20.07.09, 12:22
Znowu podnieśli czynsz o prawie 100 zł. Jak tak dalej pójdzie to połowę pensji będzie się wydawać na czynsz i inne opłaty. Tragedia!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • wierny_1 Re: czynsz 20.07.09, 23:53
      W celu sprecyzowania. To sami mieszkańcy podjęli takie a nie inne uchwały.
      Dlatego taka uwaga na przyszłość. Najpierw czytać uchwały a potem podpisywać.

Pozdrawiam,
      • gusia18 Re: czynsz 22.07.09, 07:11
        Jakie 100 zł? Pewnie masz duże mieszkanie. Mi wzrósł o 20 tylko przy
        powierzchni 50 m2.
        Sprawdź zaliczki na media, być może czynsz Ci wzrósł gdyż
        dostosowano zaliczki na media do Twojego zużycia? Miałeś /łaś
        dopłaty w poprzednim rozliczeniu?
        • askbeauty Re: czynsz 23.07.09, 08:38
          Mam niecałe 50 m2.
          W poprzednim rozliczeniu dopłacałam raz. Ale sądziłam ze każdy płaci tak samo za
          wywóz śmieci, sprzątanie itp. a tu wynika ze każdy ma inaczej.
          A co do ustaw to nie było w żadnej z nich informacji konkretnej o zwiększeniu
          czynszu. Jakby tak było to wiadomo ze nie podpisałoby się. Tak te ustawy zakręcą
          ze nie wiadomo o co chodzi.
          A co z ustawą która podobno przeszła ze miało się płacić za faktyczną ilość
          metrów w mieszkaniu, bez strychów które użytkują ludzie mieszkający na ostatnich
          piętrach(podobno tak jest). Miało to być 3,16(o ile dobrze pamiętam) razy ilość
          metrów w mieszkaniu. Wtedy czynsze były by o połowę niższe. Ustawa już dawno
          przeszła większością głosów ale jakoś nie widać zmian czynszu na lepsze.
          • gusia18 Re: czynsz 27.07.09, 10:32
            3,16 to za opłaty ekploatacyjne, do tego fundusz remontowy i
            zaliczki indywidualne. I wychodzi 400 zł. Raczej czynsz ma każdy ten
            sam, tylko media Nas różnią.

A i nie ustawy tylko uchwały Wspólnoty :)
            • marcin_321 Re: czynsz - kolejna podwyżka!!! 22.08.09, 18:05
              Dzisiaj odebrałem kolejną podwyżkę czynszu - o kolejne 20 zł!!! Co
              się dzieje??? To nie jest normalne. W 2008 r. były trzy podwyżki, w
              2009 już dwie ( a rok się jeszcze nie skończył). Aż strach pomysleć
              co będzie dalej!!! Na piśmie jest wyjaśnienie, że podstawa prawna to
              uchwała nr 5/2009 właścicieli lokali w sprawie uchwalenia Rocznego
              Planu Gospodarczego (w ostatniej podwyżce wyjaśnienie było
              identyczne). Ile razy na podstwie jednej uchwały mozna podnosić
              czynsz???!!! A poza tym jak są skonstruowane te uchwały? -tak aby
              zwykły śmiertelnik nie wiedzial o co chodzi!!! Szanowni Państwo, to
              są mieszkania własnościowe a płacimy jak za spółdzielcze. Czy
              naprawde nikogo nie interesują te podwyżki, czy nie należałoby coś z
              tym zrobić!!! a może pora na zmianę firmy zarządzającej!!!
              Pozdrawiam.
              • john5742 Re: czynsz - kolejna podwyżka!!! 23.08.09, 10:26
                Dzis odebralem rozliczenie polroczne oraz podwyzke czynszu.Najbardziej wkurza
                mnie rozliczenie co.W poprzednim tj.od 1.07.2008-31.12.2008 niby zuzylem
                12,792GJ-mialem niedoplaty kolo 80zl.Teraz tj.1.01.2009-30.06.2009 zuzylem
                11,096GJ i mam juz kolo 190zl.niedoplaty a naliczone zaliczki w obydwu
                przypadakach sa takie same.Czy tak znaczaco w ostatnim czasie poszlo w gore
                co.?Czy nie mozna by bylo zamontowac podzielnikow na grzejnikach?Moim zdaniem to
                by bylo lepsze rozwiazanie-ja mam ustawione na minimum i mi to wystarcza.
                • vsa Re: czynsz - kolejna podwyżka!!! 23.08.09, 12:13
                  Mi już nerw brakuje, jeśli chodzi o opłaty na tym osiedlu. Robią z
                  nami co chcą. Czy widziliście drodzy sąsiedzi ile płacimy za samo
                  podgrzanie ciepłej wody? Jeśli nie, to napiszę. A więc płacimy 18zł
                  za m3 plus oczywiście do tego trzeba doliczyć m3 zimnej wody. Jak
                  mówię o tej cenie znajomym to się za głowę łapią. I dziwią się
                  dlaczego tak drogo. Drodzy sąsiedzi, czy naprawdę nie możemy jakoś
                  zmniejszyć tych opłat czynszowych???????????
                  • piotr.kostrzewa Re: czynsz - kolejna podwyżka!!! 24.08.09, 11:00
                    Witam,

Jeśli chodzi o cenę wody to jest ona wyższa w porównaniu z Warszawą z powodu dużej opłaty za odprowadzenie ścieków. Ząbki mają najwyższą opłatę z gmin podwarszawskich. Szerzej można poczytać na forum Zabek pod adresem forum.gazeta.pl/forum/w,97,98898514,98898514,Jakie_ceny_wody_miejskiej_.html
                    Niestety będzie jeszcze drożej gdyż Burmistrz zapowiedział kolejne podwyżki.

Doliczając podwyżkę ceny gazu (dla niewtajemniczonych w każdym bloku jest piec gazowy), otrzymujemy taką kwotę. Jedyna szansa na optymalizowanie wydatków to podłączenie się do projektowanej przez Vantenfall sieci ciepłowniczej. Projekt ten jednak oddala się na naszym odcinku gdyż Kaufland przystąpił do budowy Sklepu i remontu Powstańców. A z tego co czytałem to Burmistrz zgody nie wyda, żeby rozpruć nowy odcinek drogi.

Co do uchwały na którą powołuje się Sąsiad to mówi ona, ze w przypadku podwyżki cen gazu, prądu, wody, zaliczki wzrastają. Szerzej na ten temat było na Zabraniu Wspólnoty.
                    • askbeauty Re: czynsz - kolejna podwyżka!!! 05.09.09, 08:33
                      To po prostu jest straszne! Już mi pół pensji idzie na wszystkie opłaty, porażka!
            • madzi-ulek22 Re: czynsz 30.09.09, 21:44
              interesuje mnie czynsz jaki płacicie na osiedlu z gazomontazu
              • madzi-ulek22 Re: czynsz 30.09.09, 21:46
                jakie są ceny wynajmu, nowego osiedla gazomontaż od ulicy
                piłsudskiego?
                • tuptaki Re: czynsz 04.10.09, 13:48
                  A co masz może do wynajecia??? Jeśli tak to mam chętnych. a może
                  ktoś wie o jakimś mieszkaniu do wynajecia??? Najchetniej na krórymś
                  z osiedli Gazomontażu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka