Dodaj do ulubionych

I znowu ZŁO na warszawskich drogach...

14.08.12, 11:53
Zaczęło się wczoraj po południu.

Jechałem mało uczęszczaną, zastawiona z obydwu stron drogą. Nagle, nieomal pod maskę mojego auta wypadł z jakiejś bramy samochód. "Doniosło" go do połowy pasa. Na szczęście nic z przeciwka nie jechało więc dałem radę, nie hamując, go ominąć...

Dziś koło południa miałem za to trzy akcje na odcinku ok. 20 km.

Stałem sobie na czerwonym świetle. Zapaliło się zielone i w tym momencie z przeciwka skręcając w lewo pode mnie, zdecydowanie na czerwonym (faza do skrętu w lewo), ruszył TIR. Poczekałem, a jak TIR przejechał, ruszyłem. Na szczęście nie po emesowemu (220 km/h), tylko po emerycku. Dzięki temu nie dostałem strzała od Volvo, które powtórzyło manewr TIRa.

Parę kilometrów dalej jechałem prawym pasem, który zanikał. Spojrzałem w lusterko i zobaczywszy wolny pas, rozpocząłem manewr. Jak byłem już prawie na środkowym pasie, jakieś (znów) Volvo na gościnnych występach (rejestracja LPU), jadąc grubo ponad limit lewym pasem, postanowiło spróbować kto mocniejszy ładując się mi w bok. Machnąłem kierownikiem i... udało się.

I na koniec coś, co zdenerwowało bardziej niż wszystkie ww. akcje. Jechałem prawym pasem trzypasmówki. Miałem zielone światło. Jak byłem jakieś 12-15 od przejścia, jakaś starsza pani dała energicznego kroka na jezdnię. Na szczęście tylko jednego. Drugiego być może by nie przeżyła, bo pędziłem jak wariat. Może z 50 km/h, za to wielką terenówką...

Na warszawskich drogach jest ZŁO!
Obserwuj wątek
    • rapid130 To tylko... 14.08.12, 12:26
      ...idzie zmiana pogody. :D
      • nazimno "biomet" albo "meteopatia" 14.08.12, 12:46
        Winny znaleziony.
    • bimota Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 15:00
      Od dawna mowie, ze z tymi terenowkami i pikupami same klopoty tylko... :P
      • edek40 Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 15:38
        > Od dawna mowie, ze z tymi terenowkami i pikupami same klopoty tylko... :P

Z terenowkami byc moze. Z pickupami nie mam zadnych klopotow.
        • bimota Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 16:12
          A co chwile jakies przygody opisujesz...
    • rekrut1 Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 17:35
      Pierwsze przypadki da się "zwalić" na tych niedobrych,co do ostatniego............
      Wymusiłeś na pieszym(pieszej) i już,w myśl nowych przepisów dostał byś mandat a kto wie czy nie poszedł siedzieć? Strzeż się! :D
      Pozdr.
      • edek40 Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 18:03
        > Wymusiłeś na pieszym(pieszej) i już,w myśl nowych przepisów dostał byś mandat

Beda likwidowac sterowane przejscia?
        • bimota Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 19:58
          PRzecie ogolnie znana jest interpretqacja, ze nawet na czerwonym ma pierwswzenstwo :P
      • jureek Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 18:06
        rekrut1 napisał:

> Pierwsze przypadki da się "zwalić" na tych niedobrych,co do ostatniego.........
        > ...
        > Wymusiłeś na pieszym(pieszej) i już,w myśl nowych przepisów dostał byś mandat a
        > kto wie czy nie poszedł siedzieć? Strzeż się! :D

Przecież miał zielone, to piesza wymusiła.
        Jura
        • edek40 Re: I znowu ZŁO na warszawskich drogach... 14.08.12, 18:15
          > Przecież miał zielone, to piesza wymusiła.

Gwoli scislosci: na szczescie nie wymusila...
    • oixio Definicja ZŁA 14.08.12, 22:04
      Zauważ co się dzieje w gęstym, zakorkowanym ruchu - następuje zmiana zasad pierwszeństwa określonych w PoRD na "wolną amerykankę" zwaną przez polityków "kulturą na jezdni".

Wręcz politycy zachęcają do tego ... - przykłady znajdziesz.

Przyszłość jest tragicznie przewidywalna - wprowadzanie chaosu w ruchu drogowym powiększy nieprzewidywalność zachowań pieszych, kierowców, rowerzystów prowadząc w prostej linii do zwiększenia ofiar na drogach.

• rekrut1 Re: Definicja ZŁA 14.08.12, 23:40
        Co tam chaos i ofiary,budżet Panowie,budżet się liczy. ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka