Dodaj do ulubionych

Co sie dzieje z "Wyborczom"?

IP: *.acn.waw.pl 25.06.01, 00:00
Co jest do jasnej ciasnej? Od kilku dni zdaża sie mnie, że jak wchodze na
główne strone "Gazety Wyborczy", to Explorer pokazuje mnie, że strona jest
załadowana, a ja mam przed sobą pusty ekran. Wam też sie dziejom takie rzeczy?
Obserwuj wątek
    • Gość: max Re: Co sie dzieje z IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.06.01, 00:00
      też mialem podobne historie, trzeba było przeczekać
      • couleur3 Re: Co sie dzieje z 25.06.01, 00:00
        U mnie od paru dni to samo, wchodzę okrężną drogą przez portal i gazetę
        regionalną. Nie wiem jak długo jeszcze tak będę musiał.
    • Gość: barbie Ortografia IP: *.btopenworld.com 25.06.01, 00:00
      Drogi Maksie i Ursyn,

Mysle, ze mowi sie co sie dzieje z "Gazeta Wyborcza"(ostatnia litera to
      nosowka;nie mam polskiej czcionki) i w "Gazecie Wyborczej".

Zanim zabierzecie sie za dyskusje w forum, moze by tak krotki kurs ortografii?

Barbie

Gość portalu: Ursyn napisał(a):

> Co jest do jasnej ciasnej? Od kilku dni zdaża sie mnie, że jak wchodze na
      > główne strone "Gazety Wyborczy", to Explorer pokazuje mnie, że strona jest
      > załadowana, a ja mam przed sobą pusty ekran. Wam też sie dziejom takie rzeczy?

• Gość: palker Re: Ortografia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
        Gość portalu: barbie napisał(a):

> Drogi Maksie i Ursyn,
        >
        > Mysle, ze mowi sie co sie dzieje z "Gazeta Wyborcza"(ostatnia litera to
        > nosowka;nie mam polskiej czcionki) i w "Gazecie Wyborczej".
        >
        > Zanim zabierzecie sie za dyskusje w forum, moze by tak krotki kurs ortografii?
        >
        > Barbie

Droga Barbi! Ursyn z Ursynowa pracowicie, i od wielu tygodni, buduje na tym forum
        swój image czerniakowskiego apacza . To zrozumiałe, skoro lud forumowy nie da się
        zróżnicować wedle kroju czcionki, a nicki bywają zawłaszczane. Aby nie uchodzić
        za byle czcionka, Ursyn programowo ortografię cznia. I to mu gwarantuje
        Konstytucja III RP. Nawet Stołek się do tego przyzwyczaił i, jak Ursyna cytuje w
        Gazecie, to tekst oddaje do tłumacza przysięgłego. Ursyna lubi się za treść, a
        nie za formę. Pozdrowienia (dla Kena również)
        • Gość: Ursyn Re: Ortografia IP: *.acn.waw.pl 26.06.01, 00:00
          Szaconeczek palker. Ale musze coś sprostować, nie chce uchodzić za
          czerniakowskiego, ale poprostu warszawskiego rodaka. Co sie tyczy "apacza" nie
          jestem i nie chce być żadnem Indianinem, rozchodziło Ci sie pewnie o "apasza",
          takiego co niem "Stasiek był..." jak śpiewał charakterniak z Czerniakowa -
          Stasiek Grzesiuk, a teraz śpiewajom inne muzykanty.
          • Gość: palker Re: do Ursyna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.01, 00:08

> Szaconeczek palker. Ale musze coś sprostować, nie chce uchodzić za
            > czerniakowskiego, ale poprostu warszawskiego rodaka. Co sie tyczy "apacza" nie
            > jestem i nie chce być żadnem Indianinem, rozchodziło Ci sie pewnie o "apasza",
            > takiego co niem "Stasiek był..." jak śpiewał charakterniak z Czerniakowa -
            > Stasiek Grzesiuk, a teraz śpiewajom inne muzykanty.

Życie wyeliminowało mnie na tydzień z forum, więc dopiero teraz odstukuję.
            Jak czytałem twój post, to mi się oba uszka połączyły uśmiechem :-D. Jasne, że
            jest tak, jak mówisz.
            To qui pro quo wynikało stąd, że dwa posty dalej pisałem o systemie Apache. Ale
            jako osoba przewrotna odpowiem w stylu wałęsowskim: masz i nie masz racji. Otóż
            regularne, warszawskie określenie "apasz" wywodzi się z francuskiego
            słowa "apache", które znaczy Apacz (indianin). Ale honor oczywiście zwracam i
            pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: Ursyn Re: do Ursyna IP: *.acn.waw.pl 04.07.01, 00:25
              Może i w Paryżewie mówiom "apache", ale co my tu będziem uskuteczniać różne
              parle franse?
              Szaconek
              • Gość: palker Re: do Ursyna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 00:33
                A propos soczystości warszawskiej wymowy. Byłem dzisiaj na bazarku na Trockiej
                i słyszałem, jak przekupka lamentowała, że wciąż przybywa wokół hipermarketów.
                Na koniec powiedziała: "Jak tak dalej będzie, to tu nawet CHUJ ZE ZŁAMANĄ NOGĄ
                nie przyjdzie"
                • Gość: Ursyn Re: do Ursyna IP: *.acn.waw.pl 04.07.01, 12:09
                  Ładne.
      • Gość: Ursyn Re: Ortografia IP: *.acn.waw.pl 26.06.01, 00:00
        Drog(a/i) Barbie, zanim mnie wjedziesz na ortografie, wymyśl sobie jakieś
        polskie ksywkie. To jest Forum warszawskie, i mogie sobie pisać warszawskiem
        językiem. Jeżeli sie rozchodzi o poprawność językowe, nie mam z tem żadnych
        problemów, jak trzeba to sie umie wykazać.
        • Gość: nocoment Re: Ortografia - do Ursyna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 13:14

> Drog(a/i) Barbie, zanim mnie wjedziesz na ortografie, wymyśl sobie jakieś
          > polskie ksywkie. To jest Forum warszawskie, i mogie sobie pisać warszawskiem
          > językiem. Jeżeli sie rozchodzi o poprawność językowe, nie mam z tem żadnych
          > problemów, jak trzeba to sie umie wykazać.

Popieram Ursyna zacnego jegomościa! Jestem jak najbardziej za używaniem mowy
          warszawskiej i na forum i w żywocie codziennem. Chyba się przerzucem całkowicie
          na niom...:) Popieram takich człekow jak Ursyn, który patriotom lokalnem się
          zowie. Mniemam, iż kiedyś mowa warszawska będzie wszechobecnom na ulicach naszego
          miatsa, bo teraz jest tako troche zapomnianom... Ale dzięki ludziom jak Ursyn z
          pewnościo całom kiedyś odżyje!
          • Gość: Ursyn Re: Ortografia - do Ursyna IP: *.acn.waw.pl 04.07.01, 17:24
            Dziękuje za poparcie. Ja tylko mogie napisać, że tem sposobem chce uskutecznić
            pamiętanie o Wiechu. Jak będzie nasz więcej, to ożywiem warszawskie mowe.
            • Gość: nocoment Re: Ortografia - do Ursyna IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 12:29

> Dziękuje za poparcie. Ja tylko mogie napisać, że tem sposobem chce uskutecznić
              > pamiętanie o Wiechu. Jak będzie nasz więcej, to ożywiem warszawskie mowe.

To może uda się nam przekonać choć kilka osób z tegoż forum by takoż mowe
              warszawskie uskuteczniali?
          • Gość: barbie Re: Ortografia - do Ursyna IP: *.btopenworld.com 04.07.01, 20:16
            To nie ksywka ale krotko od Barbara, tak mnie nazywaja
            znajomi, znam sie bardzo dobrze na dialektach
            regionalnych i miejskich i jak mi wiadomo
            charakteryzuja sie one przede wszystkim odmiennym
            slownictwem itd... . Gwara warszawska zdecydowanie nie
            jest niegramatyczna w odmianie rzeczownikow drogi
            Ursynie.

• Gość: Ursyn Re: Ortografia - do Ursyna IP: *.acn.waw.pl 04.07.01, 20:41
              A końcówka "kie" jest gramatyczna? Wódkie, czapkie, rękie i tem podobne.
              Pozwole sobie uskutecznić cytat:
              1. "zupo pomidorowo" - Stefan Wiechecki, Bitwa w tramwaju czyli opowiadania
              warszawskie, zebrał i opracował Robert Stiller, Kraków 2001, s. 190.
              Ale zwracam honor, trzeba mnie było napisać "Gazetą Wyborczą".
    • Gość: palker Re: Co sie dzieje z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.01, 00:00
      Nawigacja na forum wymaga coraz więcej wysiłku. Raz mi sie nawet ukazał na
      ekranie system Apache, który chyba zarządza sewerownią w Stołecznej. Coś mi sie
      wydaje, że gazetę.pl czekają nowe wydatki, bo system w widoczny sposób się
      zapycha. To się nazywa "paść ofiarą własnej popularności".
      • laugh Re: Co sie dzieje z 26.06.01, 00:00
        wYDAJE MI SIE, ZE BARBIE CHCIALA POKAZAC, ZE WCALE NIE JEST TAKA GLUPIA JAK SIE
        MOWI O NICH- ''SLODKA IDIOTKA''. CHYBA, ZE JEST EMERYTOWANA POLONISTKA, KTORA NIE
        MA CO ROBIC
    • Gość: nocoment Re: Co sie dzieje z IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.01, 13:06
      No to rusz się jegomościu i zaiwaniaj do kiosku po gazetkie!
      • Gość: rafi gwara IP: *.sieradz.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 13:09
        co sie tak czepiacie tej warszawskiej gwary,ja nie jestem warszawiakiem z
        urodzenia ale bardzo lubiem te warszawskie gwarem.pozdr(nie jestem pewien czy
        dobrze to napisalem sorry ale jeszcze nie opanowalem perfekt tej gwary)
        • Gość: palker Re: gwara IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.01, 13:16
          Cieszę się niepomiernie.
          Wyraz gware wymamawia się poprostu bez nosówki "ę" (nigdy z końcówką -em)
          Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka