Dodaj do ulubionych

Całą zimę odcięci od ciepła

IP: *.aster.pl 09.03.06, 06:53
Czy Konduktorska 18 znajduje się poza strefą cywilizacji? Czy tylko administracja zajęta sama sobą
zapomniała komu zawdzięcza pensje?
Obserwuj wątek
    • Gość: jan_dreptak Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 07:05
      bardzo ładnie, jeżeli lokatorom Konduktorskiej 18 nie podoba się mieszkanie w
      kamienicy niejakiego Juszczaka to dlaczego nie kupią sobie własnej ????
    • Gość: cooba Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 08:18
      O jakiej "administracji" piszesz? Przecież tam jest prywatny właściciel!
      Najpierw przeczytaj artykuł a potem komentuj.
      • Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 09.03.06, 08:54
        Może on miał na myśli administrację państwową. Jeśli tak, zgadzam się 100%. Sąd
        na czas rozstrzygnięcia procesu kazał właścicielowi zabezpieczyć roszczenia
        powodów przez włączenie ogrzewania.

Artykuł jest taki sobie i nie oddaje dobrze sprawy, którą jako działacz znam z
        bliska. Lokatorzy regularnie opłacali czynsz i mają na to potwierdzenia.
        Juszczak podniósł go o ponad 200% - niezgodnie z prawem, łamiąc jednocześnie
        kilka przepisów. Mieszkańcy płacili wg starych stawek, a Juszczak traktował to
        jako zaległości. Dodatkowo próbował wyłączyć wodę oraz gaz, a także, uwaga!
        zdemontować *całkowicie* instalację grzewczą w budynku.

Więcej szczegółów: www.konduktorska18.waw.pl/
        • Gość: tom Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: 83.238.10.* 09.03.06, 11:08
          A można wiedzieć, ile wynoszą owe opłaty po podniesieniu ich o 200%?
          • Gość: niezależny Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:05
            czynsz wynosi 10,5 za jeden m2, czyli 315 zł za mieszkanie 30m2 i 525 zł za
            mieszkanie 50m2,
            • Gość: niezależny Oto stawki czynszu których lokatorzy nie płacą IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:10
              czynsz wynosi 10,5 za jeden m2, czyli 315 zł za mieszkanie 30m2 i 525 zł za
              mieszkanie 50m2,
              • Gość: tom Re: Oto stawki czynszu których lokatorzy nie płac IP: 83.238.10.* 09.03.06, 12:40
                Jakoś nie są to szokująco wysokie stawki. Po pierwsze, stawki rynkowe wynoszą
                ponad 2 razy więcej. Po drugie, metr kwadratowy mieszkania na Mokotowie kosztuje
                około 5000 zł. Przy cenie wynajmu 10 zł/metr w ogóle nie opłaca się kupować
                mieszkania, bo zwróciłoby się ono dopiero po (5000 / 10) miesiącach czyli po 500
                miesiącach, czyli po ponad 40 latach.
                • dialysis Re: Oto stawki czynszu których lokatorzy nie płac 14.04.06, 12:15
                  hmm, cos mi sie wydaje ze nie za bardzo znasz sytuacje, wiec powstrzymalbym sie
                  od komentowania na twoim miejscu;-) Jesli ktos kazalby ci mieszkac pod mostem i
                  placic za to 500 zl miesicznie argunetujac ze to przeciez most w centrum
                  warszawy to ciekawe jakbys cwierkal:-) Pozdrawiam
          • Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:48
            20 PLN za metr kwadratowy
    • Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 09.03.06, 09:13
      Artykuł jest krótki, polecam stronę WWW: www.konduktorska18.waw.pl/. Tam
      znajdziecie więcej szczegółów oraz aktualności w tej sprawie.

Pikieta pod biurem Juszczaka odbędzie się w piątek 10 marca 2006 r., godz.
      15:00, ul. Konduktorska 4.
      • Gość: niezależny Gdzie jest prawdziwy artykuł? IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:17
        Na wymienionej stronie, jest tylko jeden prawdziwy artykuł:

www.konduktorska18.waw.pl/k18.php/read/1002
        przekierowanie na

www.pbr.pl/artykul1.php
        Jest to artykuł w wiarygodnym ogólnopolskim dzienniku Pulsie Biznesu "Full
        Księgowość".
    • Gość: tom I znów nagonka na kamienicznika IP: 83.238.10.* 09.03.06, 11:07
      Najlepiej od razu rozstrzelać właściciela kamienicy. Jak to tak - nie chce
      wykładać własnych pieniędzy na ogrzewanie żulików?
      • jhbsk Re: I znów nagonka na kamienicznika 09.03.06, 12:22
        No jasne. Powinien jeszcze dokładać do interesu i być wdzięcznym za to, że mu
        wolno coś mieć.
      • Gość: Ulti to nie kamienicznik, to swinia :( IP: *.Red-88-7-10.staticIP.rima-tde.net 09.03.06, 12:26
        Sam, jestes zulik i to biedny bo głupi :(

Trzeba przyjsc poprzeć lokatorów, jesli jakis juszczak, wyłacza ludzim
        ogrzewanie przy 20 stopniowym mrozie to nalezy się temu SOLIDARNIE PRZECIWSTAWIĆ.

Jesli znacie kogos kto z robi interesy z tym panem opowiedzcie mu te historie,
        mozke komus przejdzie ochota na wspolprace z takim łajdakiem.
        • Gość: mk1 Re: to nie kamienicznik, to swinia :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:51
          Popieram. Dlatego na stronie www.konduktorska18.waw.pl/k18.php/stuff
          znaleźć można szablon dla takiej formy protestu. Czy możemy na Ciebie liczyć w
          tej sprawie?
      • Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:27
        Temat: Konduktorska 18
        Od: "Pracownia Psychologiczna" <labpsych@go2.pl>
        Data: Pn Marca 6 2006, 2:05 pm
        Do: info@lokatorzy.pl
        Dw:
        Priorytet: Normalny
        Opcje: Pokaż cały nagłówek | Zobacz wersję do wydruku

Szanowni Państwo!
        Z przerażeniem przeczytałam kłamstwa jakie znalazły się na stronie wydawało by
        się
        rzetelnej organizacji pozarządowej jaką chce być witryna lokatorzy. Żaden z
        prztoczonych argumentów nie odzwierciedla rzeczywistości.Bylam kilkakrotnie
        proszona
        jako mediator w sprawie osób zamieszkujacych w kamienicy przy ulicy
        Konduktorskiej i
        rozmawiałam z tymi ludźmi.
        Natknęłam się tam na lokatorkę, która nadużywa alkoholu i dewastuje
        mieszkanie, z
        którą praktycznie nie było kontaktu a o ile wiem nie ma żadnego prawa do
        mieszkania
        tam.Proponowaliśmy jej leczenie na które wyraźiła zgodę, ale oczywiście nie
        skorzystała i dalej balanguje. Jest tam wiele osób bezrobotnych żyjących z
        pomocy
        społecznej i uznający, że nie trzeba pracować.. tylko wyzyskiwać innych. Wielu
        lokatorów jest trudno zastać, bo najprawdopodobniej tam nie mieszkają tylko
        trzymają lokale dla dzieci, wnuków.. Prowadzą też swoje firmy.Rozmawialiśmy z
        kilkoma z lokatorów jakie będzie dla nich najlepsze rozwiazanie, by
        rzeczywiście w
        przyszłości prznieść tam biura, bo czynsz jaki płaci obecnie PBR wynajmując
        swoje
        biura jest olbrzymi. Na budynek został wzięty kredyt, a opór ludzi w płaceniu
        czynszu jest niesamowity. Lokatorzy mają świadomość, ze nie płacąc doprowadzą
        pana
        Juszczaka do kłopotów finansowych i to z premedytacją robią.Oni poprostu czują
        się
        właścicielami tych mieszkań, choć nigdy na nie nie zapracowali i ich nie kupili,
        dlatego żądają kupienia w Warszawie mieszkań o takim samym standardzie. Czyli,
        żądają od pana Juszczaka po 200- 330 tysięcy za mieszkanie, które nie jest ich
        własnością!!!. To jest zwykły sznataż uprawiany przez lokatorów. Nigdy nie były
        zamurowywane drzwi, ani ulotki rozrzucane nocą. Pan Juszczak w sposób
        cywilizowany
        próbuje zawrzeć ugodę ciągle proponuje spotkania z lokatorami a oni ją
        odrzucają.
        To smutne, że namawiacie państwo do dalszego szczucia i szantażowania na
        człowieka,
        który zaryzykował romantycznie wspominająć dawne czasy swój rozwój. W tym
        budynku
        rozpoczął swoją działalność i skoro kupił tą kamienicę od właścicieli ma prawo
        nią
        rozporządzać........
        Ciekawe przez kogo jesteście państwo opłacani, że reperentujecie jedną stronę i
        krzywdzicie bez skrupułów innych. Pan Juszczak powinien za to Was podać do
        prokuratora
        Z poważaniem Elżbieta Sołtys

• Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.2 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:35
          ---
          • Gość: tom Re: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.2 IP: 83.238.10.* 09.03.06, 12:37
            "Mieszkanie prawem, nie towarem"? To ja w takim razie od jutra przestaję płacić
            czynsz i wszyscy mogą mi naskoczyć.
          • Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.3 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:55
            Temat: Re: Konduktorska 18
            Od: "Pracownia Psychologiczna" <labpsych@go2.pl>
            Data: Wt Marca 7 2006, 12:28 am
            Do: "Mieszkanie prawem nie towarem!" <info@lokatorzy.pl>
            Dw:
            Priorytet: Normalny
            Opcje: Pokaż cały nagłówek | Zobacz wersję do wydruku

Szanowny Panie Jakubie!
            Z treści maila wnioskuję, że możliwa jest dyskusja, rozmowa a nie
            eskalujące prowadzenie sprawy. Bardzo szanuję ludzi i chętnie im pomagam w
            każdej sytuacji. Z tą intencją się spotykałam z nimi by zobaczyć w jakim
            zakresie mozna im pomóc a nawet uzdrowić ich trudną sytuację także życiową,
            zwyczajnie ją polepszyć. Dlatego próbowałam rozmawiać z nimi indywidualnie o
            wsparciu jakiego oczekują.Niestety zostałam obrzucona wyzwiskami,
            gwizdami.Mieszkańcy cały czas odwoływali się do tego, że nie będą płacić bo
            nie i już. Bo nie mają pracy,bo mają nie takie warunki jak by chcieli, ale
            te co mają i tak nie chcą zmienić bo im wygodnie tak żyć i narzekać.... i
            te rozmowy były jeszcze przed sezonem grzewczym w lecie.O, ile mi wiadomo
            Pan Juszczak włączy ogrzewanie jak mieszkańcy będą płacić za zużywane media.
            Może Pan chciałby mieć na utrzymaniu co miesiąc kilka rodzin? Jeśli ma Pan
            pieniądze to rozsądnie będzie za lokatorów po prostu zapłacić.
            Nie widzę nic zdrożnego w propozycji by wycofać sprawę z sądu. Chyba jest
            oczywiste, ze jak jest ugoda to jako polubowne rozwiązanie sprawy powinno
            wycofać się sprawę z Sądu. Szczególy treści ugody zawsze można negocjować.
            A tu nie doszło do żadnych negocjacji tylko odrzucenia propozycji.Podawanie
            do sądu to eskalacja sporu z którego któraś ze stron wychodzi z poczuciem
            krzywdy.
            Brałam udział w wielu mediacjach w trudnych sprawach i udawało się znaleźć
            wyjście satysfakcjonujące obie strony. Taka jest moja intencja w pomaganiu
            ludziom.
            Niestety jest sporo przekłamań w treści tego co zamieściliście na stronie.
            Jestem ciekawa kiedy były zamurowywane drzwi wejściowe, kiedy otwierane
            okna, w kamienicy? Rozrzucane ulotki? Dlaczego wykorzystujecie śmierć
            lokatora, który dawno tam nie mieszkał a zmarł na zawał w drodze na pogrzeb
            brata.Jego śmierć nie miała żadnego związku z kamienicą!
            Używanie dodatkowych kłamstw na kanwie wyłączonego ogrzewania ( tego faktu
            nie neguję) to manipulacja by wywołać emocje, a następny etap to groźby (
            listy) i szantaż typowe sposoby wywierania wpływu na ludzi rodem z
            minionego systemu totalitarnego. Sama byłam niegdyś tak traktowana i
            pamiętam różne telefony z pogróźkami.....
            Jest też przekroczeniem wszelkich granic włączanie firmy,i podstępne
            wykorzystanie listy klientów pbr, bo jest to atak już nie na właściciela
            kamienicy, ale na innych ludzi, którzy są w spółce a ze sprawą nie mają
            związku. Jak widzę jesteście anarchistami i to tłumaczy formy działań...
            Na Waszej stronie jest jedyna sprawa Pana Juszczaka przypuszczam, że dla
            niego ta strona została stworzona, bo nie ma innych "złych" włascicieli w
            Warszawie?
            Myślę, że gdyby ta sam energia została zużyta na wspólne rozwiązanie
            problemów to Ci ludzie mogli by poprawić swoje życie i zacząć żyć godnie.
            Eskalując obie strony stracą dużo energii i nawzajem siebie pourażają. Może
            lepiej się zastanowić jak pomóc lokatorce przestać pić, jak pomóc innym
            znaleźć pracę, żeby było ich stać na mieszkanie, jak zachęcić do płacenia za
            zużywane media???
            Zapraszam na spotkanie we środę o 18.00 na Konduktorską 18.Zostałam
            zaproszona by spotkać się z lokatorami.
            Jak widzę czytając stronę, urządza Pan z nimi pikietę we piątek to są pewnie
            w bojowym nastroju i nie będą chcieli znów rozmawiać o włączeniu ogrzewania
            Uznali, że pan Juszczak ma ich utrzymywać i już prawda?
            Z poważaniem Elżbieta Sołtys

---
            • Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.4 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:02
              ---
              • Gość: R Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.5 IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:05
                kontynuacja: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? cz.4
                .
                .
                .
                katolicy, protestanci, antyrasiści....wszystkie znane mi opcje
                światopoglądowe - łącznie z fanatycznymi zwolennikami agresji na Irak,
                którzy wylewali do ścieków francuskei wina i zminiali w restauracjach
                nazwy frytek z "french frites" na "freedom frites"(czy szykanowali oni w
                ten sposób francukich rolników?).

> Na Waszej stronie jest jedyna sprawa Pana Juszczaka przypuszczam, że
                dla
                > niego ta strona została stworzona, bo nie ma innych "złych" włascicieli
                w
                > Warszawie?

Ja natomiast uważam wprost przeciwnie - jestem przekonany, że złych (bez
                cudzysłowia) właścicieli jest w Warszawie (i poza nią) bardzo dużo i
                wszyscy lokatorzy, którzy będą w sytuacji ludzi z Konduktorskiej 18
                otrzymają podobne wspracie. Jakby czytała ją Pani dokładniej, to mogłaby
                się Pani także dowiedziec o naszym opisie postępowania włądz w Mińsku
                Mazowieckim, które było przez nas poddane takiej samej krytyce jak
                zachowanie Pana Juszczaka (artykuł jest dostępny w dziale "Artykuły" i
                nosi tytuł "witajcie w trzecim świecie")

> Myślę, że gdyby ta sam energia została zużyta na wspólne rozwiązanie
                > problemów to Ci ludzie mogli by poprawić swoje życie i zacząć żyć
                godnie.
                > Eskalując obie strony stracą dużo energii i nawzajem siebie pourażają.
                > Może
                > lepiej się zastanowić jak pomóc lokatorce przestać pić, jak pomóc innym
                > znaleźć pracę, żeby było ich stać na mieszkanie, jak zachęcić do
                płacenia
                > za
                > zużywane media???

A ja myślę, że presja społeczna, jaką stosuje Kampania wobec właścicieli i
                zarządców oraz władz, które działają przeciwko lokatorom jest w tej chwili
                bardzo potrzebna, bo bez niej ludziom takim jak Pan Juszczak pozwala się
                na działania takie jak odcinanie c.o podczas najgorszych mrozów. Gdyby nie
                było problemu, nie pożytkowalibyśmy naszej energii na akcje protestacyjne,
                tylko pomagalibyśmy zakładać stowarzyszenia lokatorskie albo organizowali
                wykłady o różnych wariantach polityki mieszkaniowej. Dzięki działalności
                Pana Juszczaka i luudzi myślących podobniejak on robimy natomiast akcje
                protestacyjne. Prosze nie zapominać, że nasza akcja jest REAKCJĄ na czyjeś
                (Pana Juszczaka) zachowanie, a nie nagłym wymysłem - gdy znikną problemy
                skończy się akcja, a na stronie zamiast petycji będzie opis pomyślnego
                załatwienia sprawy.
                I jeszcze jedno w tej sprawie - jednym z warunków "normalnego życia" jest
                w krajach rozwiniętych możliwośc bezproblemowego uzyskania mieszkania oraz
                niewielki udział wydatków mieszkaniowych w całościowych wydatkach
                gospodarstw domowych. Natomiast w Polsce mieszkaniami zarządzają ludzie
                reprezentujący podobne myślenie co Pan Juszczak (traktują lokatorów jako
                źródło szybkiego i dużego zysku) co owocuje brakiem tanich mieszkań i
                wysokimi czynszami.

> Zapraszam na spotkanie we środę o 18.00 na Konduktorską 18.Zostałam
                > zaproszona by spotkać się z lokatorami.

Jeżeli lokatorzy wyrażą taką wolę, to na spotkaniu będzie równierz obecny
                ktoś z Kampanii, celem udzielania im rad. Wszystko zależy w tej sprawie od
                nich.

> Jak widzę czytając stronę, urządza Pan z nimi pikietę we piątek to są
                > pewnie
                > w bojowym nastroju i nie będą chcieli znów rozmawiać o włączeniu
                > ogrzewania
                > Uznali, że pan Juszczak ma ich utrzymywać i już prawda?
                > Z poważaniem Elżbieta Sołtys

Z tego co mi wiadomo, są oni jak najbardziej zainteresowani włączeniem
                ogrzewania (a nie tylko rozmową o takiej czynności). Podobniemy jesteśmy
                też bardzo zainteresowani, żeby ogrzewanie zostało w bloku przywrócone.
                Pikieta jest po prostu kolejną formą nacisku (od razu poinformuje: zgodną
                z prawem), aby Pan Juszczak zastosował się od postanowienia sądu i
                zaprzestał szykanowania lokatorów.
                Pan Juszczak moze odłaczać c.o aby wymusić przeforsowanie swoich żądań,
                ale lokatorom wolno wezwać do bojkotu jego firmy i organizowac pikiety pod
                jego biurem. Wolno im też korzystać z wsparcia Kampanii i zamieszczać
                materiały opisujące sprawę w internecie.

W imieniu Kampanii Mieszkanie Prawem, Nie Towarem
                Jakub Grzegorczyk
        • dialysis Re: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? 14.04.06, 12:32
          No prosze, ze strony Pani przychodni: Niekwestionowanym liderem, założycielem i
          opoką Pracowni jest Elżbieta Sołtys - trener biznesu, psycholog, superwizor
          Polskiego Towarzystwa Psychologicznego, superwizor itd itp.... Ciekawy zbieg
          okolicznosci, ze superrpani psycholog i superrekin ksiegowosci nadaja na tej
          samej czestotliwosci:-)Zaryzykuje pytaniem i z ciekawe czy Pan Robert Juszczak
          konczyl jakies kursy u Panstwa w firmie, jesli tak to ile za nie zaplacil? :-) A
          tak na powaznie: nie jestem alkoholikiem, nie jestem narkomanem, jestem mlodym
          czlowiekiem ktory moze nawet wytrzymac kilkustopniowy mroz ;-) Nikt nie
          kwesionuje prawa Pana Juszczaka do prowadzenia wlasnej dzialanosci gospodarczej,
          ale chyba nie chodzi o sentyment do tej kamienicy - z tego co pamietam Pan
          Robert prowadzil swoja firme w oblesnej piwnicy, byl dosc gburowaty (czytaj:
          trzymal nosek wysoko w chmurach), wiec pierwsze o czym bym pomyslal to zemsta:-)
          Pan Robert biorac kredyt na zakup tej kamienicy popelnil kilka formalnych
          bledow (nie podczas brania kredytu, ale podczas "wypraszania" lokatorow), wiec
          moim skromnym zdaniem sam sobie jest winien. Powolywanie sie w tym momencie na
          prawo wlasnosci, bez uwzglednienia innych czynnikow jest troche niesmaczne Pani
          Superpsycholog:-) Pozdrawiam mimo wszystko:-)
          • dialysis Re: Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę? 14.04.06, 16:34
            no i wykrakalem, pani Ela nalezy do partnerow firmowych pana Roberta:-) A fe,
            nieladnie, ilu jeszcze ziomali robi nagonke w sieci?:-) Pozdrawiam
      • dialysis Re: I znów nagonka na kamienicznika 14.04.06, 12:19
        no wychodzi sloma z butow:-) Zulikow proponuje poszukac na swoim podworku, co do
        Pana Roberta to moze i ma prawo, tyle ze zabraklo mu elegancji no i znajomosci
        prawa. Napalil sie na swoja pierwsza duza banke przed ukonczeniem 30 roku zycia
        i zapomnial o paru sprawach. A jak to sie mowi, diabel tkwi w szegolach;-)Mysle
        ze to juz problem adwokatow i sadu:-)
    • Gość: d Prawo Własności !!! IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.06, 12:40
      Prawo własności jest niezaprzeczalnym prawem respektowanym na świecie. Jak
      widać w tej sytuacji już nie. A swoją drogą ciekawe czy ruch obrony lokatorów
      weźmie do swoich domów parę rodzin na swe utrzymanie. No chyba że obrońcy
      lokatorów nie posiadają żadnej swojej własności i dlatego nie potrafią
      uszanować własności innych.
      • Gość: tom Re: Prawo Własności !!! IP: 83.238.10.* 09.03.06, 12:41
        Ruch obrony lokatorów ma cele polityczne - zyskanie poparcia w zbliżających się
        wyborach samorządowych.
        • doblo5 Do Pana Jakuba Grzegorczyka 09.03.06, 13:14
          Szanowny Panie!
          Jeśli mieszkanie nie jest towarem i należy się za darmo, to tym bardziej
          towarem nie jest jedzenie - bez mieszkania można przeżyć, bez jedzenia nie!
          Zatem czemu nie żądacie, aby potrzebujący nie płacili za zakupy w supermarkecie?
          W naszym kraju chronione są wyłącznie interesy lokatorów (patrz: ustawa o
          ochronie lokatorów)- prawo nasze jest jednostronne i nie bierze absolutnie pod
          uwagę interesów właścicieli - nawet jeśli teoretycznie daje im jakieś prawa, to
          w praktyce są one nie do wyegzekwowania (np. eksmisja). Prawo nie daje też
          możliwości wypowiedzenia najmu przez właściciela z tej przyczyny, że nie chce
          już wynajmować swojego mieszkania, bo np. chce je sprzedać, co jest przecież
          kuriozalne. Czy to można nazwać sprawiedliwością, że jedna strona umowy najmu
          lokalu mieszkalnego ma wyłącznie same obowiązki, a druga wyłącznie ochronę i
          prawa, bez żadnych obowiązków? Jedyny obowiązek, jaki ciąży na lokatorze, to
          regulowanie czynszu i ewentualnie niedemolowanie lokalu. Jak pokazuje praktyka,
          właściciel nie ma żadnych skutecznych metod prawnych, aby wyegzekwować choćby
          te podstawowe sprawy. Właściciele kamienic i domów zdewastowanych przez lata
          przymusowego najmu komunalnego są naprawdę umęczeni. I dostają drgawek na widok
          takich jak Pańska i podobne wypowiedzi. Proszę o chwilę refleksji. Pozdrawiam.
    • Gość: rob Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.06, 13:43
      zobaczcie jak szczuje się ludzi na właściciela budynku!

W piątek, 10 marca, o godzinie 15.00 pod siedzibą Polskich Biur Rachunkowych
      (Warszawa, ul. Konduktorska 4) ma się odbyć pikieta w obronie lokatorów z ul.
      Konduktorskiej 18. Prosimy o jak najliczniejsze przybycie!

Budynek, w którym mieszkają poddawani szykanom ludzie to stara, przedwojenna
      kamienica znajdująca się także na ulicy Konduktorskiej.

to ze strony www.konduktorska18.waw.pl/ zapewne prowadzonej przez tych
      lokatorow wlasnie nie maja wstydu ci ludzie domagac sie czegos za nic?!?! jakim
      szykanom skoro to jego wlasnosc to im nic do tego. wynocha na kube!!!1

• jml13060 Pikieta 09.03.06, 15:46
        A czy macie pozwolenie właściciela na prowadzenie (przed) w jego posesji pikiet
        ? Jezeli nie, to pan Juszczak wezwie policję, która przywróci porządek.

Jezeli lokatorom nie podobają się wynajmowane mieszkania, warunki najmu stawiane
        przez właściciela, stawki czynszu, itp., to ... podobno Polska jest juz od
        pewnego czasu krajem wolnym, sprawiedliwym i rynkowym (upadek komuny został
        oficjalnie ogłoszony w 1989 roku, czyli było to jakieś 17 lat temu) i obecnie
        nikt nikogo NIE ZMUSZA do mieszkania w kamienicy pana Juszczaka. Naprawdę. Nie
        ma prawa zmuszać. Komuniści przed w/wym. datą mogli zastraszać, zniechęcać,
        prześladować 'kułaków' i innych burżujów np. poborem ich synów do służby
        wojskowej w kopalniach uranu i węgla. Ale to okropne historie dla IPN'u.

Zasiedziali przez dziesięciolecia lokatorzy prywatnych kamienic rzeczywiście
        zachowują się tak, jakby byli właścicielami. To taka pozostałość po poprzedniej
        epoce.
        • doblo5 Podwyżka czynszu o 200% 09.03.06, 16:45
          Jeśli po podwyżce czynszu o 200% wynosi on 10 zł za metr, to ile wynosił przed
          podwyżką? Jakieś śmieszne grosze, za które właściciel nie był w stanie utrzymać
          kamienicy w należytym porządku (remonty, bieżące utrzymanie), nie mówiąc już o
          zysku. Na jakiej podstawie twierdzi się, że podwyżka czynszu została
          wprowadzona niezgodnie z prawem? 10 zł za metr w Warszawie to jest 3% wartości
          odtworzeniowej, i do tej wartości wolno było właścicielom podnieść czynsz,
          nawet, jeśli podwyżka wyniosłaby 1000%! Popatrzcie na ceny wynajmu mieszkań w
          Warszawie - 10 zł to ciągle śmieszna cena, nie mająca nic wspólnego z rynkiem.
          Jeśli lokatorom nie odpowiadają takie warunki, to niech się wyprowadzą do
          lepszych. Znalezienie im mieszkań na pewno nie jest sprawą właściciela
          kamienicy.
          • doblo5 Jak pomóc lokatorom 09.03.06, 16:58
            Państwu z Kampanii Mieszkanie Prawem, Nie Towarem, proponuję nastęujące
            rozwiązanie: udostępnijcie swoje mieszkania lokatorom z Konduktorskiej, płaćcie
            za nich rachunki, i sprawa załatwiona. A jeśli nie macie mieszkań, to weźcie
            kredyt, kupcie mieszkanie, umieśćcie tam lokatora, który Wam będzie płacić 2,5
            zł za metr (rzetelnie, tak jak płacą właścicielowi na Konuktorskiej). Kredyt i
            opłaty opłacacie Wy, oczywiście. Wtedy może coś do Was dotrze..
            • Gość: mk1 Re: Jak pomóc lokatorom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:04
              Dotarło do nas (już zresztą lata temu) tyle że (re)prywatyzacja mieszkań jest
              zalążkiem takich sytuacji jak ta. Interes właściciela i mieszkańców zawsze
              będzie na poziomie ekonomicznym sprzeczny. ZAWSZE.
              • doblo5 Do mk1 12.03.06, 15:05
                Gość: mk1 10.03.06, 20:04 + odpowiedz

> Dotarło do nas (już zresztą lata temu) tyle że (re)prywatyzacja mieszkań jest
                > zalążkiem takich sytuacji jak ta. Interes właściciela i mieszkańców zawsze
                > będzie na poziomie ekonomicznym sprzeczny. ZAWSZE.

Oczywiście, że tak, tylko nie rozumiem, co w tym złego? Przy każdej wymianie
                towarów i usług interesy sprzedającego i kupującego są odmienne - na tym zdaje
                się polega jakakolwiek aktywność gospodarcza, odkąd ludzie zaczęli się
                wymieniać towarami i usługami. Sprzedający zawsze chciałby uzyskać jak
                najwyższą cenę, kupujący jak najniższą. Tak to działa, i w ten sposób następuje
                rozwój ekonomiczny. Sprzedający stara się zaoferować jak najatrakcyjniejszy
                towar, żeby skusić kupującego i maksymalizować swój zysk, kupujący stara się
                znaleźć najlepszą ofertę za jak najlepszą cenę. Czy należałoby tego urzędowo
                zakazać, i jak w ZSRR - wszyscy w szarych kufajkach i bloczkach komunałkach ze
                wspólnym sraczem na korytarzu?? Wydawało mi się, że to już ćwiczyliśmy, i nam
                się nie podobało..
          • Gość: mk1 Re: Podwyżka czynszu o 200% IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 10.03.06, 09:25
            doblo5, naiwny jesteś. Napisz e-mail do lokatorów i zapytaj ich bezpośrednio ile
            wynosi(ł) czynsz. To że ktoś na forum przedstawia jakieś tam liczby nie oznacza
            nic. Ile masz lat?
        • Gość: mk1 Re: Pikieta IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 10.03.06, 09:35
          Przeczytaj wątek: "Tutaj są fakty, chcesz poznać prawdę?". Wyciągnij wnioski co
          do legalności pikiety w tym miejscu.
          A jeśli J. nie zmieni metod działania, pikieta będzie dopiero początkiem działań.
          • Gość: jac Re: Pikieta IP: 83.238.10.* 10.03.06, 13:33
            Tak, najlepiej go od razu zatłuczcie - tylko potwierdzi to moją opinię, że w
            okolicy Dolnej poza nowymi apartamentami dominuje margines.
            • Gość: mk1 Re: Pikieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:00
              Juszczak wyszedł do pikietujących, udzielono mu głosu. Żyje dalej, obrażeń na
              ciele nie odniósł, nikt wobec niego agresywny nie był. Byłem w budynku na
              Konduktorskiej 18, miałem okazdję rozmawiałeć z wieloma mieszkańcami, nie
              zauważyłem ani jednej osoby pasującej do określenia "margines". Pomyśl, sprawdź,
              potem pisz.
    • Gość: Terekta Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym stanie IP: 80.72.40.* 09.03.06, 18:40
      a administracja jest chyba pod 12 lub 10 na ulicy konduktorskiej.
      w twj okolicy juz zbudowali dwa apartamentowce z cena za maet około 10 000.
      Więc może właściciel chce eksmitować ludzi, zburzyc i sprzedać pod kolejny
      apartamentowiec.
      Ta okolica słynie również z bazarku organizowanego na parkingu osiedlowym,
      gdzie ludzie handlują czerwonym, surowym miesem prosto z Żuka. A Straż miejska
      udaje że nie widzi i pobiera tylko opłaty targowe i twierdzi że nie ma problemu.
      • Gość: mk1 Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta IP: *.kra.warszawa.supermedia.pl 10.03.06, 09:30
        Kiedyś był o wiele bardziej "bazarowy" bazarek, tuż obok, na Ludowej. Niestety
        został zlikwidowany i postawiono te właśnie apartamentowce o których piszesz (a
        może to biurowce, nie przyglądałem się dokładnie).

Co do problemu sprzedaży mięsa w niehigienicznych warunkach, to dopóki będzie na
        to popyt taki handel będzie się odbywał. A popyt będzie tak długo jak ceny w
        sklepach będą zbyt wysokie w porównaniu do zarobków. Co biorąc pod uwagę że
        miliony polaków nie zma zapewnionego minimum socjalnego, raczej prędko nie nastąpi.
        • doblo5 Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta 10.03.06, 11:59
          ja osobiście bardziej lubię, jak miasto składa się z ładnych, zadbanych domów,
          apartamentowców, biurowców, i eleganckich sklepów, a nie bazarków i pokrytych
          liszajem slumsów, w które zamieniły się odebrane przedwojennym właścicielom
          kamienice. A lat mam wystarczjąco dużo, żeby już nie wierzyć w Świętego
          Mikołaja. Chyba w przeciwieństwie do moich adwersarzy. Pozdrawiam.
          • Gość: mk1 Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:37
            Swietnie, ja też wolę żeby miasto było "ładne". Ale w obecnych warunkach
            realizacja Twojej wizji spowoduje że będziemy mieli pewnie milion bezdomnych w
            samej Warszawie. Aparat państwowy pozbywa się obowiązków dotyczących zapewnienia
            swoim obywatelom dachu nad głową. W Warszawie budownictwo komunalne praktycznie
            nie istnieje. Trudno faktycznie oczekiwać żeby prywatni właściciele byli
            Świętymi Mikołajami, ale ci tzw. "niezaradni" mieszkańcy także muszą się gdzieś
            podziać. Nie każdy rodzi się biznesmenem (i dobrze), a ciężka prawa bynajmniej
            nie oznacza obecnie wysokich zarobków. Zaś niska średnia zarobków spowoduje że w
            apartamentowcach nie będzie komu mieszkać, bo są zbyt drogie do utrzymania dla
            przeciętnego człowieka. Ciekaw jestem czy Ciebie stać na mieszkanie w budynku za
            20 PLN/metr (samego czynszu, podkreślam!). Uświadamiam też co poniektórym że
            wielu lokatorów z K18 mieszka tam od wielu wielu lat i zainwestowało ciężkie
            pieniądze w utrzymanie budynku, remont mieszkań, co z ich prawem własności? Nie
            ich wina że zostali oszukani przez państwo. Reprywatyzacji stop.
            • Gość: R Re: Konduktorska 18, budynek jest w opłakanym sta IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 21:11
              Kolega mk1 ma celną uwagę:
              "Aparat państwowy pozbywa się obowiązków dotyczących zapewnienia
              swoim obywatelom dachu nad głową."

Gminy są zobiowiązane udzielać pomocy potrzebującym, tak stanowi prawo.
              Trudność dla zwykłego lokatora polega na tym, że przeciętny obywatel za mało
              zna prawo aby umieć wyegzekwować swoje prawa od gminy.

Nie trzeba od razu się rzucać z agresją na właściciela, być może lepszym
              rozwiązaniem jest wsparcie właściciela dla lokatora w celu uzyskania lokalu z
              gminy. Gmina, wiedząc, że jest napierana przez skutecznych prawników, zazwyczaj
              w miarę szybko znajduje mieszkanie, a jeśli nie to musi przejąć koszty
              przebywania w lokalu przez lokatora.

• Gość: krotki brawo oto podwójna moralność!! IP: *.torun.mm.pl 10.03.06, 13:30
          jesli handel miesem w gazecie jest ok bo ludzie wola taniej to juz wynajmem
          lokali tym którzy chca za nie odpowiednio zapłacic już nie!! genialne masz
          jeszcze jakies inne takie świetne rady dawaj!!!!

Pozdrawiam
          • Gość: mk1 Re: brawo oto podwójna moralność!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:21
            Ale ja nigdzie nie napisałem że handel mięsem w niehigienicznych warunkach jest
            OK. Czytaj proszę ze zrozumieniem. Wiem że to trudne, ale spróbuj. :-)
    • kazuyoshi78 Re: Całą zimę odcięci od ciepła 10.03.06, 09:56
      Podobno mieszkanie jest prawem, a nie towarem. No to chyba przestanę płacić
      czynsz, przestanę płacić za prąd i ogrzewanie, za gaz i telefon też. Niech inni
      płacą za mnie, bo przecież mi się należy, prawda?

No to jak, kto chce się ze mną solidaryzować (tj. płacić za mnie)?
    • Gość: R Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanowienie IP: *.pbr.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 13:54
      W dniu dzisiejszym w obecności 9 lokatorów na posiedzeniu Sąd uchylił własne
      postanowienie, nakazujące włączenie ogrzewania przez Roberta Juszczaka w
      grudniu 2005 roku.

Jako argumentację podał, fakt, że lokatorzy w grudniu wprowadzili Sąd w błąd
      podając nieprawdziwe informacje oraz fakt, że postanowienie było niewykonalne,
      czyli niemożliwe prawnie do wykonania. Taka decyzja sądu oznacza, że
      postanowienie uważa się za niebyłe, a Robert Juszczak działał wobec lokatorów
      zgodnie z prawem.

Ciekawe czy pikietujący wiedzą, że Sąd uznał rację Roberta Juszczaka oraz, że
      pikietując popierają nieuczciwych, wprowadzających sędziów w błąd lokatorów?
      • Gość: mk1 Re: Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 19:44
        Wiedzą. Wiedzą też cóż to były za nieprawdziwe informacje. Te które Juszczak sam
        podał lokatorom. To przykład kolejnej kpiny z prawa, kpiny za którą
        kamienicznika nie spotkają żadne reperkusje prawne (na zdrowy rozsądek powinna
        być to odpowiedzialność karna, gdyż świadomie nie dopełnił on obowiązków przed
        rozpoczęciem sezonu grzewczego). Co nie zmienia faktu iż prędzej czy później
        działania J. zostaną przez ten sam sąd uznane bezprawnymi i odszkodowanie dla
        lokatorów zostanie zasądzone. A poza tym mam wrażenie iż R = Robert Juszczak we
        własnej osobie, mam rację?
      • krasher Re: Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanow 10.03.06, 22:59
        Gość portalu: R napisał(a):

> W dniu dzisiejszym w obecności 9 lokatorów na posiedzeniu Sąd uchylił własne
        > postanowienie, nakazujące włączenie ogrzewania przez Roberta Juszczaka w
        > grudniu 2005 roku.
        >
        > Jako argumentację podał, fakt, że lokatorzy w grudniu wprowadzili Sąd w błąd
        > podając nieprawdziwe informacje oraz fakt, że postanowienie było niewykonalne,
        > czyli niemożliwe prawnie do wykonania. Taka decyzja sądu oznacza, że
        > postanowienie uważa się za niebyłe, a Robert Juszczak działał wobec lokatorów
        > zgodnie z prawem.
        >
        > Ciekawe czy pikietujący wiedzą, że Sąd uznał rację Roberta Juszczaka oraz, że
        > pikietując popierają nieuczciwych, wprowadzających sędziów w błąd lokatorów?

Postanowienie sądu zostało uchylone ze względu na to, iż sąd przypozwał drugiego
        współwłaściciela (żonę kamienicznika) do procesu. Na posiedzeniu sąd orzekł, że
        zostanie wydane drugie postanowienie obejmujące oboje współwłaścicieli. O tym,
        że kamienica jest również własnością żony pozwanego lokatorzy (i sąd)
        dowiedzieli się dopiero po ogłoszeniu pierwszego postanowienia. Dlatego też
        (wymogi formalne) konieczne było uchylenie pierwszego orzeczenia.
        Wydanie kolejnego (formalnie poprawnego) jest tylko kwestią czasu.
        • Gość: R Pomoc lokatorom IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 09:27
          Koncepcja pomocy lokatorom co do zasady jest słuszna, właściciel też chce im
          pomóc. Pojawia się pytanie dlaczego to właściciel chce pomóc lokatorom
          rozwiązać ich problem mieszkaniowy, a nie wszyscy lokatorzy chca przyjąć tą
          pomoc? Właściciel nie ma satysfakcji z wygrywania spraw sądowych, najlepszym
          rozwiązaniem są indywidualne porozumienia pomiędzy właścicielem a
          poszczególnymi lokatorami. Każdy z lokatorów ma inne potrzeby. Wśród 9
          lokatorów są ubodzy ludzie ale też zamożni ludzie. Conajmniej 4 rodziny na 100%
          otrzymałyby by lokal socjalny lub zastępczy z gminy w przeciągu 6 miesięcy,
          gdyby tylko zgodzili się na to rozwiązanie. Stawka czynszu w lokalu miejskim
          wynosi 2,5 zł za m2. Gdyby lokatorzy współpracowali właściciel nie żądałby od
          nich żadnych pieniędzy. Inna sprawa jest z zamożnymi lokatorami, którzy udają
          biednych, jedni mają po dwa samochody na rodzinę i wysokie pensje, drudzy klub
          bilardowy, trzeci kancelarię księgową. Tych ludzi stać na rynkowe stawki lub
          kupno mieszkania.

Sprawy pomiędzy lokatorami i właścicielem nie są proste "czarno-białe" są
          skomlikowane mają wiele odcieni szarości.

Krótkie i proste osądy nie mają w większości zastosowania w tej sprawie, zawsze
          niezbędne są rozbudowane komentarze.
        • Gość: R Re: Sąd dziś poparł właściciela, uchylił postanow IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 09:49
          Kolega krasher ma dobre intencje, ale niepełne informacje:

Postanowienie zostało uchylone z conajmniej 5 powodów (tylko jednym była
          współwłaścicielka). Poza tym księgi wieczyste są jawne i każdy, również lokator
          może sprawdzić kto jest właścicielem.

Lokatorzy uwazaja za lamanie prawa to, co nim nie jest.

Najgorsza rzecza jest brak swiadomooci prawnej lokatorów. Gdyby właściciel mogł
          rozmawiac z ich adwokatem lub mediatorem, to na pewno doszedłby do szybkiego
          porozumienia.

Brak swiadomooci prawnej lokatorów, powoduje, że poruszają się w świecie swoich
          fantazji na temat zajmowanego lokalu, wizji wygranych spraw sądowych, które
          zapewne przegrają, nie mają nawet adwokata, niestety, ale ich wizje nie mają
          nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej się znajdują.

W celu zapewnienia lokatorom alternetywnych rozwiązań (mieszkań) najlepszym
          rozwiązaniem wydaje się być współpraca z właścicielem, który ma dostęp do
          prawników i banków które mogą zapewnić środki na polepszenie sytuacji prawno,
          finansowo, mieszkaniowej lokatorów.

Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie
          satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela.
    • Gość: mk1 Re: Całą zimę odcięci od ciepła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 20:23
      Pozwolę sobie zacytować (nie jako pierwszy w tym wątku) fragment e-maila
      sekretarza Kampanii.

Ja natomiast uważam wprost przeciwnie - jestem przekonany, że złych (bez
      cudzysłowia) właścicieli jest w Warszawie (i poza nią) bardzo dużo i
      wszyscy lokatorzy, którzy będą w sytuacji ludzi z Konduktorskiej 18
      otrzymają podobne wspracie.

Od siebie:
      Kampania stara się budować sprawny ruch społeczny zrzeszający poszkodowanych
      lokatorów, a także być partnerem do politycznej dyskusji nt. sytuacji
      mieszkalnictwa w Polsce. Jeśli masz wiedzę dotyczącą tej tematyki, Twoje prawa
      jako lokatora są łamane, lub uważasz że możesz coś pożytecznego zrobić dla
      Kampanii, zgłoś się. WWW: www.lokatorzy.pl/, e-mail: info@lokatorzy.pl
    • Gość: R Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chcą jej IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 09:52

Postanowienie zostało uchylone z conajmniej 5 powodów (tylko jednym była
      współwłaścicielka). Poza tym księgi wieczyste są jawne i każdy, również lokator
      może sprawdzić kto jest właścicielem.

Lokatorzy uwazaja za lamanie prawa to, co nim nie jest.

Najgorsza rzecza jest brak swiadomooci prawnej lokatorów. Gdyby właściciel mogł
      rozmawiac z ich adwokatem lub mediatorem, to na pewno doszedłby do szybkiego
      porozumienia.

Brak swiadomooci prawnej lokatorów, powoduje, że poruszają się w świecie swoich
      fantazji na temat zajmowanego lokalu, wizji wygranych spraw sądowych, które
      zapewne przegrają, nie mają nawet adwokata, niestety, ale ich wizje nie mają
      nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej się znajdują.

W celu zapewnienia lokatorom alternetywnych rozwiązań (mieszkań) najlepszym
      rozwiązaniem wydaje się być współpraca z właścicielem, który ma dostęp do
      prawników i banków które mogą zapewnić środki na polepszenie sytuacji prawno,
      finansowo, mieszkaniowej lokatorów.

• krasher Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc 11.03.06, 14:47
        Gość portalu: R napisał(a):

> Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie
        > satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela.

> Postanowienie zostało uchylone z conajmniej 5 powodów (tylko jednym była
        > współwłaścicielka). Poza tym księgi wieczyste są jawne i każdy, również lokator
        >
        > może sprawdzić kto jest właścicielem.

Postanowienie zostało uchylone z powodów formalych - źle oznaczona strona. W
        żadnym wypadku nie mamy do czynienia z przesłankami natury merytorycznej (sąd
        uzasadniając powyższe nie oparł się na żadnej z nich - tym samym nie przesądził
        o istocie spory /w tym zakresie/).
        Co więcej, na tym etapie postępowana, przedmiotowa czynność nie ma większego
        znaczenia procesowego. Wydłuży jedynie czas całego procesu.
        Odnosząc się do pozostałych 4 powodów uchylenia orzeczenia sądu: według mojej
        wiedzy nie zostały one ujawnione (przez sąd)na przeprowadzonej rozprawie.
        Wniesienie powództwa przed dokładnym sprawdzeniem KW było niedopatrzeniem, które
        mniemam już się nie powtórzy.

> Lokatorzy uwazaja za lamanie prawa to, co nim nie jest.

Zaznaczam iż wypowiadam się (JEDYNIE) nt. kwestii związanej z niedostarczaniem
        ciepła. I jedynie z punktu widzenia przepisów prawa.
        Powodów(każdego z osobna) łączy z pozwanym pewna więź prawna. W danym przypadku
        jest nią umowa najmu. Pomijając kwestie tego, iż ustawa o ochronie praw
        lokatorów (...) jest lex specialis wobec tytułu XVII działu I księgi trzeciej kc
        - umowa najmu jest umowa wzajemną. Każda ze stron jest zobowiązana do spełniania
        określonych świadczeń. Wynajmujący - /w rzeczonej sprawie/ - przedmiot najmu
        powinien utrzymywać w stanie przydatnym do umówionego użytkowania (m.in.
        dostarczanie ciepła - zgodnie z umową); najemca - płacić umówiony czynsz
        (zgodnie z zawartymi umowami na czynsz składa sie opłata za wynajmowanie
        mieszkania łącznie z opłatą za c.o.). ** Przypominam, że wynajmujący nie ma
        prawa zaliczyć części czynszu przeznaczonego zgodnie z umową na c.o. na własne
        potrzeby. Jeżeli uważa, że pozostała część nie odpowiada tej z umowy najmu - ma
        prawo do wytoczenia odrębnego powództwa (w wiadomym celu) ***
        Zawsze może się zdarzyć (bez względu na położenie nieruchomości), że w gronie
        kilkunastu (czasem nawet kilkudziesięciu) odrębnych podmiotów (lokatorów) -
        jeden z nich nie będzie wywiązywał się w pełni z zawartych umów. Nie uprawnia to
        jednak wynajmującego do zrywania (ewentualnie naruszania lub łamania) zobowiązań
        zaciągniętych wobec pozostałych. Jest to (w sposób oczywisty) złamanie pewnych
        przepisów prawa (w tym wypadku mówimy jedynie o przepisach szeroko rozumianego
        prawa cywilnego - kwestie natury karnej w sposób naturalny, w moim odczuciu,
        mogą pojawić się po zakończeniu przedmiotowego postępowania /! jest to przykład
        nadrzędności prawa cywilnego nad karnym - wyjątkowa sytuacja/).

> Najgorsza rzecza jest brak swiadomooci prawnej lokatorów. Gdyby właściciel mogł
        >
        > rozmawiac z ich adwokatem lub mediatorem, to na pewno doszedłby do szybkiego
        > porozumienia.
        >
        > Brak swiadomooci prawnej lokatorów, powoduje, że poruszają się w świecie swoich
        >
        > fantazji na temat zajmowanego lokalu, wizji wygranych spraw sądowych, które
        > zapewne przegrają, nie mają nawet adwokata, niestety, ale ich wizje nie mają
        > nic wspólnego z rzeczywistością w jakiej się znajdują.

Według mojej wiedzy lokatorzy posiadają wystarczającą świadomość prawną, żeby
        (oczywiście w tej sprawie) spokojnie bronić swoich dobrze rozumianych interesów
        - zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.
        Przypominam, iż nie tylko osoba będąca adwokatem może znać się na prawie (w
        rozumieniu rozszerzającym). Co więcej nie każdy adwokat poradzi sobie z
        niektórymi sprawami.

>
        > W celu zapewnienia lokatorom alternetywnych rozwiązań (mieszkań) najlepszym
        > rozwiązaniem wydaje się być współpraca z właścicielem, który ma dostęp do
        > prawników i banków które mogą zapewnić środki na polepszenie sytuacji prawno,
        > finansowo, mieszkaniowej lokatorów.

Przedmiotem toczącego się obecnie postępowania przed sądem jest jedynie kwestia
        braku dostarczania ciepła do lokali, a także bezpośrednio związane z tym szkody
        poniesione przez lokatorów (zaliczki na c.o., dodatkowe nakłady itd ...).
        Dlatego też poruszanie powyższej kwestii jest na razie przedwczesne (przed sądem
        toczą się także inne postępowania związane z rzeczoną nieruchomością - jednakże
        sąd nie postanowił zawiesić przedmiotowego sporu do czasu ich rozstrzygnięcia)
        >
        > Tylko rozmowy, mediacje, kompropmisy i współpraca dadzą rozwiązanie
        > satysfakcjonujące dla lokatorów i właściciela.

Pacta sunt servanda
        • Gość: R Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc IP: *.acn.waw.pl 11.03.06, 15:14
          Kolega krasher bardzo mądrze się wypowiada, nie ma jednak dostępu do
          dokumentacji i jego stanowisko opiera się na częściowych informacjach
          przekazanych przez lokatorów, tak więc:
          1) Pacta sunt servanda, została złamana przez lokatorów, abowiem WSZYSCY, bez
          wyjątku lokatorzy mieli zaległości na dzień złożenia pozwu o włącznie
          ogrzewania, już nie dotyczyła ich zasada wzajemności.
          Bardzo miło dyskutuje się ze świadomym prawa partnerem jakim jest krasher,
          jednakże pozwolę sobie zakończyć moją dyskusję na tym forum pozdrowieniami dla
          wszystkich jej uczestników, a w szczególności dla krashera.
          • Gość: maxio Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.06, 14:11
            A to niezla czerwona banda tam sie zalegla. Z komunistycznego kwaterunku
            najgorsze przypadki - nalezaloby sie przyjrzec czy moze nie pracowali dla
            spoldzielni ucho w poprzednim systemie.
            Teraz by sie chcieli uwlaszczyc na czyjes wlasnosci jak ich bossowie z KC i z
            Rozbrat. A do tego czasu to wlasciciel powinien pokrywac wszystkie koszty i
            jeszcze dotowac ich alpagi bo oni przeciez sa sola tej ziemii.

Wlasciciel powinien odlaczyc wszystkie media tak zeby nawet wode musieli targac
            w baniakach. Wtedy ta holota zrozumie co to jest prawo wlasnosci i jaka jest
            roznica w stosunku do nakazu sowieckiej wladzy.
            • dialysis Re: Właściciel chce pomóc lokatorom a oni nie chc 14.04.06, 16:31
              Nom, a ty powienienes zima pomieszkac ze 3 tygodnie na ulicy to od razu by ci
              sie w glowce poukladalo:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka