Dodaj do ulubionych

Oślepiający fotoradar

13.06.06, 10:08
Fotoradar zrobił mi zdjęcie, bo, przyznaję się bez bicia, przekroczyłam
prędkość.
Mam tylko pytanie, bo nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z fotoradarem:
czy oślepiający błysk fotoradaru, to jego właściwe działanie?
Obserwuj wątek
    • Gość: laserbit Re: Oślepiający fotoradar IP: *.crowley.pl 13.06.06, 10:33
      błyskający fotoradar starego typu to nic groźnego, to tak jak światło flasha w aparacie fotograficznym.
      Natomiast bardzo groźne są fotoradary z nadajnikiem laserowym, jest to wiązka w kształcie stożka o śrdednicy podstawy kilku metrów (aby pokryć szerokość drogi) ale wystarczającej mocy aby uszkodzić wzrok. Nie jest to nagłe znisczenie wzroku, ale stopniowe wypalanie ciałka żółtego w rogówce.
      Gdy oko znajduje się za soczewką np. lornetka, okulary lub soczewka kontaktowa to promień lasera jest wzmacniany.

Zajmuję się takimi nadajnikami zawodowo i wiem że to jest niebezpieczne, a to że producent oznacza że spełnia jakąś tam klasę to później nie potwierdza się w praktyce bo zależy jak później ktoś ustawi zbieżność takiej wiązki.

Więc jak widzicie skrzynkę fotoradaru to nie kierujcie w jego stronę wzroku, najlepiej trochę nawet zmrużyć oczy.
      • mariusz-ef Re: Oślepiający fotoradar 13.06.06, 10:52
        zamiast mruzyc oczy lepiej zaslonic twarz ;-)
      • rysa9 Re: Oślepiający fotoradar 13.06.06, 11:10
        To ciekawe co piszesz. Czy wystarczy jednorazowe zadziałanie takiego laserowego
        fotoradaru, by wystąpiły potem takie zniszczenia w oku?
        Hmm... mnie się nawet ostatnio pogorszył wzrok, ale raczej nie podejrzewam
        fotoradaru, bo pewnie te laserowe tak nie błyskają?

Zastanawiam się jeszcze, czy takie światło fotoradaru spełnia wymogi
        bezpieczeństwa na drodze? Błysk tego fotoradu był dużo większy od błysku flasha
        w aparacie i był tak oślepiający, że zmusił mnie do zamknięcia oczu. To było
        wrażenie, jakby mnie zalało żółte światło.
        • Gość: laserbit Re: Oślepiający fotoradar IP: *.crowley.pl 13.06.06, 14:59
          promień lasera w fotoradarze działa tak że jest formowany w stożek poprzez dużą soczewką (srednica kilkunastu cm) tak aby pokrywać swoim promieniem całą szerokość drogi.
          Moc nadajników jaką się stosuje to od kilkudziesięciu do 100 mW.
          Zakreś światła 550nm, więc tego nie widać, no chyba że ktoś będzie patrzył przez noktowizor.
          I tak jak ktoś już tu napisał laser jest włączony non-stop, więc działa na wszystkich.

To nie jest tak że wystarczy się spojrzeć raz aby oślepnąć, ale w następuje stopniowe uszkadzanie wzroku. Im większa odległość tym promień lasera jest bardziej rozproszony.
          Najgorszy przypadek to jakby ktoś podszedł blisko takiego lasera (1-2m) i patrzył się na niego, wtedy już po kilku sekundach nastąpiło by nieodwracalne uszkodzenie wzroku.
          • zgryzliwy1 Re: Oślepiający fotoradar 11.08.06, 03:11
            Gość portalu: laserbit napisał(a):

> Zakreś światła 550nm, więc tego nie widać, no chyba że ktoś będzie patrzył
            > przez noktowizor.

tiaaaa noktowizor:-(
            znawco lasertow - swiatlo widzialne ma zakres 400-700nm i te 550nm
            to prawie sam srodek tego zakresu - chyba slepy tylko tego nie zobaczy

> promień lasera w fotoradarze działa tak że jest formowany w stożek ...tak aby
            > pokrywać swoim promieniem całą szerokość drogi.
            > Moc nadajników jaką się stosuje to od kilkudziesięciu do 100 mW.

"formowanny w stozek" czyli poteznie rozpraszany
            kilkadziesiat mW zrodla "rozlozone" na powierzchni kilkudziesieciu m2 ma
            szkodzic na wzrok hehehe

poza tym to nie jest laser a najpewniej dioda laserowa
          • Gość: zrob_se_dobrze daltonista ??????? IP: *.c29.msk.pl 11.08.06, 03:23

> Zakreś światła 550nm, więc tego nie widać

nie rozrozniasz zielonego koloru ?
      • stefan4 Re: Oślepiający fotoradar 13.06.06, 11:47
        laserbit:
        > Gdy oko znajduje się za soczewką np. lornetka, okulary lub soczewka kontaktowa
        > to promień lasera jest wzmacniany.

Każda soczewka go wzmacnia? Bez różnicy czy skupiająca czy rozpraszająca?

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
      • bwv1004 Re: Oślepiający fotoradar 15.06.06, 19:24
        > ale stopniowe wypalanie ciałka żółtego w rogówce.

Ciałko żółte jest w siatkówce nie w rogówce. Różnica zasadnicza.
      • Gość: gość A jak jest robione zdjęcie? Podczerwienią? IP: 85.222.24.* 17.06.06, 07:56
      • pontus_euxinus Re: Oślepiający fotoradar 18.06.06, 10:11

> Nie jest to nagłe znisczenie wz
        > roku, ale stopniowe wypalanie ciałka żółtego w rogówce..

i teraz posypia sie wnioski ze ktos stracil wzrok bo laser wypalil im...

> Więc jak widzicie skrzynkę fotoradaru to nie kierujcie w jego stronę wzroku,
        na jlepiej trochę nawet zmrużyć oczy.

a moze JECHAC WOLNIEJ?
      • Gość: Klakson Re: Oślepiający fotoradar IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 01:26
        A co lekarz na to?
    • emes-nju Re: Oślepiający fotoradar 13.06.06, 11:04
      To nic, ze fotoradar oslepia przy robieniu zdjecia. W koncu urzadzenie to nie sluzy do poprawy bezpiueczenstwa, tylko do karania kierowcy.
    • jane14 A moze ... 13.06.06, 12:47
      ... wjechałaś przez wystawe do fotografa ?
      Fotoradary nie błyskają, a w kazdym badź razie ten błysk ma niewiele wspólnego
      z fleszem aparatu fotograficznego. Z koleji fotoradary laserowe wykorzystują
      wiazke przy pomiarze, nie do robienia zdjęc wieć "oslpiają" tak samo winnych
      jak i nie winnych przechodniów i rowerzystów itd. Pomieszanie z poplątaniem...
      Ale podobno krowy pasące sie w poblizu fotoradarów dają mniej mleka a psy
      obsikujące słup z fotoradarem cierpią na prostate ...
      • rysa9 Re: A moze ... 13.06.06, 13:17
        Chyba jednak się mylisz co do tego błysku, bo na trasie 500 km tylko w Białym
        Borze mnie oślepiło i to stamtąd otrzymałam pamiątkowe zdjęcie.
        • Gość: TG Re: A moze ... IP: *.e-data.net.pl 18.06.06, 23:36
          A gdzie w BB jest ten fr?
          A co do wątpiących, to zdaje sie, ze wiekszosc fr blyska robiac zdjecie.

TG
      • tomek854 Re: A moze ... 16.06.06, 05:48
        Oj błyskają, błyskają. W UK praktycznie wszystkie - naobserwowałem się - tylko że tak pstrykają "od tyłu" więc to nie mnie fotografowali ;-)
    • x-man66 Re: Oślepiający fotoradar 16.06.06, 14:51
      rysa9 napisała:

> Fotoradar zrobił mi zdjęcie, bo, przyznaję się bez bicia, przekroczyłam
      > prędkość.
      > Mam tylko pytanie, bo nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z fotoradarem:
      > czy oślepiający błysk fotoradaru, to jego właściwe działanie?

Tak, właściwe.

Po przekroczeniu prędkości progowej wykonuje czytelne zdjęcie, tak aby można
      było zidentyfikować pojazd, który przekroczył prędkość.

Pojęcie "oślepiający błysk" jest pojęciem oczywiście względnym. Zależy od
      sytuacji i samopoczucia (czy też raczej samozadowolenia). Jak mało są
      "oślepiające błyski" fleszy na czerwonym dywanie !!!!
    • Gość: ela Re: Oślepiający fotoradar IP: *.interecho.com / *.interecho.com 28.07.06, 23:40
      a to dobre! ja sie smialam, kiedy przeczytalam tu
      www.stopwariatom.pl/forum/fotoradary/pokaz/ ze fotoradar kogos oslepil, a
      to faktycznie jest mozliwe :|. myslalam, ze to jakis zart :|
      • Gość: okularnik Re: Oślepiający fotoradar IP: *.rev.pro-internet.pl 30.07.06, 23:18
        szczerze przyznam, ze też się śmiałem, jak poczytałem tamto forum o fotoradarach
        na stopwariatom.pl... ale teraz mnie zmroziło... czy to naprawde możliwe, żeby
        puszczali wiązkę, która może zniszczyć nam oczy...?
        a moze na fotoradarach ponaklejajmy naklejki "Stop Wariatom Drogowym" ;D
        • jureek Re: Oślepiający fotoradar 31.07.06, 14:21
          Gość portalu: okularnik napisał(a):

> szczerze przyznam, ze też się śmiałem, jak poczytałem tamto forum o fotoradarac
          > h
          > na stopwariatom.pl...

O! Spamer zmienił IP, popracuj jeszcze nad stylem wypowiedzi.
          Jura
        • Gość: engineer Re: Oślepiający fotoradar IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 10.08.06, 10:51
          fotoradary kiedyś były, obecnie pozostała jedynie nazwa. Obecne 'fotoradary' to Foto-Lasery, tymbardziej są niebezpieczne że działają w podczerwieni więc wiązki nie widać.
          Jedynie jakby ktoś patrzył przez noktowizor wojskowy to by zobaczył tą wiązkę.

A Laser jest włączony cały czas, a nie tylko jak ktoś przekroczy prędkość, tak samo jak radar był włączony czas w poprzednich fotoradarch.
          jakby ktoś był zainteresowany laserami to tutaj link do dokumentu:
          s21.quicksharing.com/d/646591/1155177017/1lasery_klasy_bezpieczenstwa.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka