ggigus 22.11.04, 16:09 Jak uslyszalam ostatnio w jednym filmie dokumentalnym o azylantach i o czym z zachwytem donosze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byfauch Re: MenschInnen 22.11.04, 16:42 To wcale nie jest takie śmieszne. Niemcy, szczególnie wszelkiej maści politykierzy, mają obecnie hyzia na punkcie używania żeńskich i męskich form wyrazów o znaczeniu oczywistym. Czekam, kiedy pojawi się okrzyk: "Leutinnen und Leute!" Odpowiedz Link Zgłoś
maincoon Re: MenschInnen 22.11.04, 16:53 Sorry, ale czym się tu zachwycać? Żal patrzeć, jak język niemiecki się degeneruje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus mh, szkoda 22.11.04, 19:13 myslalam, ze macie wiecej poczucia humoru. Wg mnie LeserInnen itp. maja sens, bo nie zawezamy sie do jednej grupy i jednym slowem okreslamy wszystkich. Ja tam zaluje, ze w polskim od razu nastepuje zmiana slowa i takie LeserInnen nie sa mozliwe. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
byfauch Re: mh, szkoda 22.11.04, 20:20 ggigus napisała: > myslalam, ze macie wiecej poczucia humoru. To nie ma nic wspólnego z poczuciem humoru. Wählerinnen, Mitarbeiterinnen, Fahrerinnen, Zuschauerinnen, Zuhöreninnen brzmi po prostu śmiesznie. Nie chciałbym tu użyć zwrotu "poprawność polityczna", bo osobiście uważam to ostatnio strasznie modne pojęcie za tzw. słowo-wytrych jak np. "lewactwo". Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus moze troche mniej apodyktycznie? 22.11.04, 21:00 Wg mnie MenschInnen ma owszem duzo wspolnego z poczuciem humoru, a LeserInnen to wygodna forma zworocenia sie zarowno do Czytelnikow i Czytelniczek i to w jednym slowie. Grzecznosc, niepomijanie nikogo, logika i wykorzystanie wlasnosci jezyka, bo po polsku tego sie nie da. A ze to jest otanio strasznie nmoden to bym juz polemizowala. Tak sie pisze juz jakis czas pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: MenschInnen IP: 80.51.161.* 22.11.04, 18:59 "ggigus", die Menschinnen kling wohl besser, als .... Menschlnnen? MfG. ----------------------------------------- "X" wie Xanthippe: Unrechtmäßige Bezeichnung für eine zänkische Frau. Es gibt gar keine zänkische Frauen. [Janosch] Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus Kochana Pipi! 22.11.04, 19:12 A wychodzi znowu u ciebie brak kontaktu z zywym jezykiem - tak sie pisze, a koncowka -Innen pisana wielka oznacza, ze mamy na mysli i mezczyzn i kobiety - LeserInnen, LehrerInnen. Bo jesli nie bedzie wielkiej litery w srodku, rzecz bedzie dotyczyc tylko kobiet i cala sprawa straci na dowcipie i smaczku. serdecznie pozdrawiam Listopad to dla Polski niebezpieczna pora! S. Wyspiański Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postempowiec Re: Kochana Pipi! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.11.04, 19:43 Ich bin ein Mann, ein Bürger, ein Mitarbeiter etc. Wenn man mich z.B. unter die BürgerInnen einreihen tut, ist das sexuelle Nötigung. Ende der Durchsage. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: Kochana Pipi! IP: 80.51.161.* 22.11.04, 20:04 Klar, klar "ggigus", - entschuldige mich!! Weist du, was hat mich geirrt? Auf der Hauptseite "I- wie Isaak" sieht aehnlich wie "l-wie laufen" aus, weiter hab' ich nicht gelesen. Weist du schon wohl alles, - guck mal dort wieder an. > A wychodzi znowu u ciebie brak kontaktu z zywym jezykiem - Es hat diesmal mit sog. "z zywym jezykiem" nichts zu tun. Aber der Kontakt ist , wie du sagst, sehr wichtig. MfG. -------------------------------------- Z, wie Zeitvertrieb: Was für ein elendes Wort! Da vertreiben manche Leute ihre Zeit. Das kostbarste, was der Mensch hat. [Janosch] Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna giggus, abelone i inni majacy olej w glowie 22.11.04, 20:49 blagam, ignorujcie pippi i je(j)go mutacje!!! mnie sama lapy swierzbia, ale mam mocne postanowienie poprawy;)) pozdrawiam:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: giggus, abelone i inni majacy olej w glowie IP: 80.51.161.* 22.11.04, 21:17 marijohanna napisała: > ..... , ale mam mocne postanowienie poprawy; - Wenn deine Reue enstsprechend gross wird, hast du ja den Ablass schon sicher. MfG. ------------------------------------ "W" - wie Weisheit: Manche Kinder werden in der Weisheit geboren. Sie wird dann aber von den Eltern zerstoert, spaetestens aber in der Schule. [J-sch] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: giggus, abelone i inni majacy olej w glowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 10:00 Czy Ty nie przesadzasz? I co, teraz pod każdym postem pippi będziesz pisać agitki, żeby ignorować? A z tymi mutacjami to już chyba na paranoję zakrawa... Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: giggus, abelone i inni majacy olej w glowie 23.11.04, 10:37 Gość portalu: tiggerific napisał(a): > Czy Ty nie przesadzasz? > I co, teraz pod każdym postem pippi będziesz pisać agitki, żeby ignorować? biorac pod uwage, ze wiekszosc tu piszacych nie rozumie slowa pisanego, przydaloby sie pisac pod kazdym postem, ale nie mam tyle czasu i cierpliwosci. > > A z tymi mutacjami to już chyba na paranoję zakrawa... tak, ale nie z mojej strony. pisze pod zarejestrowanym nickiem. i pod jednym. nie mam tez zwyczaju sobie sama odpisywac. i to wszystko droga tygrysico:)))) milego dnia:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.prass Re: giggus, abelone i inni majacy olej w glowie 23.11.04, 15:24 vollständige Paranoja = "mutacje" + "polonizmy" viele liebe Grüße Prass Odpowiedz Link Zgłoś
marijohanna Re: giggus, abelone i inni majacy olej w glowie 23.11.04, 16:22 powiem mojemu psychiatrze aby przebadal mnie pod tym katem:)))) pozdrawiam:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiggerific Re: A ja myślę, że marijuana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.04, 18:48 ma bardzo trafną sygnaturkę. powaga! :) Komu się podoba, ręka w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Re: MenschInnen IP: *.versanet.de 23.11.04, 12:33 ggigus napisała: > Jak uslyszalam ostatnio w jednym filmie dokumentalnym o azylantach i o czym z > zachwytem donosze. Ciekawe, jak mozna uslyszec duze I!? Odpowiedz Link Zgłoś
ggigus i tu znowu przyblizam logike! 23.11.04, 13:08 Przeciez wiadomo, jak sie takie zbitki slowne - LehrerInnen czy MenschInnen pisze. Skoro slysze LehrerInnen, a wypowiedz dotyczy obu plci, tak tez zapisalabym to slowo. Ale moze to kwestia nie tylko logiki, ale i poczucia humoru. Nie chodzi mi o smiech. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś