Dodaj do ulubionych

Pytanie o odległośc budynków od drogi

30.11.05, 11:45
Dyskutuje z jedną osobą o odległości budynków od drogi.
W moim mieście wybudowano drogę miejską blisko budynków i muru. Wygląda to w ten sposób że przy jezdni 1x2 po 3,5 m jest bezpośrednio przy niej chodnik 1,5 m a przy nim mur. Za murem (odległośc kilka metrów) jest dom. Wszystko jest usytuowane przy małym skrzyżowaniu. Problem jest taki, że chcą teraz zmienić klasę rogi na wojewódzką i puścić nią TIR-y. Zacytowałem koledze waszą tabelkę i ustawę z działu Drogownictwo: Według art. 43 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz.U. z 1985 r. Nr 14, poz. 60) powiedziałem mu że nie zostały zachowane odlegóści obiektów budowlanych od drogi budując drogę i jest to droga nielegalna. Stwierdził ze ta ustawa odnosi sie TYLKO do obiektów które dopiero sie wybuduje przy drodze.

Napisal mi ustawę:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych,
jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.) a dokładniej rozdział drugi, paragraf 7 punkt 1 . Stwierdził że wg tej ustawy planuje sie budowy dróg.

Moje pytanie jest następujace:
1. Wg której ustawy umieszcza sie drogi między budynkami JUŻ ISTNIEJACYMI?
2. Czy mur betonowy odzielający prywatną działkę od jezdni jest obiektem budowlanym i czy może znajdowac sie w liniach rozgraniczających ulicy?
3. Czy przy zmianie klasy drogi na wyższą muszą być zachowne odległości budynków od jezdni.
4. Jakie budynki mogą znajdowac sie w liniach rozgraniczających.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tarantula01 Re: Pytanie o odległośc budynków od drogi 30.11.05, 16:39
      kierowcaq1 napisała:

> Dyskutuje z jedną osobą o odległości budynków od drogi.
      > W moim mieście wybudowano drogę miejską blisko budynków i muru. Wygląda to w
      > ten sposób że przy jezdni 1x2 po 3,5 m jest bezpośrednio przy niej chodnik
      > 1,5 m a przy nim mur. Za murem (odległośc kilka metrów) jest dom. Wszystko
      > jest usytuowane przy małym skrzyżowaniu. Problem jest taki, że chcą teraz
      > zmienić klasę drogi na wojewódzką i puścić nią TIR-y. Zacytowałem koledze
      > waszą tabelkę i ustawę z działu Drogownictwo: Według art. 43 ustawy z dnia 21
      > marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz.U. z 1985 r. Nr 14, poz. 60)
      > powiedziałem mu że nie zostały zachowane odległości obiektów budowlanych od
      > drogi budując drogę i jest to droga nielegalna. Stwierdził ze ta ustawa
      > odnosi sie TYLKO do obiektów które dopiero sie wybuduje przy drodze.
      >
      > Napisal mi ustawę:
      > ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999r.
      > w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i
      > ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.) a dokładniej rozdział drugi,
      > paragraf 7 punkt 1 . Stwierdził że wg tej ustawy planuje sie budowy dróg.

Oba przepisy mają zastosowanie - linia rozgraniczająca to nie krawędź jezdni.
      Przy wyznaczaniu rezerwy pod drogę (całkowicie nowa droga) sprawy reguluje
      rozporządzenie - pewnie wkrótce też powinna być ustawa. Przy budowie przy
      istniejącej drodze, ustawa.
      Wszelkie odległości liczyć się powinno od fundamentu budowli. Wspomniałeś, że
      za murem jest dom - nie powinien być bliżej od muru niż 4m, liczone od
      fundamentu (przepisy). Balkon może być bliżej, taras raczej nie - jak jest
      trwale posadowiony w gruncie, chyba że na palach. Wszelkie wątpliwości rozwiewa
      projekt i opis w nim zawarty.

> Moje pytanie jest następujace:
      > 1. Wg której ustawy umieszcza sie drogi między budynkami JUŻ ISTNIEJACYMI?

Dla opisanego przypadku droga już jest, tylko zmieniana jest jej klasa (to
      prawie jakby budowano ją od nowa - Rozporządzenie ma moc). Stara klasa drogi
      zapewne odpowiadała wszelkim przepisom (liczy się moment wyznaczenia rezerwy).
      Przy zmianie klasy, moim zdaniem musi być zgoda osób, które w wyniku tej zmiany
      ucierpią. Przy czym ucierpieć może taka osoba, której dobra zostaną naruszone
      przez nową klasę drogi, np. gdy nastąpi zbytnie zbliżenie krawędzi jezdni do
      fundamentu budynku, przekroczone będą linie rozgraniczające i droga wejdzie na
      tereny prywatne.

Jeżeli chce się wyznaczyć całkowicie nową drogę - zrobić rezerwę terenu, to
      nalezy to robić w oparciu o Rozporządzenie.

> 2. Czy mur betonowy odzielający prywatną działkę od jezdni jest obiektem
      > budowlanym i czy może znajdowac sie w liniach rozgraniczających ulicy?

Według mnie nie jest i może się znajdować w liniach rozgraniczających.

> 3. Czy przy zmianie klasy drogi na wyższą muszą być zachowne odległości
      > budynków od jezdni.

Tak, według mnie powinno się zmianę klasy drogi traktowac jakby to był
      przypadek budowy nowej drogi, ale w praktyce ustala się strefę ograniczonego
      użytkowania, za co przysługuje odpowiednie odszkodowanie.

> 4. Jakie budynki mogą znajdowac sie w liniach rozgraniczających.

W zasadzie żadne nie powinny się znajdować. Jeżeli jednak już są, a często są,
      to nie powinni w nich na stałe przebywać ludzie i zwierzęta. Być może
      wystarczy, żeby w najbardziej narażonych pomieszczeniach danego budynku ludzie
      i zwierzęta nie przebywali na stałe, ale właściwie dotyczyć to może magazynów i
      innych tego typu obiektów. W przypadku budynków mieszkalnych, usługowych, itp.
      trudno spełnić ten warunek. Wtedy ustanawia się strefę i w ślad za tym należy
      się odszkodowanie ze względu na ograniczenie funkcji istniejących budowli.

>
      > pozdrawiam

Powyższe odpowiedzi być może będą wymagac uściślenia.
      • kierowcaq1 Re: Pytanie o odległośc budynków od drogi 30.11.05, 20:45
        Dzięki za odpowiedź:) W końcu ktoś kompetentny.

Najbardziej zaskoczyło mnie że można sie ubiegac o odszkodowanie za zmianę klasy drogi. Postaram sie dowiedziec dokąłdnie jaka teraz jest klasa drogi (czy L,czy D) wiem na pewno że nie mogą na nią wjechać TIR-y i chcą z niej zrobić wojewódzką.

Sprawa dotyczy miasta Mielca ta droga to ulica Staszica. Jest ona częścią przebicia na most wraz al. Jana Pawła II. Jest obecnie problem ze zmianą klasy drogi ponieważ Zarząd Dróg Wojewódzkich nie spieszy sie z podpisaniem zmiany klasy i zmiany znaków (być może znalazł jakieś paragrafy i nie chce na razie zmianiać), a TIR-y nie mogą tam wjechać. Prezydent i policja powiedziały że nie będą karąc kierowców TIR za wjazd na tę drogę.

www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051124/MIELEC/51123002
        www.rmf.fm/fakty/?id=90547
        (Dziwne, dlaczego policja zachęca do łamania przepisów? pozwalając na wjazd TIR-om na tę drogę...)

pozdrawiam
        • tarantula01 Re: Pytanie o odległośc budynków od drogi 01.12.05, 10:29
          kierowcaq1 napisała:

> Dzięki za odpowiedź:) W końcu ktoś kompetentny.

Nie jestem wyrocznią w tym temacie - odpowiadam, tak jak zinterpretowałem
          przepisy.

> Najbardziej zaskoczyło mnie że można sie ubiegac o odszkodowanie za zmianę
          > klasy drogi. Postaram sie dowiedziec dokładnie jaka teraz jest klasa drogi
          > (czy L, czy D) wiem na pewno że nie mogą na nią wjechać TIR-y i chcą z niej
          > zrobić wojewódzką.

Roporządzenie:
          www.abc.com.pl/serwis/du/1999/0430.htm
          Z par.4 pkt 2 wynika, że dla drogi wojewódzkiej dopuszczona jest co najmniej
          klasa G, Z.
          Droga powiatowa zaś może mieć klasę L (ale wyjątkowo). Wiąże się to z
          szerokością pasów ruchu (bezpieczeństwo poruszających się pojazdów o
          okreslonych wymiarach). Pytanie co to jest to wyjątkowo.

Nie wiem jaka kategoria drogi może przenosić jaki ruch (KR1 do KR6 - określa to
          Polska Norma), ale w par. 151 jest zapis, że dla dróg klasy L, Z lub G
          dopuszczalny nacisk to 10t/oś, czyli pewnie wyklucza to ruch KR5 i KR6 -
          zresztą nawierzchnia drogi musi spełniać parametry, aby taki ruch tam
          wprowadzić - załącznik nr 5.

Tak jak napisałem o powstaniu drogi rozstrzyga moment powstania rezerwy pod
          drogę. Rezerwę trzeba zmieścić w liniach rozgraniczających (rozporządzenie).
          Ponieważ droga wojewódzka to droga co najmniej klasy Z, więc szerokość w
          liniach rozgraniczającyh wzrasta dwukrotnie (dla L niemal). Czyli w skrócie po
          4-5m z każdej strony dodatkowo. Nie oznacza to, że automatycznie wszystkie
          budynki powinny się o tyle odsunąć. Powinny być w odległości przepisowej od
          krawędzi jezdni. Bo szerokość w liniach rozgraniczających, to nie to samo co
          zewnętrzna krawędź jezdni. W liniach rozgraniczających oprócz jezdni muszą się
          zmieścić, np. latarnie, urządzenia odwiadniające - gdy nie ma kanalizacji, to
          jest to rów odwadniający obok jezdni w pewnej odległości; kanalizacja załatwia
          sprawę w granicach krawędzi jezdni.
          Być może krawędź jezdni trzeba będzie przesunąć, aby pasy na nowej klasie drogi
          były dostatecznie szerokie. Wtedy też zmieni się szerokość jezdni i przesunie
          się jej krawędź. Budynki wtedy powinny być nieco dalej, o ile wcześniejsza
          odległość stanowiła minimum dla isteniejącej klasy drogi. A ponieważ budynków
          się raczej nie przesuwa, więc wchodzi w grę ustanowienie OOU.
          Ponadto jeżeli nowe linie rozgrniczające wejdą na tereny prywatne, powinna być
          możliwość zażądania wykupu tego terenu, który teraz znalazł się w tych liniach,
          bo nie można już w pełni korzystać z tego terenu, np. bawić się z dziećmi.

> Sprawa dotyczy miasta Mielca ta droga to ulica Staszica. Jest ona częścią
          > przebicia na most wraz al. Jana Pawła II. Jest obecnie problem ze zmianą
          > klasy drogi ponieważ Zarząd Dróg Wojewódzkich nie spieszy sie z podpisaniem
          > zmiany klasy i zmiany znaków (być może znalazł jakieś paragrafy i nie chce na
          > razie zmianiać), a TIR-y nie mogą tam wjechać. Prezydent i policja
          > powiedziały że nie będą karać kierowców TIR za wjazd na tę drogę.
          >
          > www.gcnowiny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20051124/MIELEC/51123002
          > www.rmf.fm/fakty/?id=90547
          > (Dziwne, dlaczego policja zachęca do łamania przepisów? pozwalając na wjazd
          > TIR-om na tę drogę...)
          >
          > pozdrawiam

Żeby zmienić kategorię drogi (zaliczyć ją do wojewódzkich), to musi być uchwała
          sejmiku województwa w porozumieniu z odp. ministrami - art. 6 ustawy o drogach
          z 1985 r. z późn. zmianami.

To co napisałem powyżej to jest kawałek rysu na warianty, które mogą wystąpić w
          tym przypadku. Oczywiście nikomu się nie uśmiecha ustanawiać strefy, czy płacić
          za żądany wykup gruntów.

A jak policja w Mielcu Ci powiedziała, co powiedziała, to zawsze można napisać
          wyżej do wojewódzkiej policji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka