barbra125 02.11.06, 07:46 Może ktoś z Was wie, czy istnieje jakaś informacja-spis osób pochowanych na Powązkach, gdzie i u kogo szukać jakiejś wskazówki? Będę bardzo wdzięczna za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Syrena Re: Powązki IP: *.chello.pl 02.11.06, 10:47 Tuż przy Bramie św. Hotoraty jest tablica informacyjna z nazwiskami sławnych osób pochowanych na Starych Powązkach. Bodajże poniedziałkowa Gazeta Wyborcza zamieściła dodatek z podobnym wykazem. Istnieje również przewodnik Wiedzy i Życia dot. Powązek (i Starych i Wojsowych). Jeżeli natomiast szukasz kogoś konkretnego, nieznanego ogólnie - to odsyłam do zarządu cementarza przy Powązkowskiej. Pozdrawiam Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
barbra125 Re: Powązki 02.11.06, 11:44 Gość portalu: Syrena napisał(a): > Tuż przy Bramie św. Hotoraty jest tablica informacyjna z nazwiskami sławnych > osób pochowanych na Starych Powązkach. Bodajże poniedziałkowa Gazeta Wyborcza > zamieściła dodatek z podobnym wykazem. Istnieje również przewodnik Wiedzy i > Życia dot. Powązek (i Starych i Wojsowych). Jeżeli natomiast szukasz kogoś > konkretnego, nieznanego ogólnie - to odsyłam do zarządu cementarza przy > Powązkowskiej. > Pozdrawiam > Syrena Bardzo dziękuję. Światełko w tunelu :) Szukam grobu konkretnej osoby. Wiem w której części jest pochowana, ale wczoraj po całodziennych poszukiwaniach niestety z przerażeniem stwierdziłam, ze nie potrafię znaleźć właściwej drogi. Jeszcze raz bardzo dziękuję Syreno! Odpowiedz Link Zgłoś
kunce Szenic 02.11.06, 11:54 Polecam Stanisława Szenica - trzytomowy opis osób pochowanych na Powązkach wraz z ich biogramami i anegdotami to naprawdę wciągająca lektura. tu link do innych wartych uwagi publikacji: www.komitetpowazkowski.home.pl/ PS. przy okazji - przewodniczącym zarządu Społecznego Komitetu Opieki nad Starymi Powązkami im. Jerzego Waldorffa jest Marcin Święcicki, jeszcze za życia pana Jerzego wskazany przez niego na tę funkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Ale _które_ Powązki? 02.11.06, 12:30 Stare Powązki czy Powązki Wojskowe? Jesli na Strych Powązkach, to rzeczywiście informacje przy Bramie św. Honoraty będą pomocne, ale jesli chodzi o cmentarz wojskowy, to może być problem. Jeśli będziesz już znała kwaterę na Starych Powązkach to i tak nie idź na cmentarz bez jego planu, bo numeracja kwater na tym cmentarzu nie jest systematyczna (nie po kolei, jedna obok drugiej) Odpowiedz Link Zgłoś