Gość: K Tajne centrum Promenada IP: *.aon.edu.pl 04.10.07, 10:58 To samo przydarzyło mi się w Promenadzie, gdy chciałem zrobić zdjęcie dzieciakowi na tle fonatny. prośba o podanie podstawy prawnej budzi agresję wśród ochroniarzy. Czy regulamin wewnętrzny obowiązuje również klientów. Czy każdy ma obowiązek się z nim zapoznać przed wejściem do centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uklak Re: Tajne centrum Promenada IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.07, 22:59 Miałem podobny przypadek. Kiedys byłem w klubie nocnym i zacząłem robić fotki. Nie dość że zwrócili uwagę to jeszcze skazować kazali. Nie rozumiem... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plati Tajne centrum Janki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 11:00 Jako miłośnik komunikacji miejskiej i kolei, sam zawsze podczas wycieczek i foceniu pojazdów KM w całej Polsce (a kolei w szczególności), spotykam się z takim widzimisie różnych ludzi: kierowców, motorniczych, maszynistów i innych, ze nie wolno focić autobusów czy tramwajów bo jest zakaz a sam nie mam zezwolenia. Pomijam fakt że część w/w ludzi osoby robiące zdjęcia pojazdowi kolejowemu czy KM, bierze za debili. Tydzień temu w czwartek jeden z krakowskich kierowców (na pętli Borek Fałęcki) groził mi pobiciem i zniszczeniem aparatu (dodam że kierowca stał naprzeciw mnie a nie wygladał z szoferki). Ciekawe jak by wygładało focenie linii 706 przy pętli na terenie Parku Janki. Smutno że w takim porąbanym kraju mieszkamy, gdzie każdy człowiek postrzegany jest w sklepie za złodzieja a z aparatem w ręku za terrorystę. Aż strach teraz aparat wyciągnąć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WujekDR Chory kraj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 12:09 Ochroniarze to płaskie mózgi więc nie ma się co dziwić reakcji. Szkoda tylko fotoamatora. Mam nadzieję że ten "ochroniarz" dostanie po d_up_ie. A jakby jakiś prawdziwy terrorysta chciał porobić zdjęcia jakiegoś obiektu, to by sobie ot tak wyciągał aparat, tak? A sprawa zdjęć na PKP to już w ogóle tragedia. Oni nadal nie zauważyli że nie ma już komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Tajne centrum Janki IP: 199.67.203.* 04.10.07, 12:18 Coby daleko nie szukac, tu jest bardzo ladne zdjecie calych Janek i co zrobic...: maps.google.com/maps?f=q&hl=en&geocode=&time=&date=&ttype=&q=warsaw&ie=UTF8&ll=52.135049,2 0.890621&spn=0.003602,0.008605&t=k&z=17&iwloc=addr&om=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PONIMIRSKI No i mamy IV RP IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.07, 12:40 Klimat polityczny rozbestwil tych ochroniarzy. Czuja nosem, ze takie zachowanie nie jest pietnowane przez ta wladze. Ta wladza lubi jak obywatela sie wali po mordzie- bedzie sie bal i mial ruki pa szwam Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: No i mamy IV RP 04.10.07, 14:11 Gość portalu: PONIMIRSKI napisał(a): > Klimat polityczny rozbestwil tych ochroniarzy. Czuja nosem, ze takie zachowanie > nie jest pietnowane przez ta wladze. Ta wladza lubi jak obywatela sie wali po > mordzie- bedzie sie bal i mial ruki pa szwam Czy jak masz za przeproszeniem rozwolnienie to też wina IV RP? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Tajne centrum Janki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 13:19 W większości sklepów mają liczniki mierzące ruch. Na podstawie stosunku ilości wejść do ilości sieci handlowe zakupów oceniają atrakcyjność lokalizacji. Wniosek, nie bojkotujmy Janek. Chodźmy tam, przymierzajmy, marudźmy, brudźmy im podłogę a kupujmy gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KrzysiekK Tajne centrum Janki IP: 196.219.39.* 04.10.07, 13:28 A może by Gazeta podała konkretne paragrafy na jakie się można powoływać w takiej sytuacji i co robić jak cię taki nadgorliwy ochroniarz próbuje zatrzymać za robienie zdjęć. A skoro namawiacie do ich robienia, to może i adwokata potem zasponsorujecie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Tajne centrum Janki 04.10.07, 14:06 > A może by Gazeta podała konkretne paragrafy na jakie się można > powoływać w takiej sytuacji i co robić jak cię taki nadgorliwy > ochroniarz próbuje zatrzymać za robienie zdjęć. > A skoro namawiacie do ich robienia, to może i adwokata potem > zasponsorujecie :-) To nie ty masz podawać ochroniarzom paragrafy tylko oni tobie. Nie ma paragrafów zabraniających focenia tego co się widzi. Powoływanie się na wewnętrzny regulamin zabraniający robienia zdjęć musiałoby znaleźć finał w sądzie. Poza tym nie musisz z nimi rozmawiać ani ich słuchać - jeżeli chcą zmusić cię do określonego zachowania a nie popełniasz akurat przestępstwa ani wykroczenia to dzwonisz na policję i bardzo szybko ochroniarz będzie odpowiadał za bezprawne ograniczenie wolności. Bezcenny jest świadek. Jedynym chyba sposobem na oduczenie ochrony agresji na widok fotoamatora byłyby akcje w stylu rowerowej "masy krytycznej" tylko byłaby to akurat "fotomasa". Kilkadziesiąt osób, które wchodzą do sklepu i zaczynają fotografować :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Bojkot Janek IP: *.sita.aero 04.10.07, 13:46 Ja w temacie. Prosta sprawa, władza jest w naszych rękach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sternik Polecam - <a href="http://hipermarkety.republika.pl/" target="_bla IP: 195.117.230.* 04.10.07, 13:53 Więcej na temat zdjęć w marketach i ochroniarzy Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Link skuteczniej - bo ciekawy 04.10.07, 14:28 hipermarkety.republika.pl/ Interesujące podejście szefostwa Leroy Merlin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vons Tajne centrum Janki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 13:59 powinno się zorganizować flashmoba tam, wszyscy nagle by zaczęli robić zdjęcia ;) pl.wikipedia.org/wiki/Flash_mob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leo jaki sens ma w obecnych czasach zakaz IP: *.171.76.162.crowley.pl 04.10.07, 14:18 fotografowania kiedy telefonem można zrobić zdjęcie 2MP, inna sprawa to nawyki ochroniarzy wyniesione z czasów kiedy jeszcze pracowali w ubecji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sleepingbyday istnienie zdjęć satelitarnych taki zakaz sprowadza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 14:30 do absurdu. każdy może sobie znaleźć na sieci zdjęcie niemal wszystkiego, a już na pewno centrum handlowego. i to o wiele lepsze, niż ujęcie z chodnika. a poza tym - jaki terrorysta będzie zwracał na siebie uwagę robiąc zdjęcia :-)? ja bym od razu zauważyła osobę, fotografującą centrum janki, albo inne cuda architektury :-). a treaz to już na pewno będę na was uważać, binladeny z aparatami :-)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomasz Tajne centrum Janki IP: *.polbi.pl 04.10.07, 14:25 Użył Gazu łzawiącego !!! Przesadził - nic nie ma na swoje usprawiedliwienie Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Tajne centrum Janki 04.10.07, 14:27 Gość portalu: tomasz napisał(a): > Użył Gazu łzawiącego !!! Przesadził - nic nie ma na swoje usprawiedliwienie Wracaj prowokatorze do piaskownicy :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Tajne centrum Janki IP: *.pbuk.pl 04.10.07, 14:27 dokladnie! ZROBIC MASE KRYTYCZNA np pod bablami przy centralnym. Rozniesc te info po necie! Ale by kuzwa ganiali, zaprosic tez prase i tv! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca z dworca Czy mozna Naszą Panią Prezydent fotografowac? IP: *.MAN.atcom.net.pl 04.10.07, 14:33 Pragne miec zdejęcie z nią. Gdzie sie mam zgłosic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pckloss Tajne centrum Janki IP: *.mofnet.gov.pl 04.10.07, 15:56 Ja mam mnóstwo zdjęc ze Złotych Tarasów. Zdjęcia robiłem kilkakrotnie nikomu to nie przeszkadzało. Proponuję wizyty w tym miejscu i bojkot idiotów. Swoja drogą w firmach ochroniarskich pracują zazwyczaj ludzie z inteligencją małpy, kwalifikujący się jedynie na wieżyczki strażnicze z rozkazem "fire at will" - do innej roboty się nie nadający. Ale kierownictwo centrum nmie zaskakuje - też matołki?? To pewno z ich inwencji doszło do tego icydentu. No cóż na pewno się tam nie wybiorę i całe szczęście nie muszę. Inną sprawą jest polska obsesja polegajaca na utajnianiu wszystkich i wszystkiego. Jak to wyczytałem kiedyś w dokumentach pewnej isntytucji unijnej wyjaśniano tę naszą specyfikę terminem "long tradition of secrecy". Nic dodać nic ująć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nonsens Tajne centrum Janki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 16:25 mi powiedzieli ze dworzec centralny należy do obiektów o dużym znaczeniu strategicznym ale jak pokazałem jakie robie zdjęcia nie było problemu prosili żeby tylko im nie robić (smerfom).a co do centrów handlowych tez nie można a jest jeden extra sposób jak podchodzą tacy to trzeba ich ostrzec ze zaraz bedzie sie drzec na cłego ze Cię biją działa jak płachta na pozostałych klinetów Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Tajne centrum Janki 04.10.07, 16:35 Tu są dwie kwestie. Po pierwsze, skoro firma ma taki wewnętrzny regulamin, to ochrona zapewne musi go przestrzegać i ma obowiązek zwracać fotografującym uwagę. Winę za błędy prawne w regulaminie ponosi sklep, a nie jego ochrona. Po drugie, bandyta szarpiący człowieka i zamykający go gdziekolwiek wbrew jego woli to po prostu kryminalista, nieważne, czy ochroniarz, czy badylarz, czy saksofonista. Tych dwóch bandziorów należy sądzić za rozbój (próba wyrwania aparatu). A sprawa trzecia... to może też kwestia nastawienia. Mam mnóstwo zdjęć robionych wewnątrz rozmaitych galerii handlowych i nikt nigdy nie zwrócił mi nawet uwagi. Fakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echo Co tu dużo mówić, zwykłe chamstwo i tyle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 18:00 W tych agencjach pracują jak nie byli zomowcy czy milicjanci to zwykłe buraki ze wsi co we łbach zamiast mózgów mają sterydy. Do tego zarabiają po 5zł/h. Dlatego często im odbija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRETOR Tajne centrum debili IP: *.acn.waw.pl 04.10.07, 19:04 Cóż dodać, 99% ochroniarze to debile z ilorazem inteligencji oscylującym około zera. Przeważnie mają kłopoty z wysławianiem się i ukończeniem podstawówki. Kto by tam wymagał o takich matołów podania podstawy prawnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaban Tajne centrum Janki IP: *.acn.waw.pl 04.10.07, 19:07 Kawał ze mnie chłopa, chodzę na siłkę, trenuję walki uliczne. Wezmę sobie aparat i pójdę porobić fotki w centrum janki i zobaczymy czy będą tacy kozacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojti Re: Tajne centrum Janki IP: *.acn.waw.pl 04.10.07, 19:25 jesteś po..y jak klocek kału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Tajne centrum Janki IP: *.acn.waw.pl 05.10.07, 18:20 Ale i tak daleko mu do ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemo Tajne centrum Janki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 21:44 ostatnio robiłem zdjęcia w tak tajnym miejscu, że etetowi pracownicy nie powiedzieli mi ani słowa tylko pracowniki pewnej firmy ochroniarskiej przy próbie zorienia jednego z mniej ciekawych zdjęć poinformował mnie że jest zakaz(a gdzie znak że jest?). Po mojej sugestii że nie ma w okoliczy znaku zakazu stwierdził że zadzwoni po MO i oni mi wytłumaczą i wsadzą na parę ładnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali znam goscia to oszolom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.07, 22:47 Typ alawa to gosc o typie awanturnika, nie wazne co zrobil zawsze drze jape ze jest biedny i pokrzywdzony. Robilem mase zdjec w budowlanych marketach, w Jankach tez i jakos do mnie nikt sie nie przyczepil. Gosc pewnie jak zwykle byl agresywny, kto normalny nosi ze soba gaz lzawiacy. Gosc poprostu prowokuje a potem udaje swietoszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyPiS Re: znam goscia to oszolom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.07, 23:51 Wiesz, walić to czy był agresywny czy nie. Idę o zakład, że nie rzucił się na debili, najwyżej wdał się w pyskówkę. A zadanie buraków to "ochrona" a nie napadanie... Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Kali pracować w ochrona Janki? 05.10.07, 05:22 Kali się bronić? Kali zniesławiać człowieka którego pobił? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Też miałem przygode z zakazem fotografowania. 05.10.07, 05:44 Galeria handlowa koło wieżowca Polsatu. Czekałałem i się nudziłem. Miałem piękną pogodę, aparat przy sobie i fajny widok dźwigu odbijającego się od okien polsatowskich. fotoforum.gazeta.pl/u/maaac.html Zacząłem fotografować okolicę. Przyszedł miły ochroniarz i powiadomił mnie o zakazie fotografowania. Kto go wydał? Zarząd. Gdzie on obowiązuje? Na terenie Galerii handlowej i parkingu. A gdzie są tabliczki informujące o tym? Gdzie są tabliczki oznaczające "teren galerii na którym panują wewnetrzne prawa galerii, a nie Polski"? No i tu miły ochroniarz nie wiedział co powiedzieć. Przeszedłem kawałek poza ich parking. Zrobiłem parę fotek "Polsatowi" - na szczęście z tamtąd nie wyskoczył następny "dzielnie broniący >>nie wiadomo czego<< ochroniarz". Schowałem aparat i poszedłem obejrzeć wejście do galerii i pana ochroniarza - tam TEŻ nie było ani zakazu słownego ani piktogramu (w innych sprawach były). Zwróciłem mu uwagę że coś jest nie tak. Pan przyjął to do wiadomości. Jeszcze raz. Ochroniarz był naprawde miły i jedynie starał się wypełniać swoje polecenia. Poważnie należy porozmawiać z tymi którzy mu je wydali. Zwłaszcza że są kretyńskie. O ile jeszcze rozumię wnętrze budynku - to obfotografować to co na zewnątrz mogę równie dobrze z ciut większej odległości ustawiając ciut większy zoom. Mogą mi wtedy *****. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Apsys -International 05.10.07, 07:38 www.apsys-international.com/Website/site/pol_accueil_espacepresse_phototheque.htm w tym kontekscie interesujace zdjecie w drugm rzedzie (z Bordeaux). Mozna spytac dzial prasowy firmy: communication@apsys-international.com czy na swiecie tez tak sie zachowują Odpowiedz Link Zgłoś
marych Bojkotujmy Centrum Janki!!!! Kto jest za? 05.10.07, 09:18 Gdy obroty spadną im o 90 procent, ochroniarze (mam nadzieję że już z innej agencji) będa klientów wnosic na rękach do sklepów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pyz Re: Bojkotujmy Centrum Janki!!!! Kto jes IP: *.eranet.pl 06.10.07, 21:27 W Polsce to ochroniarze będą tych klientów do sklepów wprowadzać z wykręconymi rękami i oznajmiać, że mają kupić za minimum 150 zł, bo "wp...". I jeszcze zrobią im rewizję osobistą przy wyjściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dcl Re: Tajne centrum Janki IP: 81.210.66.* 05.10.07, 10:28 Mi się udało uniknąć rakiet - tylko byłem w czymś mniejszym niż samolot . moze dlatego nie namierzyli... www.clubbing.waw.pl/gallery2/v/album_001/album_003/ Odpowiedz Link Zgłoś