Gość: bronhit IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 20:09 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bronhit Re: 98% procent ludzi tego nie rozwiąże. IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.03, 23:15 zjadlo mi wiec jeszcze raz...... moze juz bylo ale nie wiem, Legenda mówi, ze zadanie to zostało wymyślone przez Einsteina. Według niego 98 % ludzkiej populacji naszej pieknej planety nie jest w stanie go rozwiązać. Prawdopodobnie nie jest to prawdą, ale zadanie jest bardzo ciekawe i oryginalne. 5 ludzi zamieszkuje 5 domów w 5 różnych kolorach. Wszyscy pala papierosy 5 różnych marek i pija 5 różnych napojów. Hodują zwierzęta 5 różnych gatunków. Norweg zamieszkuje pierwszy dom Anglik mieszka w czerwonym domu Zielony dom znajduje się po lewej stronie domu białego Duńczyk pija herbatkę Palacz Rothmansów mieszka obok hodowcy kotów Mieszkaniec żółtego domu pali Dunhille Niemiec pali Marlboro Mieszkaniec środkowego domu pija mleko Palacz Rothmansów ma sąsiada, który pija wodę Palacz Pall Malli hoduje ptaki Szwed hoduje psy Norweg mieszka obok niebieskiego domu Hodowca koni mieszka obok żółtego domu Palacz Philip Morris pija piwo W zielonym domu pija się kawę Pytanie : Kto hoduje rybki ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: 98% procent ludzi tego nie rozwiąże. IP: *.riviera.pw.edu.pl 02.03.03, 23:21 Domek piaty(zielony) zamieszkuje Niemiec, ktory pije kawe, pali Malboro i oczywiscie hoduje rybki..:)) ok 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoola Re: 98% procent ludzi tego nie rozwiąże. IP: *.vecco.com 04.03.03, 22:14 z przykrością muszę stwierdzić że nie zaliczam się do tych 2%... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoola Re: 98% procent ludzi tego nie rozwiąże. IP: *.vecco.com 04.03.03, 22:19 Gość portalu: Kasia napisał(a): > Domek piaty(zielony) zamieszkuje Niemiec, ktory pije kawe, pali Malboro i > oczywiscie hoduje rybki..:)) ok 15 minut. piąty patrząc od lewej czy od prawej strony.. bo patrząc od lewej to to niemożliwe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zoola Re: 98% procent ludzi tego nie rozwiąże. IP: *.vecco.com 04.03.03, 22:30 a może jednak się zaliczam.. no może z trooooszkę dłuższym czasem ..ale zawsze..potrzbna mi była tylko krótka przerwa :) i oświeciło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: 98% procent ludzi tego nie rozwiąże. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.04.03, 14:56 przeciez zielony ma byc po lewej stronie bialego, wiec nie moze byc to dom 5 Odpowiedz Link Zgłoś
eurytion to zadanie jest trywialne, rozwiaz to:) 09.03.03, 01:43 to zadanie jest przynajmniej o "jeden stopien swobody" trudniejsze:) Sześciu mężczyzn o różnych imionach (Andrzej, Dariusz, Mateusz, Michał, Tomasz, Wojciech) posiada żony o różnych imionach (Agnieszka, Ewa, Róża, Ania, Alicja, Ola) oraz sześć różnych samochód (BMW, Fiat, Ford, Mercedes, Opel, Renault), o sześciu różnych kolorach (Biały, Czerwony, Granat, Zielony, Żółty, Szary). Każdy pracuje w innym miejscu pracy (Bank, Hotel, Politechnika, Restauracja, Sąd, Szpital) i ma inne hobby(Czytanie, Fotografia, Majsterkowanie, Pływanie, Rowery, Żeglarstwo). Kto pracuje w szpitalu ? - Agnieszka i Andrzej są małżeństwem - Ola ma czerwony samochód - Renault jest zielony - Właściciel Opla pracuje w restauracji - Pracownik Politechniki lubi czytanie - Wojciech pływa w wolnych chwilach - Właściciel granatowego Forda lubi fotografować - Tomasz jest właścicielem BMW - Mąż Ewy lubi żeglarstwo - Dariusz ma biały samochód - Mąż Róży posiada Mercedesa - Właściciel szarego auta pracuje w Sądzie - Po lewej stronie pracownika banku mieszka właściciel fiata, a po prawej pasjonat kolarstwa - Po lewej stronie pracownika hotelu mieszka właściciel granatowego samochodu, a z drugiej strony pracownik szpitala - Michał mieszka na prawo od Ani, a na lewo od niej mieszka Mateusz - Sąsiadem Alicji od lewej strony jest właściciel żółtego auta, a jego sąsiadem od lewej strony jest znany majsterkowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renoan Re: to zadanie jest trywialne, rozwiaz to:) IP: 66.42.98.* 16.03.03, 02:27 eurytion napisał: > to zadanie jest przynajmniej o "jeden stopien swobody" trudniejsze:) > > Sześciu mężczyzn o różnych imionach (Andrzej, Dariusz, Mateusz, Michał, > Tomasz, Wojciech) posiada żony o różnych imionach (Agnieszka, Ewa, Róża, > Ania, Alicja, Ola) oraz sześć różnych samochód (BMW, Fiat, Ford, Mercedes, > Opel, Renault), o sześciu różnych kolorach (Biały, Czerwony, Granat, Zielony, > Żółty, Szary). Każdy pracuje w innym miejscu pracy (Bank, Hotel, > Politechnika, Restauracja, Sąd, Szpital) i ma inne hobby(Czytanie, > Fotografia, Majsterkowanie, Pływanie, Rowery, Żeglarstwo). > Kto pracuje w szpitalu ? > - Agnieszka i Andrzej są małżeństwem > - Ola ma czerwony samochód > - Renault jest zielony > - Właściciel Opla pracuje w restauracji > - Pracownik Politechniki lubi czytanie > - Wojciech pływa w wolnych chwilach > - Właściciel granatowego Forda lubi fotografować > - Tomasz jest właścicielem BMW > - Mąż Ewy lubi żeglarstwo > - Dariusz ma biały samochód > - Mąż Róży posiada Mercedesa > - Właściciel szarego auta pracuje w Sądzie > - Po lewej stronie pracownika banku mieszka właściciel fiata, a po prawej > pasjonat kolarstwa > - Po lewej stronie pracownika hotelu mieszka właściciel granatowego > samochodu, a z drugiej strony pracownik szpitala > - Michał mieszka na prawo od Ani, a na lewo od niej mieszka Mateusz > - Sąsiadem Alicji od lewej strony jest właściciel żółtego auta, a jego > sąsiadem od lewej strony jest znany majsterkowicz > Chyba cos zle napisales. Probowalem to rozwiazac i doszedlem do wniosku ze to nie jest mozliwe. Czy ktos to rozwiazal? Odpowiedz Link Zgłoś
eurytion Re: to zadanie jest trywialne, rozwiaz to:) 15.04.03, 18:24 OOO w koncu ktos sie za to wzial:) To zadanie jest jak najbardziej rozwiazywalne ale jest trudniejsze od tych 98% (dodam ze trzeba troche wyobrazni ale tylko ociupinke) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: to zadanie jest trywialne, rozwiaz to:) IP: *.client.attbi.com 15.04.03, 19:35 eurytion napisał: > OOO w koncu ktos sie za to wzial:) To zadanie jest jak najbardziej > rozwiazywalne ale jest trudniejsze od tych 98% (dodam ze trzeba troche > wyobrazni ale tylko ociupinke) Ja tez sie za nie wzielam, zaraz po tym, jak je zamiesciles, ale poniewaz nie rozwiazalam, wiec sie nie wychylalam z informacja ;) Prawde mowiac utknelam w martwym punkcie, mimo ze zadania logiczne tego typu rozwiazuje namietnie. Takie trudniejsze tez. Doszlam do wniosku, ze w tym zadanku musi brakowac jakiejs wskazowki, albo ja jestem mniej inteligentna niz myslalam ;) Czy moglbys zrobic to dla mnie i innych ewentualnych kandydatow do rozwiazania zagadki i sprawdzic jeszcze raz, czy nic nie "zjadles" w swoim opisie? Wtedy z czystym sumieniem bede mogla uzalac sie nad soba i swoja glupota ;) A moze zamiast sie uzalac, wezme sie za siebie i ponowie probe rozwiazania :) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
eurytion pomocna dlon:) 22.04.03, 11:18 Sprawdzilem i "niestety" niczego nie pominalem:) Sam podchodzilem do tego zadania dwa razy. Za dugim razem z samego rana z wypoczeta mozgownica i w koncu zadalem sobie pytanie: czy oni na pewno mieszkaja w rzadku, jak to zwykle bywa? Czy moze ich "osiedle" projektowal ktos kto nie lubi zwyklych skrzyzowan, a woli .... I tu lezy pies pogrzebany. Wiem ile satysfakcji moze sprawic rozwiazanie. Trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadywacz Re: pomocna dlon:) IP: *.bgnet.pl 24.04.03, 13:07 A mógłbyś podać odpowiedz?? Bo juz 3-ci raz podchodzę do tej zagadki i ciagle coś mi nie pasuje:-(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: pomocna dlon:) IP: *.client.comcast.net 24.04.03, 14:03 A ja mam zamiar podejsc dzis po raz drugi, jesli znajde chwile czasu, wiec prosba do eurytiona, zeby powstrzymal sie z odpowiedzia do jutra. Mam nadzieje, ze tym razem mi sie uda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadywacz Re: pomocna dlon:) IP: *.bgnet.pl 24.04.03, 15:18 jejku, a ja nie umiem tego rozwiązac:-((ciągle mi cos nie pasuje:-((To pierwsze mi sie udało, a w tym ewidentnie mam za malo danych;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Rozwiazalam! IP: *.client.comcast.net 25.04.03, 19:24 Dzieki za podpowiedz! Ja niestety nie bylam taka kreatywna, jak projektant osiedla i Ty ;) Musze przyznac, ze nawet z podpowiedzia nie bylo latwo, ale za to jaka satysfakcja :) A w szpitalu pracuje Mateusz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maj Re: to zadanie jest trywialne, rozwiaz to:) IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.04.03, 18:57 eurytion napisał: > OOO w koncu ktos sie za to wzial:) To zadanie jest jak najbardziej > rozwiazywalne ale jest trudniejsze od tych 98% (dodam ze trzeba troche > wyobrazni ale tylko ociupinke) spedzilem nad tym zadanie troche czasu i ni huhu mi nie wyszlo. W jakim kierunku mam skierowac ociupinke swej wyobrazni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maszom Odp. IP: *.sav.tkb.net.pl 16.03.03, 21:30 Niemiec, który zamieszkuje czwarty, zielony domek, pali Marlboro i pije kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojop Re: Odp. IP: *.delcom.pl / 192.168.0.* 19.04.03, 00:13 Proszę mi napisać czy w tej pierwszej zagadce, znaczy 98% czegoś nie brakuje. Ślęczę już nad nią 1,5 godz. i nie mogę jej rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś