Gość: spitfire IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 14:08 Kto i dlaczego jest za likwidacją kompostowni Radiowo ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Anna Fornalczyk Re: kompostownia Radiowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.06, 14:39 Za likwidacją są mieszkańcy, ale nie tylko I to nie dlatego,że są poprostu przeciwni tylko mają wiele powodów. Pierwsza, mała kompostownia powstała podajże w 1964 roku, na początku lat 90-tych, dla dobra mieszkańców ją zmodernizowano, czyli de facto rozbudowano. Była w tamtych latach podajże największym obiektem tego typu w Europie.Wykorzystano, nowoczesną technologię o nazwie DANO. Okazało się, że ta technologia nie zdaje egzaminu, jednak wszystkie pisma do Urzędu miasta, o dodatkowe inwestycje zabezpieczające były kwitowane jedną odpowiedzią,, brak pieniędzy" Ja,jak nabradziej popieram likwidację kompostowni. Z kilku powodów: -miejsce składowania balastu juz sie praktycznie skończyło, umowa przewidywała zakończenie na koniec lipca 2006, poza tym fizycznie jest to już niemożliwe ze względu na osuwiska -obecnie będzie to wyglądać tak, że cały balast będzie wywożony na Łubną -Poza tym wypadało by ,żeby miasto przestrzegało prawa, chodzi mi tu szczególnie o zasadę zrównoważonego rozwoju. - Być może, ludzie by tak nie protestowali gdyby miasto wywiązywało się ze swoich obowiązków, chodzi mi przede wszystkim o BOŚ, WIOŚ i inne tego typu instytucje, - Być może bylo by inaczej gdyby z ok. 7 milonów złoty złoty które miasto otrzymuje od różnych instytucji na tym terenie za korzystanie ze środowiska, chociaż 10 % wracało na ten teren w postaci inwestycji. Tak powinno być według prawa. Mogę tu mnożyć argumenty do woli, jedno co bym chciała jeszcze dodać , to że to wysypisko a raczej byłe wysypisko w wieloletnich planach m.st. Warszawy jest zapisane w przyszłość jako miejsce rekreacyjne. Jedno takie miejsce już jest w Warszawie-Górka Szczęśliwicka. Bielany są dzielnica ubogą w infrastrukturę rekreacyjną a niestety mającą wiele inwestycji uciążliwych dla ludzi i środowiska dlatego jestem za likwidacją kompostowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOSC Re: kompostownia Radiowo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.06, 16:04 To wstyd aby.... otulina Puszczy kampinoskiej sluzyła przeróbce odpadów a nie ochronie Puszczy, nie ludziom...nie środowisku... Ile stolic Europejskich w swoich granicach ma Puszcze????? O taka perłe jak Puszcza miasto powinno wyjątkowo dbac, a nie stwarzac zagrożenia dla niej.... To czego nie zniszczyly kataklizmy, wojny i inne czynniki atmosferycznem.... jest niszczone przez wladze miasta Warszawy. Co emituje kompostownia.... wszystko co moze zlego emitowac..... mozna poczytac w Raporcie o stanie środowiska, który jest do wglądu w Urzedzie Dzielnicy w Wydz. Ochr. Środow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Kompostownia Radiowo - bezwzględna likwidacja IP: *.chello.pl 29.10.06, 22:12 Kompostownia Radiowo - bezwzględna likwidacja. Gdzie są kandydaci na radnych i co sądzą w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś