Gość: Kama IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 00:55 Masz do wyboru dwa zegarki na rekę. Pierwszy pokazuje 10 razy w ciagu doby dokładny czas, drugi zaś ma dokładne wskazania tylko raz w ciagu 1000 lat. Który zegarek wybierzesz? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
laventhar Re: Dwa zegarki 05.09.05, 01:25 No ja wybiore dokladniejszy, czyli ten ktory spoznia sie o 24 godziny na 1000 lat niz ten, ktory wydaje sie byc kompletnie rozregulowany. -------------------------------- Szybka nauka - www.ebelfer.pl Aplikacje on-line - www.laventhar.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Dwa zegarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 15:20 I słusznie, tylko zegarek odchyla sie o 12 godzin(taki z wskazówkami)w czasie millenium, tzn o 43sec/rok.Pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
qbeu Re: Dwa zegarki 05.09.05, 20:57 Bardzo nieprecyzyjna zagadka. Co to znaczy, że pokazuje dokadny czas 10 razy na dobę? Jak długo pokazuje dobry czas? Jeśli przez 1/10 doby, to dobrze. ____________________ -=Pokój Oraz Dobro=- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zearmistrz Re: Dwa zegarki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 23:46 qbeu napisał: > Bardzo nieprecyzyjna zagadka. Co to znaczy, że pokazuje dokadny czas 10 razy na dobę? Jak długo pokazuje dobry czas? Jeśli przez 1/10 doby, to dobrze.> Stojący zegar pokazuje dokładny czas dwa razy na dobę, tylko Ty nie wiesz kiedy. Xegarek, który pokazuje 10 razy na dobe prawidłowy to taki, którego mała wskazowka robi 10 obrotów w ciągu doby. Zegarek, który się spieszy o 1/1000 sec na dobę nigdy nie pokaze praktycznie prawidłowego czasu, ale dobrze taki własnie mieć. Wszystko w zagadce tu jest precyzyjne. Pogłówkuj. Odpowiedz Link Zgłoś
qbeu Re: Dwa zegarki 09.09.05, 00:28 OK, zrozumiałem o co chodziło już wcześniej. Ale w treści zagadki nie było to uwięzione. Twój tok rozumowania szedł tak jak tego, kto to wymyślił. Ja pomyślałem o "złośliwym" zegarku, który chodzi jak mu się podoba, a nie jak mu się tryby obracają. Myślałem o czymś w stylu: "czy chcesz znać dokładny czas 10 razy na dobę, czy raz na 1000 lat; zagadka polegałaby wtedy na tym, czy rzeczywiście chcesz mieć dokładny czas, ale rzadko, czy mieć zegarek o przewidywalnym błędzie". Nie twierdzę, że moje rozumowanie ma sens, ale moje myśli tak mniej więcej szły. I stąd brak precyzji, bo mogły tak pójść. 8o) ____________________ -=Pokój Oraz Dobro=- Odpowiedz Link Zgłoś