Dodaj do ulubionych

Aparat jak płachta na byka

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 19:42
" jak policjant natychmiast dostaje wysypk"

W szczególności, że Policjantów jak najbardziej przy pracy wolno
fotografować...
Obserwuj wątek
    • Gość: Osek działa, działa IP: *.chello.pl 30.01.07, 20:45
      Gdy dwa dni temu spisywali mnie z kolegami na komendzie na jednej ze stacji
      metra i próbowałem zrobić zdjęcie lustrzanką, usłyszałem żebym natychmiast
      schował ten aparat :/
      • Gość: ab Re: działa, działa IP: *.devs.futuro.pl 31.01.07, 08:58
        Do miejsc zakazanych dodam jeszcze rejon stacji metra Ratusz. Zostałem spisany.
        Ciekawe, że policja wyłapuje ludzi z dużymi lustrzankami a nie zwraca uwagi na
        robiących zdjęcia małymi aparatami i telefonami komórkowymi...
      • kazuyoshi78 Re: Dziwne... 31.01.07, 12:50
        Ja lustrzanką fociłem bez problemu w metrze, także w obecności policji i
        strażników.
        Czasem tylko któryś napomykał, że nie wolno używac lampy blyskowej, ale
        problemów żadnych mi nie robili.

A oto foto-przewodnik dla terrorystów po warszawskim metrze, w pełni legalny:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,48338755.html
    • Gość: Zielony :-) Re: Aparat jak płachta na byka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.07, 21:46
      Fotografowanie policjanta, czy strażnika miejskiego to dokumentowanie pracy
      funkcjonariusza publicznego. Nie mają prawa zabronić. Często niektórym się to
      nie podoba, ale wtedy zasłaniają oczy daszkiem czapki, schylając lekko głowę.
      Nie mają prawa zabronić nawet zwykłemu obywatelowi cyknięcia sobie fotki.
      • Gość: Osek tak, ale... IP: *.chello.pl 30.01.07, 23:05
        Lecz wiesz jak to jest w rzeczywistości. Byliśmy ze znajomymi po kilku
        głębszych, więc nie wiem czy nie wykorzystaliby tego faktu przeciwko mnie :)
        Miałem co prawda dyktafon przy sobie... Ale wolałem wybrać łatwiejszy wariant.
        Sprawdzili nasze dane i po 2min wypuścili.
    • Gość: Kangur Re: Aparat jak płachta na byka IP: 157.128.218.* 31.01.07, 00:32
      Teraz u was w Polsce sie przeniosla ta paranoia z ludzi ktorzy robia zdjecie
      (,,terrorysta, itd"). Myslalem ze to tylko zachodni swiat z tym zwariowal (np.
      w Australii).
      • Gość: dnooo Re: Aparat jak płachta na byka IP: *.pl 31.01.07, 07:43
        przeciez do cholery jakby terrorysta chciał zrobić zdjecia jakiś super waznych
        obiektów to zrobiłby to w taki sposb by nie wzbudzac podejrzeń. sa mini-aparaty,
        mini kamery, wreszcie aparaty z olbrzymimi teleobiektywami. Do diaska to już
        jest jakas paranoja!!!!!!!
        Lubie fotografować, ale czasem jak słyszę od ochroniarza że bym schował aparat
        to normalnie nóz mi sie otwiera w kieszeni.

Po prostu obłęd - kiedy ludzie sprawujacy władze w tym kraju zaczną być normalni
        !!!????
        • Gość: Filip A Re: Aparat jak płachta na byka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 08:07
          sluchajcie,

policja, strażnicy to nic przy tym jak sie ludzie zachowują?! pojedzcie poza
          polskę poróbcie zdjęcia ludziom, niektorzy to ignorują a reszta sie usmiacha, a
          u nas agresja zakazy, prostesty i awantury, zastanawiam się w jakim my kraju
          zyjemy?
          • Gość: martyna Re: Aparat jak płachta na byka IP: *.crowley.pl 31.01.07, 11:04
            Filipie czy jestes tak ograniczony ze nie rozumiesz co to jest prywatnosc???
            Poza tym grzecznie jest spytac sie najpierw czy mozesz zrobic komus zdjecie!
            Tak wlasnie jest w innych krajach.
            Chyba nie chcialbys aby twoja fotka zostala wykorzystana w nieprawy sposob. Co
            bys powiedzial jakby ktos opublikowal twoja fotke z podpisem "Uwaga pedofil!!!"?
            • bullowy Re: Aparat jak płachta na byka 31.01.07, 11:20
              taak jasne,i niech w imie prywatności ,wszyscy noszą zasłonięte twarze jakimiś
              chustami.Moja twarz moja prywatność!buhahaha
    • Gość: Sławek_ a świstak siedzi i zawija... IP: *.chello.pl 31.01.07, 12:48
      Czytam ten artykuł i wychodze z założenia że ktoś mocno przesadził. Chyba
      trzeba mieć solidengo pecha by mieć jakiś "kontakt" z ochroną/policją/strażą
      miejską.
      Od miesięcy fotografuję różny postęp różnych budów a także panoramy miasta
      Warszawy i nigdy nie miałem problemów.
      Robiłem zdjecia budowy wiaduktów w Al. Jerozolimskich, nad rondem
      Starzyńskiego, trasy Siekierkowskiej, chodząc z aparatem i ze statywem wręćz po
      budowie - nikt mnie nie zatrzymywał.
      Stale fotografuję przebudowę Krakowskiego Przedmieścia, Pasażu Wiecha, a także
      robiłem zdjęcia wyremontowanemu Dworcu Śródmieście.
      Ponadto fotografowałem budowę Złotych Tarasów i panoramę warszawskich
      wieżowców, mostów, czasem stojąc na pasie rozdzielajacym jezdnię w dzień lub w
      nocy przez kilkanaście minut.
      Nigdy nie starałem sie o żadne pozwolenie na wykonywanie zdjęć. To co chcę
      uchwycić, to fotografuję wg aktualnych potrzeb.
      Większość tycvh zdjęć, potem jest udowstępniona w Internecie na międzynarodowym
      forum "Skyscraper City" lub przekazywana do prasy.

Dodam na koniec że parę dni temu wybrałem się z aparatem i statywem na Dworzec
      Centralny - ot dla potwierdzenia słów problemów dzieciaków ze wspomnianego
      artykułu i... nic się nie wydarzyło.

Może cały mój sukces tkwi w tym by nie wykonywać zdjeć z załączonym fleszem w
      warunkach kiedy on może przeszkadzać innym? A może mam szczęście?

Cały czas mam wielką ochotę pojechać autem i stanąć na zatoczce parkingowej,
      otworzyć do góry bagażnik, postawić na ulicy statyw i aparat i ubranym w żółtą
      odblaskową kamizelkę ochronną (wymaganą przy wyjazdach za granicę), stać tak i
      udawać że robię potencjalne zdjęcia.
      Jestem pewiem że nikt tego zabronić nie może, a nawet rezulat może być
      zaskakujacy - sądzę że kierowcy zaczną jeżdzić przepisowo.
      • kazuyoshi78 Re: Sławek.. 31.01.07, 12:55
        Czy mógłbyś podrzucić trochę swoich zdjec na gazetowe foto-forum Warszawskie?

Tu jest:
        fotoforum.gazeta.pl/71,1,746.html
        Pozdrawiam i z góry dziękuję.
        • Gość: Sławek_ Re: Sławek.. IP: *.chello.pl 31.01.07, 13:41
          Ok, utworzyłem konto i zaraz będzie link do 21 zdjęć galerii. Niestety obecnie
          mam tylko z tej tematyki na dysku, czyli
          -trasa siekierkowska
          -lotnisko okęcie
          -krakowskie przedmieście
      • Gość: RMF Re: a świstak siedzi i zawija... IP: *.broadband.pl 31.01.07, 19:08
        Gość portalu: Sławek_ napisał(a):

> Cały czas mam wielką ochotę pojechać autem i stanąć na zatoczce parkingowej,
        > otworzyć do góry bagażnik, postawić na ulicy statyw i aparat i ubranym w żółtą
        > odblaskową kamizelkę ochronną (wymaganą przy wyjazdach za granicę), stać tak i
        > udawać że robię potencjalne zdjęcia.

Polecam! Efekty robienia zdjęć np przy buspasie na Modlińskiej podczas godzin
        jego funkcjonowania, bywają zaskakujące, więc i w innych miejscach też by pewnie
        się sprawdziły ;-)

> Jestem pewiem że nikt tego zabronić nie może, a nawet rezulat może być
        > zaskakujacy - sądzę że kierowcy zaczną jeżdzić przepisowo.

Tu polecam też inny myk. Dwie dorosłe osoby w żółtych kamizelkach i z poważnymi
        minami, jadące w samochodzie (ja korzystałem z Poloneza) dokładnie dozwoloną
        prędkością. Jak się chce osiągnąć lepszy efekt, można dodatkowo błyskać (tylko
        nie bezpośrednio w oczy, a np w sufit własnej kabiny auta) fleszem, gdy ktoś już
        nas wyprzedzi.
        Na trasie Radzymin-Warszawa po czymś takim do dozwolonej prędkości zwalniało 98%
        kierowców. 2% zwalniało nawet poniżej dozwolonej prędkości. Nikt prędkości nie
        przekraczał, chyba pierwszy raz w życiu wtedy coś takiego widziałem ;-)
    • Gość: JNA Aparat jak płachta na byka IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 31.01.07, 18:33
      Jak za komuny.Homosos wiecznie zywy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka