02.11.06, 07:46
Może ktoś z Was wie, czy istnieje jakaś informacja-spis osób pochowanych na
Powązkach, gdzie i u kogo szukać jakiejś wskazówki? Będę bardzo wdzięczna za
podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: Syrena Re: Powązki IP: *.chello.pl 02.11.06, 10:47
      Tuż przy Bramie św. Hotoraty jest tablica informacyjna z nazwiskami sławnych
      osób pochowanych na Starych Powązkach. Bodajże poniedziałkowa Gazeta Wyborcza
      zamieściła dodatek z podobnym wykazem. Istnieje również przewodnik Wiedzy i
      Życia dot. Powązek (i Starych i Wojsowych). Jeżeli natomiast szukasz kogoś
      konkretnego, nieznanego ogólnie - to odsyłam do zarządu cementarza przy
      Powązkowskiej.
      Pozdrawiam
      Syrena
      • barbra125 Re: Powązki 02.11.06, 11:44
        Gość portalu: Syrena napisał(a):

> Tuż przy Bramie św. Hotoraty jest tablica informacyjna z nazwiskami sławnych
        > osób pochowanych na Starych Powązkach. Bodajże poniedziałkowa Gazeta Wyborcza
        > zamieściła dodatek z podobnym wykazem. Istnieje również przewodnik Wiedzy i
        > Życia dot. Powązek (i Starych i Wojsowych). Jeżeli natomiast szukasz kogoś
        > konkretnego, nieznanego ogólnie - to odsyłam do zarządu cementarza przy
        > Powązkowskiej.
        > Pozdrawiam
        > Syrena

Bardzo dziękuję. Światełko w tunelu :) Szukam grobu konkretnej osoby. Wiem w
        której części jest pochowana, ale wczoraj po całodziennych poszukiwaniach
        niestety z przerażeniem stwierdziłam, ze nie potrafię znaleźć właściwej drogi.
        Jeszcze raz bardzo dziękuję Syreno!
        • kunce Szenic 02.11.06, 11:54
          Polecam Stanisława Szenica - trzytomowy opis osób pochowanych na Powązkach wraz
          z ich biogramami i anegdotami to naprawdę wciągająca lektura.

tu link do innych wartych uwagi publikacji:
          www.komitetpowazkowski.home.pl/
          PS. przy okazji - przewodniczącym zarządu Społecznego Komitetu Opieki nad
          Starymi Powązkami im. Jerzego Waldorffa jest Marcin Święcicki, jeszcze za życia
          pana Jerzego wskazany przez niego na tę funkcję.
    • tom_aszek Ale _które_ Powązki? 02.11.06, 12:30
      Stare Powązki czy Powązki Wojskowe? Jesli na Strych Powązkach, to rzeczywiście
      informacje przy Bramie św. Honoraty będą pomocne, ale jesli chodzi o cmentarz
      wojskowy, to może być problem.
      Jeśli będziesz już znała kwaterę na Starych Powązkach to i tak nie idź na
      cmentarz bez jego planu, bo numeracja kwater na tym cmentarzu nie jest
      systematyczna (nie po kolei, jedna obok drugiej)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka