umfana 20.01.06, 18:24 Pamiętajmy o naszych mniejszych braciach. Dokarmiajmy je, postarajmy się zostawić uchylone okienko do piwnicy, etc One bez nas zginą :((( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kixx Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 21:08 czy jak u mnie w budynku nie ma piwnicy to znaczy,z bede potepiony na wieki? bo nie moge zostawic otwartego okienka? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 20.01.06, 21:10 Jestem w takiej samej sytuacji. Zamiast piwnicy mam garaz. Bramy nie uchyle, bo dla samochodu i akumulatora jest lepiej jak nie ma mrozu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 21:16 pewnie po smierci spotkamy sie w miejscu,do ktorego ida ci ktorzy nie otwieraja kotom okienka na swoja obrone napisze,ze codziennie pracuje na oknach i jako wygaszacz dziecko zainstalowalo mi kota w butach z Shreka Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 20.01.06, 21:26 Slyszalem, ze najtwardsi, radykalni milosnicy kotow reinkarnuja. Chyba jednak wole spotkac sie gdzies indziej niz ponownie w tym nieekologicznym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 20.01.06, 21:59 Ja wolałbym mieszkać w polmbie jak Wy niż w tym "ekologicznym" miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.06, 00:43 a pogadam tak z Toba jak Twoj bachor bedzie potrzebowal pomocy na operacje :) i spotkam sie w miejscu, do ktorego ida Ci co bachorom chorym nie pomagaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 15:30 mam wrazenie ze twoje osobiste doswiadczenia wplynely na to jak nazywasz dzieci przyjmij prosze wyrazy wspolczucia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to żart Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 21:52 to żart jakiś. ptaki żyją w grupach. I tak nocują. I jak przychodzą mrozy to nie szukają otwartej piwnicy tylko próbuja przetrwać w swoich stałych miejscach. bardzo ważne jest odzywianie. Najedzony ma zdecydowanie wieksze szanse. To o tych otwartych okienkach do piwnicy pochodzi chyba od kociarza. bo i dotyczy dzikich kotów. Tych samych co tępią ptaki. Wiec lepszym pomysłem jest zamknąć te piwniczne okienka, a zaoszczędzone na ogrzewaniu pieniążki przeznaczyć na ziarno do karmika ,czy sam karmik. Zamykając okienko mamy korzyść podówjną. mamy na karmę i nie mamy kotków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! IP: *.chello.pl 20.01.06, 22:07 nie ma kotków ale są szczury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rexio [...] IP: *.aster.pl 23.01.06, 11:33 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Skutki mrozów... 22.01.06, 14:06 cyt: Data: 22.01.06, 12:25 znaleźliśmu dzis psa, był właściwie przymarznięty do ziemi... zabraliśmu go do domu, został położony przy kaloryferze, otulony szlafrokiem dostał ciepłe mleko i gotowane mięso. Niestety, nie daje rady wstać - tylne łapy sa jakby bezwładne, czasem na chwilę mu się udaje jednak po kilku sekundach kładzie sie ponownie. Co robić?Jest już u nas ok 3 godz. Czy jest nadzieja,że to przejdzie? Teraz jest 22 stopnie mrozu - czy wyciągac go do weterynarza? Sprawia wrażenie pogodniego, chce oby przy nim być - zatrzymuje łapą i tuli się do dłoni, taki biedny... Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 09:11 umfana napisała: > Pamiętajmy o naszych mniejszych braciach. Dokarmiajmy je, postarajmy się > zostawić uchylone okienko do piwnicy, etc > One bez nas zginą :((( Chodzi ci o cyganów rumuńskich? Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 11:19 jestescie wstretni jesli macie gdzies pomaganie zwierzetom to po co piszecie w takim poscie? olejcie sprawe i juz. co was obchodzi ze zwierze zamarznie z zimna lub umrze z glodu? wy jestescie ponad to, cool, prawda? jutro moze umrze wasza sasiadka, albo matka alec olac to - kto by sie przejmowal. rzygac sie chce jak sie czyta posty od takich kretynow Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 12:23 A konkretnie to o co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Karolak przeginasz ... 23.01.06, 19:25 j_karolak napisał: > Chodzi ci o cyganów rumuńskich? Chodzi mi zwierzęta a nie patologię społeczną! Karolak Twój żart jest wielce nie na miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona A ty Umfano nie przeginasz?! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.06, 10:30 Piszesz że karolak przegina, a ty nie przegiełaś jak w poście na temat śmierci człowieka na poczcie napisałaś że to ptasia grypa! To raczej twój żart, był wielce nie na miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Iwono wybacz :o) nt 25.01.06, 19:59 Gość portalu: Iwona napisał(a): > Piszesz że karolak przegina, a ty nie przegiełaś jak w poście na temat śmierci > człowieka na poczcie napisałaś że to ptasia grypa! To raczej twój żart, był > wielce nie na miejscu! Odpowiedz Link Zgłoś
matysia_k Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 12:01 Kobieto, a ja miesdzkam na parterze i przez te okienka mam syberie w domu. Mzoe wezmiesz je do domku i tam je podogrzewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 12:09 wyobraz sobie ze juz kilka wzielam trafiaja do mnie a pozniej staramy sie znalezc dalsze domy gdzie przezimuja nie ma fizycznej mozliwosci zeby Twoje mieszkanie mialo tak niska temperature jezeli okienko piwniczne zostanie tylko lekko uchylone jest u Ciebie zimno poniewaz piwnica nie jest ogrzewana, nie ma izolacji i jest zimno. a nie z powodu okienka w piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 12:25 Nie powiesz chyba, że otwarcie okna w piwnicy zwiększa ciepłotę mieszkania? Prawda jest taka, że wolnożyjących kotów jest w naszym mieście za dużo. Wpływa to bardzo niekorzystnie na cały miejski ekosystem, a w szczególności ptaki! Kastrować, a nie karmić! Odpowiedz Link Zgłoś
nioma Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 23.01.06, 12:46 jestem jak najbardziej za tym, aby podawac w karmie srodki antykoncepcyjne i sterylizowac zwierzeta ale w sytuacji kiedy te zwierzeta juz sa a za oknem minus 30 stopni to mozna albo pomoc albo patrzec jak umieraja ja wybieram to pierwsze Wy - jak chcecie zycze wam, abyscie nigdy nie byli w sytuacji kiedy bedziecie potrzebowali pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Matysia :o) 23.01.06, 19:34 Ja mieszkam na parterze i mam podzielniki ciepła co za tym idzie mam roczne niedopłaty na kwoty 1750 zł... I JA jestem za umożliwieniem w TAKIE MROZY piwnic kotom wolno żyjącym. Matysiu jest sposób, aby nie wychładzać piwnic. Trzeba po prostu w okienku zrobić maleńkie wejście, które jest przykryte np: wykładziną podłogową, etc. Ekstremalnie można nawet zamontować drzywiczki na magnez dla kota. W piwnicy stawia się kuwetę i dba się o jej czystość. Koty bezpańskie miasto sterylizuje, ewentualnie daje środki antykoncepcyjne w karmie. Pozdr Umfana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Matysia :o) IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 19:36 drzwiczki na magnez? a to zdrowe dla kota? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Specjalnie dla Kixxa 23.01.06, 19:46 Proszę: animalia.pl/produkt.php?kat=158&id=4654 animalia.pl/produkt.php?kat=158&id=3531 animalia.pl/produkt.php?kat=158&id=4880 animalia.pl/produkt.php?kat=158&id=4878 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Specjalnie dla Umfany IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 19:50 chemia118.webpark.pl/Pierw/magnez.htm Odpowiedz Link Zgłoś
umfana dla Kixxa 23.01.06, 19:52 Ferplast Drzwiczki Swing 7 SET z magnetycznym systemem otwierania Drzwiczki Swing 7 Set z magnetycznym systemem otwierania - zapewniają kotu swobodę poruszania się w domu lub pomiedzy domem a podwórkiem, przy całkowitej kontroli właściciela - drzwiczki można ustawic w kilku wariantach, np. tylko wejście, tylko wyjście, wejście i wyjście, zamknięte - drzwiczki zaopatrzone są w zamek magnetyczny, będzie mógł przez nie przejść tylko kot noszący obróżkę ze specjalnym magnesem, dostępną w zestawie - wystarczy spojrzeć na wskaźnik, aby zorientować się, gdzie aktualnie znajduję się zwierzę - ułożenie wskaźnika wskazuje ostatni kierunek, w jakim został wykonany ruch - wymiary drzwiczek: 22.5 x 25.5 x 10.4 cm (otwór wejściowy o wymiarach: 14.8 x 14.5 cm) - do montażu w drzwiach z dowolnych materiałów (drewno, metal, tworzywo), a także w ścianach - dostępne kolory biały lub brązowy animalia.pl/produkt.php?kat=158&id=4878 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: dla Kixxa IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 19:54 to bylo k.o. powalilas mnie na deski mozesz zaczac odliczanie Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: dla Kixxa 23.01.06, 23:39 Gość portalu: kixx napisał(a): > to bylo k.o. > powalilas mnie na deski > mozesz zaczac odliczanie coż Kixx ... masz racje :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Tylko trwale skutki globalnego ocieplenia pomoga! 23.01.06, 12:23 Realizacja protokolow z Kioto, przyczynia sie do tak zimnych zim. Najbardziej na tym traca zwierzeta - ptaki i koty. Powinnismy natychmiast zaprzestac realizacji porozumien. Od kiedy coraz wiecej krajow spelnia drakonskie normy - coraz wiecej anomalii wystepuje - tornada, huragany, ulewy a teraz nas bezposrednio dotycza mrozy -45 stopni! Czy urzednicy nie serwuja nam kolejnej epoki lodowcowej? Odpowiedz Link Zgłoś
misiek1007 Re: Pomagajmy zwierzętom przetrwać mrozy! 28.01.06, 23:03 Mieszkam na Starym Mieście, wszystkie okienka są zabite blachą od 10 lat. Napisałam do Straży Miejskiej, TOZ-u i do ADK, żeby otworzono okienka. Zadzwoniła pani z TOZ-u, że oni mogliby interweniować, gdyby to teraz zamknięto okienka, a jak 10 lat temu, to widocznie ja nie umiem sobie poradzić i to moja wina. Bardzo rzeczowa, podziękowałam jej za telefon. Dzwoniła też Straż Miejska, w pierwszych słowach pytając, czy mój apel, to skarga na nich. Opowiedziałam, że nie i obiecali porozmawiać z ADK. Dozorczyni przekazała mi, że administratorka nie otworzy żadnego okienka, i jeżeli chcę to mogę za własne pieniądze postawić kotom domek. Ani myślę, potem okaże się, że konserwator nie zgadza się. Mam kota, którego przy okazji remontu ( w listopadzie 2005) zamurowano żywcem w śmietniku. Wyciągnęłam go po miesiącu wyrywając blachę z podłogi. Karmię kaszlące i chore koty i to jest mój ostatni list w tej sprawie. Podobno prezydent Kaczyński wystosował apel do Administracji w Warszawie, żeby otwierać okienka piwniczne. Jeżeli kogoś nie stać na uchylne drzwiczki wystarczy kawałek wykładziny. Pozdrawiam wszystkich kociarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Misiek odbierz pocztę Gazety :o) 31.01.06, 21:56 Misiek napisałam do Ciebie maila w którym tłumaczyłam, że domki możesz dostać za darmo przez fundację Canis: www.canis.org.pl/ Gdybyś miała problemy z budką to daj mi znać na prv. Pomogę Ci je załatwić gratis. Pisz do mnie aż do skutku(np nawet na moim forum) Może warto zainteresować prasę lokalną problemem Twoich Dziczków? Karmę dla dzikich kotów wydaje Wydział Ochrony Środowiska danej Dzielnicy Warszawy(także funduje sterylizacje). Pozdr Umfi Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Misiek odbierz pocztę Gazety :o) 31.01.06, 21:59 sterylizacje!!! Umfi nie rob tego chcesz umrzec bezpotomnie-kto sie bedzie opiekowal jelonkowskimi kotami? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Misiek skopiawałam swój mail do Ciebie i ... 31.01.06, 22:05 ... posłałam drugi raz! Odbierz pocztę :o) Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Przewały w schroniskach dla zwierząt. 01.02.06, 08:55 Opisane dość ciekawie w ostatnim "Ozonie". Czytaliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Przewały w schroniskach dla zwierząt. IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 09:49 pracownicy wyjadaja karme? Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Przewały w schroniskach dla zwierząt. 01.02.06, 19:42 Gość portalu: kixx napisał(a): > pracownicy wyjadaja karme? Podejrzewam że nawet gorzej... Czytałam kiedyś, że w jakimś schronisku dla zwierząt tak byli trakowani nasi mniejsi bracia, że mieli sydrom poobozowy :((( Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Przewały w schroniskach dla zwierząt. 01.02.06, 19:40 Karolak, Poproszę o linka do artykułu :o) Mnie to nie dziwi. Schroniska to często obozy koncetracyjne.... Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Przewały w schroniskach dla zwierząt. 02.02.06, 08:55 Czytałem w wersji papierowej. Generalnie chodzi o to, że prywatne firmy, którym zleca się odłów i opiekę nad bezpańskimi zwierzętami dostają kasę za obie te rzeczy a częstokroć poprzestają tylko na hyclowaniu. Potem zwierzęta znikają i można się domyślać co się z nimi dzieje. Tymbardziej, że nie tylko usypianie jest zyskowniejsze niż karmienie, ale też cios łopatą jest zyskowniejszy niż usypianie. Inny przewał, mniej zbrodniczy, ale równie złodziejski to zawyżanie liczby trzymanych zwierząt. Prawie żaden samorząd nie kontroluje liczby zwierząt, ani tego co się w schroniskach dzieje, stąd boom na prywatne firmy zajmujące się bezpańskimi zwierzętami. Poleciłbym Ci OZON, ale to pismo o profilu lekko katolickim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Plockie schronisko IP: *.acn.waw.pl 02.02.06, 23:07 miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,3133346.html miasta.gazeta.pl/plock/1,35710,3134920.html ps.widzisz Umfi jak tylko wyrazilas zainterseowanie moja osoba podsuwam ci co smakowitsze kaski pps.mam wasy Odpowiedz Link Zgłoś
umfana To koszmar ! 03.02.06, 17:28 Biedne zwierzątka :((( Często słyszę że lepiej uśpić zwierzę niż oddać do schroniska! Odpowiedz Link Zgłoś
umfana Re: Przewały w schroniskach dla zwierząt. 03.02.06, 17:26 Karolak dziękuję za info. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś