marcinkiewicz 24.11.05, 14:56 Czy macie już wstawione nowe progi i nowe zamki (zamiast wkładek)? U mnie załozyli tylko obicia drzwi. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adams123 Re: Progi i zamki 24.11.05, 15:40 Ja już mam, ale próg jest kiepsko przymurowany bo skrzypi, jak się na nią stanie ;( poza tym nie ma założonych uszczelek , więc pod drzwiami wieje jak....... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Progi i zamki 24.11.05, 15:45 Zmieniali Ci przy zakładaniu obić drzwi, czy później? Odpowiedz Link Zgłoś
littlekinia Re: Progi i zamki 24.11.05, 18:24 Niestety, Panowie od progów i zamków niewiele robią z własnej woli. Trzeba się upominać i to dość stanowczo. Powinni założyć progi i atestowany zamek dolny bezpłatnie. U mnie zrobili to co prawda tego samego dnia co obicie drzwi, ale musiałam interweniować w centrali firmy LaPorte. Dyskusje z Panem Witkiem są bezcelowe... mi powiedzial najpierw, że za próg będę musiała zapłacić. DObre sobie! Radzę zadzwonić od razu do Arche, albo do biura LaPorte i ustalić co i kiedy mają zrobić. Powodzenia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Progi i zamki 24.11.05, 18:57 Umawiałem się kilka razy, ale się udało. Teraz będę dzwonił, żeby założyli uszczelki bo teraz ogrzewam a wieje jak ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kacha311 Re: Progi i zamki 25.11.05, 08:42 Chyba miałam szczęście - u mnie założyli wszystko za jednym razem: obicia, próg, uszczelki. Zamek trochę później, ale też bez problemu. Co do uszczelek i przeciągów - ich obecność też na niewiele się zdaje. Dokupiłam dodatkowe uszczelki i przez drzwi teraz nie wieje, ale za to za całej masy innych bliżej nieokreślonych miejsc - drażni mnie szum wentylacji. Czy u Was, Drodzy Sąsiedzi też tak strasznie wyciąga ciepło z mieszkania, czy to tylko u mnie tak się dzieje? Odpowiedz Link Zgłoś
b_78 Re: Progi i zamki 25.11.05, 09:06 Szum wentylacji i jej "ciąg" rzeczywiście duży i słyszalny. Zasugerowano mi założyć regulowane zakończenie ciągu wentylacyjnego, tzw anemostat (można toto odkręcać i przykręcać - i wtedy wciąga mniej lub więcej, świszczy mniej lub więcej). Być może to co napisałem jest oczywiste i banalne, ale dla mnie było nowe i coś wniosło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Progi i zamki 25.11.05, 09:50 fakt ;) przeciągi są dość ... atrakcyjne ;) szczególnie fascynuje mnie ten w łazience , gdzie wieje wiatrzysko spod przycisków do spłukiwania ... Odpowiedz Link Zgłoś
pkaras3 Re: Progi i zamki 25.11.05, 10:05 > szczególnie fascynuje mnie ten w łazience , gdzie wieje wiatrzysko spod przycis > ków do spłukiwania ... U mnie jest dokladnie to samo - powiew spod przyciskow spluczki :) Dodatkowo wydaje mi sie, ze w lazience wentylacja nie wyciaga powietrza, ale wdmuchuje go, czyli zupelnie odwrotnie, niz byc powinno. Piotr Odpowiedz Link Zgłoś
pkaras3 Re: Progi i zamki 29.11.05, 19:02 Przez kilka dni bylo ok, a dzisiaj znowu to samo. Odwrotna praca wentylacji i wicher spod przyciskow spluczki... Odpowiedz Link Zgłoś
kacha311 Re: Progi i zamki 30.11.05, 09:46 Pytałam wczoraj w biurze budowy skąd te przeciągi i dlaczego w mieszkaniach temperatura sięga ledwo 18 stopni. Dowiedziałam się, że wentylacja jest automatyczna, więc im bardziej będziemy uszczelniać mieszkanie, tym bardziej będzie ona szumieć - lekarstwo na szum: rozszczelnienie okien. Argument, że wentylacja wyciąga w ten sposób tę odrobinę ciepła, którą dają kaloryfery nie trafił do świadomości budowlańców. Poza tym, to ciepło które dają kaloryfery to szczyt możliwości. Ale podobno jak będzie jeszcze zimniej, to będą one cieplejsze. Jakoś wątpie, by to poprawiło termikę mieszkań - w końcu wentylacja w dalszym ciągu będzie działała. Mnie zastanawia tylko to, dlaczego do soboty 19.11 nie było takich przeciągów. Odpowiedz Link Zgłoś
spid199 Re: Progi i zamki 30.11.05, 12:10 U nas też zimno jak w psiarni - w porywach do 18 stopni, poza tym na kazdym oknie skrapla sie od srodka wilgoc - w oknach balkonowych splywa na podloge robiac kaluze - a mamy parkiet, ktory po miesiacu takiej zabawy nam zgnije... Developer uwaza ze trzeba czesto wietrzyc mieszkanie, co jest oczywiscie prawdziwe i racjonalne pod warunkiem ze mozna jest z powrotem ogrzac, co na dzien dziesiejszy jest duzo trudniejsze Czy u Was tez tak jest? pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
pkaras3 Re: Progi i zamki 30.11.05, 12:35 Tylko ze w naszym pionie (pisal o tym tez adams123) wentylacja nie wyciaga, ale wdmuchuje powietrze w lazienkach do mieszkania. Ale bylo kilka dni przerwy. Moim zdaniem robotnicy cos majstruja przy wentylacji i nie dziala to jeszcze jak powinno - u niektorych zimno i wyciaganie cieplego powietrza, u innych wdmuchiwanie powietrza do mieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
akashha Re: Progi i zamki 13.12.05, 02:04 "Dowiedziałam się, że wentylacja jest automatyczna, więc im bardziej będziemy uszczelniać mieszkanie, tym bardziej będzie ona szumieć - lekarstwo na szum: rozszczelnienie okien." To samo mi powiedzieli jakiś czas temu. Niestety, uszczelek w drzwiach nie mam (budynek A), kiedyś w końcu będę musiała jakieś kupić, tylko w ogóle się na tym nie znam :] Na szczęście już bardzo rzadko coś słychać, jednak uszczelki i tak się przydadzą Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Progi i zamki 13.12.05, 15:55 marcinkiewicz napisał: > Czy macie już wstawione nowe progi i nowe zamki (zamiast wkładek)? U mnie > załozyli tylko obicia drzwi. > Marcin o jakich obiciach drzwi i uszczelkach mówicie? jak to powinno wyglądać, bo nie wiem, czy u mnie to jest, czy nie :) odebrałem mieszkanie, teraz trwają prace remontowe... Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Progi i zamki 13.12.05, 16:18 W moim obecnym mieszkaniu jak sie wprowadzalismy zaraz po wybudowaniu to bylo zimno jak w psiarni. Pomoglo zainstalowanie uszczelek na oknach, bo tak dmuchalo, ze firanki falowaly (tu sa wywietrzniki i uszczelki zaslonily je) i zalozenie progu w drzwiach. Uszczelnilismy tez podzielnik bo z pionu strasznie dmuchalo. Po jakims czasie zrobila sie sauna i teraz jak otworze okna to temperatura spada do 22 a tak mam 25 pomimo zakreconych kaloryferow. Mysle, ze to zimno jest spowodowane tym, ze budynek jest niezasiedlony. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Progi i zamki 13.12.05, 18:11 Obicia, to po prostu "drewniana" płyta z dwóch stron drzwi - taka brązowawa. A uszczelki, to guma przyklejona do ościeżnic, w miejscach gdzie drzwi się stykają z nimi, czyli dookoła (od strony mieszkania). I zwróciłem uwagę na jeszcze jedną rzecz - w zawiasach nie ma włożonych bolców zabezpieczających przed wyważniem. W zawiasach zostały takie małe, puste dziurki. Czy też tak macie? Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Progi i zamki 21.01.06, 12:47 Wczoraj zmienili mi wkładkę w zamku, zamontowali próg, uszczelki i tabliczkę znamionową (dot. atestu) na drzwiach. Bolce przeciwwyważeniowe były już wcześniej, podobnie jak obicie drzwi. Zamontowanie progu i uszczelek zlikwidowało przeciąg (choć na razie nie mieszkam w mieszkaniu, więc nie wiem czy całkowicie, ale folia, którą oklejone są drzwi dla zabezpieczenia przez zniszczeniem już nie furkocze). Wkładkę w zamku przy klamce istotnie wymienili na atestowaną - jest dołączona karta z kodem, a pudełko miało fabryczną plombę, którą monter zdarł przy mnie. Zdecydowałem się też na zamontowanie dodatkowego zamka górnego (chyba przy ubezpieczaniu mieszkania muszą być dwa zamki, choć tego nie jestem pewien). I tutaj pojawia się moja wątpliwość. Monter z LaPorta wcisnął mi ich wkładkę (taką z kluczem na zewnątrz i gałką wewnątrz), podobno atestowaną, ale nie ma żadnej karty ani numeru do tego. Co prawda w punkcie dorabiania kluczy powiedzieli mi, że ten klucz można dorobić tylko u producenta, ale wygląda on całkiem normalnie (taki jak Yale). A wkładka kosztowała 150 zł, prawie tyle samo co ABUS z atestem. Na dodatek monter (pan Witek) bronił się przed wystawieniem faktury. Skłoniłem go w końcu do tego - cena wzrosła oczywiście o 22%. Na pytanie na jakiej podstawie miałbym dokonać ew. reklamacji, powiedział mi: "Przecież ma Pan telefon do mnie. Dzwoni Pan, my przyjeżdżamy i naprawiamy". Dla mnie brzmi to mało wiarygodnie, więc przełknąłem te dodatkowe 22% i wziąłem fakturę. Zdziwiło mnie tylko, że faktura nie jest z LaPorte, lecz od Pana Witka - DAN-WIT, Witold Ciecieląg. W poniedziałek zamierzam zadzwonić do LaPorta, wyjaśnić sprawę gwarancji na drzwi i wszystkie elementy (wg Pana Witka, jak zmienię sobie sam wkładkę w zamku to tracę gwarancję na drzwi!) i atestu na ten zamek, który mi wcisnęli za 150 zł. Nie wiem czy słusznie, ale czuję się trochę zrobiony w konia. Za montaż górnego zamka zapłaciłem w sumie 427 zł, co wydaje mi się kwotą bardzo wysoką. Czy ktoś z Was też montował dodatkowy zamek z LaPorta? Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Progi i zamki 21.01.06, 13:01 jeszcze tytułem uzupełnienia dla zainteresowanych tematem zamków: www.okbud.waw.pl/index2.html - strona producenta "naszych drzwi, zamków i wkładek" wkładka w zamku głównym, na jaką została wymieniona wkładka standardowa: - wkładka k5 z certyfikatem i kartą bezpieczeństwa górny zamek, który mi zamontowano, składa się z: - zamka Stark 3 - ma certyfikat - wkładki K1 z pokrętłem - brak certyfikatu i karty bezpieczeństwa - szyldu G2 - ten ma certyfikat Odpowiedz Link Zgłoś
kamilz12 Re: Progi i zamki 21.01.06, 13:04 Ja też zamontowałem zamek.Traf chciał,że potrzebowałem jeszcze jeden komplet i tu moje zdziwienie.Klucz wyglądał tak samo a dorobienie klucza uważam,za rzecz banalną .Mimo tego ............. dorobiony klucz zamka nie otwiera i musze dorobić w serwisie. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Progi i zamki 21.01.06, 20:07 Witam, u mnie było to samo : 1. koszt górnego zamka kosmiczny 2. na pytanie o gwaranacje Pan Witek powiedział, że przeciez gwarancja obejmuje całe drzwi i wszystko co z nimi związane i nie ma nic oddzielnego a propos zamka. Co prawda do obydwu zamków dostałemm karty kodowe, ale wciąż ten koszt i sprawa gwarancji jest trochę dziwna. jak będziesz coś wiedział z La Porte daj prosze znac, bo sam chciałem dzwonić do tego Przedstawiciela handlowego , ale jakoś wypadło mi z głowy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
migdala Re: Progi i zamki 22.01.06, 12:18 My też zamontowaliśmy górny zamek i zapłaciliśmy 350 zł (bez faktury). Cena wydaje mi się wysoka, ponieważ klucz ten istotnie różni się od klucza z dolnego zamka i nie ma do niego żadnej karty. Oczywiście zamontowalibyśmy inny zamek, ale panowie stwierdzili, że z tego powodu utracimy gwarancję na drzwii. Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Progi i zamki 22.01.06, 14:00 Ogladalam drzwi pod katem tych pretow antywywazeniowych- i sa na miejscu. Co do ubezpieczenia, to nie ma problemu z 1 zamkiem o ile drzwi sa z atestem i certyfikatem. Czy nie mozna tam wstawic innego zamku niz z tego od LP. Odpowiedz Link Zgłoś
littlekinia Re: Progi i zamki 22.01.06, 14:17 Podobno nie, bo straci się gwarancję. Ja zapłaciłam za zamek ok 420 PLN, ale nie zakładałmi go Pan Witek. Do tego Pana nie miałam zaufania (umówił się ze mną na założenie tego zamka i mimo tego, że czekałam nie raczył się pojawić, co więcej nawet telefonu nie odbierał). Zadzwoniłam do firmy LaPorte, do przedstawiciela handlowego i poprosiłam go o przysłanie kogoś aby zamontował mi zamek z atestem. Jeszcze tego samego dnia dostałam zamek z kartą bezpieczeństwa, zaplombowany tak jak dolny, klucz jest identyczny, ma tylko inny napis. Jedyne czego nie mają, to sztywnych łańcuchów, ale cóż, jak nie było wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Progi i zamki 22.01.06, 17:13 a ile jest gwarancji na drzwi? U mnie w calym bloku sa drzwi antywlamaniowe i nie bylo ani jednego przypadku wlamania przez drzwi. Zdarzaly sie wylacznie wlamania przez balkony. Wiec zawsze mozna odczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
adams123 Re: Progi i zamki 22.01.06, 18:33 Nie macie karty ? Ja dostałem obdywie, więc róbcie awanturę... Za taką cene musimy mieć karty.... Pozdrawiam Adam Odpowiedz Link Zgłoś
yazuu Re: Progi i zamki 22.01.06, 19:04 To bardzo podejrzana sprawa. Ja również nie dostałem karty. Na kluczu jest napisane "wkładka montażowa". Mam wrażenie, że zostałem oszukany :/ Jutro dzownie do La Porte. Dam znać... Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Progi i zamki 23.01.06, 14:07 yazuu napisał: > To bardzo podejrzana sprawa. Ja również nie dostałem karty. Na kluczu jest > napisane "wkładka montażowa". Mam wrażenie, że zostałem oszukany :/ Jutro > dzownie do La Porte. Dam znać... U mnie jest dokładnie taki sam napis na kluczu - wkładka montażowa. Właśnie dzwoniłem do OK Budu / La Porta (nie wiem jak to jest połączone jedno z drugim). Zapytałem o ceny elementów zamka dodatkowego, który zamontowano mi w piątek: - zamek Stark 3 - 60 zł brutto - wkładka K-1 - 45 zł brutto - tarcza ochronna - 85 zł brutto Ja na fakturze od montażysty mam odpowiednio: - 214,72 zł (176,00 zł netto) - 151,22 zł (124,00 zł netto) - 61,00 zł (50,00 zł netto) czyli ceny z kosmosu - raz 400% wyższe, raz 50% niższe. Oczywiście, człowiek z którym rozmawiałem, potwierdził, że wkładka jaką dostałem z napisem "wkładka montażowa" nie ma żadnego atestu i jest standardową wkładką, jaką zakładają na czas budowy. Wkładka atestowana powinna mieć kartę z numerem. Powiedział też, że z Arche została ustalona cena 350 zł (nie wiem czy brutto czy netto - ja zapłaciłem 350 zł + 22% VAT) na montaż zamków dodatkowych z zamkiem nieatestowanym. Czyli dzięki Arche to, co u nich kosztuje 190 zł brutto nam wciskają za 427 zł brutto. OK, doliczmy koszt robocizny za założenie zamka - śluzarz weźmie za to nie więcej niż 50 zł. Czyli całość wychodzi 2x drożej niż powinna. Po raz kolejny - brawo Arche! Zadzwoniłem też do człowieka, który mi ten zamek montował (w OK Budzie powiedziano mi, że skoro on zakładał i on wystawił fakturę, to trzeba bezpośrednio z nim się kontaktować). Przedstawiłem mu swoje stanowisko odnośnie wkładki, którą sprzedał mi jako atestowaną i zażyczyłem sobie wymiany na właściwą. Powiedział, że nie ma problemu. Zobaczymy jak to będzie. I jeszcze w kwestii drzwi i gwarancji. Ten sam człowiek powiedział mi, że owszem, mówią iż zamki należy kupować tylko u nich i wymieniać tylko przez nich, ale to nie jest prawda - to takie naciąganie klienta żeby więcej u nich wydał. Oczywiście, wstawienie innej wkładki nie powoduje utraty gwarancji na całe drzwi, bo nie narusza ich konstrukcji. Gdy poprosiłem o warunki gwarancji na piśmie, zostałem odesłany do działu "drzwiowego" - 0 22 665 00 82. Jestem wk... na Arche, że takich beznadziejnych podwykonawców pozatrudniał. I na siebie, że daję się tak robić w balona :( Odpowiedz Link Zgłoś
marcinkiewicz Re: Progi i zamki 14.02.06, 14:22 >>> Przedstawiłem mu swoje stanowisko odnośnie wkładki, którą sprzedał mi jako atestowaną i zażyczyłem sobie wymiany na właściwą. Powiedział, że nie ma problemu. Zobaczymy jak to będzie. <<< I jak się sprawa zakończyła? M Odpowiedz Link Zgłoś
gberezowski Re: Progi i zamki 15.02.06, 13:52 marcinkiewicz napisał: > >>> > Przedstawiłem mu swoje stanowisko odnośnie wkładki, którą sprzedał mi jako > atestowaną i zażyczyłem sobie wymiany na właściwą. Powiedział, że nie ma > problemu. Zobaczymy jak to będzie. > <<< > > > I jak się sprawa zakończyła? > M zmienił mi na taką z kartą kodową (K5). oczywiście, chciał dodatkowo 50 zł, ale go pogoniłem. nie obyło się też bez przypominania się przez dwa tygodnie. ciągle słyszałem argument, że "nie ma w firmie". zadzwoniłem więc i sprawdziłem - "w firmie" wkładki były. dopiero gdy mu udowodniłem, że mija się z prawdą, raczył się pojawić... Odpowiedz Link Zgłoś
azoorek Re: Progi i zamki 15.02.06, 14:29 czy dobrze zrozumialam- mozna wstawic inny zamek bez utraty gwarancji na drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś