Gość: OldBruno IP: *.aster.pl 09.03.06, 06:53 Czy Konduktorska 18 znajduje się poza strefą cywilizacji? Czy tylko administracja zajęta sama sobą zapomniała komu zawdzięcza pensje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jan_dreptak Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 07:05 bardzo ładnie, jeżeli lokatorom Konduktorskiej 18 nie podoba się mieszkanie w kamienicy niejakiego Juszczaka to dlaczego nie kupią sobie własnej ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cooba Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:18 O jakiej "administracji" piszesz? Przecież tam jest prywatny właściciel! Najpierw przeczytaj artykuł a potem komentuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 09.03.06, 08:54 Może on miał na myśli administrację państwową. Jeśli tak, zgadzam się 100%. Sąd na czas rozstrzygnięcia procesu kazał właścicielowi zabezpieczyć roszczenia powodów przez włączenie ogrzewania. Artykuł jest taki sobie i nie oddaje dobrze sprawy, którą jako działacz znam z bliska. Lokatorzy regularnie opłacali czynsz i mają na to potwierdzenia. Juszczak podniósł go o ponad 200% - niezgodnie z prawem, łamiąc jednocześnie kilka przepisów. Mieszkańcy płacili wg starych stawek, a Juszczak traktował to jako zaległości. Dodatkowo próbował wyłączyć wodę oraz gaz, a także, uwaga! zdemontować *całkowicie* instalację grzewczą w budynku. Więcej szczegółów: www.konduktorska18.waw.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: 83.238.10.* 09.03.06, 11:08 A można wiedzieć, ile wynoszą owe opłaty po podniesieniu ich o 200%? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezależny Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:05 czynsz wynosi 10,5 za jeden m2, czyli 315 zł za mieszkanie 30m2 i 525 zł za mieszkanie 50m2, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezależny Oto stawki czynszu których lokatorzy nie płacą IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:10 czynsz wynosi 10,5 za jeden m2, czyli 315 zł za mieszkanie 30m2 i 525 zł za mieszkanie 50m2, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Oto stawki czynszu których lokatorzy nie płac IP: 83.238.10.* 09.03.06, 12:40 Jakoś nie są to szokująco wysokie stawki. Po pierwsze, stawki rynkowe wynoszą ponad 2 razy więcej. Po drugie, metr kwadratowy mieszkania na Mokotowie kosztuje około 5000 zł. Przy cenie wynajmu 10 zł/metr w ogóle nie opłaca się kupować mieszkania, bo zwróciłoby się ono dopiero po (5000 / 10) miesiącach czyli po 500 miesiącach, czyli po ponad 40 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
dialysis Re: Oto stawki czynszu których lokatorzy nie płac 14.04.06, 12:15 hmm, cos mi sie wydaje ze nie za bardzo znasz sytuacje, wiec powstrzymalbym sie od komentowania na twoim miejscu;-) Jesli ktos kazalby ci mieszkac pod mostem i placic za to 500 zl miesicznie argunetujac ze to przeciez most w centrum warszawy to ciekawe jakbys cwierkal:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:48 20 PLN za metr kwadratowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 09.03.06, 09:13 Artykuł jest krótki, polecam stronę WWW: www.konduktorska18.waw.pl/. Tam znajdziecie więcej szczegółów oraz aktualności w tej sprawie. Pikieta pod biurem Juszczaka odbędzie się w piątek 10 marca 2006 r., godz. 15:00, ul. Konduktorska 4. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezależny Gdzie jest prawdziwy artykuł? IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:17 Na wymienionej stronie, jest tylko jeden prawdziwy artykuł: www.konduktorska18.waw.pl/k18.php/read/1002 przekierowanie na www.pbr.pl/artykul1.php Jest to artykuł w wiarygodnym ogólnopolskim dzienniku Pulsie Biznesu "Full Księgowość". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom I znów nagonka na kamienicznika IP: 83.238.10.* 09.03.06, 11:07 Najlepiej od razu rozstrzelać właściciela kamienicy. Jak to tak - nie chce wykładać własnych pieniędzy na ogrzewanie żulików? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: I znów nagonka na kamienicznika 09.03.06, 12:22 No jasne. Powinien jeszcze dokładać do interesu i być wdzięcznym za to, że mu wolno coś mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ulti to nie kamienicznik, to swinia :( IP: *.Red-88-7-10.staticIP.rima-tde.net 09.03.06, 12:26 Sam, jestes zulik i to biedny bo głupi :( Trzeba przyjsc poprzeć lokatorów, jesli jakis juszczak, wyłacza ludzim ogrzewanie przy 20 stopniowym mrozie to nalezy się temu SOLIDARNIE PRZECIWSTAWIĆ. Jesli znacie kogos kto z robi interesy z tym panem opowiedzcie mu te historie, mozke komus przejdzie ochota na wspolprace z takim łajdakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: to nie kamienicznik, to swinia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:51 Popieram. Dlatego na stronie www.konduktorska18.waw.pl/k18.php/stuff znaleźć można szablon dla takiej formy protestu. Czy możemy na Ciebie liczyć w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:27 Temat: Konduktorska 18 Od: "Pracownia Psychologiczna" <labpsych@go2.pl> Data: Pn Marca 6 2006, 2:05 pm Do: info@lokatorzy.pl Dw: Priorytet: Normalny Opcje: Pokaż cały nagłówek | Zobacz wersję do wydruku Szanowni Państwo! Z przerażeniem przeczytałam kłamstwa jakie znalazły się na stronie wydawało by się rzetelnej organizacji pozarządowej jaką chce być witryna lokatorzy. Żaden z prztoczonych argumentów nie odzwierciedla rzeczywistości.Bylam kilkakrotnie proszona jako mediator w sprawie osób zamieszkujacych w kamienicy przy ulicy Konduktorskiej i rozmawiałam z tymi ludźmi. Natknęłam się tam na lokatorkę, która nadużywa alkoholu i dewastuje mieszkanie, z którą praktycznie nie było kontaktu a o ile wiem nie ma żadnego prawa do mieszkania tam.Proponowaliśmy jej leczenie na które wyraźiła zgodę, ale oczywiście nie skorzystała i dalej balanguje. Jest tam wiele osób bezrobotnych żyjących z pomocy społecznej i uznający, że nie trzeba pracować.. tylko wyzyskiwać innych. Wielu lokatorów jest trudno zastać, bo najprawdopodobniej tam nie mieszkają tylko trzymają lokale dla dzieci, wnuków.. Prowadzą też swoje firmy.Rozmawialiśmy z kilkoma z lokatorów jakie będzie dla nich najlepsze rozwiazanie, by rzeczywiście w przyszłości prznieść tam biura, bo czynsz jaki płaci obecnie PBR wynajmując swoje biura jest olbrzymi. Na budynek został wzięty kredyt, a opór ludzi w płaceniu czynszu jest niesamowity. Lokatorzy mają świadomość, ze nie płacąc doprowadzą pana Juszczaka do kłopotów finansowych i to z premedytacją robią.Oni poprostu czują się właścicielami tych mieszkań, choć nigdy na nie nie zapracowali i ich nie kupili, dlatego żądają kupienia w Warszawie mieszkań o takim samym standardzie. Czyli, żądają od pana Juszczaka po 200- 330 tysięcy za mieszkanie, które nie jest ich własnością!!!. To jest zwykły sznataż uprawiany przez lokatorów. Nigdy nie były zamurowywane drzwi, ani ulotki rozrzucane nocą. Pan Juszczak w sposób cywilizowany próbuje zawrzeć ugodę ciągle proponuje spotkania z lokatorami a oni ją odrzucają. To smutne, że namawiacie państwo do dalszego szczucia i szantażowania na człowieka, który zaryzykował romantycznie wspominająć dawne czasy swój rozwój. W tym budynku rozpoczął swoją działalność i skoro kupił tą kamienicę od właścicieli ma prawo nią rozporządzać........ Ciekawe przez kogo jesteście państwo opłacani, że reperentujecie jedną stronę i krzywdzicie bez skrupułów innych. Pan Juszczak powinien za to Was podać do prokuratora Z poważaniem Elżbieta Sołtys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.2 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:35 --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.2 IP: 83.238.10.* 09.03.06, 12:37 "Mieszkanie prawem, nie towarem"? To ja w takim razie od jutra przestaję płacić czynsz i wszyscy mogą mi naskoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.3 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:55 Temat: Re: Konduktorska 18 Od: "Pracownia Psychologiczna" <labpsych@go2.pl> Data: Wt Marca 7 2006, 12:28 am Do: "Mieszkanie prawem nie towarem!" <info@lokatorzy.pl> Dw: Priorytet: Normalny Opcje: Pokaż cały nagłówek | Zobacz wersję do wydruku Szanowny Panie Jakubie! Z treści maila wnioskuję, że możliwa jest dyskusja, rozmowa a nie eskalujące prowadzenie sprawy. Bardzo szanuję ludzi i chętnie im pomagam w każdej sytuacji. Z tą intencją się spotykałam z nimi by zobaczyć w jakim zakresie mozna im pomóc a nawet uzdrowić ich trudną sytuację także życiową, zwyczajnie ją polepszyć. Dlatego próbowałam rozmawiać z nimi indywidualnie o wsparciu jakiego oczekują.Niestety zostałam obrzucona wyzwiskami, gwizdami.Mieszkańcy cały czas odwoływali się do tego, że nie będą płacić bo nie i już. Bo nie mają pracy,bo mają nie takie warunki jak by chcieli, ale te co mają i tak nie chcą zmienić bo im wygodnie tak żyć i narzekać.... i te rozmowy były jeszcze przed sezonem grzewczym w lecie.O, ile mi wiadomo Pan Juszczak włączy ogrzewanie jak mieszkańcy będą płacić za zużywane media. Może Pan chciałby mieć na utrzymaniu co miesiąc kilka rodzin? Jeśli ma Pan pieniądze to rozsądnie będzie za lokatorów po prostu zapłacić. Nie widzę nic zdrożnego w propozycji by wycofać sprawę z sądu. Chyba jest oczywiste, ze jak jest ugoda to jako polubowne rozwiązanie sprawy powinno wycofać się sprawę z Sądu. Szczególy treści ugody zawsze można negocjować. A tu nie doszło do żadnych negocjacji tylko odrzucenia propozycji.Podawanie do sądu to eskalacja sporu z którego któraś ze stron wychodzi z poczuciem krzywdy. Brałam udział w wielu mediacjach w trudnych sprawach i udawało się znaleźć wyjście satysfakcjonujące obie strony. Taka jest moja intencja w pomaganiu ludziom. Niestety jest sporo przekłamań w treści tego co zamieściliście na stronie. Jestem ciekawa kiedy były zamurowywane drzwi wejściowe, kiedy otwierane okna, w kamienicy? Rozrzucane ulotki? Dlaczego wykorzystujecie śmierć lokatora, który dawno tam nie mieszkał a zmarł na zawał w drodze na pogrzeb brata.Jego śmierć nie miała żadnego związku z kamienicą! Używanie dodatkowych kłamstw na kanwie wyłączonego ogrzewania ( tego faktu nie neguję) to manipulacja by wywołać emocje, a następny etap to groźby ( listy) i szantaż typowe sposoby wywierania wpływu na ludzi rodem z minionego systemu totalitarnego. Sama byłam niegdyś tak traktowana i pamiętam różne telefony z pogróźkami..... Jest też przekroczeniem wszelkich granic włączanie firmy,i podstępne wykorzystanie listy klientów pbr, bo jest to atak już nie na właściciela kamienicy, ale na innych ludzi, którzy są w spółce a ze sprawą nie mają związku. Jak widzę jesteście anarchistami i to tłumaczy formy działań... Na Waszej stronie jest jedyna sprawa Pana Juszczaka przypuszczam, że dla niego ta strona została stworzona, bo nie ma innych "złych" włascicieli w Warszawie? Myślę, że gdyby ta sam energia została zużyta na wspólne rozwiązanie problemów to Ci ludzie mogli by poprawić swoje życie i zacząć żyć godnie. Eskalując obie strony stracą dużo energii i nawzajem siebie pourażają. Może lepiej się zastanowić jak pomóc lokatorce przestać pić, jak pomóc innym znaleźć pracę, żeby było ich stać na mieszkanie, jak zachęcić do płacenia za zużywane media??? Zapraszam na spotkanie we środę o 18.00 na Konduktorską 18.Zostałam zaproszona by spotkać się z lokatorami. Jak widzę czytając stronę, urządza Pan z nimi pikietę we piątek to są pewnie w bojowym nastroju i nie będą chcieli znów rozmawiać o włączeniu ogrzewania Uznali, że pan Juszczak ma ich utrzymywać i już prawda? Z poważaniem Elżbieta Sołtys --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.4 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:02 --- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.5 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:05 kontynuacja: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.4 . . . katolicy, protestanci, antyrasiści....wszystkie znane mi opcje światopoglądowe - łącznie z fanatycznymi zwolennikami agresji na Irak, którzy wylewali do ścieków francuskei wina i zminiali w restauracjach nazwy frytek z "french frites" na "freedom frites"(czy szykanowali oni w ten sposób francukich rolników?). > Na Waszej stronie jest jedyna sprawa Pana Juszczaka przypuszczam, że dla > niego ta strona została stworzona, bo nie ma innych "złych" włascicieli w > Warszawie? Ja natomiast uważam wprost przeciwnie - jestem przekonany, że złych (bez cudzysłowia) właścicieli jest w Warszawie (i poza nią) bardzo dużo i wszyscy lokatorzy, którzy będą w sytuacji ludzi z Konduktorskiej 18 otrzymają podobne wspracie. Jakby czytała ją Pani dokładniej, to mogłaby się Pani także dowiedziec o naszym opisie postępowania włądz w Mińsku Mazowieckim, które było przez nas poddane takiej samej krytyce jak zachowanie Pana Juszczaka (artykuł jest dostępny w dziale "Artykuły" i nosi tytuł "witajcie w trzecim świecie") > Myślę, że gdyby ta sam energia została zużyta na wspólne rozwiązanie > problemów to Ci ludzie mogli by poprawić swoje życie i zacząć żyć godnie. > Eskalując obie strony stracą dużo energii i nawzajem siebie pourażają. > Może > lepiej się zastanowić jak pomóc lokatorce przestać pić, jak pomóc innym > znaleźć pracę, żeby było ich stać na mieszkanie, jak zachęcić do płacenia > za > zużywane media??? A ja myślę, że presja społeczna, jaką stosuje Kampania wobec właścicieli i zarządców oraz władz, które działają przeciwko lokatorom jest w tej chwili bardzo potrzebna, bo bez niej ludziom takim jak Pan Juszczak pozwala się na działania takie jak odcinanie c.o podczas najgorszych mrozów. Gdyby nie było problemu, nie pożytkowalibyśmy naszej energii na akcje protestacyjne, tylko pomagalibyśmy zakładać stowarzyszenia lokatorskie albo organizowali wykłady o różnych wariantach polityki mieszkaniowej. Dzięki działalności Pana Juszczaka i luudzi myślących podobniejak on robimy natomiast akcje protestacyjne. Prosze nie zapominać, że nasza akcja jest REAKCJĄ na czyjeś (Pana Juszczaka) zachowanie, a nie nagłym wymysłem - gdy znikną problemy skończy się akcja, a na stronie zamiast petycji będzie opis pomyślnego załatwienia sprawy. I jeszcze jedno w tej sprawie - jednym z warunków "normalnego życia" jest w krajach rozwiniętych możliwośc bezproblemowego uzyskania mieszkania oraz niewielki udział wydatków mieszkaniowych w całościowych wydatkach gospodarstw domowych. Natomiast w Polsce mieszkaniami zarządzają ludzie reprezentujący podobne myślenie co Pan Juszczak (traktują lokatorów jako źródło szybkiego i dużego zysku) co owocuje brakiem tanich mieszkań i wysokimi czynszami. > Zapraszam na spotkanie we środę o 18.00 na Konduktorską 18.Zostałam > zaproszona by spotkać się z lokatorami. Jeżeli lokatorzy wyrażą taką wolę, to na spotkaniu będzie równierz obecny ktoś z Kampanii, celem udzielania im rad. Wszystko zależy w tej sprawie od nich. > Jak widzę czytając stronę, urządza Pan z nimi pikietę we piątek to są > pewnie > w bojowym nastroju i nie będą chcieli znów rozmawiać o włączeniu > ogrzewania > Uznali, że pan Juszczak ma ich utrzymywać i już prawda? > Z poważaniem Elżbieta Sołtys Z tego co mi wiadomo, są oni jak najbardziej zainteresowani włączeniem ogrzewania (a nie tylko rozmową o takiej czynności). Podobniemy jesteśmy też bardzo zainteresowani, żeby ogrzewanie zostało w bloku przywrócone. Pikieta jest po prostu kolejną formą nacisku (od razu poinformuje: zgodną z prawem), aby Pan Juszczak zastosował się od postanowienia sądu i zaprzestał szykanowania lokatorów. Pan Juszczak moze odłaczać c.o aby wymusić przeforsowanie swoich żądań, ale lokatorom wolno wezwać do bojkotu jego firmy i organizowac pikiety pod jego biurem. Wolno im też korzystać z wsparcia Kampanii i zamieszczać materiały opisujące sprawę w internecie. W imieniu Kampanii Mieszkanie Prawem, Nie Towarem Jakub Grzegorczyk Odpowiedz Link Zgłoś
dialysis Re: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? 14.04.06, 12:32 No prosze, ze strony Pani przychodni: Niekwestionowanym liderem, założycielem i opoką Pracowni jest Elżbieta Sołtys - trener biznesu, psycholog, superwizor Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, superwizor itd itp.... Ciekawy zbieg okolicznosci, ze superrpani psycholog i superrekin ksiegowosci nadaja na tej samej czestotliwosci:-)Zaryzykuje pytaniem i z ciekawe czy Pan Robert Juszczak konczyl jakies kursy u Panstwa w firmie, jesli tak to ile za nie zaplacil? :-) A tak na powaznie: nie jestem alkoholikiem, nie jestem narkomanem, jestem mlodym czlowiekiem ktory moze nawet wytrzymac kilkustopniowy mroz ;-) Nikt nie kwesionuje prawa Pana Juszczaka do prowadzenia wlasnej dzialanosci gospodarczej, ale chyba nie chodzi o sentyment do tej kamienicy - z tego co pamietam Pan Robert prowadzil swoja firme w oblesnej piwnicy, byl dosc gburowaty (czytaj: trzymal nosek wysoko w chmurach), wiec pierwsze o czym bym pomyslal to zemsta:-) Pan Robert biorac kredyt na zakup tej kamienicy popelnil kilka formalnych bledow (nie podczas brania kredytu, ale podczas "wypraszania" lokatorow), wiec moim skromnym zdaniem sam sobie jest winien. Powolywanie sie w tym momencie na prawo wlasnosci, bez uwzglednienia innych czynnikow jest troche niesmaczne Pani Superpsycholog:-) Pozdrawiam mimo wszystko:-) Odpowiedz Link Zgłoś
dialysis Re: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? 14.04.06, 16:34 no i wykrakalem, pani Ela nalezy do partnerow firmowych pana Roberta:-) A fe, nieladnie, ilu jeszcze ziomali robi nagonke w sieci?:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dialysis Re: I znów nagonka na kamienicznika 14.04.06, 12:19 no wychodzi sloma z butow:-) Zulikow proponuje poszukac na swoim podworku, co do Pana Roberta to moze i ma prawo, tyle ze zabraklo mu elegancji no i znajomosci prawa. Napalil sie na swoja pierwsza duza banke przed ukonczeniem 30 roku zycia i zapomnial o paru sprawach. A jak to sie mowi, diabel tkwi w szegolach;-)Mysle ze to juz problem adwokatow i sadu:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Prawo Własności !!! IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:40 Prawo własności jest niezaprzeczalnym prawem respektowanym na świecie. Jak widać w tej sytuacji już nie. A swoją drogą ciekawe czy ruch obrony lokatorów weźmie do swoich domów parę rodzin na swe utrzymanie. No chyba że obrońcy lokatorów nie posiadają żadnej swojej własności i dlatego nie potrafią uszanować własności innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Prawo Własności !!! IP: 83.238.10.* 09.03.06, 12:41 Ruch obrony lokatorów ma cele polityczne - zyskanie poparcia w zbliżających się wyborach samorządowych. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Do Pana Jakuba Grzegorczyka 09.03.06, 13:14 Szanowny Panie! Jeśli mieszkanie nie jest towarem i należy się za darmo, to tym bardziej towarem nie jest jedzenie - bez mieszkania można przeżyć, bez jedzenia nie! Zatem czemu nie żądacie, aby potrzebujący nie płacili za zakupy w supermarkecie? W naszym kraju chronione są wyłącznie interesy lokatorów (patrz: ustawa o ochronie lokatorów)- prawo nasze jest jednostronne i nie bierze absolutnie pod uwagę interesów właścicieli - nawet jeśli teoretycznie daje im jakieś prawa, to w praktyce są one nie do wyegzekwowania (np. eksmisja). Prawo nie daje też możliwości wypowiedzenia najmu przez właściciela z tej przyczyny, że nie chce już wynajmować swojego mieszkania, bo np. chce je sprzedać, co jest przecież kuriozalne. Czy to można nazwać sprawiedliwością, że jedna strona umowy najmu lokalu mieszkalnego ma wyłącznie same obowiązki, a druga wyłącznie ochronę i prawa, bez żadnych obowiązków? Jedyny obowiązek, jaki ciąży na lokatorze, to regulowanie czynszu i ewentualnie niedemolowanie lokalu. Jak pokazuje praktyka, właściciel nie ma żadnych skutecznych metod prawnych, aby wyegzekwować choćby te podstawowe sprawy. Właściciele kamienic i domów zdewastowanych przez lata przymusowego najmu komunalnego są naprawdę umęczeni. I dostają drgawek na widok takich jak Pańska i podobne wypowiedzi. Proszę o chwilę refleksji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:43 zobaczcie jak szczuje się ludzi na właściciela budynku! W piątek, 10 marca, o godzinie 15.00 pod siedzibą Polskich Biur Rachunkowych (Warszawa, ul. Konduktorska 4) ma się odbyć pikieta w obronie lokatorów z ul. Konduktorskiej 18. Prosimy o jak najliczniejsze przybycie! Budynek, w którym mieszkają poddawani szykanom ludzie to stara, przedwojenna kamienica znajdująca się także na ulicy Konduktorskiej. to ze strony www.konduktorska18.waw.pl/ zapewne prowadzonej przez tych lokatorow wlasnie nie maja wstydu ci ludzie domagac sie czegos za nic?!?! jakim szykanom skoro to jego wlasnosc to im nic do tego. wynocha na kube!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
jml13060 Pikieta 09.03.06, 15:46 A czy macie pozwolenie właściciela na prowadzenie (przed) w jego posesji pikiet ? Jezeli nie, to pan Juszczak wezwie policję, która przywróci porządek. Jezeli lokatorom nie podobają się wynajmowane mieszkania, warunki najmu stawiane przez właściciela, stawki czynszu, itp., to ... podobno Polska jest juz od pewnego czasu krajem wolnym, sprawiedliwym i rynkowym (upadek komuny został oficjalnie ogłoszony w 1989 roku, czyli było to jakieś 17 lat temu) i obecnie nikt nikogo NIE ZMUSZA do mieszkania w kamienicy pana Juszczaka. Naprawdę. Nie ma prawa zmuszać. Komuniści przed w/wym. datą mogli zastraszać, zniechęcać, prześladować 'kułaków' i innych burżujów np. poborem ich synów do służby wojskowej w kopalniach uranu i węgla. Ale to okropne historie dla IPN'u. Zasiedziali przez dziesięciolecia lokatorzy prywatnych kamienic rzeczywiście zachowują się tak, jakby byli właścicielami. To taka pozostałość po poprzedniej epoce. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Podwyżka czynszu o 200% 09.03.06, 16:45 Jeśli po podwyżce czynszu o 200% wynosi on 10 zł za metr, to ile wynosił przed podwyżką? Jakieś śmieszne grosze, za które właściciel nie był w stanie utrzymać kamienicy w należytym porządku (remonty, bieżące utrzymanie), nie mówiąc już o zysku. Na jakiej podstawie twierdzi się, że podwyżka czynszu została wprowadzona niezgodnie z prawem? 10 zł za metr w Warszawie to jest 3% wartości odtworzeniowej, i do tej wartości wolno było właścicielom podnieść czynsz, nawet, jeśli podwyżka wyniosłaby 1000%! Popatrzcie na ceny wynajmu mieszkań w Warszawie - 10 zł to ciągle śmieszna cena, nie mająca nic wspólnego z rynkiem. Jeśli lokatorom nie odpowiadają takie warunki, to niech się wyprowadzą do lepszych. Znalezienie im mieszkań na pewno nie jest sprawą właściciela kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Jak pomóc lokatorom 09.03.06, 16:58 Państwu z Kampanii Mieszkanie Prawem, Nie Towarem, proponuję nastęujące rozwiązanie: udostępnijcie swoje mieszkania lokatorom z Konduktorskiej, płaćcie za nich rachunki, i sprawa załatwiona. A jeśli nie macie mieszkań, to weźcie kredyt, kupcie mieszkanie, umieśćcie tam lokatora, który Wam będzie płacić 2,5 zł za metr (rzetelnie, tak jak płacą właścicielowi na Konuktorskiej). Kredyt i opłaty opłacacie Wy, oczywiście. Wtedy może coś do Was dotrze.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Jak pomóc lokatorom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:04 Dotarło do nas (już zresztą lata temu) tyle że (re)prywatyzacja mieszkań jest zalążkiem takich sytuacji jak ta. Interes właściciela i mieszkańców zawsze będzie na poziomie ekonomicznym sprzeczny. ZAWSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Do mk1 12.03.06, 15:05 Gość: mk1 10.03.06, 20:04 + odpowiedz > Dotarło do nas (już zresztą lata temu) tyle że (re)prywatyzacja mieszkań jest > zalążkiem takich sytuacji jak ta. Interes właściciela i mieszkańców zawsze > będzie na poziomie ekonomicznym sprzeczny. ZAWSZE. Oczywiście, że tak, tylko nie rozumiem, co w tym złego? Przy każdej wymianie towarów i usług interesy sprzedającego i kupującego są odmienne - na tym zdaje się polega jakakolwiek aktywność gospodarcza, odkąd ludzie zaczęli się wymieniać towarami i usługami. Sprzedający zawsze chciałby uzyskać jak najwyższą cenę, kupujący jak najniższą. Tak to działa, i w ten sposób następuje rozwój ekonomiczny. Sprzedający stara się zaoferować jak najatrakcyjniejszy towar, żeby skusić kupującego i maksymalizować swój zysk, kupujący stara się znaleźć najlepszą ofertę za jak najlepszą cenę. Czy należałoby tego urzędowo zakazać, i jak w ZSRR - wszyscy w szarych kufajkach i bloczkach komunałkach ze wspólnym sraczem na korytarzu?? Wydawało mi się, że to już ćwiczyliśmy, i nam się nie podobało.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Podwyżka czynszu o 200% IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 10.03.06, 09:25 doblo5, naiwny jesteś. Napisz e-mail do lokatorów i zapytaj ich bezpośrednio ile wynosi(ł) czynsz. To że ktoś na forum przedstawia jakieś tam liczby nie oznacza nic. Ile masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Pikieta IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 10.03.06, 09:35 Przeczytaj wątek: "Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę?". Wyciągnij wnioski co do legalności pikiety w tym miejscu. A jeśli J. nie zmieni metod działania, pikieta będzie dopiero początkiem działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Pikieta IP: 83.238.10.* 10.03.06, 13:33 Tak, najlepiej go od razu zatłuczcie - tylko potwierdzi to moją opinię, że w okolicy Dolnej poza nowymi apartamentami dominuje margines. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Pikieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:00 Juszczak wyszedł do pikietujących, udzielono mu głosu. Żyje dalej, obrażeń na ciele nie odniósł, nikt wobec niego agresywny nie był. Byłem w budynku na Konduktorskiej 18, miałem okazdję rozmawiałeć z wieloma mieszkańcami, nie zauważyłem ani jednej osoby pasującej do określenia "margines". Pomyśl, sprawdź, potem pisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Terekta Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym stanie IP: 80.72.40.* 09.03.06, 18:40 a administracja jest chyba pod 12 lub 10 na ulicy konduktorskiej. w twj okolicy juz zbudowali dwa apartamentowce z cena za maet około 10 000. Więc może właściciel chce eksmitować ludzi, zburzyc i sprzedać pod kolejny apartamentowiec. Ta okolica słynie również z bazarku organizowanego na parkingu osiedlowym, gdzie ludzie handlują czerwonym, surowym miesem prosto z Żuka. A Straż miejska udaje że nie widzi i pobiera tylko opłaty targowe i twierdzi że nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 10.03.06, 09:30 Kiedyś był o wiele bardziej "bazarowy" bazarek, tuż obok, na Ludowej. Niestety został zlikwidowany i postawiono te właśnie apartamentowce o których piszesz (a może to biurowce, nie przyglądałem się dokładnie). Co do problemu sprzedaży mięsa w niehigienicznych warunkach, to dopóki będzie na to popyt taki handel będzie się odbywał. A popyt będzie tak długo jak ceny w sklepach będą zbyt wysokie w porównaniu do zarobków. Co biorąc pod uwagę że miliony polaków nie zma zapewnionego minimum socjalnego, raczej prędko nie nastąpi. Odpowiedz Link Zgłoś
doblo5 Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta 10.03.06, 11:59 ja osobiście bardziej lubię, jak miasto składa się z ładnych, zadbanych domów, apartamentowców, biurowców, i eleganckich sklepów, a nie bazarków i pokrytych liszajem slumsów, w które zamieniły się odebrane przedwojennym właścicielom kamienice. A lat mam wystarczjąco dużo, żeby już nie wierzyć w Świętego Mikołaja. Chyba w przeciwieństwie do moich adwersarzy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:37 Swietnie, ja też wolę żeby miasto było "ładne". Ale w obecnych warunkach realizacja Twojej wizji spowoduje że będziemy mieli pewnie milion bezdomnych w samej Warszawie. Aparat państwowy pozbywa się obowiązków dotyczących zapewnienia swoim obywatelom dachu nad głową. W Warszawie budownictwo komunalne praktycznie nie istnieje. Trudno faktycznie oczekiwać żeby prywatni właściciele byli Świętymi Mikołajami, ale ci tzw. "niezaradni" mieszkańcy także muszą się gdzieś podziać. Nie każdy rodzi się biznesmenem (i dobrze), a ciężka prawa bynajmniej nie oznacza obecnie wysokich zarobków. Zaś niska średnia zarobków spowoduje że w apartamentowcach nie będzie komu mieszkać, bo są zbyt drogie do utrzymania dla przeciętnego człowieka. Ciekaw jestem czy Ciebie stać na mieszkanie w budynku za 20 PLN/metr (samego czynszu, podkreślam!). Uświadamiam też co poniektórym że wielu lokatorów z K18 mieszka tam od wielu wielu lat i zainwestowało ciężkie pieniądze w utrzymanie budynku, remont mieszkań, co z ich prawem własności? Nie ich wina że zostali oszukani przez państwo. Reprywatyzacji stop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 21:11 Kolega mk1 ma celną uwagę: "Aparat państwowy pozbywa się obowiązków dotyczących zapewnienia swoim obywatelom dachu nad głową." Gminy są zobiowiązane udzielać pomocy potrzebującym, tak stanowi prawo. Trudność dla zwykłego lokatora polega na tym, że przeciętny obywatel za mało zna prawo aby umieć wyegzekwować swoje prawa od gminy. Nie trzeba od razu się rzucać z agresją na właściciela, być może lepszym rozwiązaniem jest wsparcie właściciela dla lokatora w celu uzyskania lokalu z gminy. Gmina, wiedząc, że jest napierana przez skutecznych prawników, zazwyczaj w miarę szybko znajduje mieszkanie, a jeśli nie to musi przejąć koszty przebywania w lokalu przez lokatora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krotki brawo oto podwójna moralność!! IP: *.torun.mm.pl 10.03.06, 13:30 jesli handel miesem w gazecie jest ok bo ludzie wola taniej to juz wynajmem lokali tym którzy chca za nie odpowiednio zapłacic już nie!! genialne masz jeszcze jakies inne takie świetne rady dawaj!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: brawo oto podwójna moralność!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:21 Ale ja nigdzie nie napisałem że handel mięsem w niehigienicznych warunkach jest OK. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Wiem że to trudne, ale spróbuj. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kazuyoshi78 Re: Całą zimę odcięci od ciepła 10.03.06, 09:56 Podobno mieszkanie jest prawem, a nie towarem. No to chyba przestanę płacić czynsz, przestanę płacić za prąd i ogrzewanie, za gaz i telefon też. Niech inni płacą za mnie, bo przecież mi się należy, prawda? No to jak, kto chce się ze mną solidaryzować (tj. płacić za mnie)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanowienie IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 13:54 W dniu dzisiejszym w obecności 9 lokatorów na posiedzeniu Sąd uchylił własne postanowienie, nakazujące włączenie ogrzewania przez Roberta Juszczaka w grudniu 2005 roku. Jako argumentację podał, fakt, że lokatorzy w grudniu wprowadzili Sąd w błąd podając nieprawdziwe informacje oraz fakt, że postanowienie było niewykonalne, czyli niemożliwe prawnie do wykonania. Taka decyzja sądu oznacza, że postanowienie uważa się za niebyłe, a Robert Juszczak działał wobec lokatorów zgodnie z prawem. Ciekawe czy pikietujący wiedzą, że Sąd uznał rację Roberta Juszczaka oraz, że pikietując popierają nieuczciwych, wprowadzających sędziów w błąd lokatorów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:44 Wiedzą. Wiedzą też cóż to były za nieprawdziwe informacje. Te które Juszczak sam podał lokatorom. To przykład kolejnej kpiny z prawa, kpiny za którą kamienicznika nie spotkają żadne reperkusje prawne (na zdrowy rozsądek powinna być to odpowiedzialność karna, gdyż świadomie nie dopełnił on obowiązków przed rozpoczęciem sezonu grzewczego). Co nie zmienia faktu iż prędzej czy później działania J. zostaną przez ten sam sąd uznane bezprawnymi i odszkodowanie dla lokatorów zostanie zasądzone. A poza tym mam wrażenie iż R = Robert Juszczak we własnej osobie, mam rację? Odpowiedz Link Zgłoś
krasher Re: Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanow 10.03.06, 22:59 Gość portalu: R napisał(a): > W dniu dzisiejszym w obecności 9 lokatorów na posiedzeniu Sąd uchylił własne > postanowienie, nakazujące włączenie ogrzewania przez Roberta Juszczaka w > grudniu 2005 roku. > > Jako argumentację podał, fakt, że lokatorzy w grudniu wprowadzili Sąd w błąd > podając nieprawdziwe informacje oraz fakt, że postanowienie było niewykonalne, > czyli niemożliwe prawnie do wykonania. Taka decyzja sądu oznacza, że > postanowienie uważa się za niebyłe, a Robert Juszczak działał wobec lokatorów > zgodnie z prawem. > > Ciekawe czy pikietujący wiedzą, że Sąd uznał rację Roberta Juszczaka oraz, że > pikietując popierają nieuczciwych, wprowadzających sędziów w błąd lokatorów? Postanowienie sądu zostało uchylone ze względu na to, iż sąd przypozwał drugiego współwłaściciela (żonę kamienicznika) do procesu. Na posiedzeniu sąd orzekł, że zostanie wydane drugie postanowienie obejmujące oboje współwłaścicieli. O tym, że kamienica jest również własnością żony pozwanego lokatorzy (i sąd) dowiedzieli się dopiero po ogłoszeniu pierwszego postanowienia. Dlatego też (wymogi formalne) konieczne było uchylenie pierwszego orzeczenia. Wydanie kolejnego (formalnie poprawnego) jest tylko kwestią czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Pomoc lokatorom IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 09:27 Koncepcja pomocy lokatorom co do zasady jest słuszna, właściciel też chce im pomóc. Pojawia się pytanie dlaczego to właściciel chce pomóc lokatorom rozwiązać ich problem mieszkaniowy, a nie wszyscy lokatorzy chca przyjąć tą pomoc? Właściciel nie ma satysfakcji z wygrywania spraw sądowych, najlepszym rozwiązaniem są indywidualne porozumienia pomiędzy właścicielem a poszczególnymi lokatorami. Każdy z lokatorów ma inne potrzeby. Wśród 9 lokatorów są ubodzy ludzie ale też zamożni ludzie. Conajmniej 4 rodziny na 100% otrzymałyby by lokal socjalny lub zastępczy z gminy w przeciągu 6 miesięcy, gdyby tylko zgodzili się na to rozwiązanie. Stawka czynszu w lokalu miejskim wynosi 2,5 zł za m2. Gdyby lokatorzy współpracowali właściciel nie żądałby od nich żadnych pieniędzy. Inna sprawa jest z zamożnymi lokatorami, którzy udają biednych, jedni mają po dwa samochody na rodzinę i wysokie pensje, drudzy klub bilardowy, trzeci kancelarię księgową. Tych ludzi stać na rynkowe stawki lub kupno mieszkania. Sprawy pomiędzy lokatorami i właścicielem nie są proste "czarno-białe" są skomlikowane mają wiele odcieni szarości. Krótkie i proste osądy nie mają w większości zastosowania w tej sprawie, zawsze niezbędne są rozbudowane komentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanow IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 09:49 Kolega krasher ma dobre intencje, ale niepełne informacje: Postanowienie zostało uchylone z conajmniej 5 powodów (tylko jednym była współwłaścicielka). Poza tym księgi wieczyste są jawne i każdy, również lokator może sprawdzić kto jest właścicielem. Lokatorzy uwazaja za lamanie prawa to, co nim nie jest. Najgorsza rzecza jest brak swiadomooci prawnej lokatorów. Gdyby właściciel mogł rozmawiac z ich adwokatem lub mediatorem, to na pewno doszedłby do szybkiego porozumienia. Brak swiadomooci prawnej lokatorów, powoduje, że poruszają się w świecie swoich fantazji na temat zajmowanego lokalu, wizji wygranych spraw sądowych, które zapewne przegrają, nie mają nawet adwokata, niestety, ale ich wizje nie mają nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej się znajdują. W celu zapewnienia lokatorom alternetywnych rozwiązań (mieszkań) najlepszym rozwiązaniem wydaje się być współpraca z właścicielem, który ma dostęp do prawników i banków które mogą zapewnić środki na polepszenie sytuacji prawno, finansowo, mieszkaniowej lokatorów. Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:23 Pozwolę sobie zacytować (nie jako pierwszy w tym wątku) fragment e-maila sekretarza Kampanii. Ja natomiast uważam wprost przeciwnie - jestem przekonany, że złych (bez cudzysłowia) właścicieli jest w Warszawie (i poza nią) bardzo dużo i wszyscy lokatorzy, którzy będą w sytuacji ludzi z Konduktorskiej 18 otrzymają podobne wspracie. Od siebie: Kampania stara się budować sprawny ruch społeczny zrzeszający poszkodowanych lokatorów, a także być partnerem do politycznej dyskusji nt. sytuacji mieszkalnictwa w Polsce. Jeśli masz wiedzę dotyczącą tej tematyki, Twoje prawa jako lokatora są łamane, lub uważasz że możesz coś pożytecznego zrobić dla Kampanii, zgłoś się. WWW: www.lokatorzy.pl/, e-mail: info@lokatorzy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chcą jej IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 09:52 Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela. Postanowienie zostało uchylone z conajmniej 5 powodów (tylko jednym była współwłaścicielka). Poza tym księgi wieczyste są jawne i każdy, również lokator może sprawdzić kto jest właścicielem. Lokatorzy uwazaja za lamanie prawa to, co nim nie jest. Najgorsza rzecza jest brak swiadomooci prawnej lokatorów. Gdyby właściciel mogł rozmawiac z ich adwokatem lub mediatorem, to na pewno doszedłby do szybkiego porozumienia. Brak swiadomooci prawnej lokatorów, powoduje, że poruszają się w świecie swoich fantazji na temat zajmowanego lokalu, wizji wygranych spraw sądowych, które zapewne przegrają, nie mają nawet adwokata, niestety, ale ich wizje nie mają nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej się znajdują. W celu zapewnienia lokatorom alternetywnych rozwiązań (mieszkań) najlepszym rozwiązaniem wydaje się być współpraca z właścicielem, który ma dostęp do prawników i banków które mogą zapewnić środki na polepszenie sytuacji prawno, finansowo, mieszkaniowej lokatorów. Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
krasher Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc 11.03.06, 14:47 Gość portalu: R napisał(a): > Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie > satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela. > Postanowienie zostało uchylone z conajmniej 5 powodów (tylko jednym była > współwłaścicielka). Poza tym księgi wieczyste są jawne i każdy, również lokator > > może sprawdzić kto jest właścicielem. Postanowienie zostało uchylone z powodów formalych - źle oznaczona strona. W żadnym wypadku nie mamy do czynienia z przesłankami natury merytorycznej (sąd uzasadniając powyższe nie oparł się na żadnej z nich - tym samym nie przesądził o istocie spory /w tym zakresie/). Co więcej, na tym etapie postępowana, przedmiotowa czynność nie ma większego znaczenia procesowego. Wydłuży jedynie czas całego procesu. Odnosząc się do pozostałych 4 powodów uchylenia orzeczenia sądu: według mojej wiedzy nie zostały one ujawnione (przez sąd)na przeprowadzonej rozprawie. Wniesienie powództwa przed dokładnym sprawdzeniem KW było niedopatrzeniem, które mniemam już się nie powtórzy. > Lokatorzy uwazaja za lamanie prawa to, co nim nie jest. Zaznaczam iż wypowiadam się (JEDYNIE) nt. kwestii związanej z niedostarczaniem ciepła. I jedynie z punktu widzenia przepisów prawa. Powodów(każdego z osobna) łączy z pozwanym pewna więź prawna. W danym przypadku jest nią umowa najmu. Pomijając kwestie tego, iż ustawa o ochronie praw lokatorów (...) jest lex specialis wobec tytułu XVII działu I księgi trzeciej kc - umowa najmu jest umowa wzajemną. Każda ze stron jest zobowiązana do spełniania określonych świadczeń. Wynajmujący - /w rzeczonej sprawie/ - przedmiot najmu powinien utrzymywać w stanie przydatnym do umówionego użytkowania (m.in. dostarczanie ciepła - zgodnie z umową); najemca - płacić umówiony czynsz (zgodnie z zawartymi umowami na czynsz składa sie opłata za wynajmowanie mieszkania łącznie z opłatą za c.o.). ** Przypominam, że wynajmujący nie ma prawa zaliczyć części czynszu przeznaczonego zgodnie z umową na c.o. na własne potrzeby. Jeżeli uważa, że pozostała część nie odpowiada tej z umowy najmu - ma prawo do wytoczenia odrębnego powództwa (w wiadomym celu) *** Zawsze może się zdarzyć (bez względu na położenie nieruchomości), że w gronie kilkunastu (czasem nawet kilkudziesięciu) odrębnych podmiotów (lokatorów) - jeden z nich nie będzie wywiązywał się w pełni z zawartych umów. Nie uprawnia to jednak wynajmującego do zrywania (ewentualnie naruszania lub łamania) zobowiązań zaciągniętych wobec pozostałych. Jest to (w sposób oczywisty) złamanie pewnych przepisów prawa (w tym wypadku mówimy jedynie o przepisach szeroko rozumianego prawa cywilnego - kwestie natury karnej w sposób naturalny, w moim odczuciu, mogą pojawić się po zakończeniu przedmiotowego postępowania /! jest to przykład nadrzędności prawa cywilnego nad karnym - wyjątkowa sytuacja/). > Najgorsza rzecza jest brak swiadomooci prawnej lokatorów. Gdyby właściciel mogł > > rozmawiac z ich adwokatem lub mediatorem, to na pewno doszedłby do szybkiego > porozumienia. > > Brak swiadomooci prawnej lokatorów, powoduje, że poruszają się w świecie swoich > > fantazji na temat zajmowanego lokalu, wizji wygranych spraw sądowych, które > zapewne przegrają, nie mają nawet adwokata, niestety, ale ich wizje nie mają > nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej się znajdują. Według mojej wiedzy lokatorzy posiadają wystarczającą świadomość prawną, żeby (oczywiście w tej sprawie) spokojnie bronić swoich dobrze rozumianych interesów - zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. Przypominam, iż nie tylko osoba będąca adwokatem może znać się na prawie (w rozumieniu rozszerzającym). Co więcej nie każdy adwokat poradzi sobie z niektórymi sprawami. > > W celu zapewnienia lokatorom alternetywnych rozwiązań (mieszkań) najlepszym > rozwiązaniem wydaje się być współpraca z właścicielem, który ma dostęp do > prawników i banków które mogą zapewnić środki na polepszenie sytuacji prawno, > finansowo, mieszkaniowej lokatorów. Przedmiotem toczącego się obecnie postępowania przed sądem jest jedynie kwestia braku dostarczania ciepła do lokali, a także bezpośrednio związane z tym szkody poniesione przez lokatorów (zaliczki na c.o., dodatkowe nakłady itd ...). Dlatego też poruszanie powyższej kwestii jest na razie przedwczesne (przed sądem toczą się także inne postępowania związane z rzeczoną nieruchomością - jednakże sąd nie postanowił zawiesić przedmiotowego sporu do czasu ich rozstrzygnięcia) > > Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie > satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela. Pacta sunt servanda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 15:14 Kolega krasher bardzo mądrze się wypowiada, nie ma jednak dostępu do dokumentacji i jego stanowisko opiera się na częściowych informacjach przekazanych przez lokatorów, tak więc: 1) Pacta sunt servanda, została złamana przez lokatorów, abowiem WSZYSCY, bez wyjątku lokatorzy mieli zaległości na dzień złożenia pozwu o włącznie ogrzewania, już nie dotyczyła ich zasada wzajemności. Bardzo miło dyskutuje się ze świadomym prawa partnerem jakim jest krasher, jednakże pozwolę sobie zakończyć moją dyskusję na tym forum pozdrowieniami dla wszystkich jej uczestników, a w szczególności dla krashera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxio Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:11 A to niezla czerwona banda tam sie zalegla. Z komunistycznego kwaterunku najgorsze przypadki - nalezaloby sie przyjrzec czy moze nie pracowali dla spoldzielni ucho w poprzednim systemie. Teraz by sie chcieli uwlaszczyc na czyjes wlasnosci jak ich bossowie z KC i z Rozbrat. A do tego czasu to wlasciciel powinien pokrywac wszystkie koszty i jeszcze dotowac ich alpagi bo oni przeciez sa sola tej ziemii. Wlasciciel powinien odlaczyc wszystkie media tak zeby nawet wode musieli targac w baniakach. Wtedy ta holota zrozumie co to jest prawo wlasnosci i jaka jest roznica w stosunku do nakazu sowieckiej wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
dialysis Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc 14.04.06, 16:31 Nom, a ty powienienes zima pomieszkac ze 3 tygodnie na ulicy to od razu by ci sie w glowce poukladalo:-) Odpowiedz Link Zgłoś