Dodaj do ulubionych

PKiN zabytkiem

02.02.07, 14:58
No to mamy nowy zabytek. Pałac Kultury i Nauki został wpisany do rejestru
zabytków; zdecydował o tym p.o. wojewódzkiego konserwatora zabytków Maciej
Czeredys. Decyzja ta uprawomocni się po 14 dniach - powiedział Czeredys.

Pzdr
M44
Warszawa subiektywnie
Stowarzyszenie NOWA PRAGA
Obserwuj wątek
    • malgga Fatalnie 02.02.07, 18:15
      Wiem, że narażę się niektórym, ale według mnie PKiN nadaje centrum stolicy
      wygląd miasta w jakiejś zapadłej republice byłego Związku Radzieckiego. Jak
      można było wpisać to szkaradziejstwo na listę zabytków??? Ludzie odpowiedzialni
      za to są chyba pozbawieni jakiegokolwiek zmysłu estetycznego. Przecież w naszym
      mieście jest tyle piękniejszych budynków,które na dodatek przetrwały wojnę, a
      teraz się rozpadają (n.p. domy w południowym śródmieściu) i nikt nawet palcem
      nie ruszy,żeby je ocalić!!!
      • malgga .."w południowym Środmieściu"...oczywiście (n/t) 02.02.07, 18:18
        • nasza_maggie Re: .."w południowym Środmieściu"...oczywiście (n 02.02.07, 19:18
          Malgo

Zgadzam się z opinią, że mało robi się w kwestii na prawdę pięknych starych
          budynków w Warszawie.

Nie zgadzam się z tym że po co wpisywać PKiN. Podoba mi się to, że w Berlinie
          wszystkie 'sowieckie' pamiątki, są właśnie wpisane w taki rejestr. Włącznie z
          Karl Marx Alee i kinem.
          No ale fakt, Niemców pewnie stać na 'renowację' takich budynków. A nas narazie
          nie.

Zastanawiam się właśnie, co idzie za takim 'rejestrem'....takiego kolosa...?
          • malgga No właśnie, to jest ciekawe pytanie... (n/t). 02.02.07, 19:26
      • masstah Re: Fatalnie 03.02.07, 00:46
        PKiN to takie samo świadectwo naszych dziejów jak te kamienice i jedno i drugie
        powinno być objęte ochroną. To czy budynek się komuś podoba czy nie to jest
        kwestia gustu, jednemu podoba się to a drugiemu owo. I nie ma to nic do rzeczy
        w kwestii ochrony konserwatorskiej.
      • chinique Soc-real exportowy. 03.02.07, 05:16
        Nie jest to wprawdzie istotne kryterium, ale po prawdzie dla gości z Europy
        Zachodniej jest to jeden z niewielu ciekawych PoI, który robi na nich
        jakiekolwiek wrażenie i o który pytają się zawsze po skręcie ze Żwirki i Wigury
        w prawo w Jerozolimskie.
        • malgga Pewnie są zainteresowani PKiN, bo... 03.02.07, 11:02
          Cześć chinique,

Pewnie ci goście z Europy Zachodniej chcą zoboczyć PKiN, bo na jego widok spada
          im kamień z serca, że takie brzydactwo w ich miastach nie stoi. Potem
          utwierdzają się w mniewaniu jak to u nich na Zachodzie ładnie, a ci biedni
          ludzie z "szarej Europy Wschodniej" mają coś takiego u siebe. To się nazywa po
          niemiecku "Schadenfreude". Takie jest przynajmniej moje zdanie.
          • nasza_maggie Re: Pewnie są zainteresowani PKiN, bo... 03.02.07, 13:25
            malgga napisała:

> Cześć chinique,
            >
            > Pewnie ci goście z Europy Zachodniej chcą zoboczyć PKiN, bo na jego widok
            spada
            >
            > im kamień z serca, że takie brzydactwo w ich miastach nie stoi. Potem
            > utwierdzają się w mniewaniu jak to u nich na Zachodzie ładnie, a ci biedni
            > ludzie z "szarej Europy Wschodniej" mają coś takiego u siebe. To się nazywa
            po
            > niemiecku "Schadenfreude". Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Wybacz, ale to zdanie to takie typowe zakompleksienie Polaków
            czyli 'bo na Zachodzie to........ a u nas nie'.

Turystom bardzo się budynek podoba i uważają go za ciekawszy niż to
            co większość z nich widzi w centrum swoich miast czyt. szkło i stal.

Pałac mi nie przeszkadza, natomiast to co dzieje się wokół niego to wstyd.
            Tam nie ma koncepcji i nic się nie dzieje. Powinno być miejsce dla ludzi...na
            odpoczynek, relaks, miejsce dla dzieci... a tak nie jest...
            • malgga Ale przecież każdy może mieć swoje zdanie ! 03.02.07, 15:06
              Maggie,

Ja przecież tylko wyraziłam moją opinię na temat PKiN. Ten budynek nie podoba
              mi się i już. Poza tym kojarzy mi się ze stalinizmem. Nikt nie wmówi mi,
              okolica PKiN jest ładniejsza niż n.p. centrum Wiednia (chodzi mi o Ringstraße),
              gdzie prawie nie ma szkła i stali, tylko jest zabudowa z XIX wieku. To nie ma
              nic wspólnego z zakompleksieniem. Jeżeli chodzi o otoczenie Pałacu Kultury, to
              masz rację, okolicę powinno się koniecznie uporządkować, bo teraz sytuacja
              z "Kupieckimi Domami Towarowymi" jest żenująca.
              • nasza_maggie Re: Ale przecież każdy może mieć swoje zdanie ! 03.02.07, 18:36
                Malg

Ja nie zabraniam mieć własnej opinii! :)) A skąd!
                Moja opinia jest taka, że właśnie bardzo irytuje mnie nasze 'Polskie' podejście
                że to i kto na zachód to odrazu nas żałuje, szkaluje albo współczuje.
                To nie prawda.
                Mamy wiele miejsc które są godne podziwu i zawsze dziwi mnie to że sami nie
                potrafimy w to uwieżyć ani się wypromować, tylko ciągle te ballady o
                'zachodzie'....

Oraz, myślę że nie ma co porównywać Wiednia do Centrum Warszawy. Zawsze będę
                zdania że żeby nie okupacja...
                Natomiast to że przez 18 lat nikt o to nie zadbał i ciągle są na ten temat
                przepychanki to faktycznie wstyd.
                • malgga Całkowicie się z Tobą zgadzam :-))) 03.02.07, 20:25
                  Droga imienniczko,

Ja również jestem zdania, że mamy w Polsce dużo pięknych miejsc i też strasznie
                  wkurza mnie to, że nikt nie podejmuje żadnych wysiłków, aby je wypromować.
                  Zgadzam się także w tej kwestii, że gdyby nie wojna, to ,z tego co widziałam na
                  przedwojennych zdjęciach, Warszawa mogłaby się równać z Wiedniem. W dodatku nie
                  ma on tak pięknego parku jak Łazienki :-). Znajoma z Wiednia była nimi
                  zachwycona i powiedziała, że podobają jej o wiele bardziej niż park i pałac
                  cesarski Schönbrunn :-).
          • chinique "Pewnie" 03.02.07, 19:59
            Twoje mięciutkie "pewnie" jednoznacznie wskazuje na to, że nie pamiętasz kiedy
            ostatni raz oprowadzałeś po mieście gości zza Nysy Łużyckiej. Osobiście ostatnio
            miewam taką okazję przynajmniej raz na kwartał, a w tym roku już drugi raz i
            zapewniam Cię, że Schadenfreude nie miewa miejsca. Przy każdej okazji napomykam
            jak ciepłe stosunki od zawsze łączyły nas ze wschodnim sąsiadem - od Rusi
            Halickiej ;), poprzez perypetie Władysława IV i Lisowszczyków, Carycę Katarzynę,
            Most Poniatowskiego, 17 września, '44, PKiN, plany inwazji "Układu
            Warszawskiego" na Europę Zachodnią, nuklearne centrum dowodzenia w Łomiankach a
            skończywszy na niedźwiedziu kręcącym kurkiem od ropy i gazu.

Karawana jedzie dalej, ale zawsze się znajdzie sfora piesków szczekających, że
            PKiN to symbol sowieckiego reżimu i że jest brzydki. Mam nadzieję, że i tym
            razem tacy jak Ty nie odrobią lekcji z historii i szybko zginiecie w kolejnym
            bezsensownym, nieprzemyślanym powstaniu narodowym, najlepiej z ręki Rosjan, a
            zamiast światełka, w tunelu objawi Wam się chichot historii. I będzie spokój.
            Nie łączy nas patriotyzm jutra :).

• malgga Dlaczego rozmawiasz ze mną tak napastliwie? 03.02.07, 20:11
              Słuchaj chinique,

Czy nie można już napisać, że komuś się Pałac Kultury po prostu nie podoba pod
              względem estetycznym? Polityka nie ma tu nic do rzeczy. Proszę nie porównuj
              tutaj nikogo do szczekającego pieska. Życzę żebyś w przyszłości czytał posty
              innych forumowiczów ze zrozumieniem i nie dorabiał do nich własnych
              interpretacji
              • chinique Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! 03.02.07, 20:23
                Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz.

Jak byś nawiązała do argumentów, że PKiN jest brzydki, a we Wiedniu jest tak
                ładnie? Dokąd zaprowadziłabyś gości zza Odry? Zaproponuj konkrety, to możemy
                sobie podyskutować.
                • malgga Klikanie w czerwony kosz nie ma tu nic do rzeczy 03.02.07, 20:36
                  Chinique,

Po prostu bym zaakceptowała zdanie innego forumowicza. Czy to takie trudne?
                  A moich znajomych z Wiednia zaprowadziłabym n.p. do Łazienek, Wilanowa, Zamku
                  Królewskiego, pałacu i parku w Natolinie (kiedy oczywiście jest dostępny dla
                  zwiedzających), oprowadziłabym ich po południowym śródmiesciu, okolicach
                  Krakowskiego Przedmieścia, pokazałabym im kampus Uniwersytetu Warszawskiego i
                  jego bibliotekę i pojechałabym z nimi do Konstancina.
                  • chinique Starą papiernię? 04.02.07, 00:30
                    Najciekawsze miejscówki w Konstancinie niestety już dawno zostały okalane
                    wysokim płotem i naklejką firmy ochroniarskiej. Pozostałe wskazane przez Ciebie
                    PoI na nikim na zachód od konferencji poczdamskiej nie robią wrażenia. Prawo do
                    własnego zdania oczywiście mamy.
                    • malgga Nie wiedziałam o sytuacji w Konstancinie 04.02.07, 09:38
                      Nie wiedziałam o sytuacji w Konstancinie, szkoda, że najciekawsze obiekty są
                      już niedostępne dla zwiedzających. Mam natomiast inne zdanie na temat
                      zainteresowania turystów naszymi zabytkami. Jak już pisałam w tym wątku,
                      znajoma z Wiednia była zachwycona Łazienkami. Jak widać również pod względem
                      zabytków zdania gości Warszawy są podzielone. Gusta ludzkie są różne.
                      • billy.the.kid Re: Nie wiedziałam o sytuacji w Konstancinie 04.02.07, 19:26
                        w njujorku stoi takie samo szkaradzieństwo empire state building i jakoś
                        towarzysze amerykany nie narzekają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka