Dodaj do ulubionych

czipowanie psów

IP: 82.145.68.* 05.03.08, 15:16
Poszedłbym z psem go zaczipowanć gdyby ktoś umieścił go w jakiej
europejskiej bazie danych. A tak co mi po tym czipie. Niedość że to
psa boli, to jeszcze potem będę musiał płacić podatek. A jak Kacper
zginie to miasto bedzie i tak miało to gdzieś...
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: czipowanie psów 05.03.08, 16:16
      W Rumunii odstąpiono od chipowania, bo przed wypędzeniem pies był
      okaleczany.
    • jan-w Re: chipowanie psów 05.03.08, 17:21
      Nie jest to jak widać wszystkim wiadome, ale Polska leży w Europie.
      Polska baza danych, to europejska baza danych. Kontynentalne odpowiedniki, nie
      istnieją. Zresztą czego się obawiasz? Że twój pies wskoczy do samolotu u
      wysiądzie zdezorientowany w Madrycie? Wystarczy że czytniki ma straż miejska.
      A co do niebezpieczeństwa płacenia podatku, to chyba żartujesz. Podatek w
      Warszawie wynosi 1 zł rocznie i ma być wkrótce zniesiony. Nikt nie przekazuje
      danych o chipowaniu, wydziałowi finansowemu UM.
      • Gość: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Re: chipowanie psów IP: *.chello.pl 05.03.08, 20:35
        Podatek w
        > Warszawie wynosi 1 zł rocznie

To chyba jakiś żart i kpina- srają, szczają gryzą a opłata za
        specjalne kosze z torebkami, bród i smród jeden złoty i jeszcze
        właściciele nie sprzątają
        • jan-w Re: chipowanie psów 05.03.08, 20:55
          Podatek, to nie jest opłata za kosze, ani za sprzątanie.
          Żaden podatek nie jest i nigdy nie był opłatą za cokolwiek.
          • Gość: konrad Re: chipowanie psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.08, 21:33
            Czipowanie ma zdyscyplinować właścicieli psów i pomóc egzekwować
            obowiązki jakie na nich ciążą.Na dzień dobry zapłacisz za czipa .Co
            roku będziesz ponaglany do zaszczepienia psa przeciw wścikliżnie, a
            zejście psa będziesz musiał udukomentować opłatą za obowiązkową już
            dzisiaj utylizacje.
            • jan-w Re: chipowanie psów 05.03.08, 21:59
              1. Chipowanie jest za darmo.
              2. Ponaglany do szczepień przeciw wściekliźnie? Kogoś trzeba ponaglac? Czy
              ktokolwiek chciałby żeby jego pies zachorował na wściekliznę?
              3. Jeśli masz ochotę, możesz podać fałszywe dane podczas wszczepiania chipu. Ale
              po co?
          • Gość: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Re: chipowanie psów IP: *.chello.pl 06.03.08, 10:41
            >Podatek, to nie jest opłata za kosze, ani za sprzątanie

Nawet jak nie jest to jest kpina, szkoda że nie jeden grosz.
            Właściciele psów często właśnie powołują się na to że jak płacą
            podatek to nie muszą sprzątać gówna po swoim psie
            • jan-w Re: chipowanie psów 06.03.08, 14:42
              Zgadzam się z tobą, że za posiadanie psa, nie powinno być podatku. Jest to
              podatek majątkowy. Dlaczego za psa, trzeba go płacić, a za kota, rybkę albo
              słonia nie? To relikt dawnych regulacji i słusznie że ma zostać zlikwidowany. Za
              niesprzątanie po swoim zwierzęciu, dziecku i po sobie są kary. A mała
              skuteczność ich egzekwowania, to już zarzut wobec policji, SM i współobywateli.
              • Gość: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Re: chipowanie psów IP: *.chello.pl 07.03.08, 16:14
                Psy powinny być ubezpieczone na wypadek pogryzienia czy choroby
                spowodowanej kontaktem z gównem np. na chodniku. ale nie zlótówka
                ale parę tysięcy. Egzekwowanie przez obywateli kończy sie litanią
                wyzwisk a niejednokrotnie grożbą poszczucia albo nawet poszczuciem
                więc nie pieprz głupot. Gówna i tak sprzątają dozorcy choć w tym
                czasie mogliby robić coś bardziej pożtecznego.
                • jan-w Re: chipowanie psów 07.03.08, 16:42
                  Naprawdę nie odróżniasz podatku od ubezpieczenia (ta złotówka)?
                  Jeśli chcesz możesz swojego psa ubezpieczyć, aby pokryć koszty jego leczenia
                  jeśli ktoś go pogryzie. Ale nie ma powodu, aby zmuszać do tego wszystkich.
                • Gość: wielki pies Re: chipowanie psów IP: *.chello.pl 08.03.08, 18:57
                  Myślę, że niektórych ludzi też należałoby zaczipować i zaszczepić na
                  wściekliznę.Mój pies sra na trawnik i będzie tam srał do końca
                  swojego życia i życzę ci żebyś w to gó.. wlazł.Kropka.
                  • Gość: konrad Re: chipowanie psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.08, 19:33
                    Nawet nie będę próbował z Tobą polemizować bo wierzę że zaliczasz
                    się do osób nierefomowalnych.
                    Tym bardziej będę optować za czipowaniem psów co by móc prawnie
                    egzekwować obowiązki od właścicieli psów.Jak zesra się na trawniku
                    to albo płać mandat albo posprzątaj po nim,skoro to Twój pies to też
                    Twój problem a jeżeli tego nie rozumiesz to nie męcz
                    zwierzaka ,siebie i otoczenia.
                    • Gość: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Re: chipowanie psów IP: *.chello.pl 10.03.08, 11:50
                      Nawet nie będę próbował z Tobą polemizować bo wierzę że zaliczasz
                      > się do osób nierefomowalnych.

Tak, w tej sprawie jestem niereformowalny. Mam dość zsranych
                      trawników i chodników. Mam dość smrodu psiego gówna z trawnika pod
                      oknem. Mam dość patrzenia pod nogi czy nie wchodzę w jakieś psie
                      gó..- wiosną gdy stopnieje śnieg lepiej iść jezdnią bo chodnikiem
                      nie sposób by nie wejść w jakieś psie gó... Gdyby właściecele byli
                      odpowiedzialni i mieli choć odrobinę uczciwośći i honoru to by
                      sprzątali jak w cywilizowanych krajach (sami oczywiście do
                      cywilizownych w swoim mniemaniu się zaliczają) to problemu by nie
                      było.
                      • Gość: konrad Re: chipowanie psów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 11:56
                        Moja wypowiedż dotyczyła wielkiego psa a z Tobą zgadzam się
                        absolutnie.
    • lakiluzer Re: czipowanie psów 08.03.08, 22:31
      A tak co mi po tym czipie.
      michnik cie znajdzie i usunie twój post szybciej;-))))))))))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka