Gość: zuza IP: 194.181.61.* 13.05.09, 09:55 Czy ktoś wie dlaczego w "nowych ruskich" wagonach metra jest tak duszno? daje się w nich oddychać na stacjach końcowych gdy robi się luźniej Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawel.777 Re: nowsze wagony metra 13.05.09, 10:06 Gość portalu: zuza napisał(a): > Czy ktoś wie dlaczego w "nowych ruskich" wagonach metra jest tak duszno? daje > się w nich oddychać na stacjach końcowych gdy robi się luźniej Bo mają klimatyzację i pachną nowością? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: nowsze wagony metra IP: 87.204.21.* 13.05.09, 10:47 Najnowsze składy metra nie mają wentylacji. To jet przyczyna niemiłosiernej duchoty. Najgorsze jeszcze przed nami, ponoć lato ma wyć wyjątkowo upalne. Pozdrawiam wszystkich spoconych pasażerów nowych składów metra :) Więcej na ten temat tutaj - > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=89242199&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: nowsze wagony metra 13.05.09, 11:09 Akurat w lecie w metrze jest chłodno. A nowe składy są "poprawione", bo niektórzy pasażerowie narzekali, że w starych wentylacja łeb urywa. Było nie jojczeć, teraz będzie stojące powietrze i smrodek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Spociuch Re: nowsze wagony metra IP: *.aster.pl 22.05.09, 21:40 DUCHOTA PRZEOKRUTNA! Nie można tego jakoś poprawić? Jadąc w godzinach szczytu gdy jest tłoczno robi się tragicznie. Nawet ostatnio jadąc metrem kiedy było luźno (dużo wolnych miejsc siedzących) i wszsystkie uchylne okienka pootwierane było po prostu duszno - to nie jest normalne. Skoro w połowie maja jest taki upał w wagonach to nie chcę myśleć co będzie w lato. Jeszcze ten "zapach nowości" czytaj smar pomieszany z mocnym klejem potęguje efekt braku świeżego powietrza. Nowe wagony metra to porażka nie dość że z opóźnieniem wjechały na tory to na dodatek nie można mówić o żadnym komforcie jazdy. PS. Pomijam fakt dziwnie piejącego sygnału zamykania drzwi. Myślałem, że nie istnieje coś takiego jak fałszowanie przy prostych 3 dźwiękach granych na tą samą nutę. Żyłem w nieświadomośći. Odpowiedz Link Zgłoś
blinski Re: nowsze wagony metra 23.05.09, 19:25 wczoraj trafiłem na nowy skład i miałem identyczne wrażenia:) parę miesięcy temu, gdy jechałem pierwszy raz nowym pociągiem, akurat pod względem przewiewu nie miałem na co narzekać, nawet śmiałem się ze spociuchów, którym wszędzie za gorąco i najchętniej łeb by wystawili przez okno, jak by się dało. wczoraj tymczasem, przy chłodnej i deszczowej a do tego dusznej pogodzie (najgorsza kombinacja) szukałem ulgi w metrze - no i trafiłem na ten nieszczęsny skład. ten brzęczyk także budził coś pomiędzy śmiechem a irytacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolko Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 14.05.09, 12:59 bo gawiedź się nie myje...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walzeck Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 14.05.09, 13:02 jest stare porzekadło: "od smrodu jeszcze nikt nie umarł, a ze świeżym powietrzem różnie bywało". Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: nowsze wagony metra 14.05.09, 15:34 Od świeżego powietrza to cała armia Napoleona ucierpiała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna Re: nowsze wagony metra IP: *.chello.pl 22.05.09, 22:32 bo mróz zabija nie tylko zarazki ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: nowsze wagony metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 22:19 Od smrodu nikt nie umarl a od swiezego powietrza cala armia pod Stalingradem :) Natomiast faktycznie jazda w nowych wagonach metra to problem klimatyzacyny - z tego zreszta powodu omijam metro w godzinach szczytu - z tym ze ja mam ten wybor; nie kazdy ma tak dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: russo Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 27.05.09, 09:35 Bo "od smrodu jeszcze nikt nie umarł, a ze świeżym powietrzem różnie bywało"... Jak ci duszno, to otwórz sobie okno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: nowsze wagony metra IP: *.aster.pl 28.05.09, 21:34 Russo, po pierwsze nie okno, tylko lufcik i nie otworzyć, tylko co najwyżej uchylić. Uchylenie lufcika, a nawet dwóch lufcików niewiele daje. Chorym pomysłem jest takie komponowanie rozkładu, aby 3 składy nowszych radzieckich cacek jechało kolejno po sobie. Widząc, że na peron wjeżdża metro(sauna) z gębą, zawsze odpuszczam i czekam na następny. Czekanie trwa niespełna 3 minuty w szczycie. Ostatnio zaś czekałem znacznie dłużej, bo puścili właśnie jeden za drugim 3 składy nowszych wagonów. Jeżdżę do pracy w świeżym i czystym ubraniu. Nie chcę czuć dyskomfortu w trakcie podróży, nie chcę też wychodzić z metra zlany potem. Dlatego nie wsiadam do pociągu z gębą. Pozdrawiam spoconych pasażerów pociągów z gębą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monros Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 04.06.09, 14:49 Jak ktoś ma złe krażenie, które jest powodem pocenia się nadmiernego, to powinien się leczyć. Dla mnie nie ma problemu, chyba nie jeździliście metrem w innych krajach, gdzie jest o wiele ciaśniej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador 7 składów sauny na szynach IP: 87.204.21.* 10.09.09, 14:10 Masakra. Już 7 ulepszonych radzieckich składów metra kursuje w stolicy. We wszystkich ciągle tan sam problem - gorąco i duchota, niczym w saunie. Kiedyś, gdy był jeden skład, trzeba było mieć wyjątkowego pecha, by na niego trafić. Teraz, gdy w ciągłym ruchu mamy 7 składów, czasem 2 razy dziennie mogę sie przewieźć w wagonie-saunie. www.youtube.com/watch?v=I12xdjRj4Bo Póki co, ulepszeń nie odczułem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matador Re: 7 składów sauny na szynach IP: *.me.entel.pl 11.06.10, 09:29 Zastosowano ulepszenia, zamontowano w suficie większe wloty powietrza, jednak ciągle jest gorąco. Nie ma to jak starsze składy, francuskie lub radzieckie z lat 90 tych. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: 7 składów sauny na szynach 11.06.10, 11:18 Radzieckie to tylko te pierwsze, z roku 1989. Późniejsze z 1994 i 1997 to już rosyjskie - tak "w kwestii formalnej"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 14.06.10, 15:47 "płachomu tancoru to i jajca mieszajut" ciesz się, że masz metro na swojej trasie, inni musza się mordować autobusem lub tramwajem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cymbal Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 14.06.10, 15:49 "Zuzia, lalka nieduzia, uszy Urbana, m...a Reagana" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dert Re: nowsze wagony metra IP: 193.46.186.* 06.08.10, 13:51 Myślę, że "amerykańskie" byłyby lepsze - to problem producenta...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frequentflyer Re: nowsze wagony metra IP: *.chello.pl 22.08.10, 01:36 jeżdziłem parę dni metrem po nowym jorku i uczucia mam mieszane. owszem, wagony są klimatyzowane, ale jak każda lodówka grzeje kuchnię, tak klimatyzowany wagon grzeje nieklimatyzowane stacje metra. efekt jest taki że w końcu sierpnia masz 18-20 stopni w wagonie i 40 stopni na peronie. samo zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś