Dodaj do ulubionych

pytanie o książki

20.09.11, 20:01

mam takie pytanko. Czy są jakieś książki o języku niemieckim które przypominałyby charakterem coś takiego jak "angielski bez błędów" Sliwy? Chodzi mi o najczęściej spotykane błędy, jak ich unikać i jak stosować konkretne konstrukcje aby nie przenosić polskich konstrukcji na niemiecki? albo coś co nie byłoby typowym podręcznikiem tylko generalnie o jezyku niemieckim, jego specyfice i historii. nie jestem lingwistą czy filologiem i nie wiem jak ten typ literatury nazwać
Obserwuj wątek
    • pierwszy-donosiciel Re: pytanie o książki 20.09.11, 21:46
      Wielki Amerykanin o języku niemieckim...
    • haasi Re: pytanie o książki 21.09.11, 06:51
      tinley, ty zaczynasz od dupy strony. Po kiego ci taka książka, skoro i tak jeszcze nie umiesz "Alamakota" po niemiecku?
      Opanuj najpierw tak zwaną gramatykę niemiecką, to i nie będziesz potrzebował książki.
      A na początek, to zajrzyj do gethego:
      www.goethe-verlag.com/book2/PL/PLDE/PLDE002.HTM
    • pierwszy-donosiciel Re: pytanie o książki 21.09.11, 11:25
      Najbardziej znana jest jego historia o czasownikach rozdzielnych.

W niektórych zdaniach przedrostek czasownika wędruje na koniec zdania. M.T. udało się znaleźć zdanie na całą stronę i tu dopiero znalazł drugą część czasownika "-ab".

Sytuacja rzeczywiście nieco komiczna. A dla tłumaczy symultanicznych prawdziwi horror, bo nie wiadomo co się na końcu bardzo długiego zdania pojawi, potwierdzenie, czy zaprzeczenie ...

Ot co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka