Gość: Piotrek S. IP: *.chello.pl 15.11.07, 23:06 Przeciez zeby cos na tym zobaczyc trzeba podejsc pod sama tablice. Niby wzorujemy sie na zachodzie, ale tam nigdzie tak nie ma! taka informacja powinna byc widoczna z pewnej odleglosci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neuroup Zegary, które czasu nie liczą 15.11.07, 23:34 Witam!! Takie rzeczy to bardzo fajny bajer. Ja zawsze wychodzę z założenia, że jak przyjedzie to będzie i nie potrzebne jest mi do tego, żadne bajery. Dla mnie miejska komunikacja bez opóźnien jest rzeczą abstrakcyjną, bo tyle rzeczy może się wydarzyć na trasie, że naprawdę ciężko o punktualność :-( Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zegary, które czasu nie liczą 16.11.07, 12:50 To nie jest bajer, tylko jedyne naprawdę przydatne informacje. Po kiego licha mi rozkład jazdy, skoro - jak sam piszesz - "tyle rzeczy" może się wydarzyć na trasie? Ja sobie życzę wiedzieć, gdzie jest w danym momencie autobus, na który czekam i orientacyjnie kiedy można się go spodziewać. Jeśli stoję na przystanku w zimny dzień bo autobus miał być 3 minuty temu, to wolę wiedzieć, że będzie za pół godziny Odpowiedz Link Zgłoś
kopaka1 Re: Zegary, które czasu nie liczą 16.11.07, 15:20 nessie-jp napisała: > > Idealna byłaby elektroniczna mapa, uaktualniana co minutę pozycją poszczególnyc > h > pojazdów (zatrzymujących się na danym przystanku, żeby niezaciemniać obrazu). > Dziecko metra i tramwajów, SKMka, już ma taką mapę. 14WE pogardliwie zwany kaczokiblem, jest pod wieloma względami pojazdem innowacyjnym technicznie, wykonanym przez polskie firmy, wyprzedzającym drogie pojazdy zachodnie z dolnej półki. Szkoda, że decydenci poskąpili kasy na nowoczesny napęd. skm.srv.pl/mapa.html Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Zegary, które czasu nie liczą 18.11.07, 20:03 > innowacyjnym technicznie, wykonanym przez polskie firmy, > wyprzedzającym drogie pojazdy zachodnie z dolnej półki. Szkoda, że > decydenci poskąpili kasy na nowoczesny napęd. > skm.srv.pl/mapa.html Po prostu OSŁUPIAŁAM gdy się poruszyły te symbole! :) TAK, o to właśnie chodzi! Tego chcę! Jeśli nie może być elektronicznej mapy na każdym przystanku to trudno, ale niechby chociaż była strona WAP do sprawdzenia w telefonie komórkowym. To by było naprawdę genialne rozwiązanie, dużo lepsze niż jakieś tam zegary i rozkłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Zegary w metrze IP: *.epstein.com.pl 16.11.07, 08:24 A dyrekcja Metra zapewniała już w 2006, że zegary lada chwila pokażą czas do następnego pociągu... Póki co możemy z czystą satysfakcją obserwować kiedy uciekło nam poprzednie metro. Może lepiej było wydać te pieniądze na coś z sensem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piohal A po co te zegary? IP: 212.75.114.* 16.11.07, 08:26 Czy ktoś może wytłumaczyć sens wydawania pieniędzy na takie zbędne gadżety? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamamija Re: A po co te zegary? IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 19:13 Bo krewniak kogos - wlasnie TO robi? Pan kumasz? Nadal korupcja!!! Warszawka UDAJE ze chce do Europy. Nadal dziala kuzyn, bo ...niby umie. DOSC!!!! To nasza kasa! Dlatego Kaczory nie chca kart miejskich ze zdjeciem ,bo ZNOW kuzyn na tym zarobi. Ja mam karte - i nie chce miec innej, bo po co mi zdjecie za ktore JA ZNOW ZAPLACE, jak za KARTE. Banda cwaniakow. Tuski JUZ podwyzszaja cene za m kwadratowy w komunalnych. Banda! U mnuie 25 lat nie malowali klatki. Teraz maluja, bo chca podniesc czynsz. BANDA z BUFETOWA na czele!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Glonojad Re: Zegary, które czasu nie liczą IP: 217.17.35.* 16.11.07, 09:07 Rozumiem, że Helsinki ciężko geograficznie uznać za Zachód, ale Drezno i Berlin już chyba jednak tak :p Odpowiedz Link Zgłoś
vtec_z Ascom? 16.11.07, 09:14 Skąd się wziął Ascom? Do tej pory czytałem o tym, że dostawcą systemu sterowania sygnalizacją uliczną w ciągu ulic Grójecka- Jerozolimskie-Waszyngtona z priorytrtem dla tramwajów oraz systemu powiadamiania pasażerów bedzie Siemens. Ascom to podwykonawca czy firma, ktora wygryzła Siemensa? Odpowiedz Link Zgłoś
projek Re: Ascom? 16.11.07, 09:19 System sterowania sygnalizacją uliczną to Siemens - fakt, ale to jest inna bajka. Z tego co pamiętam (a mogę się mylić) to ten projekt najpier ma pojawić się na powiślu i jest on niezależny od modernizacji trasy tramwajowej. Tablice pokazujące czas do przyjazdu tramwaju są częścią modernizacji trasy Banacha-Gocławek - i tutaj jest Ascom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aston Zegary, które czasu nie liczą IP: *.chello.pl 16.11.07, 09:26 powtorka z rozrywki.... jak zwykle sa problemy,bo to bo tamto, czy w naszym kraju bedzie kiedys cos zrobione na czas i bez poprawek???? cudzoziemcy maja nas podobno za madry i pracowity narod ....he? szkoda ze nie ma efektow z tej "pracowitosci i madrosci" ...ech Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: padaczka i na wysokosci oczu ! IP: 192.193.245.* 16.11.07, 12:43 zeby jeszcze glowy do gory nie zadzierac, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: i na wysokosci oczu ! 16.11.07, 17:19 Gość portalu: padaczka napisał(a): > zeby jeszcze glowy do gory nie zadzierac, nie? I żeby jeszcze nie było wandali.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamamija Re: i na wysokosci oczu ! IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 19:19 Do POmpompom - byli beda. Zawsze. Tez w Europie. A miasto ma ..naprawiac, wstawiac lawki i ...nade wszystko MYSLEC. Urzednicy sa ...dosc kretynscy generalnie! NIczego nie umieja, ale dbaja o SWOJA kase. Taki debil zarabia wiecej, niz lekarz. Prawidlowo??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafamiga Zegary, które czasu nie liczą IP: *.itvp.pl 16.11.07, 12:51 Na stacji Plac Wilsona zegar wskazujący za ile przyjedzie skład z Marymontu to żart. 3 minuty mijają w kilkadziesiąt sekund, oczekiwanie na wjazd często trwa minutę albo dłużej a niekiedy w ogóle nie jest pokazywany czas. Natomiast dla mnie informacja ile czasu minęło od odjazdu pociągu jest przydatna, znacznie więcej mówi mi o tym jak bardzo pełen będzie skład niżby robił to "normalny" czasomierz. Ale cóż, większości trudniej jest praktycznie wykorzystać czas "od odjazdu". Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Zegary, które czasu nie liczą 17.11.07, 12:13 ok, ale do czego ci informacja, jak pełny będzie skład? jak będzie zbyt pełny, to się obrazisz i nie wsiądziesz? informacja zawsze koi nerwy, a informacja o tym, ile musisz czekać, szczególnie. niewiedza o tym, ile czasu bezczynnie będę musiał stać jest jedną z rzeczy, która irytuje mnie najbardziej. poza tym strasznie upierdliwe podejście, wymagać od ludzi by umieli coś praktycznie wykorzystywać. nie muszą, poza tym niekoniecznie mają na to czas, by sprawdzać w rozkładach jakie są aktualnie czasowe interwały między odjazdami pociągów! kiedy się płaci na komunikację, to od niej się wymaga, a nie ona ma czegoś wymagać od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: besucher Zegary, które czasu nie liczą IP: *.acn.waw.pl 16.11.07, 14:35 czy w naszym kochanym kraju zamiast spychologii stosowanej może być cos zrobione raz a dobrze? Wszystko lub prawie wszystko (w moim odczuciu) jest robione po- lub dla koleżeństwa i nie ważny jest finał, a potem....... Bywam co jakiś czas w Palma de Mallorca i tam na przystankach są wyświetlane informacje za ile min przyjedzie nie jeden ale kilka autobusów poszczególnych linii i mówię wam, to działa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarek Re: Zegary, które czasu nie liczą IP: 87.105.154.* 16.11.07, 15:18 U nas na prowincji (Zielona Gora) taki system dziala (przyjazdy w czasie rzeczywistym!), wprawdzie nie idealnie ale nikt juz w zasadzie nie patrzy na papierowe rozklady jazdy. Design waszych tablic jest lepszy, ale ich czytelnosc jest w porownaniu z naszymi beznadziejna. Zycze, zeby system i wam zadzialal porzadnie www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=11355149&postcount=24 Odpowiedz Link Zgłoś
golf1980 Re: Zegary, których nie ma!!!!!!!!!!! 16.11.07, 16:42 Dlaczego te cudowne czasomierze, które rzekomo mają swoim zasięgiem obejmowac trasę Gocławek-Banacha zaintalowano tylko na pewnym odcinku tej trasy.Czemu nie ma ich na praskich przystankach? Modernizacja miała obejmowac odcinek Banacha-Gocławek, tablice zaś stoją tylko na odcinku Banacha-Rondo Waszyngtona, a co z resztą trasy Waszyngtona-Gocławek? Nikt nic nie mówi-czemu ich nie ma, czy i kiedy będą. Dlaczego praga południe została potraktowana po macoszemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamamija Re: Zegary, które czasu nie liczą IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 19:24 TYLKO ....zazdrosze z Warszawki beznadziejnej, bo za duzej. Za duzo interesow tu kreci m.innymi bufetowa / Hanna Gronkiewicz W/ .Mieszkasz w cudnym miejscu i II raz ...zazroszcze. Warszawka jest okropna, od zawsze. Tak pisze, mimo ,ze ti od 100 lat. Powaznie!!! Pozdrawiam zyjacych w normalnych miejscach. The end. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Zegary, które czasu nie liczą IP: *.acn.waw.pl 17.11.07, 20:49 zformuluj zdania po polsku - na razie wychodzi wiejskie zacofanie i kompleks 'warszawki'... to takie prostackie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fiki miki koalicjanci wzięli w łapę i sa jakieś ustrojstwa IP: *.aster.pl 16.11.07, 15:25 zeby Walcowa ze swoją zielono czerwoną chałastrą przytulili grubą forsę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: koalicjanci wzięli w łapę i sa jakieś ustrojs IP: *.acn.waw.pl 16.11.07, 16:52 Gość portalu: fiki miki napisał(a): > zeby Walcowa ze swoją zielono czerwoną chałastrą przytulili grubą > forsę wez tabletke. jesli nie masz - idz do lekarza, niech Ci cos przepisze... radiomaryjni to maja rowno na***ne w swoich glowkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamamija Re: koalicjanci wzięli w łapę i sa jakieś ustrojs IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 19:30 Tez blisko bufetowej ? KTO Ci to zrobil - mamusia z tatusiem z komuny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: koalicjanci wzięli w łapę i sa jakieś ustrojs IP: *.acn.waw.pl 17.11.07, 20:46 Gość portalu: Mamamija napisał(a): > Tez blisko bufetowej ? KTO Ci to zrobil - mamusia z tatusiem z > komuny? kolejna od teorii spiskowych ratusza i PO? :) i od tej niedobrej komuny! i ta liberalna PO to pewnie kolejni bolszewicy! itd. itp. madrosci :) ja rozumiem, ze za komuny to byles/as nikim i tak Ci juz zostalo. ale za Twoj obecny stan odpowiadasz sam(a). powodzenia przy pozostalej czesci zycia - moze bedzie lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamamija Re: koalicjanci wzięli w łapę i sa jakieś ustrojs IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.07, 19:28 Do fiki miki - Yes,Yes, Yes ....nbarodek tego nie czuje???Bufetowa chrzescijanska - czytaj - CWANA, jak ONI wszyscy. 84% katolikow rzeklo, ze nic im nie robi, gdyby ksiadz byl TW / BEZPIEKA/. Prawda jacy k...a tolerancyjni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Zegary, które czasu nie liczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 17:46 Zegary w metrze nie są niepraktyczne, w normalnej sytuacji metro i tak jeździ często, a w nienormalnej wolę żeby wyświetlacz pokazywał kiedy było poprzednie metro, a nie że już powinno być następne. To samo z tramwajami, tablice pokazujące dane wg rozkładu przez większość dnia nie mówią dokładnie nic, a informacja kiedy jaki tramwaj odjechał już by mówiła sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Zegary, które czasu nie liczą 17.11.07, 12:21 ależ cała rzecz w tym, że tablice nie mają pokazywać informacji wg rozkładu, tylko dostosowawywać ją do rzeczywistej sytuacji! pokazywać ile minut będzie opóźnienia, itp. uważasz to za mało przydatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Zegary, które czasu nie liczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.07, 20:06 no, jeśli tak ma działać to będzie przydatne, na razie większość tablic nie pokazuje nic, a niektóre czas wg rozkładu (czyli też nic). Myślę że pokazywanie czasu od odjazdu byłoby dużo prostsze i możnaby to tymczasowo wprowadzić Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: Zegary, które czasu nie liczą 20.11.07, 14:21 wiesz, jakby się uprzeć, to w metrze to może mieć jakiś sens - bo są stałe odstepy czasowe i jakoś tam można sobie obliczyć (jak ktoś pmięta co ile jeżdżą pociągi w danych godzinach). natomiast tramwaje i autobusy jeżdzą w odstępach bardzo różnych, nawet planowo, nie mówiąc już o spowolnieniu ruchu przez korki. z tablicy pokazującej czas od przyjazdu ostatniego tramwaju nie wyczytałbyś absolutnie żadnej przydatnej informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rychu Nie ma sie co podniecac - trwaja testy. IP: *.spray.net.pl 17.11.07, 10:23 Testy sie skoncza, to bedzie wszystko dzialac. Odpowiedz Link Zgłoś