Dodaj do ulubionych

Zadanko geometryczne

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.01.06, 14:05
Witam, właściwie zadanie jest na grupę matematyczną, ale skoro już tu
utknąłem to może ktoś będzie wiedział, ja się zaciąłem :(

5 kul o promieniu r układamy w kształt piramidy. 4 stykające się ze sobą w
podstawie i 1 na nich, styczna do każdej z pozostałych 4. Jaka będzie
objętość opisanej na nich piramidy (podstawa styczna do 4 w podstawie, ściany
do 3 z nich - 2 z podstawy i górnej). Wdzięczny będę za odpowiedź popartą
jakimś dowodem.

Pozdrawiam,
Kiełpiś
Obserwuj wątek
    • Gość: W Re: Zadanko geometryczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:16
      4*pierw(2)*r^3/3.
      Podstawą jest kwadrat o boku 2r (co wynika ze styczności 4 kul). Czyli pole
      podstawy 4*r^2. Krawędzie boczne ostrosłupa są równe także 2r, bo kula górna
      jest też styczna z każdą z pozostałych. Tak więc biorąc przekrój przez
      przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa (środek 5-tej kuli), mamy trójkąt
      równoramienny o podstawie 2*r*pierw(2) - bo to przekątna kwardratu z podstawy -
      oraz ramionach 2r. Z tw. Pitagorasa dla połowy tego trójkąta wyliczamy jego
      wysokość pierw(2)*r. A to jest jednocześnie wysokość całej piramidy.
      Objętość to 1/3 * 4*r^2* pierw(2)*r, czyli jak na początku.
      pierw(2) to ozczywiście liczba pierwiastek z dwa.
      pozdrawiam
      W.
      • Gość: W Re: Zadanko geometryczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 16:18
        Stop. Nie doczytałem treści i z rozpędu rozwiązałem inne banalne zadanko.
        Powyższe dotyczy oczywiście piramidy, której wierzchołkami są środki kul.
        Sorry
        W.
        • Gość: Ramzes Re: Zadanko geometryczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.06, 17:07
          Piramida wyznaczona przez wierzcholki kul ma krawędzie 2r, co pozwala okreslic
          funkcje katów, ktaóre sa takie same jak w piramidzie opisanej, m.inn. kąt
          nachylenia sciany bocznej do plaszczyzny podstawy, a pod kątem rownym jego
          polowie widać promień kuli stycznej do podstawy piramidy. To pozwala na
          wyznaczenie krawędzi podstawy i zadanie sprowadza sie do obliczenia objętosci
          ostrosłupa o danej krawędzi podstawy i kącie nachylenia sciany bocznej do tej
          podstawy.Kosinus tego kata jest 1/V3 (pierwiastek z trzech)
          Ta obiętosc jest 1/3 r^3 (V3+V2+1)^3
          • Gość: kiełpiś Re: Zadanko geometryczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.06, 10:29
            Dzięki. A ja szukałem nie wiedzieć czego :)

Pozdrawiam,
            Kiełpiś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka