Dodaj do ulubionych

Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobilu ...

IP: *.lot.pl 13.01.06, 07:44
Mam trzy pytania. Dlaczego zakupione ostatnio przez MZA, za ciężkie pieniądze
- przegubowe Solarisy Urbino 18 mają:
1) twarde siedzenia,
2) odsuwane szyby, skoro jest w nich klimatyzacja,
3) dlaczego przyciski do otwierania drzwi są niepodświetlane?
Obserwuj wątek
    • Gość: Piotr Solarisy Urbino 18 IP: *.lot.pl 13.01.06, 07:51
      I jeszcze jedno: dlaczego między pierwszymi a drugimi drzwiami, po prawej
      stronie, cztery umieszczone na przeciwko siebie fotele, bezsensownie umieszczone
      są na jakimś podwyższeniu. Dlaczego nie zrobiono tak, jak np. w Solarisach
      Urbino 15, w których pasażerowie mogą od razu usiąść na fotelu, nie wdrapując
      się na niego.
      • Gość: ArekMiz Re: Solarisy Urbino 18 IP: 195.94.216.* 13.01.06, 08:08
        Odpowiedź była już nie jedna na tym forum. A zacytuję jedną (w przybliżeniu
        oczywiście bo dokładnie to trza wyszukiwarki):

<<

Starsze autobusy niskopodłogowe = brak klimatyzacji + małe uchylne okienka
        Nowsze autobusy niskopodłogowe = klimatyzacja + duże otwierane okna

Chyba za dużo osób nasikało do PiSuaru albo kaczka dostała ptasiej grypy....

>>

Koniec cytatu. :-))))))
        • Gość: Piotr Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.lot.pl 13.01.06, 08:24
          Ja wiem, że teraz jest moda na obśmiewanie Kaczyńskiego, tyle tylko że najwięcej
          niskopodłogowych autobusów bez klimatyzacji (z małymi uchylnymi okienkami)
          zakupiono jednak za Piskorskiego.
          • Gość: max Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.netcafe.waw.pl 13.01.06, 09:09
            duze otwierane okna w klimatyzowanych autobusach sa blokowane w momencie, gdy
            dziala klimatyzacja..........teraz mozna je otworzyc, bo jest zima i klima nie
            dziala, chyba, ze ci sie to marzy przy kilkustopniowym mrozie osiolku
            • Gość: Piotr Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.lot.pl 13.01.06, 09:40
              Wiem, że są blokowane - Ameryki nie odkryłeś. A forma Twojej wypowiedzi
              świadczy, że sam jesteś osłem!!! Rozumiem, że siedzisz w kafejce internetowej i
              z nudów nie wiesz co masz pisać.
      • Gość: JJJ Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.crowley.pl 13.01.06, 08:30
        Cytat: "(...)dlaczego między pierwszymi a drugimi drzwiami, po prawej stronie,
        cztery umieszczone na przeciwko siebie fotele, bezsensownie umieszczone są na
        jakimś podwyższeniu."

Powodem tego podwyższenia jest zbiornik paliwa. Gdzieś musiał trafić. Solaris
        Urbino 15 jest zupełnie innym pojazdem i zupełnie inaczej skonstruowanym. W
        przyczepie SU 18 III nie było już miejsca na umieszczenie takiego zbiornika,
        dlatego wygospodarowano miejsce w pierwszym członie pod fotelami. Tak samo jest
        np. w Solarisach Urbinetto 10 ("Mobilis")

Pozdrawiam ;)
        • Gość: Piotr Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.lot.pl 13.01.06, 08:39
          Dzięki za informacje. Chyba najlepszą konfigurację foteli mają jednak MAN-y NG313.
          A co do Solarisów Urbinetto 10 Mobilisu, jest jeden (o ile dobrze pamiętam ma
          numer 352) wyposażony w miękkie siedzenia (w kolorze zielonym), klimatyzację i
          nie jest tak surowo wykończony jak pozostałe. Ma też trochę inną konfigurację
          foteli. Czy pozostałe nie mogły wygladać tak samo?
          • Gość: max Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.netcafe.waw.pl 13.01.06, 09:13
            co do miekkich siedzen, jakie ci sie widze, marza......jak zapewne zauwazyles,
            w autobusach ( zwlaszcza tych ogrzewanych ) az roi sie czasami od smierdzacych
            zaszczanych gigusiowatych bezdomnych, ktorzy to lubia wozic swoje smierdzace
            tylki w tychze pojazdach.........czy chcialbys usiasc kiedys na takim miekkim
            zaszczanym foteliku ??? wiec twarde siedzenia sa twarde z przyczyn praktycznych
            ( nie tylko giganty )...
            • Gość: Piotr Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.lot.pl 13.01.06, 09:46
              Czy gdy sadzasz swoje pachnące dupsko na siedzeniu, to czy wcześniej wiesz kto
              na nim siedział? A może najpierw je obwąchujesz?
              • Gość: max Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.netcafe.waw.pl 13.01.06, 11:06
                wiedzialem, ze nie zrozumiesz, nie dziwie sie........tu chodzi o roznice w
                utrzymaniu w ( jako takiej ) czystosci siedzen twardych i miekkich....
                • Gość: Piotr Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.lot.pl 13.01.06, 11:46
                  No i kolejny raz odkryłeś Amerykę. Brawo!!! A skoro wmawiasz mi, że nie rozumiem
                  rzeczy oczywistych, to znaczy, że masz coś z głową. Proponuję zatem, abyś jak
                  najszybciej opuścił kafejkę internetową i udał się do lekarza. Chociaż z Twoim
                  wodogłowiem ciężko będzie...
                  • Gość: me Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:24
                    jesteś żałosny...
            • metron1 Re: Solarisy Urbino 18 15.01.06, 16:54
              Niestety to prawda Akurat mniej podrózuję autobusami a więcej pociągami Jeśli
              trafi się taki z tapicerowanymi miękkimi siedzeniami to czasami bije od nich
              taki smród że wolę postać niż na nich siadać Twarde plastkiowe siedzenia mozna
              szybko i co najwazniejsze dokładnie umyc i problem znika
              • Gość: ArekMiz [OT] Smród niemytych dooop IP: 195.94.216.* 18.01.06, 08:21
                Zgadza się w 100%. Kible (czyli EZT EN57) full plastik mają tą zaletę, że nie
                ma smrodu zakorzenionego w tapicerce. Natomiast w 'rzeźniach' czyli pociągach
                pospiesznych złożonych z wagonów przedziałowych po wejściu do przedsionka
                uderza w ryj następująca kompozycja:
                1. Lizol z WC
                2. Smród wyjaranych na korytarzu i w przedsionku papierochów
                3. Permanentnie zakorzeniony w tapicerce SMRÓD NIEMYTYCH DUP.

A że statystycznie w Polsce na 1 głowę przypada 2,2 kostki mydła na rok no to
                już wszystko jasne..... :-))))))))))))))))))))
          • Gość: Cyd A mi się tam podoba nowy Solaris Urbino 18 IP: *.chello.pl 13.01.06, 14:32
      • Gość: Alojzy Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.01.06, 11:19
        Zasadnicze pytanie nie dotyczy wykończenia tych solarisów, ale ich
        horrrrrrrrendalnej ceny - 162 milionów PLN, będącej wynikiem warunków przetargu
        ogłoszonego prez MZA - pełne utrzymanie tych autobusów prez 8 lat, po czym ich
        ponowne odkupienie! Wiadomo, że firma zewnętrzna (czyli w tym przypadku
        producent) wezmie za tą usługę znacznie więcej od firmy miejskiej (MZA).
        Oznacza to też sytuację, że za 8 lat solarisy te znikną z warszawskich ulic,
        ale za to w najlepsze będą jeździły wówczas już 30-letnie ikarusy. Reasumując:
        zamiast kupować na tak niekorzystanych warunkach 80 autobusów, można było ich
        kupić 140 i nie zniżać się teraz do poszukiwania używek z Zachodu.
        A co ajentów: w przyszłym roku czeka nas powtórka z rozrywki, bo kończą się
        umowy Connexu i PKS Grodzisk.
        • ikarusbus Re: Solarisy Urbino 18 13.01.06, 11:26
          Gość portalu: Alojzy napisał(a):

> A co ajentów: w przyszłym roku czeka nas powtórka z rozrywki, bo kończą się
          > umowy Connexu i PKS Grodzisk.

W przyszłym roku pewnie Connex pożegna się z Warszawą. PPKS może też?
          Zyska ITS Michalczewski -firma, która się na dobre w Warszawie zadomowi.
          • Gość: Gość_1301 Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 12:57
            O ile pamiętam, Connex dostał w 2000 roku umowę na 8 lat, czyli pojeździ
            jeszcze 2 lata.
        • Gość: mkm Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.chello.pl 13.01.06, 14:43
          Nie do konca sie z toba zgodze, byly co najmniej dwie oferty tansze od
          Solarisa - Irisbusa i Evobusa, odpadly bo (podobno) byly jakies bledy w
          ofertach tych podmiotow. Co do tych bledow to po ostatnim przetargu TW i
          poprawiania bledow w ofercie zwycieskiej Pesy mozna sie tylko domyslac na ile
          pojecie "błędna oferta" jest kryterium doboru dostawcy w miejskich
          przetargach....Tak wiec zamiast 80 przegubowych solarisow z ktorych nie wszyscy
          pasazerowie i kierowcy sa zadowoleni (mozna sie tego bylo zreszta spodziewac,
          solaris to dobry producent ale zaden prymus jesli chodzi o Europe- jest daleko
          w tyle za Manem, Evonusem, Volvo, Scanią a nawet Irisbusem nie mowiac o nowym
          Neoplanie (nalezacym do Mana), Van Hoolu czy innych nie znanych w Polsce
          producentach) moglyby juz jezdzic po warszawie przegubowe Mercedesy Citaro lub
          chociazby Irisbusy Agora. Oferta Mercedesa byla najtańsza (duzo tansza od
          Solarisa) mimo iż jakość wykonania i trwalosc autobusow Mercedesa jest duzo
          wieksza od swojskiego Solarisa. Niestety w MZA dopatrzyli się "błędów w
          ofertach" najtanszych Mercedesa i Irisbusa........dlatego mamy Solarisy!
          • Gość: Ted Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.dsl.in-addr.zen.co.uk 13.01.06, 19:54
            > solaris to dobry producent ale zaden prymus jesli chodzi o Europe- jest
            daleko
            > w tyle za Manem, Evonusem, Volvo, Scanią a nawet Irisbusem nie mowiac o nowym
            > Neoplanie (nalezacym do Mana), Van Hoolu czy innych nie znanych w Polsce

Za to ma piekny design, zwlaszcza wnetrza, czego nie mozna powiedziec o innych
            wyzej wymienionych produktach. Dlatego ja kupowalbym wylacznie Solarisy - bo mi
            sie po prostu poodbaja. (O innych parametrach sie nie wypowiadam, bo pize tylko
            o tym na czym sie znam)
          • blinski Re: Solarisy Urbino 18 14.01.06, 09:17
            nie wiem jak można być prymusem w europie będąc zaledwie 7-letnią marką. wg.
            mnei jak na te 7 lat i tak bardzo dużo osiągnęli.
            • Gość: mkm Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.chello.pl 14.01.06, 11:00
              Ok osiągnęli i chwała im za to, ale mimo wszystko ja wolę autobusy Mana lub
              Mercedesa, myślę że są lepsze, a jesli do tego autobusy Mercedesa w przeatrgu
              były oferowane taniej niż Solarisy to w ogole nie wiem o czy tu dyskutowac. To
              tak jakby ktoś Ci sprzedawał BMW taiej niż Daewoo, a Ty byś jednak wybrał to
              Daewoo, tak przynajmniej postąpiły MZA w przetargu
              • blinski Re: Solarisy Urbino 18 14.01.06, 15:01
                za daewoo to mógłby co najwyżej jelcz robić, solaris oprócz braku wyrobionej
                marki za bardzo od wymienionej przez ciebie reszty jakością ani technologią nie
                odbiega (o ile w ogóle odbiega). wyobrażasz sobie, żeby daewoo 2 razy (a może i
                3, nie pamiętam) stawało na podium w wyścigu o tytuł samochodu roku?
                nie pamiętam niestety szczegółów ofert, nie wiem więc czy w rezultacie mza
                uczyniło fałszywy ruch. wśród miłośników komunikacji miejskiej nie słyszałem
                jakichś krytycznych głosów, tyle pamiętam.
                nie chcę być złośliwy, ale czy jesteś mozę jednym z tych, którzy uważają, że
                niemieckie zawsze musi być najlepsze?:)
                • Gość: mkm Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.chello.pl 14.01.06, 23:11
                  Jeśli idzie o ścisłość to Solaris opiera się przecież na technologii starego
                  Neoplana. Myśle że do dzis we wszystkich produkowanych przez tą fabrykę
                  miejskich autobusach jest dużo z konstrukcji zaprojektowanej ponad 10 lat temu
                  przez Neoplana. Solaris w zasadzie modernizuje i rozszerza tylko tą
                  konstrukcję, tak więc wzór jest i tak niemiecki :)(podobnie jak Jelcz do dziś
                  wałkuje konstrukcję Berlieta sprzed kiludziesięciu lat !!!!!) Ja po prostu nie
                  mogę odżalowac ze MZA nie kupily Mercedesów choc byly tansze (moze nie duzo
                  tansze ale tansze - 155 mln) nie mowiac juz o Irisbusie- Kapenie ktorej oferta
                  byla najtansza - okolo 120 mln (Solaris -162 mln). Uwazam ze przegubowe
                  nieskopodl. Irisbus Agora i Mercedes Citaro sa bardziej sprawdzonymi i
                  nowoczesniejszymi konstrukcjami niz Solarki, ale to moje skromne zdanie, inni
                  maja prawo uwazac inaczej :). Wydaje mi sie ze za kilka lat Solarki beda w
                  gorszym stanie technicznym niz bylyby np. Merce. Nie oszukujmy sie, Evobus,
                  Volvo, Scania, Irisbus, NeoMan wydaja krocie na opracowywanie konstrukcji
                  autobusow, na testy, technologie itd itp, Solarisa na to nie stac- odziedziczyl
                  doskonalą w latach 90 technologie Neoplana i caly czas sie na niej musi
                  opierac. Wielu ludzi narzeka na wysokie podesty na ktorych sa siedzenia w
                  SolarkachU18, czy wysokie porecze do ktorych nie siegaja niscy pasazerowie- to
                  sa pierdułki dotyczące projektowaia autobusu, ale jednoczesnie pewne
                  niedopatrzenia, na ktore nikt z konstruktorow i inzynierow Solarisa nie zwrocil
                  uwagi - ale w przypadku dużych producentow sa one brane pod uwagę (bo ich na to
                  stac) i dzieki temu konsument dostaje lepszy produkt, lepiej spelniajacy jego
                  oczekiwania. Wejdz sobie chociazby na strone Mana i zobacz jak podkreslają np.
                  to ze krawędzie podłogi, stopni i podestow we wnetrzu autobusow są zaokrąglone
                  ze wzgledów bezpieczenstwa! To jest szczegol dotyczacy projektowania wnetrza
                  ktory dostrzegli w Manie, czy dostzregli by cos takiego w Solarisie???? Jest
                  jeszcze kwestia dobierania materialow zeby calosc byla trwala- Solarisy Connexu
                  w Warszawie sa przykladem zastosowania materialow raczej slabej jakosci...to sa
                  pewne szczegoly na ktore zwraca sie uwage w produktach dobrych marek i tyle.
                  Chwala za to, ze Solaris produkuje autobusy, ok, fajnie ze sprzedaje je na
                  zachod, ale czy rzeczywiscie sa to takie doskonale konstrukcje zeby pisac o
                  nich peany? To co jest naprawde dobre w Solarisie to Marketing :). Jeszcze
                  jedno, kwestia kraju pochodzenia marki nie ma w dzisiejszych czasach i tak
                  znaczenia. Many, Scanie i Volvo produkuje sie i tak w Polsce, Solaris opiera
                  sie na niemieckiej technologii, a podstawowe podzespoly tj. silniki, skrzynie
                  biegow itd i tak pochodza od zagranicznych producentow. Pozostaje kwestia
                  relacji jakości do ceny, czy sadzisz, ze warto bylo dac za solarisy z klimą
                  konvekty 162 mln????
                  • blinski Re: Solarisy Urbino 18 15.01.06, 10:50
                    nie nie, peany to za dużo powiedziane:)
                    zgadzam się, że jeśli chodzi o szczegóły, to np. w manie niektóre z nich są
                    lepiej dopracowane (np. te zaokrąglenia - rzeczywiście, jak sobie przypominam
                    kątowniki które trzymają powierzchnie podłogi ze sobą w manach są zrobione z
                    tworzywa, zaokrąglone, w solarisach - kanciaste z aluminium); co mnie drażni
                    to - dosyć efektowne bo pozwalające pozbyć sie brzydkich 'trzymaków' i śrub) -
                    lecz niestety nie sprawdzające się na polskich drogach rozwiązanie polegające
                    na wsuwanych w szpary w prętach wewnętrznych szybach działowych; w szparach
                    podczas koleinowych podskoków obluzowuje się i czasem wypada guma, i szyby się
                    chyboczą. kolejne niedopracowanie to materiał i sposób zrobienia poręczy przed
                    siedzeniami - z gąbki, którą łatwo rwać (i w wielu solarisach niestety jest
                    porwana).
                    lecz poza tym, konstrukcja solarisa wcale nie jest taka stara - owszem, opiera
                    się tej z neoplana n4020, ale po pierwsze - nie tego z początku lat '90, lecz z
                    końca (n4020 towerdrive); po drugie - tylko opiera się, nie jest dokładnym
                    przeniesiem tamtej konstrukcji na solarisowy grunt. zresztą prawie wszystkie
                    autobusy o których piszesz również bazują na kilkuletnich konstrukcjach.
                    a co do jelcza - niestety, wciąż tłucze tego swojego 120m, a pks grodzisk je
                    kupuje i wozi się nimi po warszawie, ech.. ale już nowsze jelcze bazują bodajże
                    na kilkuletniej konstrukcji scanii; jeden z takich jelczów, na gaz zresztą,
                    miał być - obiło mi isę o uszy - przekazany warszawie..
                    a co do cen się nie wypowiadam, bo jak mówię, nie znam ze szczegółami ofert
                    poszczególnych marek.. ale może jednym z powodów wyboruy solarisa był
                    sprawdzony serwis, obeznanie z marką speców technicznych etc.?
                    • Gość: mkm Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.chello.pl 15.01.06, 15:06
                      Masz rację, Solaris jest w gruncie rzeczy dobrą konstrukcją w miarę nowoczesną
                      i fajnie ze pojawily sie w wawie wreszcie ich 18 metrowe wersje :) ja osobiscie
                      zaluje ze nie ma u nas przegubowych Citaro, cieszy mnie natpmiast bardzo fakt
                      ze ITS i jego Many ma najwieksze sznase zosatc zwyciezca w przetargu na 50
                      brygad. O ile jego oferta nie odpadnie "ze wzgledów formalnych" (jak to np.
                      bylo z Evobusem i Irisbusem Kapeną w przetargu na 80 autobusow dla MZA)i o ile
                      pozostali ofernci nie beda protestowali, jest duza szansa ze w Warszawie pojawi
                      sie 50 nowiutkich Manow :D
                      • blinski Re: Solarisy Urbino 18 15.01.06, 15:28
                        myślę, że its ma bardzo duże szanse - w końcu dał najniższą cenę
                        za 'wozokilometr', poza tym jest sprawdzonym przewoźnikiem dostarczającym
                        bardzo dobry tabor, który dba o swoją pozycję w warszawie:)
                        many bardzo polubiłem, 50 nowych by sie przydało jak najbardziej. nie pamiętasz
                        może, jakie to dokładnie mają być many? tzn. dokładnego oznaczenia ich modelu?
                      • blinski Re: Solarisy Urbino 18 15.01.06, 15:38
                        a co do ostatniego przetargu na 80 busów - trochę mnie to zdziwiło, ale wiesz o
                        tym, że żadna z przegranych marek nie zgłosiła zastrzeżeń? trochę dziwne,
                        prawie zawsze gdy przegrani oferenci uważają że ich oferta była
                        atrakcyjniejsza, odwołują się.. nie będę wstawiał kawałków w stylu 'bo poczuli,
                        że solaris bije ich na głowę', ale byłem lekko zaskoczony.
                        • Gość: mkm Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.chello.pl 15.01.06, 20:01
                          Co do Manow to podobno NG363 tak przynajmniej podaje przegubowiec.
                          Sadze ze pozostali oferenci nie traktuja warszawy jako jakiegos priorytetowego
                          rynku dlatego nie protestowali
                          • blinski Re: Solarisy Urbino 18 15.01.06, 20:07
                            warszawa nie warszawa, kontrakt na 80 autobusów to zawsze coś:)
                            • Gość: mkm Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.chello.pl 17.01.06, 12:28
                              Owszem liczba jest imponujaca ale dla Mana, Mecedesa czy Irisbusa takie
                              konktarkty to chleb powszedni (Mana chyba nawet w nim nie wystartowal), co
                              innego polscy producenci- dla nich to jest czesto byc albo nie byc. Pozatym
                              mysle ze zachodnie firmy sa przyzwyczajone do czystych przetargow i raczej nie
                              spodziewaja sie ze ktos ich moze oszukac. Polskie firmy znaja lepiej polska
                              rzeczywistosc i dlatego sa bardziej podejrzliwe. Dlatego np. w przetargach
                              tramwajowych protestowaly Pesa, ZR MPK Lodz a teraz prostestuje FPS H.
                              Cegielski, nie protestowal Siemens ani Alstom-Konstal. Ale oczywiscie kwetsia
                              czy dana firma zaprotestuje czy nie wynika tez na pewno z oszacowania na ile im
                              sie to oplaca i czy rzeczywiscie cos wskuraja. Jezeli w zalozeniu nie ma
                              jedynie zlośliwej checi dokopania wygranej firmie, to jesli nie ma innych
                              przeslanek "mądrzy" producenci nie beda protestowac bo szkoda im zachodu i
                              pieniedzy. W koncu czas to tez pieniadz :)
                              • Gość: Aleksej Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.lodz.dialog.net.pl 19.01.06, 12:54
                                Sorki, ale Irisbus Agora to jeden z najgorszych autobusow jakie widzialem (w
                                Pradze). Sa tandetnie wykonane, kompletnie nie przymyslane wnetrze i glosne.
                                Naprawde wam tego nie rzycze. Mercedesy Citaro sa calkiem niezle, ale i tak
                                wole Solarisy.

Pozdrawiam,
                                Aleksej
          • Gość: me Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:28
            > Niestety w MZA dopatrzyli się "błędów w
            > ofertach" najtanszych Mercedesa i Irisbusa........dlatego mamy Solarisy!

No jak oni mogli po prostu. A przeciez to byly takie malenkie bledziki. Jak np
            calkowite zapomnienie, przez irisbusa, o wieloletniej obsludze serwisowej i w
            konsekwencji razoco niska cena... No drobiazdzek po prostu.
    • Gość: JJJ Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil IP: *.crowley.pl 13.01.06, 08:34
      Cytat: " (...) przegubowe Solarisy Urbino 18 mają:
      1) twarde siedzenia,"

To są standartowe fotele instalowane w Solarisach - wszystkich typach - jeżeli
      przewoźnik nie zamówił innych. MZA nie zainteresowało się fotelami i dlatego
      zainstalowano takie. Wg. producenta są one wandaloodporne. Wg. mnie - nie.
      Wystarczy popatrzeć jak zniszczone potrafią być fotele tego samego typu w
      SUrbinetto 10.

Czemu one są takie twarde ?
      Ano dlatego, że jest to zwykła decha obciągnięta materiałem i obudowana
      plastikiem ;)
      • Gość: mzb fotele IP: *.crowley.pl 13.01.06, 08:40
        Mi zawsze pod względem wygody pasowały fotele w Neoplanach. Tam chyba nie było
        dechy
    • Gość: Jan Jeszcze czwarte pytanie IP: 195.136.112.* 13.01.06, 09:03
      Dlaczego w SU-18 śmierdzi?
      • Gość: gh67 Re: Jeszcze czwarte pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 09:28
        ^ Bo ludzie się nie myją...

A co do tekstu - szkoda, że nie podano wszystkich ofert wraz ze stawkami i oferowanymi pojazdami. Wiadomo jednak, że najtańszy był ITS - biorąc pod uwagę ich dotychczasowe działania na polu przewozów miejskich mam nadzieję że wygrają, ich autobusy są czyste i dosyć dobrze zadbane (czego o MZA a już zwłaszcza Connexie nie można powiedzieć). Do tego jak wynika z artykułu ITS zaoferuje najnowsze przegubowe MANy Lion's City których jeszcze w Warszawie nie ma - jak dla mnie same plusy.
      • Gość: echo Mają sporo zalet IP: 193.0.125.* 13.01.06, 11:07
        m.in. te potrójne siedzenia. Dzięki nim jest autobus jest pojemniejszy. Gdyby
        były jeszcze naprzeciwko to było by super.
      • bio01 Nowe autobusy z demobilu. 13.01.06, 11:09
        Mam nadzieje, że nowe autobusy pochodzące z demobilu, które wysłuzyły już swoje
        w krajach Europy Zachodniej nie będą przypominały obecnie jeżdzących po mieście
        Volvo, w których trzęsie się wszystko, a zamknięte drzwi podczas jazdy uchylają
        sie. Nie wiem jak coś takiego może jeżdzić. A może to tylko ja mam takie
        wrażenia??
        • Gość: Alojzy Re: Nowe autobusy z demobilu. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.01.06, 11:24
          Po Warszawie w ramach sieci ZTM jeździe JEDNO volvo i to wyprodukowane w jelczu
          (7370)!
          • bio01 Re: Nowe autobusy z demobilu. 13.01.06, 17:46
            Mniejsza o to, gdzie zostalo to Volvo wyprodukowane tylko, aby nie sprowadzili
            niczego takiego czy strach jest jezdzic. Jadąc tym Volvo to boje sie o własne
            zdrowie, chociaż paradoksalnie Volvo to bezpieczne pojazdy :)
        • Gość: verkehr a skąd MZA weźmie na nowe autobusy? IP: *.chello.pl 13.01.06, 11:25
          Dziwi że w przetargu wystartowało warszawskie MZA. Ta firma jest przecież "poza
          konkurencją". Jest to miejska spółka, finansowana do jakiegoś stopnia z budżetu
          miasta, tzn że np. za nowe autobusy de facto płaci miasto. A przecież w
          przetargu na ajentów chodzi o to żeby własnie miasto odciążyć od kosztów zakupu
          i utzrymania nowych autobusów- chodzi o to aby prywatny przewoźnik zakupił
          autobusy na własny koszt (albo pozyskał je np. w drodze leasingu lub kredytu
          bankowego) a miasto będzie mu płacić tylko za przejechane kilometry z
          pasażerami. W przypadku gdyby wygrało MZA doszło by do sytuacji moim zdaniem
          absurdalnej. MZA bowiem dostawałyby kasę za przejechane kilometry ale woziłoby
          nas zapewne Solarisami U18 zakupionymi przecież za kasę miasta!!!! No chyba że
          MZA do obsługi tego przetargu planuje pozyskac jeszcze jakoś inaczej nowy tabor
          ale w to wątpie, bo nie stać ich przecież (podobno) na nowe autobusy!
          • Gość: fraktal Re: a skąd MZA weźmie na nowe autobusy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:27
            Właśnie tak będzie, jak napisałeś - MZA w przypadku wygranej wyśle swoje SU18,
            zatem byłoby to najgorsze rozwiązanie, gdyż liczba nowych autobusów w ruchu
            miejskim pozostałaby bez zmian. A MZA teraz też dostaje kasę za przejechane
            kilometry, więc sytuacja nie zmieniłaby się zbytnio. Nie wiem tylko, czy stawka,
            jaką teraz otrzymuje MZA, jest mniejsza, większa, czy taka sama, jaką firma
            zaproponowała w przetargu.
            • Gość: gh67 Re: a skąd MZA weźmie na nowe autobusy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 23:21
              Co wy bredzicie, litości. Warunkiem wystartowania w przetargu jest KUPNO 50 FABRYCZNIE NOWYCH autobusów. Nie można wykorzystywać swoich, tym bardziej, że w przyopadku MZA one fabrycznie nowe już nie są - mają od 1 do 4 miesięcy i swoje już przejechały. A skąd mieli by pieniądze? Tak jak mają inni ajenci i planowało łódzkie MPK - z leasingu zapewne.
              • Gość: verkehr Re: a skąd MZA weźmie na nowe autobusy? IP: *.chello.pl 14.01.06, 10:54
                hehehe, mylisz sie kolego, nic nie bredzimy. MZA czekają jeszcze na
                dostarczenie około 40 jeśli właśnie nie 50 nowych Solarisów U18. Tak więc
                scenariusz jest jak najbardziej prawdopodobny. W przetargu jest mowa
                o "fabrycznie nowych przegubowych niskopodlogowcach z klimą"- takie właśnie
                autobusy bedą jeszcze dostarczane do MZA w ramach kontraktu na 80 autobusow.
                Narazie po miescie jeżdzi ich dopiero połowa. Chociaz przyznam szczerze, ze
                chciałbym sie mylić. Po pierwsze dlatego ze Many są lepsze od Solarisow, a po
                drugie ze w przypadku MZA naprawde realne jest to ze tak naprawde te
                50 "nowych" autobusow to bedzie po portsotu druga czesc dostawy Solarisow
                zamowionych rok temu....
                A co do ceny zaproponowanej MZA podobno jest niższa od złotowke od tej jaką
                obecnie płaci im ZTM za wozokilometr.
                • Gość: verkehr Re: a skąd MZA weźmie na nowe autobusy? IP: *.chello.pl 14.01.06, 11:07
                  ups moze sie pomylilem Solarisy byc moze juz w wiekszosci dojechaly (mialem
                  stare informacje)
                  • Gość: Wanda "Warszawa Sprowadza Autobusy: Nowe..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 14:50
                    MZA mają na stanie już wszystkie (tj. 80 sztuk) przegubowych
                    Solarisów: 40 zajezdnia Ostrobramska, pozostałe zajezdnia Woronicza.
                    W przetargu, który wygrała firma ITS Michalczewski, MZA "zgłosiły
                    stawkę o ponad złotówkę wyższą od tej, którą teraz dostają od
                    miasta".
                    miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,3111202.html
    • Gość: Rychu Zadnej linii w Lesie Bielanskim!!!! IP: *.spray.net.pl 13.01.06, 11:33
      0 rozjezdzania rezerwatu!!!
      • Gość: Jim Re: Zadnej linii w Lesie Bielanskim!!!! IP: *.chello.pl 13.01.06, 11:44
        Rychu, setki ludzi musi codzień przechodzić ulicą Dewajtis do Uniwersytetu
        Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Pewnie Ciebie to nie dotyczy i masz to głęboko
        gdzieś, ale w świetle powyższego dla stanu rezerwatu (ulica Dewajtis jest wcale
        szeroka i panuje na niej wcale umiarkowany ruch uliczny) byłoby lepiej, gdyby
        jednak pojawiał się tam co 20 minut autobus i przerzucał studentów i
        pracowników Uniwersytetu na drugą stronę Lasku.
        • bio01 Re: Zadnej linii w Lesie Bielanskim!!!! 13.01.06, 17:56
          zgadzam sie w całej rozciągłości. jestem studentem UKSW i taki poranny jogging
          przez ten las z czasem przestaje byc przyjemnościa a zaczyna byc utrapieniem,
          szczególnie jeśli ktoś sie spieszy. Jeśli chcemy chronic rezerwat to można
          poprowadzic trase autobusów np.181 aleja Armii Krajowej i przed mostem Grota
          skierowac je na Wisłostradę, gdzie kolo UkSW od strony Wisły zatrzymywałyby sie
          na przystanku. To bylyby dodatkowe koszty zrobienia przejsc pod Wislostradą,
          ale przynajmniej rezerwat bylby nietkniety przez autobusy. Dla chcącego nic
          trudnego.
          • Gość: Wanda Żadnej Linii w Lesie Bielańskim!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 15:23
            Każdy z Was ma rację: Rychu, Jim i Bio01.
            Autobusy w żadnym wypadku nie powinny jeździć ul.Dewajtis. Z drugiej
            strony od wielu lat występuje konieczność dowozu wielu studentów do
            UKSW. Rozwiązanie jest tylko jedno: powinna zostać skierowana linia
            autobusowa Wybrzeżem Gdyńskim (linia 1** albo 5**: PLAC WILSONA -
            Krasińskiego - Wybrzeże Gdyńskie - Pułkowa - Dzierżoniowska -
            Wóycickiego - MŁOCINY-UKSW - Pułkowa - Wybrzeże Gdyńskie -
            Krasińskiego - PLAC WILSONA) oraz uruchomione przystanki na estakadach
            Wybrzeża Gdyńskiego przy UKSW.
            Problem tkwi w tym, że na estakadach na wysokości UKSW swego czasu
            nie wybudowano żadnych przystanków ("Precz Komuno"). Są 2 wyjścia z
            tej (trudnej) sytuacji: albo dobudowanie brakujących przystanków do
            istniejących estakad, albo (to jest bardziej realne) wyburzenie
            starych estakad i wybudowanie nowych z przystankami autobusowymi w
            odpowiednich miejscach; od dłuższego czasu ZDM planuje wyburzenie i
            zbudowanie od nowa estakad Wybrzeża Gdyńskiego, jednak widząc tempo
            przebudowy ronda przy Galerii Mokotów przypuszczam, że nie nastąpi to
            zbyt szybko, niestety (chyba, że stanie się "cud nad Wisłą").

www.zm.org.pl/?t=bielany
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=33456840
            Dzielnica Bielany
            Biuro Komunikacji
            • nascendi przystanki przy UKSW 18.01.06, 08:26

> powinna zostać skierowana linia
              > autobusowa Wybrzeżem Gdyńskim

Owszem. I o to powinien UKSW występować do władz. Na Dewajtis autobus wymaga
              usunięcia spowalniaczy co zachęci do szybkiej jazdy i stworzy zagrożenie dla
              pieszych. To jest niedopuszczalne. Ta ulica musi być co najmniej uspokojona
              (skutecznie).

> Problem tkwi w tym, że na estakadach na wysokości UKSW swego
              czasu
              > nie wybudowano żadnych przystanków ("Precz Komuno").

Ale wykonano zatoki tuż przy estakadach i one służyły już kiedyś jako
              przystanki. Są wystarczająco blisko by ponownie pełnić tę rolę.

Dobudowanie czegokolwiek do estakad jest mało realne z powodu braku miejsca.
              Nie zmieści się zatoka (konieczna na drodze tej klasy) oraz część dla pasażerów.

Wariant ze zjadami z estakad dla samochodów też wydaje się problematyczny, ale
              nie słyszałem by ktokolwiek go wykluczył. Przynajmniej wschodnią estakadę
              dałoby się raczej skomunikować z ul. Pergaminów.
    • Gość: lok Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.06, 13:05
      co za bzdury ktos wypisuje, że w SU 18 okna są blokowanew w momencie włączenia
      klimy...zapomniał chyba dodać, że przy pomocy tzn ''kwadrata'' przez kierowcę,
      który to musi przejść cały autobus w jedną i w drugą, poza tym klima uruchamia
      się sama gdy na zewnątrz temperatura przekracza 22'C i nie jest w żaden sposób
      połączona z otwieranymi oknami... inna sprawa to to, że taki układ siedzeń na
      podwyższeniu między pierwszymi a drugimi drzwiami jest wymuszony zamontowaniem
      pod nimi zbiornika paliwa, który znalazł się tam ze wzgledu na odpowiednie
      wyważenie pojazdu... natomiast nie widzę odpowiedniego uzasadnienia pretensji
      dotyczących twardych siedzeń w SU 18, rosyjskie wagony metra tez mają takowe i
      jakoś nikt się nie skarży więc o co tu chodzi... fakt faktem siedzenia mogłby
      byc nieco miększe, jak np w SU 10, no ale tu można mieć pretensję do decydentów
      z MZA, i nie tylko o to, bo np jeszcze o brak dodatkowych kierunkowskazów na
      górnych rogach tylnej ściany, tak jak np w SU 15...
      • Gość: Piotr Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil IP: *.lot.pl 13.01.06, 13:44
        Ktoś rzeczywiście wyraził się bardzo nieprecyzyjnie pisząc, że okna są blokowane
        w momencie włączenia klimatyzacji. Wiadomo przecież, że same się nie blokują. Co
        do zbiornika paliwa - wyjaśnienie pojawiło się już na samym poczatku, więc nie
        wiem, po pisać o tym po raz drugi. A co do twardych siedzeń w SU 18, to są one
        tak samo twarde jak w SU 10, bo to są dokładnie te same fotele. Siedzenia w
        rosyjskich wagonach, choć z plastiku, są jednak dużo miększe i wygodniejsze.
        • katmoso Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil 13.01.06, 14:13
          co do twardości siedzeń... hmmm, nie ma obowiązku siadać w autobusach
          miejskich, a trasa zazwyczaj nie jest tak długa, żeby stanie bylo strasznie
          męczące.
          • michal.rudnicki Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil 13.01.06, 14:36
            Zgadzam się w całej rozciągłości!
          • bio01 Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil 13.01.06, 17:50
            rzeczywiście twardość siedzien jest sprawa priorytetową. bez sensu. jazda
            miejskim autobusem to nie jest wycieczka do Czestochowy czy w inne bardziej
            odległe miejsce i jak ktoś posiedzi te góra 30-40 minut na tym "twardym"
            siedzeniu to moze choroby "tyłka" nie dostanie. ludzie naprawde macie
            nadludzkie problemy z tymi siedzeniami. wygodne fotele to sobie do domu
            kupcie...:)
    • Gość: inwalida -chondryt Solarisy Urbino 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.06, 20:56
      O nowych Solarisach słów kilka... No bez przesady z tymi twardymi siedzeniami,
      moim zdaniem różnica w komforcie nie jest aż tak zauważalna (tylko, że moja
      tylna część ciała nie jest bynajmniej chuda i koścista). Co do siedzeń na
      podwyższeniach między pierwszymi, a drugimi drzwiami - też mi sie to z początku
      nie podobało, ale teraz dostrzegam zalety tego stanu rzeczy - starsze panie nie
      odkryły jeszcze, że siedzenia bez podestów są prawie wyłącznie w tylnej części
      pojazdu, mam większe szanse, by zdobyć wygodne miejsce (bez podestu), niż w
      SU15. Poza tym autobusy te mają dobre przyspieszenie, co również może być ich
      zaletą, ale także i wadą (głównie z powodu niektórych nieodpowiedzialnych
      kierowców, którzy mylą autobus z samochodem rajdowym, mając za nic podróżujących
      (przewracających się)pasażerów. Wadą niewątpliwie jest umieszczenie 4 siedzeń
      bez podestów na przeciwko 3 drzwi wejściowych, gdyż przy każdym ich otwarciu
      pasażerowie odczuwają lodowaty chłód, nawiewany z zewnątrz. No i drugą wadą jest
      brak zółtych przycisków przy 3 drzwiach, dzięki którym pasażer mógłby
      poinformować kierowcę o potrzebie przyklęku (wszak nie tylko niepełnosprawni na
      wózkach istnieją na tym świecie). A jeśli chodzi o brak podświetlanych
      przycisków do otwierania drzwi, to problem występuje tylko wewnątrz autobusu i
      to we wszystkich typach Solarisów - nie jest on szczególnie dolegliwy, bo jeśli
      pasażer przyciśnie przycisk za wcześnie, to najwyżej drzwi się nie otworzą. Ale
      fakt faktem - MZA przepłaciło za autobusy, powinno kupować wozy jak najtaniej,
      tym bardziej, że chce (a w zasadzie musi) dokupić używane busy, bo stare Ikarusy
      już się sypią - dosłownie.
      • Gość: Marek Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.06, 22:32
        Co do kierowców - 25 grudnia na linii 136, około godziny 22.00 jechałem
        nowiutkim SU 18 nr 8216 (na tej linii to rzadkość) i pan kierowca tak się nim
        rozpędził, że przy skręcie z Postępu w Bokserską - przypieprzył w krawężnik,
        uszkadzając spód pojazdu. Chwilę potem przejeżdzając przez tory kolejowe na
        Bokserskiej (przejazd jest tam tak beznadziejny, że trzeba zwolnić niemal do 2
        km/h), ten przejechał go tak, że mało nie wypadłem z fotela. Brawo panie kierowco!!!
        • Gość: ppp Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.centertel.pl 15.01.06, 16:14
          Co do umiejętności kierowców z MZA i Connexu obawiam się że niektórzy nie radzą
          sobie z prowadzeniem 15 metrowych Solarisów co widać po licznych obiciach i
          uszkodzeniach nadwozia tuż za ostatnimi drzwiami ( prawie wszystkie Connexy).

Poza tym dobrze by było gdyby Connex zniknął już z warszawskich ulic - stan
          techniczny ich autobusów jest fatalny.
          • blinski Re: Solarisy Urbino 18 15.01.06, 18:10
            taaa, tak jakby stan ikarusów mza był lepszy:)
          • michael112 Re: Solarisy Urbino 18 18.01.06, 08:21
            Gość portalu: ppp napisał(a):

> Poza tym dobrze by było gdyby Connex zniknął już z warszawskich ulic - stan
            > techniczny ich autobusów jest fatalny.
            A właśnie? Do kiedy oni mają umowę? Bo jeżdżą już od 2000 r., a umowa z ITS-em
            i Mobilisem na 10 lat była, zdaniem Przegubowca rekordową pod względem długości
            obowiązywania.
          • Gość: me Re: Solarisy Urbino 18 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.06, 12:40
            > Co do umiejętności kierowców z MZA i Connexu obawiam się że niektórzy nie radzą
            > sobie z prowadzeniem 15 metrowych Solarisów co widać po licznych obiciach i
            > uszkodzeniach nadwozia tuż za ostatnimi drzwiami ( prawie wszystkie Connexy).

Te autobusy strasnie "zachodza" przy skrecie. Jesli kierowca zacznie juz manewr
            i w tym momecie z tylu "przytuli" sie do autobusu jakas osobowka to otarcie
            murowane. Zaden kierowca nie jest w stanie jednoczesnie obserwowac drogi przed
            soba i we wszystkich lusterkach. Trudno wiec mowic ze kierowcy sobie nie radza.
            To raczej chcrakterystyka tak dlugiego, nieprzegubowego pojazdu, ktory musi
            sobie radzic w ruchu miejskim.
    • Gość: Wanda NASCENDI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.06, 22:12
      Do Nascendi:

Przeczytaj poniższe:
      www.zm.org.pl/bielany/dewajtis/ztm2sam052005.jpg
      www.zm.org.pl/?a=dewajtis2005
      www.zm.org.pl/?a=dewajtis2005-2006

Zgadzam się: z prośbą dotyczącą skierowania linii autobusowej Wybrzeżem
      Gdyńskim powinien wystąpić (jak najszybciej) Rektor UKSW (Ks. Prof. Dr Hab.
      Ryszard Rumianek) do: dyrektora Biura Komunikacji (Stanisław Szweycer) oraz do
      dyrektora Zarządu Transportu Miejskiego (Robert Czapla).

Stanisław Szweycer
      Robert Czapla
      Ryszard Rumianek
      • nascendi autobus 20.01.06, 09:56
        Wando, proszę, napisz do mnie na priva.
        --> nascendi@WYTNIJ.TO.poczta.onet.pl

Co do skierowania linii autobusowej Wybrzeżem Gdyńskim - jeden z wykładowców
        UKSW miał i ma wystarczająco duże możliwości w tym względzie, byśmy my -
        szaraki - mogli jeszcze zaważyć na tych decyzjach ;-)
        Polecam: --> www.uksw.edu.pl/list_prezydent.pdf

Dalsze boje o ten autobus zostawmy może studentom ?
        Niech NZS itp. ma na czym trenować aktywność obywatelską w IV R.P. ;-)

Przy okazji - zapraszamy na posiedzenie 20.II
        [więcej -> forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=296&w=35287999&a=35301479 ]

• Gość: maciek Re: Warszawa sprowadza autobusy - nowe, z demobil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 14:10
      dobrze że wreszcie zostaną zlikwidowane najstarsze ikarusy
    • Gość: echo Czy autobusy Connex'u muszą wyglądać jak rzygi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.06, 15:33
      Ten bladożółty i bordowy kolor farby wygląda fatalnie. Dlaczego nie pomalują
      tych autobusów w kolory MZA w które są pomalowany jest też tabor innych
      prywatnych przewoźników (np ITS i PKS)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka