czarodziejka 10.09.02, 23:48 Opisz przykład czworokąta, który jednocześnie spełnia następujące dwa warunki: 1) czworokąt ten nie jest rombem, 2) każda przekątna dzieli ten czworokąt na dwa trójkąty równoramienne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grzk Rozwiązanie 11.09.02, 09:18 coś jak grot od strzałki. Ma jedną przekątną ... Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: Rozwiązanie 11.09.02, 17:34 grzk napisał: > coś jak grot od strzałki. Ma jedną przekątną ... drugą przekątną też ma, tylko "wyłazi" ona poza czworokąt Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 09:54 Wyobraź sobie dwa trójkąty równoramienne o bokach: A, A i B - jeden B, B i C - drugi przyłożone do siebie bokiem o długości B (no i oczywiście założenia co tam nie może być czemu równe, żeby ten romb cały przypadkiem nie wyszedł). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: czworokat, ktory ..... IP: *.tlsa.pl 11.09.02, 10:40 to musza byc dwa jednakowe trojkaty rozwarte rownoramienne przylozone do siebie krotkim bokami, aby powstal taki wlasnie grot. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 11:32 Gość portalu: johndoe napisał(a): > to musza byc dwa jednakowe trojkaty rozwarte rownoramienne przylozone do > siebie krotkim bokami, aby powstal taki wlasnie grot. > pzdr Żeby powstał "taki grot" - tak. Ale żeby powstał czworokąt spełniający warunki zadania - nie muszą koniecznie być rozwartokątne. Trochę niżej napisałem o pewnym deltoidzie i wydaje mi się, że tym razem uwzględniłem wszystko ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 17:36 johndoe napisał(a): > dwa jednakowe trojkaty rozwarte rownoramienne przylozone do siebie > krotkim bokami, tez dobrze ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
grzk Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 10:42 Nie pytam o długość. Moim zdaniem Twoje rozwiązanie nie jest poprawne bo druga przekątna nie dzieli czworokąta na trójkąty równoramienne (przynajmniej nie wynika to z Twojego opisu). Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 10:42 Przyznam, że nie wiem, czy taki twór da się skonstruować ;) A deltoid, w którym dłuższa przekątna równa jest dłuższemu bokowi? Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 11:26 reptar napisał: > Przyznam, że nie wiem, czy taki twór da się skonstruować ;) > A deltoid, w którym dłuższa przekątna równa jest dłuższemu bokowi? Niestety, muszę się wycofać z tamtego pierwszego pomysłu. Zawsze, kiedy już, już jestem blisko skonstruowania okazuje się, że... notorycznie zapominam o drugiej przekątnej. Ale ten deltoid, w którym dłuższa przekątna równa jest dłuższemu bokowi, spełnia warunki zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: czworokat, ktory ..... IP: *.tlsa.pl 11.09.02, 11:53 powinien to bys trapez o podstawie =a i trzech pozostalych bokach =b. jego przekatna musi miec dlugosc a. z zalozenia b<a i ((b-a)/2)/a=(b-a)/b wychodzi b^2 -3ab+a^2=0 nie wiem czy to ma rozwiazanie pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: czworokat, ktory ..... IP: *.tlsa.pl 11.09.02, 14:19 Gość portalu: johndoe napisał(a): > ((b-a)/2)/a=(b-a)/b przepraszam, ten wzor jest debilny, reszta jest ok kazda przekatna dzieli trapez na trajaty aab i bba pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 17:39 johndoe napisał(a): > trapez o podstawie =a i trzech pozostalych bokach =b. jego prze > katna musi miec dlugosc a. > kazda przekatna dzieli trapez na trajaty aab i bba doskonale ;o) o dlugości przekątnych nie musisz jedak nic dodawac, nawet jesli przekątna =\= a, to i tak jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: czworokat, ktory ..... IP: *.tlsa.pl 12.09.02, 10:07 przekatna trapezu /c/ musi byc rowna podstawie /a/, bo inaczej powstana 2 trojkaty bbc i abc. ten drugi jest rownoramienny tylko jezeli a=c :) trapez jest chyba jedynym rozwiazaniem dla figury wypuklej /jezeli dobrze pamietam okreslenie takich figur/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: czworokat, ktory ..... 12.09.02, 22:49 johndoe napisał(a): > trapez o podstawie =a i trzech pozostalych bokach =b. jego prze > katna musi miec dlugosc a. > kazda przekatna dzieli trapez na trajaty aab i bba > > przekatna trapezu /c/ musi byc rowna podstawie /a/, bo inaczej powstana > 2 trojkaty bbc i abc. ten drugi jest rownoramienny tylko jezeli a=c :) nadal uwazam, ze przakatna nie musi byc rowna drugiej podstawie jesli masz trapez o ramionach b kazde, i jednej podstawie b, to kazda przekatna c dzieli ten trapez na dwa trojkaty o bokach bbc > trapez jest chyba jedynym rozwiazaniem dla figury wypuklej nie, nie jest to jedyne wypukle rozwiazanie ;oP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: czworokat, ktory ..... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.09.02, 08:37 nie:) narysuj to sobie i wtedy zobaczysz, ze kazda przekatna dzieli trapez czy inna figure na dwa trojkaty. aby spelnic warunki zadania oba musza byc rownoramienne, wiec albo oba boki figury zaarte w tym trojkacie sa rowne, albo jeden z bokow jest rowny przekatnej trapezu. gdyby powstaly 2 trojkaty, w ktorych rowne boki sa bokami czworokata to mamy do czynienia z kwadratem. i jeszcze jedno; doszedlem do tego, ze figura wypukla spelniajaca warunki tegozadania musi byc symetryczna wzgledem jakiejs osi. czy ktos doszedl do innego wniosku? Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka johndoe - zwracam honor ;o) 13.09.02, 11:52 johndoe, zwracam honor - oczywiscie masz racje !!!!!!! omawiany przez nas czworokat to nic innego jak "fragment" pieciokata foremnego (wezmy cztery wierzchołki tegoż pieciokata) cosik mi sie poplatalo w patrzeniu na te trojkaty rownoramienne, a przeciez kazde dziecko widzi, ze przekatne tego pieciokata sa rowne rumienie sie ze wstydu i jeszcze raz przyznaje ci racje ;o) johndoe napisał(a): > doszedlem do tego, ze figura wypukla spelniajaca warunki tego > zadania musi byc symetryczna wzgledem jakiejs osi. znam dwa* rozne rozwiazania (trapez i deltoid) i oba sa czworokatami wypuklymi i symetrycznymi [tu niektorzy spieraliby sie ze mna, dajac przyklad deltoidu wkleslego, ale we wkleslym "zewnetrzna" przekatna nie_dzieli czworokata na trojkaty - owszem, wyznacza dwa trojkaty, ale nie dzieli czworokata] *i chyba nie ma wiecej serdecznosci ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe czarodziejka - zwracam honor ;o) IP: *.tlsa.pl 13.09.02, 14:42 oczywiscie, ze deltoid rowniez:) Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 17:33 reptar napisał: > deltoid, w którym dłuższa przekątna równa jest dłuższemu bokowi, > spełnia warunki zadania. dobrze (ale to nie jedyne rozwiazanie) Odpowiedz Link Zgłoś
pulbek Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 13:37 Czworokat o wierzcholkach (0,0) (0,1) (1,0) (1/x,1/x) gdzie x = pierwiastek z 2. Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 13:53 pulbek napisał: > Czworokat o wierzcholkach > > (0,0) > (0,1) > (1,0) > (1/x,1/x) > > gdzie x = pierwiastek z 2. > > Pulbek. Wyżej pisałem o deltoidzie, w którym dłuższa przekątna jest równa dłuższemu bokowi. Widzę, że jednak określenie wymaga poprawki, bo w Twoim przykładzie nie ta przekątna jest dłuższa, co w moim. Ja po prostu wyobraziłem sobie inny kąt w miejscu, które u Ciebie jest (0,0). Ty masz tam kąt prosty, ja miałem dość ostry. Generalnie chodzi o to, by z jednego punktu - jak u Ciebie z (0,0) - wypuścić trzy odcinki równej długości, z których dwa będą stanowić boki, a trzeci - biegnący po ich symetralnej - będzie jedną przekątną. Potem już tylko dorysować brakujące kreski tak, by wyszedł z tego deltoid. I będzie (trzeba tylko uważać, żeby nie wyszedł z tego w szczególnym przypadku romb). Odpowiedz Link Zgłoś
pulbek Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 14:07 Masz racje. A jezeli w (0,0) zrobimy kat 60 stopni, to obie przekatne beda nawet rowne i bedzie jeszcze ladniej :-) Pulbek. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka Re: czworokat, ktory ..... 11.09.02, 17:44 pulbek napisał: > Czworokat o wierzcholkach > (0,0) > (0,1) > (1,0) > (1/x,1/x) > > gdzie x = pierwiastek z 2. dobrze ;o) ;o) Odpowiedz Link Zgłoś