Dodaj do ulubionych

POWSIN DLA CYKLISTÓW !

IP: 195.116.201.* 15.05.01, 14:54
Dużo jeżdżę na rowerze. Często odwiedzam Las Kabacki i ośrodek w Powsinie. To
co się teraz dzieje przechodzi ludzkie pojęcie. "Zmotoryzowane mieszczuchy"
wogóle nie zwracają uwagi na rowerzystów, zamiast zaparkować gdzieś dalej i
przespacerować się mało co nie wiadą do lasu. Jak już wysiądą z samochodów
chodzą po lesie czy po powsińskim ośrodku jak "bydło" (np. rodzinka idzie całą
szerokością alejki, tak że nie można wogóle ich ominąć). Kiedy zwróci się im
uwagę lub zadzwoni dzwonkiem są wielce oburzeni...
Trzeba rozwiązać ten problem...ale jak?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ktoś Re: POWSIN DLA CYKLISTÓW ! IP: 134.65.217.* 15.05.01, 15:25
      Gość portalu: Warschau napisał(a):

> Dużo jeżdżę na rowerze. Często odwiedzam Las Kabacki i ośrodek w Powsinie. To
      > co się teraz dzieje przechodzi ludzkie pojęcie. "Zmotoryzowane mieszczuchy"
      > wogóle nie zwracają uwagi na rowerzystów, zamiast zaparkować gdzieś dalej i
      > przespacerować się mało co nie wiadą do lasu. Jak już wysiądą z samochodów
      > chodzą po lesie czy po powsińskim ośrodku jak "bydło" (np. rodzinka idzie całą
      > szerokością alejki, tak że nie można wogóle ich ominąć). Kiedy zwróci się im
      > uwagę lub zadzwoni dzwonkiem są wielce oburzeni...
      > Trzeba rozwiązać ten problem...ale jak?

Bydło powiadasz ?
      Dla Twojej informacji - przed wejściem do parku stoi bardzo charakterystyczny
      znak drogowy, którego przekład na treść brzmi "zakaz wjazdu wszelkich pojazdów"...
      Więc zanim wyskoczysz z kolejnym bzdurnym tekstem to się lepiej porządnie
      zastanów.

• Gość: Warschau Re: POWSIN DLA CYKLISTÓW ! Do Ktosia! IP: *.matrix.pl 15.05.01, 15:38
        Fakt! Nie chodziło mi oczywiście o jazdę na rowerze po samym ośrodku. Większość
        rowerzystów jak i ja oczywiście stosuje się do tego zakazu (parę razy byłem
        świadkiem jak kierowcy nie dokońca stosują się do tego innych tego rodzaju
        znaków - i nie chodzi mi o ten znak przy podjaździe na skarpę). Prowadząc rower
        idę (w przeciwieństwie do większości pieszych) po parku prawą stroną, a nie
        środkiem lub od krawężnika do krawężnika nie dając się wyprzedzić. A w samym
        już lesie? Jak ci piesi "zmotoryzowani" chodzą?
        Czyżbyś był właśnie takim pieszym "zmotoryzowanym"?

P.S. O co Ci chodziło pisząc "...Więc zanim wyskoczysz z kolejnym bzdurnym
        tekstem to ..."? Jakim kolejnym?
        • Gość: Ktoś Re: POWSIN DLA CYKLISTÓW ! Do Ktosia! IP: 134.65.217.* 15.05.01, 16:21
          Cieszę się zatem, że mam do czynienia z "normalnym" rowerzystą.
          Niestety takich jak Ty jest raczej niewielu, a większość jednak nie patrzy na
          to, że ośrodek w Powsinie jest miejscem wypoczynku wielu osób starszych i dużej
          ilości dzieci (z rodzicami). Nie bacząc na konsekwencje, szaleją na swoich
          dwukołowych pojazdach, śmigając slalomem pomiedzy tłumem ludzi.
          W Powsinie bywam aby pograć w kosza i niejednokrotnie byłem świadkiem jak jakiś
          zaślepiony bałwan (bez urazy) pakował się na rowerze na boisko, po którym
          biegało kilkanaśnie osób. Jak dla mnie - jest to totalny brak wyobraźni, który
          mocno działa mi na nerwy - stąd ten lekki atak na Twoją osobę. Wybacz.

I dla Twojej informacji - nie jestem "zmotoryzowanym' pieszym. Przychodzę tam
          pieszo...

• Gość: Warschau Re: POWSIN DLA CYKLISTÓW ! Do Ktosia! IP: *.matrix.pl 15.05.01, 16:28
            Tak jak wśród kierowców zdarzają się "niedzielni" lub szpanerzy.
            Takich "typków nie unikniemy". Ale też nie zaprzeczysz, że wielu piechurów nie
            zachowuje się tak jak powinno i nie szanuje innych spacerowiczów, czy też
            cyklistów...
            Pozdrowienia...
        • Gość: Ktoś Re: POWSIN DLA CYKLISTÓW ! Do Ktosia! IP: 134.65.217.* 15.05.01, 16:25
          A co do chodzenia po lesie.
          Ścieżka w lesie to nie ulica - nie obowiązuje tam ruch lewo- czy prawostronny.
          Ludzie mogą chodzic jak im się podob.Pomijając fakt, że las Kabacki jest chyba
          parkiem krajobrazowym (tego nie jestem do końca pewien), a na terenie takowych
          obowiązuje całkowity zakaz poruszania się pojazdami kołowymi (z wyjątkiem służb
          leśnych oczywiście).
          • Gość: Warschau Re: POWSIN DLA CYKLISTÓW ! Do Ktosia! IP: *.matrix.pl 15.05.01, 16:32
            I tu się mylisz.

Po pierwsze w Lesie Kabackim nie obowiązuje zakaz jazdy rowerami.

Po drugie przez Las Kabacki przebiega kilka turystycznych szlaków właśnie
            rowerowych (można to zobaczyć w kilku wydaniach map turystycznych Warszawy, czy
            też w Rowerowym Przewodniku po Polsce).

Po trzecie mimo, że są to alejki leśne jakaś kultura poruszania się obowiązuje.
            Idąc pieszo szybciej od takiej rodzinnej grupki wzajemnej adoracji też często