14.07.06, 18:16
Po raz drugi docierają do mnie niepokojące informacje n/t kościoła w
Lipkowie, który wprawdzie idzie do remontu, ale wg tego co mówi ksiądz ma
być "rozbudowany". Na razie siłami parafian wystawiono obok budę z blachy
falistej, nie spełniająca żadnych norm ppoż., a więc najpewniej nielegalnie,
służącą jako tymczasowa świątynia. Przypominam, że zabytkowy, klasycystyczny
kościół powstał w 1792 wg proj. Hilarego Szpilowskiego, razem z sąsiednim
dworkiem Paschalisa Jakubowicza. Pzdr.
Obserwuj wątek
    • kosaciec Re: Lipków 15.07.06, 20:08
      jarekzielinski napisał:

> Po raz drugi docierają do mnie niepokojące informacje n/t kościoła w
      > Lipkowie, który wprawdzie idzie do remontu, ale wg tego co mówi ksiądz ma
      > być "rozbudowany". Na razie siłami parafian wystawiono obok budę z blachy
      > falistej, nie spełniająca żadnych norm ppoż., a więc najpewniej nielegalnie,
      > służącą jako tymczasowa świątynia. Przypominam, że zabytkowy, klasycystyczny
      > kościół powstał w 1792 wg proj. Hilarego Szpilowskiego, razem z sąsiednim
      > dworkiem Paschalisa Jakubowicza. Pzdr.
      Co ciekawe,a zapomniane,ów Jakubowicz założył też wytwórnię pasów
      kontuszowych,dzięki której Lipków nieco się rozwinął.
      Tam też istnieje Muzeum poświęcone Henrykowi Sienkiewiczowi,jako że przez jakis
      czas włascicelem Lipkowa był jego teść,nota bene pierwowzór Zagłoby.
      A całościowo rzecz ujmujac,sprawa sprowadza sie do jednego-kler traktuje
      wszelkie dobra koscielne jak swoje prywatne włości,nie baczac na dobro zabytkow
      a jedynie swoj splendor-wspomnieć chocby kościół na Żytniej,Długa
      Koscielna...Pamietacie nagrobki z cmentarzyka przy starym kosciele na Marysinie?
      Aktualnie sa potłuczone w drzazgi,bo proboszcz kazał zbudować z nich
      skalniaczek..Aroganccy pedofile w sutannach robia co chca...:/
      • chinique Re: Lipków 15.07.06, 22:33
        W krajach zachodnich kościoły z powodów ekonomicznych są wyprzedawane np. na
        siedziby Banków, ciekawe co by to było "u nas" :) gdyby tak proboszcz sypiącego
        się kościoła w dobrej lokalizacji usłyszał takie propo (?)
    • hiuppo Re: Lipków 30.07.06, 23:23
      Przyznam, że Lipków był przez długie lata moim ulubionym miejscem biwakowania i
      spedziłem tam pod namiotem niemało nocy. Niestety schodzi na psy od momentu
      budowy tam osiedli dla nowobogackich. Jakoś w tym samym czasie ksiądz wpadł na
      pomysł powiększenia sztucznego zbiornika na Wilczej Strudze - co skonczyło się
      wycinką drzew i potężnymi jak na taka miejscowość pracami ziemnymi. Nie wiem
      jaki los czeka kościół - w ostatnim czasie wymieniono ogrodzenie cmentarza i
      ustawiono zachęcajace znaki zakazu wjazdu czy parkowania przy kościele.
      Jedno jest pewne - w moich oczach to miejsce straciło bardzo dużo - co mówię z
      perspektywy 20 lat bywania tamże.
    • hiuppo Re: Lipków 16.08.06, 16:54
      jarekzielinski napisał:

> Po raz drugi docierają do mnie niepokojące informacje n/t kościoła w
      > Lipkowie, który wprawdzie idzie do remontu, ale wg tego co mówi ksiądz ma
      > być "rozbudowany". Na razie siłami parafian wystawiono obok budę z blachy
      > falistej, nie spełniająca żadnych norm ppoż., a więc najpewniej nielegalnie,
      > służącą jako tymczasowa świątynia. Przypominam, że zabytkowy, klasycystyczny
      > kościół powstał w 1792 wg proj. Hilarego Szpilowskiego, razem z sąsiednim
      > dworkiem Paschalisa Jakubowicza. Pzdr.

Miałem przyjemność spotkać się z ks. proboszczem w związku z tabliczką zakaz
      fotografowania przy kościele. Ksiądz czuje się gospodarzem tego obiektu i wynika
      to z troski o kościół i jego dobre imie (co też ma związek z przepisami
      kościelnymi w archidiecezji warszawskiej).

Pisząc o kościele należy zacząć od tego, że 120 lat stał bez gospodarza i bez
      konserwacji - kolejni właściciele majatku Lipków nie robili przy nim nic. Co jak
      na kościół z 1792 daje prawie połowę jego czasu istnienia. Remont w latach
      50-ych był prowizoryczny - tzn. był głównie z wierzchu, gdy tymczasem niszczały
      mury. W tej chwili kościół czeka na decyzję WKZ i ekspertyzę na temat
      wykonalności jego remontu.

Szopa obok to prowizoryczna kaplica - na jak długo nie wiadomo. Wszystko zależy
      od zakresu prac koserwatorskich, jakie trzeba bedzie podjąć dla ratowania
      zabytku. W każdym razie wilgoć i brak opieki dały się murom i fundamentom mocno
      we znaki, co widać na miejscu.
      • kazuyoshi78 Re: Lipków 16.08.06, 21:08
        Zakaz fotografowania, mówisz? Dla fotoamatora brzmi to intrygująco :)
      • jarekzielinski Re: Lipków 17.08.06, 13:32
        Dzięki.
    • fidelw Re: Lipków - Nepomuk 24.08.06, 13:16
      Na plebanii / we dworze w Lipkowie widziałem niegdyś bardzo zniszczoną, ale
      ciekawą drewnianą rzeźbę św. Jana Nepomucena. Później zniknęła mi z oczu. Czy
      ktoś z Was widział ją w ostatnim czasie albo wie cokolwiek o jej losach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka