Dodaj do ulubionych

ilu synów ma Malinowski?

IP: 80.68.236.* 12.12.06, 15:42
Dwaj matematycy pan Kowalski i Malinowskiego spotykają się po latach na
ulicy. Malinowski chwali się że ma 3 synów. Kowalski pyta ile mają lat.
Malinowski odpowiada: Razem mają ... lat (niestety nie udało się nam
podsłuchać ile). Najmłodszy nazywa się Jaś.
Kowalski na to: To za mało, dalej nie wiem w jakim są wieku.
Malinowski: Bo zapomniałem dodać, że najstarszy jest blondynem.
Kowalski: No to teraz już wszystko jasne.

W jakim wieku są chłopcy?

Od razu dodam, że w treści zagadki są wszystkie niezbędne dane - na pewno nic
nie brakuje!!
Obserwuj wątek
    • Gość: M Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 17:26
      1, 2 i 4 lata.
    • Gość: zrob_se_dobrze Re: ilu synów ma Malinowski? IP: *.c29.msk.pl 13.12.06, 03:20
      zgodnie z pytaniem w temacie - ma 3 synow .... w dowolnym wieku :-)
      • Gość: Krzyś Re: ilu synów ma Malinowski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 18:28
        a w dodatku może jeszcze mieć córki
        • Gość: happycow Re: ilu synów ma Malinowski? IP: 80.68.236.* 14.12.06, 13:48
          No dobra, pytanie w topicu źle zadane :)

ale zagadka dobra

proszę o tok rozumowania przy rozwiązaniu :)
          • Gość: M Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 14:33
            Zeby wywnioskowac na koncu ile kazdy ma lat na pewno suma ktora uslyszal musi byc wieksza od 5 (6 jest najmniejsza liczba, ktora da sie rozlozyc na sume 3 roznych liczb naturalnych) i mniejsza od 8 (powyzej 7 kazda liczba ma niejednoznaczny rozklad na sume 3 roznych skladnikow naturalnych). Jesli uslyszalby na poczatku 6 i dowiedzialby sie, ze jeden z synkow jest najmlodszy to juz by byl w stanie odpowiedziec ile maja lat - ten najmlodszy syn musialby miec rok, a pozostali 2 lata i 3 lata. A skoro nie wiedzial to ta suma musiala byc 7. Po pierwszej odpowiedzi wiedzial tylko, ze najmlodszy musi miec rok, pozostali mogli miec 2 i 4 lata lub 3 i 3 lata. Po drugiej odpowiedzi juz zostaje tylko 1, 2 i 4 lata.
            • Gość: happycow Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.Boya.korbank.pl 14.12.06, 18:24
              a skąd pewność że słowa "najstarszy" i "najmłodszy" oznaczają różnicę w latach,
              a nie w minutach, dniach lub tygodniach (nie wiemy nic o jednej matce)
              i dlaczego wykluczamy 0 (ktos 2 tygodniowy to 0lat czy 1rok)?
              • Gość: M Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 23:35
                Tiaa... To zadanie w takim razie nie ma rozwiazania... Chyba, ze oczekujesz, ze
                powinnismy zadawac w tym watku pytania, na ktore bedziesz mogl laskawie udzielac
                odpowiedzi w stylu: "nie, jest tylko jedna matka" itp. A pierwsza odpowiedz
                mogla np. byc ze maja w sumie 7 tygodni tylko urodzily je 3 matki. Naprawde
                fajna zagadka :)
                • Gość: happycow Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.Boya.korbank.pl 15.12.06, 01:03
                  hehe, nie, nie oczekuje pytan na ktore bede udzielac odpowiedzi
                  poza tym baba jestem :) krówka
                  ja nie rozwiazalam tej zagadki, dostalam odpowiedz, ktora mi nie pasuje, tzn.
                  mam watpliwosci
                  bo nawet jesli przyjmiemy ze slowa najstarszy i najmlodszy oznaczaja roznice w
                  latach i oczywiscie ze jest jedna matka to nie ma podstaw aby wykluczyc 0.
                  Bo w sumie czemu 0 a nie np. 1 (w sensie matematycznym nie ma podstaw aby
                  faworyzowac 1 nad 0)
                  zgadzasz sie M?
                  • Gość: M Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 10:40
                    OK, to 0, 1 i 3 lata. Argumentacja analogiczna...
                    • Gość: happycow Re: ilu synow ma Malinowski? IP: *.Boya.korbank.pl 16.12.06, 09:17
                      tylko ze wtedy Malinowski powiedzialby "razem maja cztery LATA"
                      a mowi "razem maja ... LAT"
                      a wiec conajmniej 5 - a tu juz nie jest jednoznacznie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka