ivon2 23.08.04, 14:25 Jak to wyrazić po niemiecku? Ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: smyk11 Re: Udawać greka. IP: *.obiatotto2.de 23.08.04, 14:37 Proponuje po prostu : angeben. Pozdr. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szafa Re: Udawać greka. IP: *.wloclawek.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 14:42 sei nicht so dumm :) Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Sich dumstellen 23.08.04, 16:37 Gość portalu: smyk11 napisał(a): > Proponuje po prostu : angeben. angeben = chwalic sie sich dummstellen = udawac Greka. Stell dich nicht so dumm! POzdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: Udawać greka. IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 24.08.04, 00:33 A jak sie pisze "unurzana w bagnie czyscioszka"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Udawać greka. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.08.04, 15:08 A co konkretnie w praktyce po polsku znaczy ten zwrot, prosze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Macha Re: Udawać greka. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 23.08.04, 15:18 Stell dich nicht so an (nie stawiaj sie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geduld Re: Udawać greka. IP: *.sanok.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 15:42 "Udawac Greka" - so tun, als ob man nichts versteht oder es nicht bemerkt hat. Man kann also: Theater oder Komödie spielen. Man kann aber einfach einen Vollidioten spielen. Wir sagen dann: Spiel keinen Volltrottel! Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Udawać greka. 23.08.04, 16:39 Gość portalu: geduld napisał(a): > "Udawac Greka" - so tun, als ob man nichts versteht oder es nicht bemerkt hat. > Man kann also: Theater oder Komödie spielen. > Man kann aber einfach einen Vollidioten spielen. > Wir sagen dann: Spiel keinen Volltrottel! Mit "wir" meinst Du sicherlich "die, die noch etwas radebrechen"? Pozdr. C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki czy na pewno, crannmer ? IP: *.arcor-ip.net 23.08.04, 17:57 "Angeben" tlumaczylbym raczej jako "koloryzowac, upiekszac". "Chwalic sie" kojarzylbym raczej z "protzen". Ale, jak mi Bog mily, nie wiem, co znaczy "udawac Greka" ! Intuicyjnie kojarzy mi sie: udawac kogos, kto jest "mit allen Wassern gewaschen" lub kogos, kto "zjadl wszystkie rozumy". j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: czy na pewno, crannmer ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.04, 20:42 Cranmer ma rację. Udawać Greka oznacza udawanie, że się czegoś nie rozumie lub nie widzi. (Grek został prawdopodobnie wybrany ze względu na "popularność i znajomość" tego języka...) udawać Greka- den Dummen spielen, sich dumm stellen (tak podaje) Wielki słownik polsko-niemiecki Wiedza Powszechna Jan Piprek,Juliusz Ippoldt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: czy na pewno, crannmer ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.04, 20:44 Przepraszam Geduld, to Ty podałaś tłumaczenie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivon2 Re: czy na pewno, crannmer ? IP: 212.244.84.* 23.08.04, 21:32 Zgadzam się z wytłumaczeniem powiedzenia "udawać Greka" w poście Cranmera. Bardzo dobrze ujął to też Damian, a właściwie słownik. Przemawia do mnie zwrot "den Dummen spielen", choć miałam nadzieję,że pojawi się może coś z narodem w tle. Dzięki za pomoc. Jesteście super.Pozdrawiam.IWONA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: czy na pewno, crannmer ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.04, 21:53 tłumaczenie na niemiecki było "gotowe i potwierdzające" tłumaczenie Crannmera, natomiast nie zdziwiłbym się gdyby moje "logiczne" tłumaczenie, nie okazało się tylko logiczne, a ktoś zna faktyczne pochodzenie tego powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
z-nrw Re: Udawać greka. 24.08.04, 22:46 Gość portalu: geduld napisał(a): > Wir sagen dann: Spiel keinen Volltrottel! mówi się raczej Spiel nicht den Idioten/den Dummkopf, Volltrottel jest raczej nie używane, przynajmniej nie w tym regionie w którym ja mieszkam, ale gdzie indziej jest może inaczej, w każdym bądź razie jest też korrekt, błędem jest tylko sforumułowanie z *kein*, powinno być *nicht* Odpowiedz Link Zgłoś
z-nrw Re: Udawać greka. 24.08.04, 22:49 często spotykane jest oczywiście też "Spiel nicht den Dummen." Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: Udawać greka. 23.08.04, 21:16 ivon2! przepraszam Ciebie i innych uczestników forum, ale po tak długim pobycie w Niemczech coś mi się w tym wypadku pokręciło, że nagle byłem pewien, iż "udawać Greka", to właśnie mądrzyć się i wywyższać. Sorry. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jecki A co na to Grecy ? IP: *.arcor-ip.net 23.08.04, 22:39 Jesli macie z tym Grekeim racje, czy Grecy nie protesuja ? Pamietam protest ambasydy Egiptu z powodu "egipskich ciemnosci"... j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Damian Re: A co na to Grecy ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.04, 22:41 kiedyś to było normalne powiedzenie, dzisiaj jak widać część już tego nie zna, albo nie pamięta.... Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 EH, nee, der Jecki ist wieder da! 23.08.04, 22:42 Willkommen, grüße Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J. Re: EH, nee, der Jecki ist wieder da! IP: *.arcor-ip.net 24.08.04, 18:42 Danke smyk - Grüße zurück ! J. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ac czerwone gitary IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 25.08.04, 07:15 kojarzy mie sie to zawsze z tekstem "czerwonych Gitar": "nie udawaj Greka ,baw sie razem z nami" moze sie myle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magisterek Re: czerwone gitary IP: 195.136.191.* 28.08.04, 01:08 Udawac Greka, to udawac ze sie nic nie wie, nie rozumie, czesto w sytuacji gdy ktos udaje niewiniatko i stroi glupie miny :-) Odpowiedz Link Zgłoś