kierowcaq1
30.11.05, 11:45
Dyskutuje z jedną osobą o odległości budynków od drogi.
W moim mieście wybudowano drogę miejską blisko budynków i muru. Wygląda to w ten sposób że przy jezdni 1x2 po 3,5 m jest bezpośrednio przy niej chodnik 1,5 m a przy nim mur. Za murem (odległośc kilka metrów) jest dom. Wszystko jest usytuowane przy małym skrzyżowaniu. Problem jest taki, że chcą teraz zmienić klasę rogi na wojewódzką i puścić nią TIR-y. Zacytowałem koledze waszą tabelkę i ustawę z działu Drogownictwo: Według art. 43 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych (Dz.U. z 1985 r. Nr 14, poz. 60) powiedziałem mu że nie zostały zachowane odlegóści obiektów budowlanych od drogi budując drogę i jest to droga nielegalna. Stwierdził ze ta ustawa odnosi sie TYLKO do obiektów które dopiero sie wybuduje przy drodze.
Napisal mi ustawę:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych,
jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 14 maja 1999 r.) a dokładniej rozdział drugi, paragraf 7 punkt 1 . Stwierdził że wg tej ustawy planuje sie budowy dróg.
Moje pytanie jest następujace:
1. Wg której ustawy umieszcza sie drogi między budynkami JUŻ ISTNIEJACYMI?
2. Czy mur betonowy odzielający prywatną działkę od jezdni jest obiektem budowlanym i czy może znajdowac sie w liniach rozgraniczających ulicy?
3. Czy przy zmianie klasy drogi na wyższą muszą być zachowne odległości budynków od jezdni.
4. Jakie budynki mogą znajdowac sie w liniach rozgraniczających.
pozdrawiam