Dodaj do ulubionych

Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy

25.09.08, 15:44
Czy naprawdę nie ma na co wydawać pieniędzy z naszych podatków tylko
na kolejne krzyże i pomniki KK. Sorry, jestem niewierzący i nie wiem
dlaczego mam to finansować. Rozumiem remont jezdni, szkołę czy
przedszkole.Mogę zrozumieć nawet wywalenie kasy na zabytkowy kościół
bo to nasza historia. Ale k...wa, kolejny krzyż? Po co?
Obserwuj wątek
    • jammer.goa Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 25.09.08, 15:47
      A może najpierw zadbać o parking w tamtym miejscu np. pod placem, a dopiero
      później krzyże.

Jak zwykle pod publiczkę
      • Gość: borow4 o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera tak. IP: *.chello.pl 25.09.08, 16:04
        dlaczego_ Doszc mam juy tego krzyzactwa
        • Gość: życzliwy Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 25.09.08, 17:16
          Warszawa to jednak miasto wyjątkowe.

Najbrzydsza stolica w Europie, jedyna stolica bez obwodnicy, jedyna stolica tej
          wielkości nieposiadająca systemu metra (bo jedna sowiecka linia budowana przez
          25 lat to żaden system metra). Teraz dochodzi jeszcze największe zagęszczenie
          krzyży na kilometrze kwadratowym spośród wszystkich stolic w Europie.

Kompletnie nie rozumiem, dlaczego mieszkańcy tego wysoko aspirującego miasta nie
          kopnęli jeszcze w 4 litery Bufetowej i jej bandy rozmodlonych niekompetentów na
          kółkach. Na ministrantów to może się nadają, ale do zarządzania miastem -
          zdecydowanie nie.
          • Gość: życzliwy Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 25.09.08, 17:26
            A ten fragment kompletnie mnie powalił:

- Chcemy, by on stanął w 30 rocznicę pamiętnej mszy św. odprawionej przez
            papieża. Zaraz po ogłoszeniu werdyktu zabieramy się do roboty - stwierdziła
            Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezydent Warszawy.

Pałac saski, druga linia metra (i kolejne), obwodnice, plany zagospodarowania
            przestrzennego, etc. etc. mogą poczekać. Grunt, że jakiś nikomu niepotrzebny
            kamienny krzyż musi stanąć w jednym z najbardziej wyeksponowanych miejsc miasta.

Jaką funkcję będzie on spełniał? Stworzy atmosferę prawdziwego placu, gdzie
            ludzie będą przychodzić i spędzać z przyjemnością czas?
            • Gość: życzliwy Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera IP: *.Red-213-96-7.staticIP.rima-tde.net 25.09.08, 17:29
              Jeszcze jedna perełka:

"Krzyż ma wymiar uniwersalny - jest znakiem kultury europejskiej, nie tylko
              chrześcijaństwa - przekonywał abp Kazimierz Nycz."

Otóż nie, panie Nycz, krzyż NIE jest żadnym znakiem kultury europejskiej. Jest
              znakiem religijnym, i to w dodatku wyłącznie jednej religii.
              • nessie-jp Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera 25.09.08, 19:47
                W dodatku religii, która zniszczyła wszelkie przejawy kultury europejskiej inne
                niż chrześcijaństwo. Ogniem i mieczem.

Ciekawe, czemu nie postawią na tym placu ogromnej figury Swiatowida. Toż to
                symbol religijny wspólny dla wszystkich Słowian, symbol naszych korzeni! I
                jedności i otwartości na wszystkie strony świata i tak dalej... Może mieć nawet
                żłobienia symbolizujące oraz jasne kwadraty, żaden problem.
                • krwe Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera 25.09.08, 21:53
                  kiedyś mam nadzieje,że bekniecie czarne kanalie za rzezie słowian.ojców i matek
                  naszej ziemi.watykańska zarazo!
                  • 4g63 Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera 26.09.08, 09:39
                    > kiedyś mam nadzieje,że bekniecie czarne kanalie za rzezie słowian.ojców i matek
                    > naszej ziemi.watykańska zarazo!

ja też mam nadzieję, że zapłacą za szkody wyrządzone ludzkości, za niczym nieuzasadnione mordy i doprowadzenie do cierpienia milionów ludzi, każdy katolik to mój największy wróg, bo wspiera najobrzydliwszą organizację, jaka powstała na ziemi - kościół katolicki rodem z piekła.
                    katolicy - żołnierze watykanu - precz z polski
                    • Gość: borow4 dosc panoszenia sie krzyzactwa w Polsce IP: *.chello.pl 26.09.08, 10:34
                      szlag czlowieka trafia gdy biskup pijak zniszczyl wyglad budynku
                      Sadu Najwyzszego bo wedlug Slowoja Glodzia Kariatydy w tunikach to
                      gole kobiety - ten pijaczyna woli golych chlopcow widocznie
                      kto wie o innych szarogeszeniach sie czarnych niech to dopisze
                      • Gość: borow4 moze ktos zacznie na internecie zbierac podpisy IP: *.chello.pl 26.09.08, 10:36
                        przeciwko balwochwalstwu - dosc juz pomnikow JP2 dosc juz krzyzy
                      • przewoz_pw Re: dosc panoszenia sie krzyzactwa w Polsce 26.09.08, 15:01
                        Ty wydajesz się znawcą "czarnych" z tego co piszesz, więc może pierwszy zanieś wniosek do prokuratury, a nie na forum się rozpisujesz?
                • Gość: zzen Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera IP: 205.228.74.* 26.09.08, 10:39
                  nessie-jp napisała:

> Ciekawe, czemu nie postawią na tym placu ogromnej figury . Toż to
                  > Swiatowida [...] Może mieć nawet
                  > żłobienia symbolizujące oraz jasne kwadraty, żaden problem.

Nessie, rewelacja!! Usmialam sie do lez!
                • a_weasley Jakiego Światowida??? 26.09.08, 11:40
                  nessie-jp napisała:

> Ciekawe, czemu nie postawią na tym placu ogromnej
                  > figury Swiatowida. Toż to symbol religijny wspólny
                  > dla wszystkich Słowian, symbol naszych korzeni!

Już nie mówię o tym, że religia dawnych Słowian nie ma w Polsce 30 milionów
                  wyznawców (zauważ, że nie mówię o ochrzczonych, tylko o najniższym rachunku
                  ludzi uważających się za chrześcijan), ale w ogóle nie bardzo wiadomo, co to
                  była za religia.
                  Komuś się może nie podobać, że historia i kultura polska jest nierozerwalnie
                  związana z chrześcijaństwem, że pierwszym zapisanym tekstem literackim jest
                  pieśń kościelna, a pierwszym znanym przekładem przekład Biblii. Protestantowi
                  może się nie podobać, że w niej za dużo katolicyzmu. Ale w obu przypadkach jest
                  to fakt, a dżentelmeni nie dyskutują z faktami (damy też nie powinny).
                  • krwe Re: Jakiego Światowida??? 26.09.08, 12:23
                    ale fakty są takie,że chrześcijaństwo podarowane było naszym praojcom
                    niewyobrażalną przemocą.hitler w podobny sposób chciał nas cywilizować,ale on to
                    jest pikus przy tym co czarni zrobili.ofiary chrześcijańskiego nawracania to
                    oceany rozpaczy i przelanej krwi.
                    • Gość: :D krwe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 15:48
                      krwe, wedle prawa Goodwina odpadasz z dyskusji
                      • krwe Re: krwe 28.09.08, 11:34
                        :D,według nieuchronnego prawa przyszłości,czarne zarazy szykujcie sobie więcej
                        krzyży.na tych krzyżach kiedyś zawiśniecie.
            • Gość: Cherry Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera IP: *.warszawa.mm.pl 25.09.08, 22:54
              Kolego po co się tak denerwujesz? Krzyżyk rulez. Mosty i obwodnice mogą poczekać.
            • Gość: pawwlo Re: o ku... palac Saski to nie a krzyz to cholera IP: *.floppy.com.pl 26.09.08, 10:28
              będą siedziały na nim ptaszole i obsrywały przechodniów.

Niedługo ludziom źrenice w oczach się zmodyfikują i będą miały kształt krzyża
              chyba bo gdzie się nie spojrzy to jakiś widać. Po prostu przesada i żenuła. Jak
              już chcieli to mogli pomnik papieża czy kilka drzewek ale nie krzyż kur.. za
              mało jeszcze ich stoi??
            • japolak a może dotleniacz? 27.09.08, 08:25
              Pani HGW, której już w bankowości Duch Święty kursy złotego
              podpowiadał, jako "cały naród" i "wszyscy warszawiacy" lepiej wie,
              co nam trzeba - więc prosze się nie czepiać przedmiotów kultu...
              Krzyż Pański dla Piłsudskiego tak (nawet jak był rozwodnikiem i od
              katolicyzmu odszedł). Dotleniacz na placu Grzybowskim nie - ja wiem,
              gdy za zgodą władz miasta nacjonaliści pod ochroną policji majaczą
              o "Polsce od morza do morza", to na Grzybowskim placu by woleli
              zamiast tlenu Cyklon B - by do historii nawiązać.
              Gdzieś na południu Polski jest jakieś miasteczko, mające sporo ponad
              ćwierć miliona mieszkańców. Na pustym placu pośrodku największego
              osiedla miał być zbudowany amfiteatr, scena koncertowa, miejsce na
              festyny. Wszyscy pobożni radni (wszyscy obaj?) oprotestowali, bo
              nawet gmin to miejsce nazywa "papieską łączką" - gdyż Nasz Papież je
              nawiedził. Nie można więc dopuścić, by jacyś "sataniści" tam
              występowali i naszą polską młodzież deprawowali. Więc jest krzyż - i
              nie tylko pieski na spacerze obok swoje potrzeby załatwiają...
        • a_weasley Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? 26.09.08, 11:21
          Nikt nie wie, ale pewnie drogo i nieprędko, zważywszy od kiedy się o tej
          odbudowie mówi. Krzyż będzie za parę miesięcy i kosztował będzie ułamek procenta
          tej sumy.
          • Gość: ala Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:24
            tu chodzi nie tyle o koszt,co estetykę,ja dziękuję bardzo za koszmar
            ki,nawet za darmo
            • a_weasley Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? 26.09.08, 11:35
              Gość portalu: ala napisał(a):

> tu chodzi nie tyle o koszt,co estetykę,ja dziękuję bardzo
              > za koszmarki,nawet za darmo

Problem polega na tym, że to nie jest tylko Twoje miasto. Moje również, a ja
              sobie akurat tego pomnika życzę (zanim mnie wyzwiesz od katolickiego betonu,
              zauważę, że jestem protestantem). I mojej żony i rodziców, i setek tysięcy
              chrześcijan, głównie katolików.
              Ja na przykład uprzejmie dziękuję za palmę na rondzie de Gaulle'a nawet za
              darmo, a miasto ją dotuje. Bo podoba się paru innym osobom. Takie ich miasto,
              jak moje.
              • Gość: ala Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:43
                ależ pański światopogląd mnie nie interesuje,jak również pański gust
                i upodobania seksualne,po prostu pan dla mnie nie istnieje,ponieważ
                nie mamy osobistego kontaktu. Natomiast wytwory wspólne dla wszyst-
                kich,takie jak place,budynki i inne przestrzenie publiczne powinny
                mieć to minimum estetyki,bo w domu ,to może pan chodzić sobie w
                czerwonych majtkach i seledynowych pluszowych kapciach,mnie nic do
                tego.I może pan sobie całą ścianę w krzyże pomalować i je codziennie
                całować,albo cokolwiek. Palma na rondzie jest tworem typu drzewo
                i on jakoś nie jest kontrowersyjny,dziwaczny,ani niepasujący do cze
                goś,na ogół drzewa w mieście pasują,szczególnie na rondzie,bo na
                dole nie mają gałęzi i liści zasłaniających widoczność kierowcom.
                • a_weasley Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? 26.09.08, 11:49
                  Gość portalu: ala napisał(a):

> wytwory wspólne dla wszystkich,takie jak place,budynki
                  > i inne przestrzenie publiczne powinny mieć to minimum estetyki,
                  <ciach>
                  > Palma na rondzie jest tworem typu drzewo i on jakoś nie jest
                  > kontrowersyjny,dziwaczny,ani niepasujący do czegoś,na ogół
                  > drzewa w mieście pasują,

O ile wiem, w polskim krajobrazie od tysiąca lat było więcej krzyży niż palm.
                  Z mojej strony EOT.
                  • Gość: ala Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 12:02
                    tiaaa ? a wyobrażnię i fantazję i poczucie humoru to też trzeba mieć
                    to jest jedna z cech odróżniających żabę od człowieka

jednak walnięcie krzyża 9 m,to 4 piętra, to jest twór nachalny,
                    coś jak brzytwa po oczach.
                    Wyrafinowane,intelektualne i bardziej subtelne formy upamiętniania
                    to taka tablica,na którą można się natknąć idąc,i zadziwić i poref-
                    lektować trochę,a nie krzyż wielki jak scena dla kapeli rockowej.
                    I na to miasto nie musi oglaszać wielkiego konkursu,dla wielkiego
                    żury i wielkiego zadęcia i kiczu.
                    • maureen2 Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? 26.09.08, 12:19
                      no cóż,największe i wiodące w kraju skupisko intelektów i estetów
                      wetknęło prostacki krzyż na środku placu,nasz ci tu krzyżyk,oj nasz
                      malutki wielkiemu papieżowi,wiocha straszna,ale co się dziwić.
                • przewoz_pw Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? 26.09.08, 15:05
                  > Palma na rondzie jest tworem typu drzewo
                  > i on jakoś nie jest kontrowersyjny,dziwaczny,ani niepasujący do cze
                  > goś,na ogół drzewa w mieście pasują,szczególnie na rondzie

Proponuję odgrzebać dyskusje na temat utrzymywania tego tworu na tym rondzie. Zobaczysz, ile osób krzyczało na "nie". Podobnie jak teraz.
              • Gość: mal Re: Ile by kosztował i kiedy by był Pałac Saski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 21:36
                Warszawa ma już Plac Trzech Krzyży,a Golgota Wschodu pełna
                jest "symboli kultury europejskiej",poza tym rzeczywiście kolejny
                krzyż to przesada,miejsc upamiętnionych wizytą JP jest mnóstwo,już
                bardziej jestem "za" posagiem Światowida-symbolem naszej
                słowiańszczyzny i naszej historii,a proszę zwrócić uwagę na
                terminologię hierarchów-raz krzyczą,ze krzyż to symbol religijny i
                nie używać np.w sztuce,a innym razem,że to symbol kultury
                europejskiej
      • a_weasley Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 11:31
        jammer.goa napisał:

> A może najpierw zadbać o parking w tamtym miejscu np. pod placem,
        > a dopiero później krzyże.

Pomysł, żeby pod Placem Piłsudskiego był parking, a na placu krzyż, jest niezły,
        ale są dwa problemy.
        Po pierwsze parking jest dużo droższy.
        Po wtóre polityka transportowa Unii - a bardzo wiele inwestycji transportowych
        robi się za unijne pieniądze - jest taka, żeby raczej transport indywidualny z
        centrów miast wypłaszać. Raczej zmniejszać, niż zwiększać ilość miejsc
        parkingowych. Inakszy mówiąc, Unii krzyże w Polsce nie przeszkadzają, a miejsca
        parkingowe tak.

> Jak zwykle pod publiczkę

Ja sobie na przykład tego pomnika życzę. I bardzo się cieszę, że to będzie
        krzyż, a nie BBB, czyli Brama Brandenburska Bis.
        Wolałbym krzyż dokładnie taki jak wtedy był, ze stułą, ale nie można mieć
        wszystkiego.
    • gdabski Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 25.09.08, 15:48
      "Zwycięzcy przy okazji zaprojektowali bardzo efektowny rysunek całej
      nawierzchni pl. Piłsudskiego. Geometryczny wzór kwadratów staje się coraz
      większy i jaśniejszy im bliżej krzyża."

Z całym szacunkiem, ale to nie ten krzyż jest najważniejszą rzeczą na placu i
      nie należy jemu podporządkowywać układu posadzki. Posadzka powinna zaznaczać
      oś saską i wskazywać na Grób Nieznanego Żołnierza.

Zresztą jak dla mnie, to krzyża w ogóle nie powinno być.

/Gdabski
    • Gość: Funky Slaby pomysl ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.09.08, 15:50
    • luccio1 Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 25.09.08, 15:51
      Wydaje mi się, że należałoby najpierw odbudować Pałac Saski - a dopiero potem
      stawiać Krzyż.
    • Gość: __ALEKS Swietnie !! IP: *.chello.pl 25.09.08, 15:54
      niech stawiaja naj najszybciej ten krzyz !!!!!!
      .. jak juz bedzie to beda dla miasta trzy plusy:

- kolejne miejsce na mapie dla turystow z podpisem "U must see!!" na
      pewno nas docenia przeciez nigdzie na swiecie nie ma w centrum
      miasta takich krzyzy !!

- kolejna wymowka dla ratusza, aby nie odbudowac palacu saskiego po
      pierwsze, ze jest to ziemia swieta po ktorej dreptal JP2, po
      drugie , ze jakiekolwiek prace budowlane naruszalyby powage i
      dostojenstwo krzyza !!

- kolejne miejsce dla pani ktora po postawieniu tego krzyza
      przyjdzie z wlasna hustawka i bedzie krzyczec , ze chce ozywic to
      miejsce ... podpowiadam pani , ze hustawke proponuje powiesic na
      jednym jednym ramieniu , a nie na dwoch ..

• Gość: borow4 na co drugiej ulicy pomnik JP2 a na pozostalych IP: *.chello.pl 25.09.08, 16:06
        krzyze najlepiej z ukrzyzowanymi ateistami - to dopiero atrakcje
        turystyczne nas czekaja
      • Gość: conwuj ! rozwaliles mnie , masz swieta racje ! IP: *.chello.pl 25.09.08, 16:07
    • Gość: gh67 Mam to w de... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 16:03
      Jestem ateistą, ale zkoda, że politykierzyki znów zabawiają się za moje pieniądze i to zabawiają czymś takim - do wymyślenia w 5 minut... Chociaż co ja piszę, jakiego wymyślenia - krzyż jest znany od stuleci, wymyślili tylko w sekundę, że ma być z granitu. Respekt.
      • feminasapiens Re: Mam to w de... 27.09.08, 19:59
        Gość portalu: gh67 napisał(a):

> Jestem ateistą, ale zkoda, że politykierzyki znów zabawiają się za
        moje pieniąd
        > ze i to zabawiają czymś takim - do wymyślenia w 5 minut... Chociaż
        co ja piszę,
        > jakiego wymyślenia - krzyż jest znany od stuleci, wymyślili tylko
        w sekundę, ż
        > e ma być z granitu. Respekt.

Jak to w 5 minut?

A >>frontowe płaszczyzny pokryte drobnym wzdłużnym żłobieniem,
        które "symbolizuje jedność w ilości różnych postaw ludzkich".<<?

A >>kwadratowy otwór wokół krzyża - umowna "głębia ziemi"<<?
        Z niej ma wyrastać znak chrześcijaństwa i nawiązywać do słów
        wypowiedzianych w tym miejscu przez papieża w 1979 r.: "Niech zstąpi
        Duch Twój i odnowi oblicze ziemi! Tej ziemi! Amen"

Czy uważasz że takie coś można wymyślić w 5 minut, bluźnierco ty!
        • Gość: ania Re: Mam to w de... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.08, 02:49
          to zwykły bełkot,
          a te wychodzenie ze szczeliny w ziemi to jakby ze studzienki kanali-
          zacyjnej a może z kanałów, może to krzyż powstańczy,to takie warszaw
          skie,jakby ground zero w nowym jorku.
    • Gość: pok JP2 Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.acn.waw.pl 25.09.08, 16:07
      Widzę, że chyba nie za bardzo rozumiesz, że największym Polakiem
      ostatnich 20 lat bez wątpienia był Karol Wojtyła i to dzięki niemu
      Polska nie jest tylko obrazem korupcji i skłóconych polityków, ale
      także bezinteresowności i czystego serca. Krzyż, czy tego chcemy czy
      nie symbolizuje Tego Polaka, więc akurat Jemu ten symbol należy
      wyszczególnić i podkreślić, że Jego postać nie odejdzie w niepamięć.
      • Gość: Ponury Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 16:14
        Krzyż symbolizuje Jezusa Chrystusa i jego śmierć, a nie Jana Pawła II i jego życie.

Dziwne, że taką oczywistość należy uświadamiać chrześcijaninowi.
        I tyle.
        • Gość: K Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.chello.pl 25.09.08, 21:58
          Gość portalu: Ponury napisał(a):

Wszystko zależy z jakiego punktu widzenia się patrzy, bo moim zdaniem jest po to by kogoś ukrzyżować...
          • Gość: wac Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 10:24
            Ależ oczywiście.
            Chrystus wiszący na krzyżu to przestroga .
            Widzicie - no - bo skończycie jak Chrystus .
            • Gość: jarek Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 10:44
              Kiedyś zwłoki zakładników powieszonych przez hitlerowców
              wisiały kilka dni . Ku przestrodze .
      • Gość: jj Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.elartnet.pl 25.09.08, 16:19
        Obrońca pedofili w czarnych kieckach "największym Polakiem" ? - śmiechu warte.
        Może co najwyżej najbardziej rozpoznawalnym.
        A jak HGW chce stawiać krzyże niech się razem z wickami z ratusza (i innymi
        urzędasami z nadania PO i PiS) "opodatkuje" i buduje z własnej kieszeni. Zreszta
        nie mam nic przeciwko żeby tzw. zwyki śmiertelnicy jak maja ochotę wpłacali
        fundusze na konto pt. budowa krzyża im. J.P. II
        • 4g63 Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 09:44
          dokładnie, z własnej kieszeni, niech każdy sobie prowadzi jaką chce religię ale z własnej kieszeni, bez ulg podatkowych i zgodnie z prawem, z nadzorem skarbowym itd, jak normalny biznes... chcą krzyże, niech kupią ziemie i stawiają prosze bardzo, ale moje uczucia jako ateisty zostaną urażone że na publicznej ziemi są stawiane jakieś symbole jakieś dzikiej religii
      • 4g63 Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 09:41
        > Widzę, że chyba nie za bardzo rozumiesz, że największym Polakiem
        > ostatnich 20 lat bez wątpienia był Karol Wojtyła i to dzięki niemu
        > Polska nie jest tylko obrazem korupcji i skłóconych polityków, ale

sprzedawczyk, przywodził mafii watykańskiej, największym polakiem? chyba największym zdrajcą wspierającym watykańską mafię, która niegdyś mordowała i paliła na stosie naszych przodków, zastanów się co piszesz idioto.
        • przewoz_pw Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 15:08
          > zastanów się co piszesz idioto.

W zasadzie tym samym można określić to, co sam wypisałeś. Gratuluję kultury osobistej poza tym.
      • jokanda102 nikt nie chce odbierac JPII zaslug, ale myślenie 26.09.08, 22:09
        w stylu 'krzyż na każdej ulicy, bo upamiętniania nigdy dosyć' jest
        BEZ SENSU.... Ile jeszcze krzyży, pomnikow, figur, figurek potrzeba,
        aby wierzący poczuli 'dobrze, teraz wystarczy, dosyć'. bo ja mam
        wrażenie, że nigdy...
        jeśli jakieś polskie zgromadzenie buddyjskie postanowi uczcic
        jakiego swojego wybitnego nauczyciela i w tym celu podejmie plan
        postawienia 10 metrowego pomnika Buddy na pl. saskim - to co, uznasz
        to za dobry pomysl??? bo ja nie. kulty można odprawiac w kosciolach,
        domach modlitwy, salach medytacyjnych i wszelkich innych
        swiatyniach. i naprawde nie trzeba wszelkich skrzyżować obstawiać
        symbolami swoich religii - nie róbmy z przestrzeni publicznej
        ołtarza...
        czy takie podtsawowe prawdy naprawde nalezy tłumaczyć jak dziecku???
        w moim mieście, jak i w kilku okolicznych miastach sa krzyże w
        centrum lub w jego bezpośrednim pobliżu, czy naprawde nie dosyć????
        jeśli ci mało, to postaw sobie krzyż na głowie i z nim tak chodź,
        może w końcu będziesz zadowolony-a

Gość portalu: pok JP2 napisał(a):

> Widzę, że chyba nie za bardzo rozumiesz, że największym Polakiem
        > ostatnich 20 lat bez wątpienia był Karol Wojtyła i to dzięki niemu
        > Polska nie jest tylko obrazem korupcji i skłóconych polityków, ale
        > także bezinteresowności i czystego serca. Krzyż, czy tego chcemy
        czy
        > nie symbolizuje Tego Polaka, więc akurat Jemu ten symbol należy
        > wyszczególnić i podkreślić, że Jego postać nie odejdzie w
        niepamięć.
      • ludwigvanbeethoven Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 22:24

Ha ha szczegolnie te dwie cechy symbolizuja KK i jego czarnych
        diablow!!!A JP2 to jeden z najwiekszych oszolomow XX
        wieku,morderca,poplecznik burdeli i handlu bronia,oszust skrywajacy
        ciemne machlojki Banku Watykanskiego.To ty sobie postaw ten kszysz u
        siebie za wychodkiem zamiast w miejscu publicznym gdzie spora czesc
        narodu ma prawo do innego obrazu miasta na ktore placi.Tam potrzeba
        parkingow i budowli bardziej przyjaznych ludzkosci niz jakis durny
        sybol ktory kazdy moze miec w chalupie.

> także bezinteresowności i czystego serca.
    • dorsai68 Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 25.09.08, 16:10
      Fatalny pomysł z tą posadzką, mam nadzieję nie doczeka się realizacji. Tam jest jedna oś - Oś Saska. Jej właśnie powinien być podporządkowany układ "mozaiki" na Placu Piłsudskiego.

Sam krzyż zaś... cóż... dobrze, że nie grabie, szkoda, że jednak krzyż. Jak zwykle marnujemy szansę.
    • Gość: k. Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: 217.153.172.* 25.09.08, 16:12
      Jestem buddysta i place podatki. Domagam sie postawienia gigantycznego
      9-metrowego symbolu Om tuz obok chrzescijanskiego krzyza. Dlaczego nie jestesmy
      rowno traktowani, przeciez jestem takim samym podatnikiem jak chrzescijanie?
      • c.rayback Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 09:36
        Symbol Om to chyba nie ta religia :).Niemniej pozdrawiam :).
      • Gość: :( k. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:04
        buddyzm to nie religia tylko system filozoficzno-etyczny
      • a_weasley Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 11:46
        Gość portalu: k. napisał(a):

> Domagam sie postawienia gigantycznego 9-metrowego

Zdecyduj się, 9 m czy gigantyczny?

> symbolu Om tuz obok chrzescijanskiego krzyza.

Jak Was będzie tyle, co chrześcijan, to pomysł będzie niezły. Może nie "tuż
        obok", ale w równie eksponowanym miejscu.

> Dlaczego nie jestesmy rowno traktowani, przeciez jestem
        > takim samym podatnikiem jak chrzescijanie?

Takim samym, owszem. Czyli kilka tysięcy buddystów płaci kilka tysięcy razy
        mniej podatków niż trzydzieści milionów chrześcijan.
        • Gość: Panda-Wanda Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: 163.1.80.* 26.09.08, 12:21
          Dlatego wlasnie mam zamiar dokonac aktu apostazji...
        • Gość: k. Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.ip.netia.com.pl 26.09.08, 14:12
          > Takim samym, owszem. Czyli kilka tysięcy buddystów płaci kilka tysięcy razy
          > mniej podatków niż trzydzieści milionów chrześcijan.

Trzydziesci milionow chrzescijan? Bez jaj, chyba trzydziesci milionow
          ochrzczonych bez wlasnej woli. Niech ci prawdziwi chrzescijanie zaczna wreszcie
          placic podatek wyznaniowy na utrzymanie swojego Kosciola, zobaczymy dopiero
          wtedy ilu tych chrzescijan tak faktycznie jest.

BTW: ja tez jestem ochrzczony, nie jestem chrzescijaninem. Nie wystapilem z
          Kosciola bo do niego nie wstepowalem.
    • Gość: mk Sz. Pani Prezydent IP: *.elartnet.pl 25.09.08, 16:27
      Skoro szanowna Bufetowa ma tyle kasy w budżecie miasta to po co zaciąga
      kolejne komercyjne kredyty na miejskie inwestycje ? Czyż nie jest to
      przypadkiem niegospodarność ? Bez pomnika - krzyża czy jakiegokolwiek innego -
      da się żyć. A gdzie pieniążki na godne lokale socjalne np. dla pogorzelców czy
      wysiedlonych z kamienic komunalnych ze względu na groźby katastrofy budowlanej
      ? Zapewnienie godziwych warunków mieszkaniowych dla WSZYSTKICH mieszkańców
      gminy jest zapisane nawet w konstytucji (obecnie obowiązującej). O stawianiu
      krzyży i innych obiektów przeznaczonych dla kultu jednej religii za państwowe
      pieniądze konstytucja milczy lub wręcz tego zabrania.
      • sld.is.not.amused Re: Sz. Pani Prezydent 25.09.08, 16:39
        A niech stawiają, pijaczki będą miały kolejne miejsce do obszczywania. Może
        będzie też ściągać pioruny, a w czasie jakichś uroczystości jak będzie padać da
        rade dookoła niego postawić zacny namiocik coby ludzie nie mokli.

• pm7303 dlaczego nie urzadza sie referendow? 26.09.08, 10:29
        ewentualnie, chociaz jakichs konsultacji spolecznych, w sprawie wydawania
        publicznych pieniedzy?

przeciez najprosciej byloby sie zapytac Warszawiakow, czy chca (za tyle i tyle z
        ich podatkow - mam nadzieje, ze reszta kraju nie musi placic za takie dewocje?!)
        taki krzyz na placu sobie zafundowac

swoja droga, ciekawym jakie by byly wyniki?
        • a_weasley I tak by przeszło, więc szkoda pieniędzy 26.09.08, 11:24
          pm7303 napisał:

> swoja droga, ciekawym jakie by byly wyniki?

Duża przewaga za. Szkoda kasy na referendum.
          Nawiasem mówiąc nie urządza się referendów w sprawach, w których w grę wchodzą
          dużo większe pieniądze. Czy ktoś mnie pytał, czy chcę deptaka na Krakowskim i
          zakorkowania połowy miasta? Stadionu Narodowego? Dotacji do remontu stadionu
          Legii? Tu chodziło o dużo większe sumy...
          • Gość: ala Re: I tak by przeszło, więc szkoda pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:36
            to ja mam pytanie,kto określił jak ma wyglądać ten pomnik ?
            czy odgórnie narzucono,ze ma to być krzyż i dlaczego ?
            przecież krzyż w tym miejscu,na takim placu,to jak łopata wbita w
            ziemię,tez pomnik,prawda ?
            czy tu chodziło o organizowanie pielgrzymek i zdjęć pod pamiątkowym
            krzyżem ? ale za czasów JP2 tego krzyża nie było i on tam nie
            stał,hi.hi
    • Gość: niewierząc inaczej Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 16:51
      A ja nie posiadam samochodu i z dróg korzystam rzadko, więc nie życzę sobie
      wydawania pieniędzy na drogi.
      • Gość: pm Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 00:39
        "A ja nie posiadam samochodu i z dróg korzystam rzadko, więc nie życzę sobie
        wydawania pieniędzy na drogi."

po chodnikach też nie chodzisz? fruwasz? super! :)
        • tenare Przeniosłem się do Second Life, więc fruwam. 26.09.08, 10:13
        • Gość: VTEC Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 10:16
          Przeciez to kapitan Kirk ze Star Trek. On ma teleport.
      • 4g63 Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 09:47
        > A ja nie posiadam samochodu i z dróg korzystam rzadko, więc nie życzę sobie
        > wydawania pieniędzy na drogi.

i jeszcze głupi jeseteś do potęgi
        pewnie też nie jesz, bo wszystko jedzenie dociera tymi drogami którymi nie chodzisz i nie jeździsz, rozumiem że uprawiasz pole i nie wychodzisz z domu, a na spacer chodzisz w gumiakach żeby nie utopić się w błocie??
    • Gość: wolny Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.pentacomp.com.pl 25.09.08, 17:26
      Z tego miejsca zrodziła się nasza wolność. Piękny symbol stoi w
      Gdańsku, a u nas co raz słychać zacofanie i ateistyczny beton. Nie
      da się wyrwać krzyża z naszej historii, więc nie krzyczcie, proszę.
      • Gość: k. Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.ip.netia.com.pl 25.09.08, 17:28
        No wlasnie najwyzsza pora rozdzielic krzyz od historii.
      • nessie-jp Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 25.09.08, 19:49
        Ale ja np. nie jestem ateistką, a nie życzę sobie stawiania kolejnych 'symboli'
        i innych złotych cielców od czczenia. Bogiem mojej religii jest Chrystus, a nie
        Wojtyła. Guzik mnie obchodzi, co powiedział Wojtyła i po jakiej ziemi chodził i
        co mu tam powiało, żeby odnowiło.
      • 4g63 Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 09:49
        > Z tego miejsca zrodziła się nasza wolność. Piękny symbol stoi w
        > Gdańsku, a u nas co raz słychać zacofanie i ateistyczny beton. Nie
        > da się wyrwać krzyża z naszej historii, więc nie krzyczcie, proszę.

ten krzyż to jedynie może być symbolem głupoty, zacofania oraz kalectwa umysłowego polaków, i raczej sugerowałbym nie stawiać pomników tymże, chyba że ku przestrodze
      • Gość: :( powolny, wytłumacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.08, 11:02
        > Z tego miejsca zrodziła się nasza wolność.

zdradzisz nam sekret kto nas niewolił?

> ateistyczny beton

widzę iż miłujesz bliźniego bardzo po chrześcijańsku
    • Gość: Piotr Dąbrowski Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.aster.pl 25.09.08, 17:35
      Dlaczego tylko 9 m? Minimum 90 plus aureola. Warszawa gabinet osobliwości.
    • Gość: Wolak Ale po co? IP: 212.180.160.* 25.09.08, 17:39

Przecież jest już tam chyba tablica pamiątkowa?

Niepotrzebny wydatek. Ja bym chciał żeby prezydent miasta zajął się poważnymi
      ważnymi dla miasta problemami, a nie kolejnym pomnikiem.
      • Gość: Welarg Re: Jak będzie za dużo pomników JP2, to może być IP: 148.81.254.* 25.09.08, 17:48
        tak, jak w Bretanii, gdzie pomnik został obrzucony nie powiem czym.
        W Moskwie w czasach radzieckich na każdym skwerku stał pomnik
        Lenina, jeden widziałem całkiem mały i pomalowany na zielono.
    • Gość: r Najpierw palac! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 17:42
      Krzyz ma byc dopasowany do palacu, a nie odwrotnie, a ta posadzka to dramat,
      szacowni projektanci zapomnieli chyba, ze plac to element osi saskiej.
      • sld.is.not.amused Re: Najpierw palac! 25.09.08, 17:59
        Jeszcze powinni otoczyć go kolumnadą na wzór tej Berniniego przed Pałacem
        Apostolskim + Pałac Saski zamienić na Bazylikę przeNajświętszej Zawsze Dziewicy
        Niepokalanej Panny Marii Obrończyni Warszawy.
    • Gość: ORLO Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.isp.broadviewnet.net 25.09.08, 17:52
      NIGDY NIE WROCE DO TEGO KATOLANDU
      • przewoz_pw Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 26.09.08, 15:13
        Tęsknić nikt nie będzie. Mam nadzieję, że dotrzymasz słowa i faktycznie nigdy tu Ciebie nikt nie zobaczy.
    • Gość: Grzegorz Buczek jest projekt Krzyża a co z projektem Placu ? IP: *.aster.pl 25.09.08, 18:32
      Absurdalnośc tego przedsięwziecia najlepiej ilustruje zwycięska
      praca: lokalizacja krzyża i rysunek posadzki tę
      lokalizację "mocujący" w przestrzeni, która nie jest dziś placem
      miejskim a niezagospodarowanym pustkowiem, odnoszą się do
      nierzeczywistych i nie przesądzonych rozwiązań ! Nie wiadomo czy i
      kiedy odbudowany bedzie tzw. pałac saski, nie wiadomo jakie bedą
      pierzeje tego przyszłogo placu i co je będzie kształtować - nowa czy
      istniejąca zabudowa, a może zwarta niska lub wysoka zieleń. Nie
      wiadomo wreszcie jak bedzie rozwiązany układ uliczno drogowy
      związany z tym miejscem i zagadnienia parkingowe, ani jak i w jakim
      zakresie będą chronione czy udostepniane odkrytte i zasypywane
      historyczne piwnice. To jest być może najważniejszy nie tylko w
      Warszawie ale i w Polsce obszar przestrzeni publicznej, której
      kształt musi być określony ustaleniami planu miejscowego,
      definiowanymi w transparentnej publicznej procedurze ! Władze
      Warszawy tej i poprzedniej konferencji konsekwentnie ignorują ten
      fakt i obchodzą przepisy wymagające tworzenie prawa miejscowego dla
      przestrzeni publicznej. Efektem był poprzedni nieudany konkurs (w
      którym nie potrafiący odpowiedzieć na główne ale dość abstrakcyjne w
      takiej sytuacji konkursowe pytanie uczestnicy rysowali nie tylko
      pomnik upamietniający Postać JPII, ale także i plac - bo bez niego
      trudno przecież jest dobrze zlokalizować, ale i zaprojektować dobry
      pomnik- widaomo o tym z kilkutysięcznego udokumentowanego
      doświadczenia projektowania miast, przestrzeni publicznych w tych
      miastach i pomników w tych przestrzeniach lokalizowanych i
      realizowanych; najwyraźniej jest to wiedza obca Władzom Warszawy -
      organizatorom tego konkursu). Teraz sytuacja się powtarza: żeby
      dobrze zlokalizować pomnik, trzeba najpierw (przynajmniej)
      zaprojektować (albo lepiej zbudować) plac. Ktoś kto o tym wie,
      projektując pomnik - projektuje plac, ale to przecież nie było
      tematyką tego konkursu ! Kolejny raz wyrzucane są w błoto publiczne
      pieniądze pod pretekstem upamiętnienia wielkiej Postaci, wbrew całej
      filozofii, którą ta Postać uosabia ...
      Grzegorz Buczek
      • Gość: jood Re: jest projekt Krzyża a co z projektem Placu ? IP: *.md4.pl 25.09.08, 23:58
        Zauważ, że odkładanie rzeczy "na potem, aż się coś innego zrobi, żeby współgrało" często kończy się tym, że nie robi się niczego. Moim zdaniem ten pomnik, acz nie całkiem mi się podoba, jest ciekawy i nowoczesny w formie. Pomysł z rysunkiem placu - też ciekawy, i może okazać się świetnym przełamaniem monopolu pomników bogoojczyźnianych, zrozumiałych tylko dla Polaków (takich jak piękny skądinąd pomnik Pomorodwanych na Wschodzie), czy też odpustowych Janów Pawłów z podniesioną prawą ręką dłuta profesora Dźwigaja. Być może będzie to kolejna po Muzeum Powstania Warszawskiego instalacja historyczna, która zainteresuje i zagranicznego turystę. W kwestii Pałacu Saskiego - nie można zakładać, że nowoczesna forma pomniku i nawierzchni placu koniecznie musi się kłócić z ewentualnie odbudowanym czy też w jakikolwiek inny sposób zagospodarowanym zabytkowym pałacem. W wielu miejscach widziałem udane mariaże nowoczesności z zabytkową tradycją - w Holandii na przykład takie sytuacje są bardzo częste.
        • Gość: GB Re: jest projekt Krzyża a co z projektem Placu ? IP: *.aster.pl 26.09.08, 00:43
          Są pewne zasady projektowania i realizowania przestrzeni publicznych
          (a także ustawiania na nich/przy nich budynków i pomników),
          zwłaszcza tak istotnych - nie tylko dla Warszawy, ale dla całej
          Polski - jak ten Plac. W tym przypadku te zasady zostały
          zignorowane, dlatego rezulatat nie mógł być dobry i niestety nie
          jest ... Nawet sposób rozstrzygnięcia tego konkursu podkreśla
          znaczenie i sposób zaprojektowania posadzki Placu, co budzi protesty
          wielu uczestników - konkurs nie był przecież na posadzkę, ani na
          inny sposób aranżacji Placu, tylko na Krzyż (nie zdziwiłbym się
          więc, gdyby werdykt jury został efektywnie zaskarżony). Tyle tylko,
          że nie było sposobu dobrze tego zaprojektować, wobec istotnej
          obecnej i przyszłej "nieokreśloności" kontekstu przestrzennego,
          dlatego prawdopodobnie za najlepszą uznana została praca, która
          jakoś ten przestrzenny kontekst "organizuje". Ale tak nie projektuje
          się przestrzeni publicznych ... Przestrzeni placu nie określa bowiem
          jego posadzka, ani stojące na niej pomniki czy inne obiekty, a
          przede wszystkim pierzeje tego placu, czyli ściany zabudowy, ew.
          lizjery zespołów zieleni, czy takie obiekty przestrzenne jak np.
          kolumnada. Ci, którzy mają chociaż minimum wiedzy o tym Miejscu, są
          zgodni co do tego, że obecna zabudowa w tym rejonie (poza samym
          Grobem) nie określa gabarytów Placu, a z całą pewnościa
          jego "docelowymi" pierzejami północną i południową nie powinny być
          Metropolitan i hotel Victoria. A zaplanowana przez laureatów
          konkursu (moje gratulacje !) posadzka, nie tworzy Placu, tylko
          go "udaje" ...
          GB
          PS: argument o "nie odkładaniu na potem" był używany wielokrotnie
          przez lobbujących - z różnych względów - za rozwiązaniami
          nieprzemyślanymi, a do tego zwykle utrudniającymi poprawne
          rozwiązania w przyszłości. Najbardziej znaczącym działaniem tego
          typu było przeforsowanie - jeszcze za komuny - teatralnego,
          kiczowatego pomnika powstańczego na pl. Krasińskich. Dla
          upamiętnienia wielkiego Zrywu powstała chała, która będzie stała w
          tak świetnej lokalizacji przez najbliższe dzisięciolecia, jeśli nie
          dłużej, a przecież jest oczywiste, że Powstanie Warszawskie i to
          miejsce zasługują na znacznie lepszy pomnik ...
          GB
          • Gość: Marek Re: jest projekt Krzyża a co z projektem Placu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.08, 02:28
            Mnie tez zdumiewa to podejście, kojarzy się z jakąś prowizorką. Pomijam już fakt, że za państwowe pieniądze stawia się pomnik - symbol religijny. Teraz, jeśli ktoś miałby naprawdę pomysł i możliwości, aby stworzyć w tym miescu prawdziwą, dobrze funkcjonująca przestrzeń publiczną, to będzie przez ten pomnik uziemiony, bo pewnie nie pozwolą go nawet przesunąć (nie mówiąc już o usunięciu). W ogóle te okolice nie mają jakoś szczęścia - niedaleko jest Plac Bankowy - najkoszmarniejsze chyba miejsce w Warszawie, które chyba lepiej byłoby nazwać Placem Asfaltowym. Zupełnie nie zrobiono tam miejsca dla ludzi, choć codziennie przewijają się tam tłumy. A tu dla odmiany puste hektary, na których mało kto chce przebywać, bo i po co - na placu nic, dookoła w zasadzie też nic, a teraz w środku krzyżyk?
        • dorsai68 Przepraszam, że niby "nowoczesna forma"? 26.09.08, 10:14
          Krzyż łaciński, znany też jako krzyż chrześcijański lub crux ordinaria (krzyż zwykły), to niby jest ta nowoczesna forma?

Rozumiem próbę obrony tego pomnika, ale kupy się nie trzma taka obrona, gdy kształt znany od conajmniej dwóch tysiącleci usiłuje się nazywać nowatorską formą.
    • Gość: fx Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.acn.waw.pl 25.09.08, 18:55
      ta, jasne, jp na pewno o niczym innym nie marzyl! idioci, przestancie wydawac
      nasze pieniadze! szpitale budujcie, dajcie na edukacje! cholota!!!!
    • Gość: GoGo Stanowczo za niski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 19:31
      Powinien miec przynajmniej ze 100 metrow wysokosci.
    • Gość: Michał Odbudujcie wreszcie Pałac Saski IP: *.aster.pl 25.09.08, 19:49
      A nie na bałwochwalstwo pieniądze się wydaje. Lepszym uczczeniem JP2 byłaby
      jakaś inwestycja na rzecz spędzania wolnego czasu przez młodzież a nie kolejne
      rekordowe pomniki.
    • areabis dziękujemy Donkey Tooskowi za prezydenta dewotkę ! 25.09.08, 20:38
      Wdusił ją na fotel na siłę , wbrew calej organizacji warszawskiej ,
      a teraz mamy ! To jest pierwszy krzyż tej dewoty . POójdą nastepne ,
      bo ona bez przerwy uprawia medytacje ignacjańskie , zamiast
      rządzić . Burdel w mieście jest taki , że do 10 - 11 rano nie mozna
      nigdzie dojechać !!!
      • darkraj Re: dziękujemy Donkey Tooskowi za prezydenta dewo 26.09.08, 10:11
        areabis napisał:

> Wdusił ją na fotel na siłę , wbrew calej organizacji
        warszawskiej ,
        > a teraz mamy ! To jest pierwszy krzyż tej dewoty . POójdą
        nastepne ,
        > bo ona bez przerwy uprawia medytacje ignacjańskie , zamiast
        > rządzić . Burdel w mieście jest taki , że do 10 - 11 rano nie
        mozna
        > nigdzie dojechać !!!
        ==================================== Jaka dewotka? Pogielo cie? Ta
        Zydowka robi tylko dobry geszeft z kuria, tudziez projektantami i
        wykonawcami tego poronionego pomyslu.
        • ludwigvanbeethoven Re: dziękujemy Donkey Tooskowi za prezydenta dewo 26.09.08, 22:46
          Pewnie bufetowa dala Glodziowi i Glempu oraz projektantom i teraz za
          prawo postawienia (i oszpecenia) kszysza w stolicy bedzie miala
          jakies zyski.
    • Gość: ritzy zaban. Drogie dzieci ubekow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 20:46
      wasi rodzice zapewne nie przekazali Wam obrazu Papieza w 1979 roku,
      na Placu - wowczas - Zwyciestwa. Pierwszego wolnego zgromadzenia
      ludnoosci Warszawy od dziesiecioleci. Od tego momentu zaczelo sie
      wyzwalanie narodu spod komunizmu i jarzma sowieckiego.

Ale nie musicie czcic tego wydarzenia. Zaspiewajcie sobie
      Miedzynarodowke. Spoko i na luzie. Nie przejmujcie sie. Zyjemy w
      panstwie demokratycznym (m.in. dzieki temu co stalo sie na Pl.
      Pilsudskiego), a w nim dla idiotow jest tez miejsce.
      • Gość: M Re: Drogie dzieci ubekow IP: 192.193.216.* 25.09.08, 21:21
        Co do bycia idiotą to piszesz o sobie, bowiem właśnie trzeba nim
        być, żeby sprzeciw wobec tego krzyża utożsamiać z byciem rodziny
        ubeka.
      • Gość: panbuk Re: Drogie dzieci ubekow IP: *.adsl.inetia.pl 25.09.08, 21:46
        Gość portalu: ritzy zaban. napisał(a):

> wasi rodzice zapewne nie przekazali Wam obrazu Papieza w 1979 roku,
        > na Placu - wowczas - Zwyciestwa. Pierwszego wolnego zgromadzenia
        > ludnoosci

Musze Cię zmartwić... Twoi rodzice kłamali. Dlatego jesteś teraz taki głupiutki.
      • darkraj Re: Drogie dzieci ubekow 26.09.08, 10:17
        Gość portalu: ritzy zaban. napisał(a):

> wasi rodzice zapewne nie przekazali Wam obrazu Papieza w 1979
        roku,
        > na Placu - wowczas - Zwyciestwa. Pierwszego wolnego zgromadzenia
        > ludnoosci Warszawy od dziesiecioleci. Od tego momentu zaczelo sie
        > wyzwalanie narodu spod komunizmu i jarzma sowieckiego.
        >
        > Ale nie musicie czcic tego wydarzenia. Zaspiewajcie sobie
        > Miedzynarodowke. Spoko i na luzie. Nie przejmujcie sie. Zyjemy w
        > panstwie demokratycznym (m.in. dzieki temu co stalo sie na Pl.
        > Pilsudskiego), a w nim dla idiotow jest tez miejsce.
        ========================================= No to jeszcze opowiedz ta
        prawdziwa historie o losie poprzednika JP2 i o calej oprawie
        polityczno-finansowej tego "rewelacyjnego" konklawe.
        Tylko prawde, a nie jak na spowiedzi!
        Wtedy te "dzieci ubekow" napewno zawstydzisz i zapedzisz w kozi
        rog :-DDDD
    • sselrats Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy 25.09.08, 20:55
      Wszystko niewazne, wazne, ze mamy kolejny krzyz w Moherlandzie.
      • Gość: + Re: Jest projekt krzyża JP2 dla Warszawy IP: *.lanet.net.pl 25.09.08, 21:21
        tragiczny pomysl, ideolo...

ale troche smiesznie tez jest: ogloszono konkurs na krzyz. wplynely 54 projekty. kazdy przedstawial krzyz. wybrano najlepszy, z krzyzem. konkurs na koło juz niebawem...
    • Gość: niezalezny Krzyż symbolem uniwersalnym...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.08, 21:03
      Dla mnie krzyż jest przede wszystkim symbolem śmierci... I nie jestem w tym
      odosobniony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka