Dodaj do ulubionych

Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi

IP: *.aster.pl 26.02.07, 11:28
Kordelewski nie Kordalewski wy tanie dziennikarzyny
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirek Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: 81.210.22.* 26.02.07, 12:15
      Nie piszcie bzdur. Za Kordalewskiego w końcu zaczęlo się cos dziać.Przegrał, bo
      Radzio obiecywał ludziom złote góry. Teraz zobaczył, jak to wygląda w praktyce
      i szuka alibi. O jakich dotacjach mowa? Do unii weszliśmy w połowie 2004 roku,
      a tamta kadencja trwała od 2002. Żaden z większych programów unijnych jeszcze
      nie ruszył. W tym czasie Kordalewski załatwił dotacje dla Gimnazjum w Dobrem,
      dla szkoły w Mlęcinie, na hydrofornię i sprzęt dla OSP w Dobrem. Niech Radzo
      weźmie się do pracy, a nie szuka stanowisk dla Kolesi. Co do Kordalewskiej, to
      pracowała u Gałązki chyba od 15 lat i nadal pracuje. Co ma to wspólnego z
      wójtowaniem jej męża?
    • kumad7 Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi 26.02.07, 18:27
      Wcale nie tanie dziennikarzyny tylko rzetelni i prawdziwi dziennikarze piszą
      właśnie o tego typu ciemnych sprawkach naszych ukochanych władz lokalnych. Np w
      Kałuszynie nowy burmistrz zatrudnił swoją poprzedniczkę na stanowisku vice
      burmistrza, a ta cały czas jest na zwolnieniu lekarskim, tylko kasę zgarnia i
      czy to jest w porządku. Jeśli jest chora to nie powinna się łapać takiego
      poważnego stanowsika i ciągnąć kasy z budżetu gminy.
      • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:05
        Rzetelny dziennikarz sprawdziłby, o co naprawdę chodzi. 4 mln zadłużenia to
        jest nic przy 11 mln budżecie.Poza tym w DObrem naprawdę coś się ruszyło w
        ciągu ostatnich 4 lat - ile gmin w powiecie Mińskim ma oczyszczalnię ścieków,
        nowoczesną hydrofornię itp? Jak jesteś z Kałuszyna, to przyjedź do DObrego z
        sama zobacz. Wójt Radzio zaczął od samochodu dla siebie (Kordalewski jeździł
        Polonezem) i powołania na wicewójta swojego kolesia (Kordalewski nie miał
        zastępcy). Przy okazji wywalił dyrektora GOK, za którego GOK finansował się sam
        (teraz Gmina dopłaca). itd.itd. Ten dziennikarz jest po prostu nierzetelny.
        Szczerze mówiąc napastliwy ton tekstu przypomina mi albo Zbrzeznego albo
        Radzia. Sam Pawłowski tego nie wymyślił...
        • Gość: Pan zza Miasta Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:35
          Dobrzyniak? No to aż mi szkoda że mieszkasz tu gdzie ja. Jedyną nieżetelną
          informacją w artykule jest to, że p. Kordalewska dostała pracę dzięki mężowi,
          który zostal wójtem, bo pracowała u Gałązki już we wczesnych latach 90.

Nikt nie kwestionuj tego, że kordalewski "wybudował" hydrofornie i kanalizacje,
          ale zrobił to za kredyty z funduszu ochrony środowiska. Kredyty te magę być
          umożone w jakiś stopniu, ale nikt nie wie w jakim. Ale na oczyszczalnie mógł
          wziąć dotacje z unii (ponad 1.5mln). Niestety nie wziął.

A co do samochodu, to polonez jest w stanie wkazującym na złomowanie. Brakuje w
          nim chamulcy, gaśnie bez powodu i wyje jak potępiony w czasie jazdy (jak to
          polonez). Zakup jest uzasadniony, bo polonez wymaga generalnego remontu, więc
          chyba bardziej się opłaca kupić nowy samochód (pewnie fabia, więc nie jakiś
          luksus), niż ładować kasę w złom.

Co do dyrektora JanCzera, no to oddzielna Historia, bo o jego wyczynach można
          pisać powieści sensacyjne. Ale to, że wyrzucił go Wójt Radzio to pierdoła jakich
          mało. JanCzer sam się zwolnił pod naciskiem strażaków. OSP jest właścicielem
          budynku zwanego GOKiem. Gmina wynajmowała go od nich, ale w marcu ub. roku
          skończyła się umowa a strażacy niechcieli podpisać nowej puki Jan Czerniawski
          będzie dyrektorem, więc on złorzył dymisje. A to że w goku jest burdel, że
          zabawy to syf to nikt nie widzi (a kto powie złe słowo publicznie może narazić
          się pani doktor, na szczęście ja lecze sie w mińsku (bo ośrodek w dobrem to też
          syf) i się nie boję ;D )

Nie mam nic przeciwko p.Kordalewskiemy, a teraz wykorzystuje luki prawne, ale
          tak robi każdy. Lecz obiektywnie patrząc nowe Wójt jest lepszy.

Zaprzaszam do dyskusji Dobrzyniaka (4 mln to mało w stosunku do 11? to ponad
          35%! kto Cię uczył matematyki? )
          • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 19:56
            [Nikt nie kwestionuj tego, że kordalewski "wybudował" hydrofornie i kanalizacje,
            ale zrobił to za kredyty z funduszu ochrony środowiska. Kredyty te magę być
            umożone w jakiś stopniu, ale nikt nie wie w jakim. Ale na oczyszczalnie mógł
            wziąć dotacje z unii (ponad 1.5mln). Niestety nie wziął.]

Nie mógł, bo gmina ma za duże dochody własne, by skorzystać z wielu programów
            unijnych. Pan Radzio dobrze o tym wie i nie wiem po co czaruje ludzi i rozbudza
            oczekiwania, których nie będzie w stanie spełnić.

[A co do samochodu, to polonez jest w stanie wkazującym na złomowanie. Brakuje w
            nim chamulcy, gaśnie bez powodu i wyje jak potępiony w czasie jazdy (jak to
            polonez). Zakup jest uzasadniony, bo polonez wymaga generalnego remontu, więc
            chyba bardziej się opłaca kupić nowy samochód (pewnie fabia, więc nie jakiś
            luksus), niż ładować kasę w złom.]

Nie mam nic przeciwko samochodowi,ale skoro gmina jest na skraju bankructwa, to
            można jeździć Poldkiem i nie zatrudniać kolegi (Piotrek Rawski) na vicewójta.

Nie mam nic przeciwko p.Kordalewskiemy, a teraz wykorzystuje luki prawne, ale
            tak robi każdy. Lecz obiektywnie patrząc nowe Wójt jest lepszy.

Jakie to luki wykorzystuje Kordalewski? O co chodzi? Facet jest na emeryturze i
            nikomu nic do tego,że robi zakupy w sklepach. A Krzysiek faktycznie może być
            dobrym wójtem, tylko musi się uwolnić od wpływu Zbrzeznego (bo podejrzewam, że
            to on jest sprawcą tego napastliwego - jakby nie patrzeć - artykułu w Wyborczej.

Zaprzaszam do dyskusji Dobrzyniaka (4 mln to mało w stosunku do 11? to ponad
            35%! kto Cię uczył matematyki? )

35% dochodów rocznych przy zadłużeniu DŁUGOTERMINOWYM to jest nic, zapewniam
            cię, że mało która gmina ma taki wynik. Poza tym bodajże w przyszłym roku
            zostaną umorzone te kredyty z banku ochrony środowiska.

Przy okazji: kto cię uczył ortografii ? :)
            Pozdrawiam ziomka

• Gość: Samorządowiec Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:34
              Kurcze jakie za wysokie dochody własne? (widzę że należysz do ogłupionych przez
              Kordalewskiego)
              Człowieku poczytaj informacji na ten temat!!!
              Wysokie dochody brane są pod uwagę przy subwencjach z budżetu kraju a o tych nie
              ma tu ani słowa. Przy dotacjach z Unii to tylko atut bo im gmina bogatsza tym
              sama może więcej zainwestować i tym większe dotacje może otrzymać trzeba tylko
              być przygotowanym (mieć gotowe projekty, przeszkolonych ludzi potrafiących i
              chcących składać wnioski itp). Pieniądze z Funduszy Strukturalnych to nie
              gruszki na wierzbie przekonały się o tym inne gminy z naszego powiatu
              (Stanisławów chyba bodaj 1,7 mln, Siennica około 3 mln , Mrozy, Kałuszyn itd).

Ex wójt jest od dawna na emeryturze i nie zawiesił jej przez całą swoją kadencję
              (patrz odpowiednie oświadczenia majątkowe - choć nie wiem czy są jeszcze
              dostępne w necie). A teraz nagle się rozchorował (choć prowadzi normalny tryb
              życia - a nawet chodzi na bale) i pobiera pieniądze będąc na chorobowym - pewnie
              będzie tak robił przez pół roku bo na tyle prawo pozwala (na szczęście chyba od
              trzeciego miesiąca zwolnienia płaci ZUS - choć nie wiem właściwie jakie to
              szczęście bo to i tak z pieniędzy podatników).

Umorzenia można uzyskać po spłacie 50% kredytu, ale nie jest to umorzenie całego
              kredytu a jedynie jego części może będzie to 30 może 25 a może nawet mniej %. A
              do tego czasu za obsługę długu gmina płaci około 500 tyś rocznie (zadłużenie na
              dzień 31.12.2005 wynosiło prawie 4,6 mln po spłacie w 2006 kwoty prawie 900 tyś
              pozostawało nam na dzień 31.12.2006 do spłaty prawie 4,2).

• Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 18:54
                O problemach z pozyskaniem środków z UE w Dobrem rozmawiałem m.in. z byłym
                przewodniczącym rady. Potwierdził, że przy realizacji pierwszych programów
                unijnych (przy przyznawaniu grantów brano pod uwagę poziom dochodów własnych
                gminy. Nie było więc gwarancji, że otrzyma się dotacje, a umarzalne pożyczki
                były pewniejsze do uruchomienia z de facto takim samym lub zbliżonym wynikiem
                finansowym (bo przy środkach z UE trzeba mieć od razu wkład własny co zwiększa
                koszty aktualne kapitału). Problemem był też brak dokumentacji nadającej się do
                uruchomienia projektów unijnych, bo wbrew obietnicom obecnego wójta z
                poprzedniej kampanii (2002 roku) niczego nie było w szufladach (Pan Radzio mówił
                wtedy, że ma pełne szuflady projektów i jak tylko zostanie wójtem, to je
                otworzy). Umorzenia pożyczek nastąpią w tym roku i w najbliższych latach i ze
                słów byłego przewodniczącego wynika, że właśnie wtedy planowano włączenie
                środków unijnych. Mam nadzieję, że tak się stanie. Tak czy inaczej w latach
                2002-2006 powstało wszystko to, co tak naprawdę powinno powstać w latach
                poprzednich, bo już wtedy było to niezbędne i powinien się z tym zmierzyć Pan
                Zbrzezny. Zaległości, które zaczął nadrabiać Kordalewski powstały bowiem
                wcześniej, właśnie w latach 1990-2002. Życzę obecnemu wójtowi, by mógł to
                kontynuować. Jak widać na razie zajmuje się gnojeniem poprzednika. Nie przeczę,
                że Radzio jest inteligentnym człowiekiem, ale jego największym wrogiem jest jego
                zawistny charakter i zależność od Pana Zbrzeznego, które prędzej czy później go
                zgubią. Co do zasiłku chorobowego Kordalewskiego, to moim zdaniem nie ma
                możliwości by emeryt otrzymał taki zasiłek. Może wypowie się ktoś, kto ma wiedzę
                np. z ZUSu.
                Pozdrawiam
        • Gość: Samorządowiec Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:05
          Dziennikarz miał DUŻO racji.
          4 miliony (częściowo spłacone bo w kulminacji było 4,5) długu to nic - człowieku
          ty nie masz pojęcia o czym mówisz - taki dług blokuje całkowicie gminę w
          inwestycjach na dobre 2-3 lata a do tego obsługa takiego zadłużenia to ok 500
          tyś rocznie. Z Kałuszyna nie ma po co przyjeżdżać do Dobrego bo w naszym Dobrym
          wybudowano oczyszczalnię i 2km kanalizacji - gdzie w Kałuszynie w tym samym
          czasie wybudowano podobną oczyszczalnię i 12km!!! kanalizacji a do tego uzyskano
          dotację pochodzącą ze środków unijnych sięgającą 75% nakładów co pozwoliło na
          wcześniejszą spłatę kredytów i uzyskanie kolejnych umorzeń. Co do zakupu
          samochodu to jest to jakiś wydatek dla Gminy ale obsługa i eksploatacja
          rozsypującego się Poloneza przypuszczam że mogłaby się okazać znacznie bardziej
          kosztowna. Poza tym samochód nie jest do dyspozycji wójta tylko według potrzeb
          dla wszystkich pracowników gminy.
          Kolejna sprawa to powołanie vice wójta: celowe jest zatrudnienie 1 osoby celem
          prowadzenia spraw mających na celu pozyskiwanie środków zewnętrznych oraz ich
          rzetelne i sprawne inwestowanie (jest to model wypracowany przez inne gminy w
          powiecie, które już w ubiegłej kadencji pozyskały znaczne kwoty z zewnątrz -
          nawet do 3mln zł).
          Co do GOKu to nigdy nie finansował się on sam. A dyrektor Czerniawski pożal się
          Boże - nie będę komentował jego pracy bo szkoda czasu.....
          pozdrawiam
          • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 19:16
            Nie wiem skąd te dane o Kałuszynie. Przeczytałem cały raport
            www.kaluszyn.pl/pdf/raport2006.pdf i nie znajduję tam nigdzie informacji
            o 75% dotacji z UE. Przeciwnie, środki zewnętrzne pochodzą głównie z WFOŚ,
            podobnie jak w Dobrem. Poza tym w Kałuszynie oczyszczalnię ścieków oddano już w
            2001 roku, a więc wtedy, gdy u nas Pan Zbrzezny spokojnie sobie siedział na
            wójtowskim stołku i nic nie robił. Powtarzam - nasze zaległości pochodzą z lat
            1990-2002 i w takim kontekście trzeba oceniać dokonania poprzedniego i (mam
            nadzieję) obecnego Wójta. Co do zadłużenia, to podtrzymuję stwierdzenie, że
            zadłużenie długoterminowe na poziomie 35% przy tej skali inwestycji to bardzo
            mało! Po prostu budżet publiczny ocenia się w inny sposób niż budżet domowy!
            Właśnie o to mam żal do Pana Zbrzeznego, że chwalił się wolnymi środkami na
            koncie gminy zamiast je zainwestować. Jako mieszkańcy gminy nie mamy nic z tego,
            że gmina ma pieniądze na koncie. Jest dla nas ważne, żeby mieć infrastrukturę
            komunalną, szkoły itp przy utrzymaniu płynności finansowej gminy. Tylko tyle i
            aż tyle. Proponuję trochę postudiować ekonomię i nauczyć się odróżniać
            zobowiązania krótkoterminowe od długoterminowych a aktywa od pasywów. Np.
            inwestycja w oczyszczalnię ma taki sens, że pozostaje w gminie jako majątek.
            Inwestycja w Piotra Rawskiego to tylko koszt, po którym za cztery lata
            pozostanie tylko niesmak (obym był złym prorokiem).
      • Gość: Marek Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:56
        Komentując tę wypowiedź mogę tylko napisać, że jej autorem jest osoba, która
        nie ma pojęcia o czym pisze. Wójt Kordalewski przez swoją kadencję pobudował
        tyle, ile jego poprzednik przez dwanaście lat. Przy czym poprzedni wójt przez
        ten czas pozyskał około 60 tysięcy środków z zewnątrz, a Kordalewski prawie
        siedem milionów. Kiedy został wójtem, to Dobremu groziło zamknięcie studni
        zaopatrującej w wodę, a ciśnienie w kranach w niektórych godzinach wykluczało
        korzystanie z wodociągu. Na koniec jego kadencji, dzięki pobudowaniu
        nowoczesnej hydroforni i stacji uzdatniania wody, mieszkańcy Dobrego, w tym i
        ja, mamy pod dostatkiem dobrej wody do picia i celów gospodarczych. Dzięki
        pobudowaniu przez Kordalewskiego oczyszczalni ścieków, nie płyną one już
        wszystkim rowami w Dobrem, ani też (co też się zdarzało) ulicami w Dobrem.
        • Gość: Samorządowiec Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 22:53
          W komentarzu do Pani wypowiedzi mogę napisać tylko tyle że jest Pani nieświadoma
          gminnej ekonomi i daje się pani łatwo omamić propagandą. Dobrze, że wykonano te
          wszystkie inwestycje i tego nikt o zdrowych zmysłach nie neguje i negować nie
          może. Były one niezbędne i każdy kto zostałby wójtem w tamtej kadencji musiałby
          się z nimi zmierzyć. Niestety ex wójt nie sprostał wyzwaniom w tym zakresie, iż
          nie pozyskano żadnych zewnętrznych środków - chociażby z Funduszy Strukturalnych
          (a można to było zrobić jak pokazał Kałuszyn - przy budowie oczyszczalni w tym
          samym czasie dostali 75% dotacji, Stanisławów, Siennica, Mrozy itd).

I tylko to ratuje naszą zadłużoną, nie przygotowaną do pozyskiwania środków
          Gminę, że nie można jeszcze ubiegać się o kolejne środki (na lata 2007-2013)z
          Funduszy Strukturalnych (będą one rozdysponowywane najprawdopodobniej od
          listopada 2007). Daje to nam czas na nadrobienie zaległości w przygotowaniach do
          składania wniosków. Niestety nie zdążymy oddłużyć gminy na tyle by mieć
          możliwość swobodnego inwestowania.

Na szczęście nowy wójt to człowiek rozsądny i ambitny. Mam nadzieję również, że
          efekty jego pracy zarówno na polu ekonomicznym jak i organizacyjnym w gminie, na
          koniec kadencji będą w stanie więcej pokazać niż cała ta Państwa i moja
          bezużyteczna paplanina.

Pozdrawiam wszystkich uczestników forum.
          Samorządowiec
        • Gość: Marek Po latach - WYBORY 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.14, 21:59
          Minęło parę lat i co widzimy. Ten sam Radzio tłumaczy się z milionowych długów, stawiając Kordalewskiego jako wzór gospodarności. Dzisiaj w Dobrem konkurent Radzia (na marginesie - przewodniczący Rady Gminy z czasów Kordalewskiego) powywieszał słupki z zadłużeniem gminy w kolejnych latach. Okazuje się, ze słupek z tamtych czasów to pikuś przy tym co narobił Radzio i jego ekipa. Jak to historia kołem się toczy...
          • Gość: Alba Re: Po latach - WYBORY 2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.14, 21:43
            Za niecałe 2.5 godz cisza wyborcza. Ponieważ żaden z dwóch kandydatów nie jest postacią "z mojej bajki" i najchętniej głosując skreśliłabym obydwu, cieszę się jedynie że teraz każdy z nich może odczuć na własnej skórze jak to jest być oczernianym przez konkurenta.
    • Gość: barbara Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 20:47
      Ze sporym zdziwieniem pzeczytałam artykuł pana Pawłowskiego, bowiem jako
      wieloletnia mieszkanka Dobrego, interesująca się sprawami gminy nie doczytałam
      się niczego, co chociażby w przybliżeniu odpowiadało prawdzie. Nie wiem czemu
      miał służyć ten tekst, ale z pewnością nie rzetelnej informacji. Nie wiem
      dlaczego dziennkarz, piszący o rzekomo katastrofalnej sytuacji tej gminy, nie
      zapoznał się wcześniej z protokółem Regionalnej Izby Obrachunkowej, która
      przeprowadziła kontrolę gminy na koniec kadencji. Gdyby to zrobił, dowiedziałby
      się, że RIO oceniło pozytywnie sytuację finansową gminy, a zadłuzenie do spłaty
      (po uwzględnieniu umorzeń pożyczek) stanowiło zaledwie 1/3 dopuszczalnego
      zadłużenia. Wiem, bo ja ten protokół przeczytałam.
    • nessie-jp Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi 26.02.07, 21:39
      Nie rozumiem - przecież w tym momencie chorobowe powinien już płacić ZUS? A ZUS
      ponoć chętnie posyła inspektorów sprawdzających, czy chory leży w łóżku z
      gorączką...
      • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 22:19
        O to właśnie chodzi, że Kordalewski jest na emeryturze i nie pobiera żadnego
        zasiłku! Dlatego właśnie nie rozumiem o co chodzi i co Radzia albo redaktora z
        Gazety obchodzi, czy tamten robi zakupy, bawi się czy cokolwiek innego. Ten
        redaktorek powinien najpierw to sprawdzić w ZUS, a nie pisac to co mu Zbrzezny
        albo Radzio powiedzą. Na miejscu Kordalewskiego wytoczyłbym kolejny proces
        Radziowi o zniesławienie, ale on ma za miękkie serce (tak jak ostatnim razem -
        Radzio przegrał proces,a Kordalewski zgodził się na przeprosiny - choć jak widać
        - nie powinien)
        • Gość: Pan zza miasta Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.07, 10:14
          Ojoj, Pan Dobrzyniak strasznie popiera byłego wójta a obecnego to by najchętniej
          powiesił na pierwszej gałęzi (gałązce?). Czemu nie lubisz p.Radzia? Po pierwsze
          obecny wójt przedstawił fakty i ocenił je według własnych norm. A to że
          zatrudnia Rawskiego? Zatrudnia go, bo on ma wiedzę jak zdobyć środki unijne. A
          byłego wójta one nie interesowały, więc nikt w urzędzie nie był wysyłany na
          odpowiednie szkolenia. A to że są znajomymi? No to co? przecież lepiej żeby
          pracował człowiek z Dobrego niż ktoś obcy.

A ortografii nikt nie zdołał mnie nauczyć (dysortografia), ale się staram pisać
          po ludzku. Przepraszam za błędy z poprzedniego postu.

Pozdro
          • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: 81.210.22.* 27.02.07, 10:45
            Nic nie mam do Pana Radzia, ale jestem przeciwnikiem gnojenia ludzi, a taki
            charakter ma ten arytkuł. Co nas obchodzi czy Kordalewski robi zakupy, czy nie?
            Co do Piotrka Rawskiego, to nie opowiadaj bzdur. Chyba obaj wiemy o kogo
            chodzi. Widzę tutaj moralność Kalego. Jak Kordalewski zatrudnił Gałązkową -
            choć jak wiadomo nie są przyjaciółmi - to Zbrzezny z Radziem narobili szumu.
            Jak Radzio zatrudnia Rawskiego - to "lepiej, żeby pracował cżłowiek z Dobrego".
            Co do dopłat unijnych, to nie podoba mi się podejście Pana Radzia, który
            wszędzie powtarza, że Unia "daje pieniądze". Tymczasem zawsze jest to udział w
            programie, w którym trzeba mieć wkład własny i spełnić inne wymagania (m.in.
            małe dochody własne - a Dobre ma dość duze ze względu na cegielnię). Dlatego
            czasem lepiej skorzystać z umarzalnych pożyczek (np. z ochrony srodowiska), bo
            to daje większe korzysci w dłuższym okresie. Poza tym - w UE jestesmy od polowy
            2004 roku, a więc tylko 1/3 poprzedniej kadencji. Zobaczymy, ile uda się
            załatwić w obecnej. Ja życzę im jak najlepiej i jako mieszkaniec Gminy Dobre
            wolałbym, żeby skupili się na owych środkach unijnych, zamiast na szkalowaniu
            ludzi, zwłaszcza w ten sposób - bez realnej możliwości obrony.
            Pozdrawiam
    • Gość: DobraRada Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 15:39
      Ludzie, w tej wsi od dawna nic się nie działo, i to bez względu na to, kto był
      wójtem. Zamiast wszystko krytykować, sami wyjdźcie z inicjatywą! Przecież każdy
      wójt był wybierany przez nas samych, ale chyba o tym zapomnieliście. Nikt Wam
      nie zabrania społecznych działań. ruszcie tyłki i nie czekajcie na mannę z nieba.
      • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: 81.210.22.* 27.02.07, 15:57
        I to jest bardzo dobre, konstruktywne podejście. Jeśli jednak chodzi o gminne
        inwestycje, to pospolite ruszenia nie najlepiej się sprawdzają. Niech to robią
        ci, którcyh wybieramy i którym płacimy pieniądze. Jak dotąd robią to w sumie
        nie najgorzej. W końcu nasza gmina ma lepsza infrastrukturę niż np. Jakubów,
        Stanisławów czy Wierzbno. Pewnie obecna rada też sobie jakoś poradzi. Mój
        sprzeciw budzi natomiast gnojenie ludzi i napuszczanie dziennikarzy (bo
        przeciez ten Pawłowski sam tego nie wymyślił) na w sumie dobrego i uczciwego
        człowieka, który jest teraz osoba prywatną. Jaką infromację niesie ten artykuł?
        Po co ten zdjadliwy ton o "dojeniu gminy" itp. Przeciez nawet Radzio przyznał,
        że tamtemu należały się te pieniądze i za 4 lata Radzio też je dostanie ( a 4
        lata temu dostał je Zbrzezny). Zbrzezny też był wtedy na zwolnieniu i nie
        jestem pewien, czy nie pobierał wtedy zasiłku z ZUS, w przeciwieństwie do
        Kordalewskiego, który jest emerytem i każdy głupi wie (a przynajmniej powinien
        wiedzieć), że nawet jakby chciał to nie dostałby zasiłku. Po co więc został
        napisany ten artykuł? Co się takiego stało, że obrzucono inwektywami tego
        człowieka?
        Pozdrawiam
    • Gość: Barbara Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 18:24
      Nie rozumiem, dlaczego przy okazji tego oszczerczego artykułu niektóre osoby
      próbują rówież atakować w niewybredny sposób dyrektora GOKu.Dyrektor
      Czerniawski organizował zabawy nie dla własnej przyjemności, lecz po to, by
      zarobić na działalność rzeczywiście kulturalną. Dla wiadomości
      niezorientowanych, gmina z państwowej dotacji fnansowała jedynie działalność
      biblioteki. Na działalność kółek zainteresowań, orkiestry dętej, utrzymanie
      kawiarenki internetowej oraz imprezy patriotyczne i regionalne oraz zajęcia
      sportowe zarabiał dyrektor ( organizując zabawy) kosztem własnego czasu, także
      prywatnego. Pełnił przy tym nie tylko rolę organizatora i zaopatrzeniowca, ale
      także sprzątał i wywoził śmieci, wykonywał inne prace gospodarcze na terenie
      obiektu, po to tylko, by węcej pieniędzy pozostało na kulturę. Za to wszystko
      należałyby mu się na koniec słowa podziękowania, a nie oszczerstwa i krytyka.
    • Gość: balowicz Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:15
      Kurde, byłem na każdej zabawie. Było zawsze ok. Kto się czepia do tych balang?
      Ktoś cchyba staaary i guuupi. Ostatnio zabaw nie ma (w kaarnawale) i taki jest
      skutek teej nagonki. Młodzi nie mają cco robić. Będziemy jeździć do Reaktora i
      tam zostanie kasa! A wam dupki zostana tylko moherowe berety.
      • Gość: starszy Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.acn.waw.pl 27.02.07, 21:40
        > skutek teej nagonki. Młodzi nie mają cco robić. Będziemy jeździć do Reaktora
        i
        > tam zostanie kasa

kase ? jaką ? przeciez na tych zabawach rozwrzeszczane dzieciarstwo tylko
        chodziło, co to grosza nie ma. Średnia wieku 16-17 lat, na jedno piwo uciułali
        od mamuśki, a jak juz je wypili to chojraków udawali, tłukąc butelki i sobie
        mordy nawzajem. Dobrze że te sztachetparty się skończyły
        • Gość: balowicz Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 09:52
          jak wychowałeś synka, takiego go masz. Ty, co nigdy kielicha nie walnął.
          Popatrz kto siedzi w parku, brudny, zachlany i zarzygany. Młody? Nie, stary
          dziad z koleżkami.
    • Gość: Miłośnik prawdy Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 20:33
      Ha, Ha, Ha "rzetelny" dziennikarz nie sprawdził nawet, czy facet jest na
      płatnym zwolnieniu, czy też przeszedł na emeryturę. Dał się jak dziecko
      wykorzystać do politycznych rozgrywek i rzucania oszczerstw na Bogu Ducha
      winnego człowieka. Jedyną winą Kordalewskiego było to, że był za dobry i za
      miękki, a tyrał jak głupi bez zastępcy po to tylko, żeby wybudować jak
      najwięcej i takie dostał podziękowanie. Nie warto się zabijać dla mieszkańców
      tej gminy.
    • Gość: Z. Kordalewski Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 21:22
      Korzystając z faktu, że (jak wiem) mieszkańcy gminy Dobre czytają te
      komentarze, chciałbym serdecznie podziękować wszystkim osobom, które, po
      wydrukowaniu tego artykułu, przekazały mi dziś w bezpośrednich rozmowach, słowa
      wsparcia, szacunku i uznania. Jestem wdzięczny za Waszą życzliwość, która jest
      dla mnie najlepszą nagrodą za moją czteroletnią pracę. Zygmunt Kordalewski
      • Gość: Negort Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 00:20
        A panu Kordalewskiemu gratulujemy największego sukcesu kadencji: Kamienia z
        zegarem (słonecznym ;D ) przed komisariatem z 5 koła z okładem ;D Sukces życia ;D
    • Gość: Leśny Dziadek Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 23:32
      Wpisujcie najbardziej "udane" inwestycje wójta ZK.
      Moje propozycje:
      - zegar słoneczny Zygmunta (nie mylić z dzwonem),
      - asfalt na ulicy Kościuszki (kto to odebrał albo za ile;)
      • Gość: Lepper Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 00:27
        -dziecko Anety K.
      • Gość: barni Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 07:10
        Akurat zagar uważam za bardzo fajny pomysł. Jest to chyba jedyny przykład małej
        architektury niesakralnej i niepomnikowej w okolicy. Co do ulicy Kosciuszki, to
        jest to drgoa powiatowa i Gmina Dobre nie może tam robić inwestycji. Z tego co
        wiem było to tylko przywrócenie poprzedniego stanu po budowie kanalizacji. I tak
        stan nawierzchni jest o niebo lepszy niz kiedyś. Masz jakieś inne pomysły?
        • Gość: Leśny Dziadek Re: zegar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 10:52
          A co powiesz na temat jego formy i lokalizacji???
          • Gość: Miłośnik prawdy Re: zegar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 12:08
            Co właściwie chce od zegara Leśny Dziadek. Bardzo dobry pomysł pozytywnie
            wyróżniający Dobre. Wydaje mi się, że po prostu dziadek chce się czegoś na siłę
            czepnąć
          • Gość: Barni Re: zegar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:43
            Biorąc pod uwagę, że zegar słoneczny musi stać tam, gdzie dociera Słońce :) oraz
            to, że powinien znajdować się w miarę uczęszczanym miejscu, to nie ma za wiele
            możliwości. Myślę, że mógłby również stanąć po drugiej stronie parkingu, obok
            przystanku, ale tu gdzie stoi jest chyba lepiej oświetlony. Ogólnie pomysł
            popieram. W okolicy chyba tylko Drohiczyn może pocawalić się zegarem słonecznym.
            Pozdrawiam
    • Gość: Przyjezdny Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 08:41
      Mieszkam w Dobrem od niedawna, nie jestem związany z żadnym "układem", mogę
      więc obiektywnie ocenić tę sytuację. Uważam, że wszelkie rozgrywki prowadzone
      metodą "spiskowej teorii dziejów", oparte na wrogości, zawiści i nienawiści,
      prowadzą do unicestwienia. Historia Polski zna takie przypadki. Na codzień mamy
      z nimi do czynienia w wykonaniu pp Kaczyńskich, Macierewiczów, Gosiewskich,
      Kurskich, Szczygłów i innych nieudolnych miernot. Dołączył do nich (z dobrym
      skutkiem) obecny włodarz gminy.
      • Gość: komentator Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 09:44
        zapomniał pan o giertychach i lepperach he, he
    • Gość: Barbara Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 12:03
      odpowiadam Leśnemu Dziadkowi, który dostrzegł jedynie zegar ( konieczny
      okulista od zaraz). Dziwne, że nie wie o pobudowanej oczyszczalni ścieków i
      zrealizowaniu pierwszego etapu kanalizacji. Nie rzuciła mu się w oczy także
      nowoczesna hydrofornia, dzięki której mamy wodę w kranach. "Zapomniał" o tym,
      że dzięki Kordalewskiemu mieszkańcy Tadeuszowa nie muszą już jeździć o wodę do
      Dobrego. Takżw wodociągu w Walentowie i Osęczyżnie nie pobudowały krasnoludki
      czy Leśny Dziadek. Także nie te miłe stworki pozyskały dotację na wodę w
      Kobylance. Nie mówiąc już o pobudowaniu i wyposażeniu gimnazjum i remoncie
      szkoły w Mlęcinie. O asfalcie w czterech wsiach już nie wspomnę.
      • Gość: Dobra Rada Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 13:30
        Coś mi się wydaje, że pani Barbara powinna założyć fan club byłego wójta:) albo
        przynajmniej zostać jego rzecznikiem prasowym:)
        • Gość: Barbara Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 01:50
          Gość Dobra Rada wyraźnie dziwi się, że bywają ludzie, których nie bawią
          oszczerstwa, złośliwości i gnojenie kogoś. Po prostu tacy, dla których
          przyzwoitość jest jakąś wartością. Jacy więc ludzie muszą pana otaczać?.
          Serdecznie współczuję.
      • Gość: Leśny Dziadek Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:35
        Przekonała mnie pani Basiu, dopiero teraz uświadomiłem sobie że odkąd mamy
        zegar Zygmunta nigdy nie spóźniam sie na otwarcie semafora i po zakupieniu
        nalewki udaję się usiąść na "jedyny przykład małej
        architektury niesakralnej i niepomnikowej w okolicy" gdzie delektuję się
        cudownym smakiem zeszłorocznych owoców kontemplując nieuchronnie upływający
        czas.
        pzdr;-*
        • Gość: kumad7 Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 18:50
          Nie wiem tylko dlaczego tak spora część ludzi broni wójta. Przecież tu nikt nie
          ocenia tego czy zrobił on w trakcie kadencji dużo czy nic. Chodzi tylko o to
          dlaczego cianie kasę z budżetu gminy podstawiając zapewne lipne zwolnienia.
          Tylko o ten "niewielki" szczegól cały czas mi chodzi. Czyżby były wójt nie
          potrafił znaleźć sobie innej pracy? A może tak mu jest wygodnie. Mieszkańcom
          Dobrego powinno przecież zależeć na tym by nikt nie wyciągał pieniędzy z
          budźetu gminy, bo to są przecież pieniądze podatników. I nie piszcie już bzdur
          o tym co on zrobił, a czego nie, bo tym samym uciekacie od tematu. Tu chodzi
          teraz tylko o jego zachowanie po wyborach. Czy powinien otrzymywać pieniądze za
          fałszywe zwolnienia, bo ja jestem przekonany, że gdyby miał odrobinę honoru to
          napewno by tej kasy nie brał.
          Takich "włodarzy" mamy więcej. W Kałuszynie np. obecny burmistrz M. Szoszyński
          zatrudnił na stanowisku zastępcy osobę, która od początku przebywa na
          zwolnieniu lekarskim, a gmina płaci jej za to pensję. To też jest normalne? Po
          co więc było zatrudniać taką osobę?
          Niestety takich przypadków można by znaleźć znacznie więcej w naszym ukoachanym
          kraju. Wiele świadczoą one o naszej ukochanej władzy. Mieszkańcom gminy Dobre
          gratuluję właściwego wyboru, nie dali kolejnej szansy człowiekowi, który nie
          potrafi z honorem przełknąć porażki w demokratycznych wyborach i ciągnie
          pieniądze z kasy miejskiej. Ile to będzie? jakieś kilka tysiaczków miesięcznie.
          Ale Dobre na to stać.
          Nie piszcie już o jego dokonaniach jako wójta, bo to bardzo słaby argument do
          obrony wójta.
          • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:30
            Cała sprawa idzie właśnie o to, że Kordalewski NIE POBIERA żadnego zasiłku, bo
            jest emerytem i zasiłek mu nie przysługuje! Dlatego właśnie uważam, że artykuł w
            GW to nagonka na byłego wójta zorganizowana przez Radzia, aby odwrócić uwagę od
            jego obecnych działań,głównie zatrudnieniu swojego kumpla na stanowisku vice
            wójta. Poza tym jest pokazuje to naszego obecnego Wójta w bardzo złym świetle,
            jako podłego, zawistnego i małego człowieka, który nie wiedziec czemu obrał
            sobie Kordalewskiego za wroga i próbuje go zgnoić wszelkimi sposobami. Dlatego
            jako mieszkaniec Gminy Dobre sprzeciwiam się takim działaniom i szczerze mówiąc
            wstyd mi, że w naszej gminie wybrano takiego człowieka.
        • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 19:36
          Nie od dziś wiadomo, że uporządkowanie i estetyka przestrzeni publicznej wpływa
          na poprawę stosunków społecznych i sprzyja rozwojowi pozytywnych emocji. Spójrz
          więc na to z tej strony - być może dzięki temu zagarowi i innych tego typu
          zmianach w otoczeniu ktoś z ludzi twojego pokroju spostrzegnie pewnego dnia, że
          piękno tego świata nie kończy się na butelce taniego wina. Życzę ci tego z
          całego serca Leśny Dziadku!
          • Gość: kumad7 Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 20:06
            Jeśli rzeczywiście wójt nie pobiera żadnego zasiłku od gminy, to powinien
            dochodzić swoich spraw na drodze sądowej. Ale czy to zrobi to nie jestem tego
            taki pewnien. Jak i tego że jest już na emeryturze. Nie wierzę w to by obecnie
            urzędujący wójt miał jakiś cel w tym by oskarżać kogoś o pobieranie pieniędzy,
            jeśli to nie byłoby zgodne z prawdą. Przecież kampanii wyborczej nie rozwija.
            Coś w tym jest. A Pan po prostu broni wójta, ale z jakiego powodu ?
            • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 21:19
              Jest emerytem więc nie ma możliwości, by pobierał zasiłek chorobowy. Bronię go,
              bo uważam, że przyzwoitemu człowiekowi należy się wsparcie w przypadku ataku w
              tym stylu. Co do interesu urzędującego wójta, to uważam, że jest to po prostu
              zemsta małego człowieka. Jakis czas temu przegrał z Kordalewskim proces o
              oszczerstwo i jak widać nie może się z tym pogodzić. Ale tym razem chyba
              strzelił sobie w kolano, bo nikt nie lubi takiego otwartego chamstwa i ludzie w
              DObrem są ogólnie po stronie byłego wójta.
    • Gość: Zenek z Wólki Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 13:51
      pod adresem aktualnego wójta mogę tylko powiedzieć: Panie Radzio, kto
      oszczerstwem i kłamstwem wojuje od oszczerstw i kłamstw ginie. Już "hoduje" pan
      sobie obok siebie faceta, który w ten sposób będzie pod panem dołki kopał.
      Będzie pan mógł powiedzieć "moja szkoła", tylko nie wiem, czy będzie to dla
      pana powodem do satysfakcji.
    • Gość: nie-Dobrzynianka Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:23
      Jeszcze nie jestem z Dobrego, ale być może za niedługi czas będę... Ze
      zrozumialych więc względow śledzę ten wątek bardzo pilnie.
      Nie znam jeszcze lokalnych układów i smaczków, chociaż akurat Pana
      Kordalewskiego miałam okazję poznać i zrobił na mnie bardzo miłe wrażenie. O
      Panu Radzio nie wiem kompletnie nic, poza tym oczywiście, że został wybrany na
      nowego wójta.
      Poniewaz jednak na tym forum widzę dość żywy odzew Dobrzynian i w znakomitej
      większości są to głosy sympatii i solidarności z poprzednim wójtem, są tu
      również przytaczane zasługi Pana Kordalewskiego, mam wiec pytanie - jak to się
      właściwie stało, że nowym wójtem został Pan Radzio?
      Pytanie może trochę niedelikatne, ale może ktoś mnie oświeci i przybliży nieco
      problemy gminy - tak bez politykowania, okiem zwykłego mieszkańca.
      Z góry dziękuję.
      • Gość: Niezależny Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 07:35
        Radzio został wójtem z tego samego powodu, z którego w wyborach do parlamentu
        wygrała tu Samoobrona. Po prostu ludzie ciągle wierzą populistom. Radzio na
        każdym wiecu wyborczym obiecywał coś wyborcom. Na każdej wsi miała być nowa
        droga asfaltowa, wodociągi itp. Kordalewski uczciwie mówił o realiach. Po prostu
        Gmina nie jest w stanie zrobić wszystkiego naraz bez względu na ewentualne
        współfinansowanie projektów z UE, co obiecywał Radzio. Po prostu te dotacje,
        podobnie jak środki z ochrony środowiska i innych żródeł pokrywają tylko część
        inwestycji (w praktyce nigdy nie więcej niż 50%, a resztę trzeba mieć ze środków
        własnych. Radzio rysował sprawę tak, że Kordalewski tylko bierze kredyty, a tu
        inne gminy biorą miliony z Unii. Potem przytaczał wzięte z sufitu cyfry o
        rzekomych milionach, które dostały sąsiednie gminy. W jednej z powyższych
        wypowiedzi ktoś przywołał jeden taki przykład żywcem wzięty z propagandy Radzia
        (rzekome 75% dotacji z UE, które odstał Kałuszyn na oczyszczalnie, która
        powstała na kilka lat przed wejściem Polski do UE). Są to jednak przykłady,
        które trafiają do wyobraźni ludzi podatnych na populizm. Sam słyszałem wypowiedź
        kolegi Kordalewskiego, który mówił "lubię i szanuję Zygmunta, ale zagłosuje na
        Radzia, bo on będzie się starał o pieniądze z UE". Druga sprawa to samodzielny
        start Pani Gałązki, który podzielił zwolenników Kordalewskiego. Gdyby była druga
        tura, to bez wątpienia by ją wygrał. DO tego dochodzą wszystkie lokalne układy i
        układziki, w których Kordalewski nigdy nie brał udziału. Dla lokalnej kliki był
        więc bardzo niewygodny. Ot i cała tajemnica.
        Pozdrawiam i zapraszam do Dobrego
        Aż tak źle tutaj nie jest :)
      • Gość: Dobrzyniak Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 15:39
        Trzeba odróżnić sympatię od głosowania na kogoś. Ja bym w życiu nie głosował na
        kogoś z rodziny lub przyjaciela. Już prędzej na wroga. To jest paskudna rola.
        Co by sę nie stało, to zawsze wójt winny...I wiele osób chyba tym się
        kierowało. Niech się Radzio męczy, jak chciał :)Ale faktem jest, że po wyborach
        wszyscy byli zaskoczeni i w sumie nikt w Dobrem się nie cieszył. Trochę to
        faktycznie dziwne, ale za Polakami nie trafisz...
    • Gość: bodo Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:58
      Ciekawe pytanie, też mam wrażenie, że te listy pisze wąskie grono osób, do tego
      nie najlepiej orientujące w sytuacji gminy.
      Kredyty zaciągano w poprzedniej kadencji, spłaty będą w tej (w tym i następnym
      roku po 1,5mln). Rocznie gmina ma trochę ponad 1 mln na inwestycje, łatwo
      obliczyć ile jeszcze zostanie po spłaceniu rat.
      Dobre jest jedyną gminą w powiecie która nie uzyskała nawet 1 złotówki z UE( a
      są wśród nich gminy i biedniejsze i bogatsze od nas).
      Kałuszyn dostał na kanalizację (nie na oczyszczlnię)75%, Dobre mogło dostać
      tylko 50% (bo ma wyższe dochody).
      • Gość: Niezależny Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.07, 07:53
        A kto zabrania pisać zwolennikom Radzia? Ja też nie jestem jego wrogiem. Ale
        mówmy o faktach. Ten Kałuszyn jest dobrym przykładem. Proszę dobrze zapoznać się
        z tym dokumentem (był już przytoczony wcześniej bodajże przez Dobrzyniaka):

www.kaluszyn.pl/pdf/raport2006.pdf
        Jak widać Kałuszyn dostał dotację na kanalizację, ale nie z UE, tylko podobnie
        jak Dobre z WFOS. Zarówno w przypadku Kałuszyna jak i Dobrego jest to ok 50%. O
        co więc chodzi? Właśnie na tym opierała się strategia wyborcza Pana Radzia.
        Zakładał (jak widać słusznie), że nikt nie sprawdzi przytaczanych przez niego
        informacji i cyfr, a są to bardzo lotne hasła typu "Kałuszyn-75%, Korytnica-80%,
        a DObre w długach itd. itp.". W Dobrem się jeszcze hamował, ale na wsiach to był
        istny festiwal obietnic. Dobrze, że lotniska nie obiecał :)
        • Gość: a Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.07, 14:03
          Kałuszyn -fragment raportu
          Rok 2005
          Budowa kanalizacji sanitarnej wraz z przyłączami oraz zbiornikowej
          przepompowni ścieków. Wartość robót 2.391.459 zł. Wykonano 6,32 km kanału
          sanitarnego, 5.827 mb przyłączy kanalizacyjnych (215 szt), zbiornikową
          przepompownię ścieków z zasilaniem energetycznym i przewodem tłocznym.
          Kanalizacja sanitarna realizowana była z udziałem środków zewnętrznych. W
          2002 r. z udziałem środków WFOŚi GW, w 2003 r. Kontrakt Wojewódzki, 2005
          r. w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego.
          ZPORR to tzw środki unijne
    • Gość: mieszkaniec gminy Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się bawi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 20:20
      To co napisał redaktor jest żenujące i plugawe. Zapomniano już jak w 2002r.
      Wójt Zbrzezny odchodząc z Urzędu nagle zachorował i naciągał ZUS przez 9
      miesięcy, wziął za zaległe urlopy ok.30 tyś. i jakoś żaden pismak nie odniósł
      się do tego. Wójt Kordalewski nie skrytykował tej sytuacji, miał klasę. Obecny
      układ na razie potrafi tylko opluwać, a wydawałoby się, że to tacy katolicy
      niektórzy z nich(co niedzielę przyjmują komunię święta dla pokazu to są
      znamiona świętokradztwa). P. Zbrzezny przez 12 lat dokonał cudu
      gospodarczego : -oszczędzał dutki w Banku na książeczce, przyzwolił na
      wybudowanie cegielni, która miała być wybawieniem dla mieszkańców, tym samym ma
      swój udział w niszczeniu środowiska naturalnego i dróg. Na rozbudowę
      gimnazjum -kredyt w banku komercyjnym dlaczego nie w Dobrem, pozbawił ludzi
      dojazdu do posesji oraz wody mieszkańców Tadeuszowa,inicjator zlikwidowania
      szkoł w Porębach, Czarnogłowiu oraz Kątach Borucza, woda z azbestem w rurach to
      zasługa Zbrzeznego i Kordalewskiego (Dobre na ulicy Glowackiego podobno 12
      osób chorych na raka), można mnożyć przykłady i to jest postawa katolicka?
      Duet Kordalewki-Gałązka przez 4 lata wspólnie z Radą Gminy nadrabiali
      zaległości, dokonali cudu gospodarczego:
      - oczyszczalnia ścieków+kanalizacja(aby ulicą Kościuszki nie płynęło szambo i
      nie zalewało P. Zbrzeznego,
      - hydrofornia(groziło zamknięcie starej), gdzie można nareszcie budować
      wodociągi w całej gminie,
      - przygotowano projekty wodociągów(strona północna i nie tylko)
      - szkoła w Mlęcinie remont
      - gimnazjum w Dobrem,
      - woda do Tadeuszowa, Walentowa
      - wyposażenie dla gimnazjum
      - drogi szutrowe jak i bituminowe.
      Kwartet : Zbrzezny, Radzio, Sobiepanek, Rawski :
      Ten ostatni doprowadził do rozkwitu spółdzielni mieszkaniowej(ile ściągnął
      datków unijnych, proszę o przykłady, chciał aby gmina finansowała remonty
      kotłów centralnego ogrzewania , i tak za Zbrzeznego ułożono kostkę na
      parkingach spółdzielni zamiast budować wodociągi.
      Podczas spotkań wyborczych P.Radzio naobiecywał tyle inwestycji, że najlepszy
      menadżer nie byłby w stanie ich zrealizować. Osiągnął władzę miedzy innymi przy
      udziale kartek w kościele i mszy za rodzinę tego dnia (można było to zaskarżyć
      i unieważnić wybory ale kontrkandydaci tego nie zrobili) można się zgodzić z
      jedna z poprzednich wypowiedzi jeśli tak bardzo chce to niech pokaże co
      potrafi ..Ciekawe dlaczego nie ukazuje się w kosciele gazetka w ktorej przed
      wyborami przez trzy tygodnie był wywiad z Radziem
      Mam nadzieje ze niedługo ten katolik opamięta się i przestanie krzywdzić
      niewinnych ludzi ,Galazkowa dostaje za działania męża.Czerniawski dostaje
      wilczy bilet z Goku ponieważ 4 lata temu miał odwage wymagac od Radzia jako
      instruktora Goku faktycznych godzin pracy. Radzio zatrudniony na ½ czy ¼ etatu
      załatwiał temat błyskawicznie interesowały go pieniądze a praca dla innych.
      Dlatego tez obawiam się, że dla Radzia stanowisko wójta to tylko dla dutków.
      Kiedy ustalano pobory dla wójta Kordalewskiego to było zgorszenie a kiedy
      Radzio inkasuje prawie tyle samo to dobrze i na dodatek będzie podobno v-ce
      wójt. Rachunek jest prosty Radzio jako bardzo dobry matematyk potrafi liczyć.
      Mimo wszystko sadze ze do spraw gospodarczych lepszy jest Rawski a Radzio
      niech dba o gimnazjum aby go później przyjęli pamiętając o tym co dobrego dla
      tej szkoły zrobił. Póki co oprócz uczenia dobrze matematyki potrafił tylko
      pisać parszywe teksty. Wielu mieszkańców pamięta ten z przed czterech lat. Mam
      nadzieje ze będzie mu to oddane. Pomijam Sobiepanka bo wszyscy wiedzą co tak
      naprawdę sobą reprezentuje możnaby tylko podziwiać jego żonę to wspaniała
      kobieta wychowując czwórkę dzieci jeszcze pracuje, Fałszywe zeznania w
      sądzie przeciwko P. Szymańskiej to też zasługa Radzia. Zadłużenie gminy przez
      poprzedniego WOJTA , w całym powiecie mińskim wszystkie gminy są zadłużone.
      Tylko populista tak mówi bo się boi już własnego cienia, to go przerosło.
      Co zas się tyczy tanczacego Kordalewskiego jeśli naprawde wywijal to nie
      popieram tego .ale nie mam nic przeciwko jego obecnosci na balu. CIEKAWE
      CZYZBY OBECNY WOJT TEZ TAM BYŁ i zle się czul w obecnosci poprzednika.A zegar
      o którym tyle dyskusji to tez nie artykul pierwszej potrzeby A tak na
      zakonczenie każdy odchodzacy wojt będzie kosztowal
      I RADZIO TEZ

• Gość: DobraRada Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.03.07, 21:21
        po przeczytaniu Pana komentarza stwierdzam, iż miał 100% racji, mówiąc: "Tylko
        populista tak mówi bo się boi już własnego cienia, to go przerosło". to zdanie
        idealnie odzwierciedla Pańską wypowiedź!! populizm w czystej postaci. proponuje
        kandydować w przyszłych wyborach. ma Pan spore szanse, skoro twierdzi, że tylko
        dzięki sloganom można zwyciężyć ( widać ma Pan w tym wprawę, o czym świadczy
        komentarz)
        a poza tym to trąci Lepperem....
        pozdrawiam
        • Gość: monday, monday Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.aster.pl 05.03.07, 11:24
          ale przecież w tej wypowiedzi nie było nic o chęci kandydowania... dziwna
          interpretacja. DobraRada czy DobryRadzio?
          • Gość: DobraRada Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:42
            radzę przeczytać mój poprzedni komentarz jeszcze raz, tylko tym razem ze
            zrozumieniem...
          • Gość: DobraRada Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 12:43
            niestety, wtórny analfabetyzm opanowuje świat...
            • Gość: MiłośnikDobrychRad Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.aster.pl 05.03.07, 15:49
              Gość portalu: DobraRada napisał(a):

"niestety, wtórny analfabetyzm opanowuje świat..."

Podobnie jak chamstwo i brak konkretów w Pańskich wypowiedziach. To jest dopiero
              populizm!... no i coś, co właśnie charakteryzuje Leppera-> nieustanna krytyka i
              brak konkretów. Tylko na tyle Pana stać? Wypowiedź "mieszkańca Dobrego" zawiera
              mnóstwo konkretów, faktów, liczb itd.itp.
              A teraz wypowiedź w pańskim stylu (tak żeby dotarło).... Pan se te DobreRady
              wsadzi!
              i na koniec urocze:
              Pozdrawiam:-)
              • Gość: DobraRada Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 16:09
                tak, ma Pan rację, to rzeczywiście jest ogromną tragedią, ze brak konkretnych
                liczb w moich komentarzach... ale o ile Pan zauważył, w co wątpię, mieszkaniec
                gminy, którego broni Pan jak lew, jest głównie świadomy tego, ile trwa kadencja
                samorządów w Polsce ( to tyle jeśli chodzi o te fakty, których Pan się tak
                domaga, a które również zauważył mieszkaniec gminy). zaś Pana wypowiedź, jest
                niezwykle podobna do mojej,utrzymana w podobnym tonie, i wnioskuję, że Pana
                oburzenie wynika z tego, że niestety to ja byłam pierwsza z takim komentarzem.
                pozdrawiam
                • Gość: bodo Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.07, 20:52
                  Gierek w latach 70tych też dokonał cudu gospodarczego- długi Polska spłaca do
                  dziś. Za "cud" duetu K-G będzimy płcić przez kilka lat.
                  W listopadzie wyborcy ocenili miniony okres, proponuję trochę cierpliwości
            • Gość: monday, monday Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.aster.pl 08.03.07, 10:05
              i na cóż umiejętność czytania ze zrozumieniem, gdy kultury brak...
              Pozdrawiam słonecznie
    • Gość: Alba Re: Przegrany wójt Dobrego całkiem dobrze się baw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.08, 15:41
      A ja, jako zwykła dobrzynianka, chciałabym się tylko dowiedzieć, co p. wójt Krzysztof Radzio zrobił dla Dobrego przez długi już czas swego urżędolwania - jak to łatwo można zrzucić całą winę za tutejszy marazm na poprzednika i na (rzekome) zadłużenie gminy przez niego. Na marginesie: nowy wójt Dob rego także "dobrze się bawi" - na samym wstępie kupił np. nowy samochód dla Urzędu (cikekawe, za co, skoro jesteśmy tacy zrujnowani?:)) Chciałabym także wiedzieć, czy pan redaktor był u nas kiedykolwiek, czy rozmawiał z ludźmi o człowieku, którego przedstawił w tak złym świetle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka