, żeby teraz to wszystko poszło "z dymem"... to raz. Dwa - wszędzie w cywilizowanych miastach w Centrach gdzie mogą tworzyć się korki buduje się przejścia podziemne albo puszcza ruch innymi arteriami (ale są i obwodnice której u Nas jakoś nikt nie może wybudować... a ta obecna planowana jest strasznie blisko miasta... przecież np. obwodnica Krakowa omija miasto szerokim łukiem a u Nas ma iść na granicy miasta... zobaczymy) No i trzy... gratuluje pozbycia się problemu "co zrobić z Centrum"... znowu będą prywatne chodniki po których nie można jeździć rowerem a ścieżek brak bo nikt nie pomyśli, żeby to na inwestorze wymóc... no ale nie będzie "biedaków" bo prywatna ochrona budynków przepędzi ich... dalej w inne miejsca Centrum (choć pewnie ratusz myślą, że znikną jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki) Aż ręce opadają... no i to ich super muzeum co miliony ludzi je będą odwiedzać... nie mamy dróg a "atrakcje" zachciewa nam się budować... czy My nie mamy już muzeum techniki?? No ale tak głosujemy i tak wybieramy Też niestety głosowałem na "K" w wyborach na prezydenta miasta - teraz żałuje i więcej nie popełnie tego błędu. Już wole PO - może i robili jakieś przekręty ale coś się budowało a od kiedy jest "K" wszystko stoi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysz Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: 217.67.220.* 28.09.05, 08:44 GŁUPOTA. Wielcy architekci zaprawdę, ich pomysł na centrum to dorobienie klikunastu przejść dla pieszych i zasypanie istniejących przejść podziemnych. Na pewno tym się Warszawa wyróżni na tle innych stolic. Nie jestem architektem i może dlatego mam takie irracjonalne pomysły jak np. szklane kładki z ruchomą platformą dla pieszych...Jakoś mi się nie widzi żeby ten plac był większy od piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sojka Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:31 > może dlatego mam takie irracjonalne pomysły jak np. szklane kładki z ruchomą > platformą dla pieszych... ruchoma, szklana kładka? nóżki cie bolą, czy to może wizja z serialu "kosmos 1999"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamilus USUNĄĆ ARCHITEKTA! IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 28.09.05, 08:49 Czy znaczenie wielkomiejskości uzyskuje ulica którą jeździ się wolno? Co za pomysły! Kto zacznie budować obwodnice? Kierowcy którzy stoją w korkach w czynie społecznym ruszą w niedzielę do łopat? Co za poroniony pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
zbig72 to naczelny architekt czy naczelny kretyn warszawy 28.09.05, 09:31 proponuję w ogóle zamknąć wszystkie ulice w Warszawie - korki będą 100 procentowe i napewno wtedy dobra wróżka wyczaruje nam obwodnice... proponuję 27 skrzyżowań miedzy Świętokrzyską a Alejami - będzie weselej a jako pieszy na pewno z redością pójdę na spacer wzdłuż ulic po których samochody zamiast szybciutko się przemieszczać, stoją w kilometrowych korkach i smrodzą 2 x bardziej niż do tej pory Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urbi KRETYNEM TO RACZEJ TY JESTEŚ :-( IP: *.sasiedzi.pl 28.09.05, 23:35 Komuniści zniszczyli Warszawę wyburzając całe pierzeje i rozjeżdżając całe centrum wielkimi arteriami, a wy jeszcze tego bronicie! Czy naprawdę jesteście tak ograniczeni? Czy naprawdę wolicie Taszkient od Paryża czy Londynu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pi)tr Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.chello.pl 28.09.05, 09:29 Ciekaw jestem gdzie bedzie parking dla centrum handlowego, może nad Rotundą... a do tego kto słyszał by w takim miejscu stawiac domy mieszkalne, przecież ta przestrzeń, powinna sprzyjać integracji i spotkaniu mieszkanców stolicy totalny brak wyobraźni i brak szacunku dla Warszawiaków. CIekaw czy ktoś nas zapyta wogle o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olenka1 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:31 To co jest na załączniku graficznym do tego artykułu to bardzo zgrubny podział terenu na funkcje. Stąd też trudno się zorientować jak ma wyglądać ten teren, co stanie się z pięknymi platanami i innymi drzewami otaczającymi PKiN z każdej strony. Mam pytanie, czy ktoś się orientuje czy plan dla tego tego terenu został już wyłożony do publicznego wglądu, czy jednak Prezydent Kaczyński nie polecił wykonania planu i w związku z tym nie będzie społecznej oceny tej idei, a cała zabudowa tego obszaru będzie realizowana na podstawie każdorazowo wydawanych decyzji o warunkach zabudowy, co z pewnością nie zagwarantuje realizacji zagospodarowania tego obszaru w założonym kształcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Puchatek Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:37 Znowu paru tłuków (przepraszamn, nie mogę inaczej...) rzuca hasła "miasto dla ludzi, nie dla samochodów". Przepraszam, a kto jeździ samochodami - misie koala?! Miasto ma być przyjazne dla wszystkich jego mieszkańców - także dla tych, którzy pracują w centrum i jakoś do pracy muszą dojechać! Jeśli ktoś zamiast pół godziny będzie do pracy jechał godzinę, to dla niego to przestaje być przyjazne miasto. Może zauważcie, że ci ludzi jedą do centrum nie dla zabawy i nie dlatego, że sprawia im przyjemność "zasmradzanie miasta" - ale dlatego, że muszą pracować. "Niech dojeżdżają metrem". No jasne, bo jak wiadomo w Warszawie sieć metra jest rozległa, rozgałęziona i z każdego punktu miasta można tym metrem dojechać do centrum... Zwłaszcza z Saskiej Kępy albo z Okęcia - po prostu nic, tylko metro... A czy wy zdajecie sobie sprawę, fanatycy, że nawet jak się mieszka na Ursynowie, to w czasie porannego szczytu metro jest nabite jak puszka sardynek? Ciekawe, jak będzie wyglądało, jak jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt tysięcy ludzi zrezygnuje z samochodów i zejdzie na perony... Żeby piać o "mieście dl aludzi" i ograniczać ruch samochodów w centrum, trzeba NAJPIERW stworzyć jakąś alternatywę. Czyli sprawny, wydolny i obejmujący całe miasto system szybkiej komunikacji miejskiej. "Jak będa korki, to będzie impuls do budowy obwodnic". Optymista, psia krew. Impuls DLA KOGO, przepraszam? Dla władz mista? Przecież te władze już teraz wiedzą, że są korki, a będą większe... Co za brednie... W imię "idei" i fanatyzmu utrudnia się i tak pokręconą sytuację komunikacyjną w Warszawie. Miejmy nadzieję, że przy nastęnych wyborach smorządowych obecna ekipa zostanie z tego przez wyborców rozliczona. Cała nadziej w tym, że te plany będą realizowane równie sprawnie, jak wiele innych planó prezydenta Kaczyńskiewgo (choćby likwidacja bazaru na staionie...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: 195.94.201.* 28.09.05, 09:51 Chyba sam jesteś "tłukiem"... Do pracy w Centrum powinno się jeździć metrem i tak jest na całym świecie. Z Saskiej Kępy albo z Okęcia możesz przyjechać tramwajem - w korkach nie stoi. Jeżeli przeszkadzają Ci korki, to zamieszkaj na wsi. Wkurza mnie to, że tylu ludzi sprowadza się do Warszawy i zgrywają wielkich Warszawiaków...no, ale to już inny temat... i przez nich mamy korki i chamstwo na ulicach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanilia Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: 62.29.248.* 28.09.05, 11:32 nie można wszystkich mierzyć swoją miarą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemo Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.ipartners.pl 28.09.05, 11:46 Nie zgadniesz. W centrum rowniez mieszkaja ludzie. Maja samochody, bo pracuja tam gdzie NIE DA sie dojechac metrem. Jestesmy krajem o wysokim bezrobociu, wiec w ofertach pracy sie nie przebiera. Zarobki rowniez nie pozwalaja na swobodne przeprowadzenie sie gdzie indziej ( blizej miejsca pracy ). Nie proponuj mi wiec znalezienia innej pracy czy przeprowadzenia sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: 193.24.24.* 28.09.05, 11:52 tłukiem to ty jesteś bo nie starsz się zrozumieć racji drugiej strony i znaleźć rozwiązania akceptowalnego dla wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: wspanialy projekt i pomysl IP: *.fxfowle.com 23.01.07, 01:26 muzeum sztuki nowoczesnej powinno byc wypelnione sztuka socrealizmu , a w teatrze beda wystepowac na zmiane chor Aleksandrowa i George Bush. Plac powinien byc nazwany Placem Perversji i Aberacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pat BIEDNA WARSZAWA IP: 195.94.201.* 28.09.05, 09:42 Co oni wyprawiają z tym miastem??? Przede wszystkim, powinni zostawić zieleń i fontanny dookoła Pałacu Kultury + zlikwidować blaszaki od strony Marszałkowskiej i zasadzić więcej drzew. Pamiętam, że kiedyś tam było fajnie, bo spędziłam tam połowę dzieciństwa jeżdżąc na wrotkach i dziecięcym rowerze (drugą połowę - w Łazienkach). Dlaczego niszczą wszystkie wolne place + zieleń w tym mieście? Centrum jest "naćkane" budynkami, które kompletnie do siebie nie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Wolne place i zieleń ? IP: *.adminpan.waw.pl 28.09.05, 10:32 I co z tego,że sa jak tam jest dość nieprzyjemnie: brudno i pełno pijanych meneli z Centralnego na ławkach. Tereny wokół PKiN to dziura w centrum miasta,ale ten plan to nie podoba mi się wcale a wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: BIEDNA WARSZAWA 28.09.05, 11:21 Stary, zadna zielen nie zostanie zniszczona! Zostana tez fontanny! Bedziesz mogl tez sobie dalej jezdic na wrotkach i dzieciecym rowerze dookola Palacu! Druga zas czesc pozostalego tobie zycia bedziesz mogl, jak dawniej, spedzac w Lazienkach! O co ci wiec chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Easy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 09:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Kuźwa!!!! Zabijcie go zanim On nas "załatwi" 28.09.05, 11:15 A co zrobic z toba? Odpowiedz Link Zgłoś
mlopaci Czy będzie paragraf na Michała B. i Lecha K. ? 28.09.05, 09:58 W kodeksie karnym z 45r. za sabotoważ komunikacji publicznej groziła kara śmierci. PIS po wyborach zapowiada ponowne zaostrzenie Kodeksu Karnego. Czy ktoś wie jaką karę przewidują projekty PiSu dla Michała B. za pomysł sparaliżowania śródmieścia korkami? Cytat z wypowiedzi "Michał Borowski, naczelny architekt miasta, przyznaje, że korki będą większe.... Korki wymuszą szybszą budowę obwodnic". Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko KDT w środku miasta???? 28.09.05, 10:11 Kupieckie domy towarowe vis a vis Muzeum Sztuki Współczesnej??? Pomysł godzien geniusza :))) Nie mam nic przeciwko kupcom, rozumiem, że nie wszystkich stać na zakupy w galeriach handlowych - ale na litość boską - nie w samym centrum miasta :-(((( Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: KDT w środku miasta???? 28.09.05, 11:14 Widzialem Kupieckie Domy Towarowe w innych miastach. Zazwyczaj przypominaja one wygladem dobre galerie, choc nie sa moze takie duze. Odpowiedz Link Zgłoś
margala "Korki wymuszą szybszą budowę obwodnic" 28.09.05, 10:13 "Korki wymuszą szybszą budowę obwodnic" - kolejny cytat do Księgi Złotych Myśli Naczelnego Architekta Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sklis Populizm i Socjotechnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 10:17 Świetlane plany! Bardzo pięknie, jeśli to się uda zrealizować, możemy mieć centrum na miarę europejskiej stolicy, ale bardzo mnie niepokoi fakt, że takie informacje trzyma się w kieszeni do momentu, kiedy są potrzebne jako argument w kampanii prezydenckiej. Tyle czasu w Warszawie nic się nie działo, a tu nagle tyle sukcesów. Czy w razie zwycięstwa pana prezydenta K. tak samo będzie w całym kraju? Pięć lat marazmu, a przed następnymi wyborami - wodotrysk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.05, 10:17 Co komu szkodził poprzedni projekt i po co stawiać domy mieszkalne wokół Pałacu, skoro Miastu brakuje ratusza z prawdziwego zdarzenia, a nie rozrzuconego w 26 miejscach, jak to pisała gazeta? Dlaczego nie można puścić ruchu pieszego w podziemia? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 11:12 1/Domy mieszkalne beda z a Palacem a nie wokol. 2/Lubisz spacerowac w podziemiach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 12:50 Lubisz "spacerować" po przejściach dla pieszych? Odpowiedz Link Zgłoś
amdrzej11 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 28.09.05, 13:59 Zdecydowanie wole to niz spacery tunelami dla pieszych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:55 Ale spacerki po przejściach dla pieszych są niebezpieczne. ;) Inna sprawa, że wszyscy koncentrują się na ilości przejść i szerokości jezdni, na drugi plan zeszła sprawa jakości zabudowy proponowanej w tym planie. Inna sprawa, że sam Borowski wymusił taką reakcje nieodpowiedzialną wypowiedzią o korkach wymuszających udowę obwodnic. Mnie osobiscie niezbyt przypadł do gustu pomysł budowy szklanych kurników wokół "Pekinu". Zastanawiam się czy faktycznie pałac jest takim arcydziełem architektury, by podkreślać jego istnienie przez okolenie go niską zabudową, czy wręcz eksponowanie jego frontu otwartą przestrzenią w osi ul. Złotej? Jednak z dużym prawdopodobieństwem mozna założyć że ten plan zagospodarowania, jeśli zostane zaakceptowany w tej formie, bedzie w 70-80% martwy. Poza muzeum i teatrem prawdopodobnie nic nie powstanie. Z przyczyn dość prozaicznych - o ile bowiem obiekty muzeum i teatru bedą prawdopodobnie współfinansoane przez miasto, o tyle kupcy z KDT bez wyraźnej pomocy miasta nie wybudują domu towarowego, zaś sam tern wokół pałacu jest zbyt drogi, by jakiś inwestor zdecydował się na budowę biurowca o kubaturze nie pozwalającej na w miarę szybki zwrot nakładów. To samo dotyczy mieszkań - apartamentów w proponowanej lokalizacji. Jaki musiałby być koszt 1m2 aby zapewnić rentowność inwestycji? To należało najpierw spokojnie ocenić i policzyć, by nie wyjść na głupca, jak w przypadku terenu po dawnej zajezdni MZK przy Inflanckiej, gdzie cena gruntu i ograniczenia wysokościowe narzucone przez Borowskiego skutecznie odstraszyły powaiżnych developerów od inwestowania. Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 29.09.05, 15:09 Akurat tutaj sie mylisz, niestety jestem pewien że wszystko tak zostanie własnie zabudowane, gdyz jest co do tego wola polityczna a inwestorzy sie znajdą o ile już są. To kwesja prestiżu. Co do PKIN niezależnie od tego jak sie kojarzy stoi w miejscu szczególnym w Warszawie, jest wyznacznikiem środka Warszawy czy się to podoba czy nie (bez uprzedzeń kulturowych, patrzymy na sama bryłę, lokalizację i unerwienie (metro, PKP, tramwaje, autobusy, drogi)). W perspektywie kilkuset lat warto podkreslać to miejsce gdzie stoi PKIN, przyszłe pokolenia, gdy przyjdzie na to czas zbudują w to miejsce cos wyjątkowego i udawanie że tego miejsca nie ma jest najgorsze z możliwych. Do dziś w miastach panuje układ przestrzenny zapoczątkowany jeszcze w średniowieczu mimo iż żaden z budynków tam nie ma tych kilkuset lat(pożary, wojny itp). Warto o tym pamietac, jaka to jest krzywdą, wystarczy zerkać na wystajace uszy wież kościoła przy Placu Zbawiciela zza pierzeii placu Konstytucjii (wcześniej własnie plac Zbawiciela zamykał oś widokową). A i Plac Konstytucji zresztą również jest juz wpisany do Rejestru Zabytków ;)) Jedna z ciekawostek Warszawy jest to ze w jej układzie ulic do dziś widać fortyfikacje Twierdzy Warszawa wysadzonej zresztą przez Rosjan. Wystarczy wziasc mape i wyszperac dwa pierścienie umocnień ;))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 15:23 obly napisał: > Akurat tutaj sie mylisz, niestety jestem pewien że wszystko tak zostanie > własnie zabudowane, gdyz jest co do tego wola polityczna a inwestorzy sie > znajdą o ile już są. To kwesja prestiżu. Dziś wola polityczna jest taka, a za rok (Kaczyński stwiedził, że nie będzie ubiegał się o reeelekcję na stanowisko prezydenta Warszawy) może być już całkiem inna... Z dzisiejszego "Życia Warszawy" ================================ "Pusty wieżowiec przy Złotych Tarasach Firma ING Real Estate rozpoczyna poszukiwanie klientów do jednego z biurowców przy Złotych Tarasach. Drugi będzie stał pusty. W skład kompleksu Złotych Tarasów oprócz centrum handlowego wchodzą również dwa budynki biurowe. Niższy – w kształcie łuku – od strony ul. Złotej, o nazwie Lumen, oraz 100 metrowy wieżowiec, który wyrósł przy ul. Emilii Plater. Ten nosi roboczą nazwę Tower. Wczoraj ING Real Estate zdradziła plany odnośnie tych obiektów. Developer zdecydował, że na razie będzie szukał klientów wyłącznie do biurowca Lumen. Chce go zapełnić w ciągu dwóch lat. Za mkw. wynajętej powierzchni żąda kwoty od 18 do 20 euro (w centrum miasta firmy płacą 22-24 euro). – Nie obawiam się o brak klientów. To będzie wyjątkowy budynek. Oferuje znakomite oświetlenie oraz możliwość aranżacji dużego biura na jednym piętrze – zachwala Piotr Maciąg z ING Real Estate. Inny los czeka drugi wieżowiec. Budynek będzie stał pusty. Ma poczekać na lepsze czasy, kiedy popyt na luksusowe powierzchnie biurowe w centrum miasta wzrośnie. Zwłaszcza, że w tym wieżowcu siedzibę mają znaleźć duże firmy. A te trudniej namówić do wynajęcia nowych pomieszczeń. Oznacza to, że w biurowcu Tower najemcy nie znajdą się nawet po otwarciu Złotych Tarasów we wrześniu 2006 roku. Jak to możliwe? – Rynek jest trudny. Nieopodal powstaje biurowiec Rondo1, który proponuje równie dobrą powierzchnię biurową. Teraz to najemcy dyktują warunki. Poza tym zbyt duża liczba powierzchni w jednym czasie to zepsucie rynku i cen. Czasem lepiej poczekać – tłumaczy Waldemar Kania z firmy Mansion&House, zajmującej się pośrednictwem nieruchomościami. Jego zdaniem firmy coraz częściej wolą wynajmować biura poza centrum miasta. Plus GSM niedawno przeniósł się z wieżowca FIM Tower na skrzyżowaniu Al. Jerozolimskich i Chałubińskiego na Mokotów. Nie tylko ze względu na niższą cenę wynajęcia, ale również na większą liczbę miejsc parkingowych." ================================ Jak wynika z ostatniego akapitu prestiż budynku to nie tylko nowoczesna architektura i rozwiązania pozwalające na dowolną aranżację wnętrz ale również dostęp do biur zarówno dla pracowników ale - co ważniejsze - klientów, a to w ścisłym otoczeniu PKiN jest po prostu fatalne. Odpowiedz Link Zgłoś
obly Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul 29.09.05, 15:46 Pamietaj jedynie iż: Samochód z centrum zniknie wcześniej czy później bo nie ma innego wyjścia Już dzis metrem jest szybciej do centrum niz samochodem z ursynowa A to centrum tworzy własnie największy wezeł komunikacji publicznej. Odtworzenie przedwojennej siatki ulic jest niepotrzebna nikomu bzdurą. Korków wiekszych jak dzis nie bedzie bo wiecej się samochodów do centrum juz po prostu nie zmieści (fizyka) To że biura wychodzą z Centrum to wreszcie normalne. Małe LAS VEGAS wymieszane z placówkami kulturalnymi w Centrum by sie przydało, chciałbym mieć miejsce gdzie od knajpy do knajpy jest jeden krok, jasno, jest kilka teatrów kin, Centrum konferencyjne, sala widowiskowa i park i wszystko to na piechotę wygodnie i człek sobie odpocznie na "miastowo" i na "gazie" spokojnie do domciu tasą, metrem (czy tramwajem) lulu. Należy pamietać iż dla niektorych firm posiadanie budynku w centrum jest koniecznością i wpisane w polityke firmy (vide Warta). Do tego dochodzą turysci i inne... nosnosc potencjalna tych gruntów jest niesamowicie wysoka i największa w Polsce (chodzi o dochód z m2) Mamy przeładowane turystami do granic Stare Miasto (i to makietę) a nie ma miejsca gdzie normalnie można się troszke kontrolowanie "wyszaleć" Natomiast robienie kioskowego office parku w tym miejscu jest pomyłką po prsotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorsai Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 16:16 obly napisał: > Pamietaj jedynie iż: > Samochód z centrum zniknie wcześniej czy później bo nie ma innego wyjścia > Już dzis metrem jest szybciej do centrum niz samochodem z ursynowa > A to centrum tworzy własnie największy wezeł komunikacji publicznej. W zniknie, to ja raczej nie wierzę, choć nie przeczę, że drastyczne zmniejszenie ruchu w centrum wyszłoby nam tylko na zdrowie. Uderza w nas, niestety, brak obwodnic. Jadąć z np. Poznania na Ostrobramską (np. kompleks Promenady mieści również biura kilku firm), trzeba sie teraz przebić przez centrum. > Odtworzenie przedwojennej siatki ulic jest niepotrzebna nikomu bzdurą. Zgadzam się. Tak samo jak "odtwarzanie" przedwojennych budynków - jak choćby "dekoracja" na Pl. Teatralnym, czy postulowana "odbudowa" Pałacu Saskiego. > Korków wiekszych jak dzis nie bedzie bo wiecej się samochodów do centrum juz > po prostu nie zmieści (fizyka) Fizyka, tak. Z drugiej strony, często postuluje się zwężanie istniejących ulic, czy wręcz ich zamykanie dla ruchu kołowego. Skoro nie mamy (na razie mam nadzieję) obwodnic i adekwatnej do tych pomysłów sieci transportu miejskiego, te samochody gdzieś podziać się muszą. Bo z kolei ciężko mi uwierzyć, że bez istotnych inwestycji w komunikację ludzie porzucą samochody. Co zaś do pozostaej części Twojej wypowiedzi, cóż napisać... zgadzam się. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Jak będzie wyglądało centrum wokół Pałacu Kul IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 03.10.05, 08:28 jak się jedzie z poznania na ostrobramską i przebija sie przez centrum to trzeba być obcym w tym mieście i do tego nie czytać planów miast. Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella muzeum bedzie w lodzi 28.09.05, 10:19 pomyslmy o szybkim pociagu, co? Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: muzeum bedzie w lodzi 28.09.05, 10:22 I w Krakowie w fabryce Schindlera. A szybki pociąg bardzo chętnie. Jestem zainteresowana trasą z Warszawy do... Łodzi, Poznania, Krakowa, Gdańska i Wrocławia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
masha_qrella tak tak tak ;) 28.09.05, 10:59 i mozna sie zgodzic:) --- [zostańmy przyjaciółmi] Odpowiedz Link Zgłoś