Dodaj do ulubionych

WALKA Z NAUKĄ

09.07.13, 13:18
W jaki sposób zmotywować się do nauki ? Zaczynam z zapałem a później się nudzę i jestem nie zadowolona z materiałów do nauki. Szukam nowych narzędzi do nauki, zaczynam a później znowu mam dość. Czy to wina kursów, książek ? Zależy mi na nauce języka, ale po jakimś czasie mam bark motywacji do systematycznej nauki. Co zrobić ?
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 13:36
      Pytanie, dlaczego sie uczysz? To powinno byc motywacja a nie materialy, nie jestes przedszkolakiem. Kiedy ja uczylam sie niemieckiego, nie bylo narzedzi, nie bylo komputera, nie bylo nic, tylko ksiazka i zeszyt. Czytalam, wypisywalam "slowka", zwroty, zdania, wkuwalam na pamiec cale teksty (oczywiscie rozumiejac doskonale, czego sie ucze). Te teksty pamietam do dzis, w pozniejszym okresie, kiedy juz bylam w Niemczech, czesto korzystalam z calych zwrotow zawartych wlasnie w tych tekstach. Sluchalam piosenek, spiewalam, w ten sposob latwiej bylo mi zapamietac.
      Motywacja bylo dla mnie to, ze po prostu bardzo podobal mi sie ten jezyk (nadal mi sie podoba) i chcialam umiec sie nim poslugiwac dla siebie a nie dlatego, ze powinno sie znac jakis jezyk obcy. Niby powinno sie znac angielski, niby kazdy zna a ja do dzis wcale tak dobrze po angielsku nie mowie, bo po prostu to nie jest MOJ jezyk. Nigdy mi nie zalezalo, zeby sie go nauczyc, dla mnie, tylko dlatego, ze nalezy.
      • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:04
        rotkaeppchen1 napisała:
        Niby powinno sie znac angielski, niby kazdy zna a ja do dzis wcale tak dobrze po angielsku nie mowie, bo po prostu to nie jest MOJ jezyk
        ====================

Tak, ale dopiero z angielskim rozpościera się przed tobą olbrzymia kraina internetu.

A znając język polski jest się na pole-position przy nauce języka rosyjskiego.
        I byłoby niemądrze z tego przywileju rezygnować tylko dlatego, że stosunki polityczne teraz nieco inne.

Niemiecki dlatego, bo to sąsiad zza miedzy i wpierw trza się z sąsiadami porozumieć...
        I praktycznie w Polsce chyba więcej Niemcy inwestują, aniżeli Anglosasi ... Więc i z pracą chyba większe szanse ....

Ale przyszłość należy do Chińczyków. Podobno istnieją Europejczycy, którzy byli wstanie się tego języka nauczyć... Nie jestem wstanie pojąć jak???

Ot, co...
        • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:08
          Mysle jednak, ze przyszloscia w Europie Zachodniej sa jezyki turecki i arabski, niestety... O ile nic sie nie zmieni, rzecz jasna.
          • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:18
            rotkaeppchen1 napisała:

> Mysle jednak, ze przyszloscia w Europie Zachodniej sa jezyki turecki i arabski,
            > niestety... O ile nic sie nie zmieni, rzecz jasna.
            ================================
            Chińczycy koncentrują się na Afryce... Inwestują tam masę kapitału... Skupują ziemię...
            A i u mnie 99,9% moich ciuchów jest z Azji... Statki kontenerowe w Hamburgu, w Bremen, w holenderskich portach, wszystko z Chin...

Ot, co...
            • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:23
              Ok, tylko to nie oznacza, ze szary obywatel bedzie musial mowic po chinsku. A calkiem realne jest, ze za kilkadziesiat lat bedzie musial mowic po turecku, lub arabsku.
              • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:46
                rotkaeppchen1 napisała:

> Ok, tylko to nie oznacza, ze szary obywatel bedzie musial mowic po chinsku. A c
                > alkiem realne jest, ze za kilkadziesiat lat bedzie musial mowic po turecku, lub
                > arabsku.
                =========================

Jeden z tureckich gastronomów w mojej okolicy zdradził mi, że przyszłość Turcji leży na wschód od Turcji a nie w Europie. Kilkakrotnie czytałem to samo w niemieckich mediach.
                Kilka dni temu przejeżdżałem koło jego lokalu, na szybie był napis:

"Lokal do wynajęcia"

I wewnątrz wszystko zdemontowane...

Chociaż w Berlinie wieje inny wiatr...
                • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:55
                  Ale ja nie mowie o przyszlosci Turcji, jako kraju, tylko o przyszlosci na przyklad Niemiec albo Francji, jako kraju, w kotrym z czasem Niemcy i inne nacje kultury chrzescijanskiej beda stopniowo sie wykruszac... Chociaz we Francji przyrost naturalny jest jeszcze jako taki, ze wzgledu na polityke panstwa, w Niemczech w rodzinach niemieckich rodzi sie coraz mniej dzieci.
                  • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 20:58
                    Ogladalam niedawno reportaz o jednym z przedszkoli, w ktoryms z miast Nadrenii Polnocnej - Westfalii, w ktorym jezykiem obowiazujacym jest turecki, mimo ze jest to normalne niemieckie przedszkole. Po prostu wiekszosc dzieci pochodza z rodzin tureckich, podobnie wychowawczynie, z czasem dzieci niemieckie sie wykruszyly, bo i tak nikt nie mogl sie po turecku dogadac. Podobnie sprawa wyglada z jednej ze szkol (Realschule) w Berlinie. Jedyny uczen - Niemiec w klasie, przeniosl sie do innej szkoly, bo byl (mniej lub bardziej) szykanowany z powodu pochodzenia. A takich historii bedzie z czasem coraz wiecej...
                    • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 21:10
                      rotkaeppchen1 napisała:

Jedyny uczen - Niemiec w klasie, przen
                      > iosl sie do innej szkoly, bo byl (mniej lub bardziej) szykanowany z powodu poch
                      > odzenia. A takich historii bedzie z czasem coraz wiecej...
                      =================================

Thilo Sarrazin się na ten temat rozpisywał.

Okrzyczeli go faszystą...

Gdy się zoutujesz, że jego tezy wcale nie są takie głupie, okrzyczą i Ciebie jako faszystkę...

O Rütli Schule w Berlinie jakoś ucichło...
                  • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 21:19
                    rotkaeppchen1 napisała:

> Ale ja nie mowie o przyszlosci Turcji, jako kraju, tylko o przyszlosci na przyk
                    > lad Niemiec albo Francji, jako kraju, w kotrym z czasem Niemcy i inne nacje kul
                    > tury chrzescijanskiej beda stopniowo sie wykruszac... Chociaz we Francji przyro
                    > st naturalny jest jeszcze jako taki, ze wzgledu na polityke panstwa, w Niemczec
                    > h w rodzinach niemieckich rodzi sie coraz mniej dzieci.
                    =====================================

W YouTube lecą filmy z Twoją tezą.

Gdy zalinkujesz do takiego filmu, zakrzyczą Cię rasistą, faszystą, ksenofobem, brunatną gnidą...

Wszystkich wyzwisk nie pamiętam...
                    • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 21:27
                      Moze i okrzycza, a ja jestem realistka...
                      • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 22:04
                        rotkaeppchen1 napisała:

> Moze i okrzycza, a ja jestem realistka...
                        -----------------------
    • 1ewunia1980 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 13:59
      Chciałabym znaleźć lepszą pracę dlatego rozpoczęłam naukę tego języka. Może nie potrafię znaleźć odpowiedniego systemu nauki ? Korzystałam z fiszek, nauki on-line - na początku dużo pracuję z pełnym zapałem, ponad godzinę. Później już mniej, denerwuję się, że cały czas robię jedno i to samo - powtarzam. Martwię się, że nie słyszę wyraźnej wymowy albo nie umiem napisać prostego zdania. Chcę się uczyć tylko brak mi wytrwałości.
      • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 18:32
        Hmm... no ja bedac w liceum potrafilam sie uczyc po 3-4 godziny dziennie a w weekendy chodzilam sobie z zeszycikiem na spacery do Lazienek i powtarzalam, cieszac sie pieknymi widokami przyrody... No ale dla mnie to byla przyjemnosc.
        Co do wymowy... niby w dzisiejszych czasach jest internet, telewizja, radio ale faktycznie, na poczatku nauki wymowa moze byc problemem. Moze powinnas na sam poczatek zapisac sie na jakis kurs, chocby wakacyjny, zeby przejsc etap nauki mowienia, poznac pewne podstawy a potem juz na wlasna reke poglebiac znajomosc jezyka? Z jakiego miasta jestes?
    • antipejs Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 18:09
      Obejrzyj na spoko...ale... dokładnie. Wszystkie dziurki i przyciski.

www.dw.de/nauka-niemieckiego/deutsch-warum-nicht/s-2740
      może ci się spodoba?
      Bo to jest NAJLEPSZE.
      I za darmo.
      • 1ewunia1980 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 22:01
        Dziękuję bardzo za ten link ! Trochę słuchałam i to jest ciekawe ! Najważniejsze, że jest też wersja po polsku.
        www.dw.de/nauka-niemieckiego/deutsch-warum-nicht/s-2740
        • chief-denunciator Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 22:15
          1ewunia1980 napisała:

> Dziękuję bardzo za ten link ! Trochę słuchałam i to jest ciekawe ! Najważniejsz
          > e, że jest też wersja po polsku.
          > www.dw.de/nauka-niemieckiego/deutsch-warum-nicht/s-2740
          =================================

MNIE SIĘ PODZIĘKOWANIA NALEZĄ !!!

Na forach duże litery oznaczają głośny krzyk....
          Powyższy link podałem kilkanaście godzin wcześniej na sąsiednim wątku...
          • 1ewunia1980 Re: WALKA Z NAUKĄ 09.07.13, 22:56
            JASNE ! PODZIĘKOWANIA RÓWNIEŻ SIĘ NALEŻĄ :)
            • rotkaeppchen1 Re: WALKA Z NAUKĄ 27.07.13, 00:49
              I jak tam walka, kto wygrywa? :D
    • zawistnaona27 Re: WALKA Z NAUKĄ 24.09.13, 12:42
      No niestety, brak motywacji to największy problem przy nauce języka, przy nauce czegokolwiek tak w ogóle.

Moją techniką jest wybór tak ze 2-3 kursów (tego samego języka) i później skakanie między nimi :) sama nie umiem przysiąść nad jednym dlatego też takie rozwiazanie jest dla mnie idealne ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka