Dodaj do ulubionych

jeszcze coś medycznego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 11:24
Witam,
może ktoś z Was ma słownik medyczny i mógłby dla mnie sprawdzić:
1. pomost aortalno-wieńcowy
2. niedomykalność aortalna i mitralna
3. rewaskularyzacja
Ufff,
dzięki za pomoc!
Obserwuj wątek
    • Gość: tiggerific Re: jeszcze coś medycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:22
      1. (der) Koronararterien-Bypass (o to chodzi?) (die) Überbrückung der
      Koronararterien
      2. (die) Aorten- und Mitralinsuffizienz
      3. (die) Revaskularisierung
      • Gość: Ania P. Re: jeszcze coś medycznego IP: *.chello.pl 11.12.04, 21:43
        Wielkie dzięki!!!
      • Gość: Szlomo beszczelny Re: jeszcze coś medycznego IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.04, 12:56
        Punkt pierwszy laicko rozwiazany - to znaczy ze slownika.
        ktorego Ania P nie ma i truje tu nam Arsch najprostszymi truizmami, zamiast
        znalezc je w netowych slownikach poprzez jezyk angielski a potem na niemiecki.
        Jezyk medyczny opiera sie na lacinie i nie ulega szybkiej ewolucji,
        Panienkie AniaP hodzi o pomost Ao-Wiencowy.
        Jak rozszyfrujesz skrot ACVB, bedziesz miala dobre rozwiazanie
        i panienke Ania sie ucieszy a Ty nabedziesz jeszcze wieksze wiedzy

mit freundlichen gywerschus
        • Gość: tiggerific Re: niestety znowu pudło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 13:32
          zatemperuj giwerę ;)

:) punkt pierwszy nie jest wzięty ze słownika, med. mam tylko niem-pol,
          musiałabym się okrutnie wysilić ;))))
          jeśli wiesz, co to jest pomost aortowo-wieńcowy, wyszukaj mi odpowiedni artykuł
          na necie, myślę że przy swojej bogatej wiedzy, nie będziesz miał z tym
          najmniejszego problemu.

Ale wytłumacz no mi, bo nie rozumiem: przychodzisz tu i mówisz, że coś jest
          źle. Dlaczego po prostu nie pomożesz autorce pytania, tylko wysilasz swój marny
          dowcip, który i tak nie trafia w cel?

Proszę bardzo, jak jesteś taki leniwy, panie eskulap, to Cię wyręczę:

Arteriocoronarer Venen-Bypass
          Im Ggs. zum ACB Bypass zwischen der aufsteigenden Hauptschlagader und einem
          Koronargefäß mit einem Veneninterponat (meistens aus dem Unterschenkel
          entnommen).
          • Gość: Szlomo beszczelny teraz perfekt IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.04, 13:49
            wysililo sie, znalazlo i wie, ze pomost ao-wiencowy to ACVB
            zostanie jej wiedza (jak skarb)na cale zycie no i link.
            A za co jeszcze mnie opieprza, to juz nie wiem za co....
            moge tylko podejrzewac chwilowa slabosc

• Gość: tiggerific Re: teraz perfekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 18:14
              :) teraz już wiem, można powiedzieć, że na coś się przydałeś (:

aortalno-wieńcowy to raczej ACB, ale nie jestem spec, to się kłócić nie będę.
              • Gość: as Re: teraz perfekt wlasnie IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 13.12.04, 13:12
                A szkoda bo masz racje!
                Arteriocoronarer Venen Bypass=ACVB
                Arteriocoronarer Bypass=ACB
                Roznica polega na slowie Venen to znaczy przetoka z zyly nie tetnicy!, ACB jest
                okresleniem ogolnym nie specyfikujacym uzywane naczynia.Do prztoki mozna uzywac
                tetnic lub zyl.
                pozdr
                • Gość: Szlomo Dyzurny Perfectissimo IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.04, 15:11
                  wir sprechen o "Pomoscie Aortalno Wiencowym" chlopcze.
                  A jak gdzies widziales, ze do pomostu uzewaja tetnicy, to bedz tak laskaw
                  i pokaz mnie nieswiadomemu operatorowi ten osrodek, zebym pojechal i sie czegos
                  nauczyl.
                  A wiesz, czemu bypasow nie szyje sie tetnicami? Nie, nie dlatego, ze trudno je
                  bezkarnie gdzie ukrasc czlowiekowi. Pomysl o warstwach w budowie anatomicznej i
                  zdobedzies te madrosc.
                  ACV to w rzeczywistosci przerzucenie Arteria thoracica interna (Mamnmaria) na
                  tetnice wiencowa. A wiec Arteriokoronaranastomose. Dawne niedoskonaly techniki
                  ACB wyszly juz dawno z mody, kiedy odgrzebywalo sie tetnice wiencowe,
                  wypreparowywalo na odleglosc od serca i podpinalo anastomoza do pnia aorty
                  wstepujacej, lubo zespalano miedze soba.
                  Kolega, albo kolezanka powyzej ma wiedze powierzchowna, ale zawsze sie liczy
                  ambicje byc lepszym i pokazac to innym. I czemu nie - to bardzo dobrze. Ja
                  mojemu bylemu Szefowi doprowadzilem nieraz do przepalenia bezpiecznika, ale
                  zawsze sie dobrze oczytalem i upewnilem,ze mam racje.

Wiec nie rob panienkie triggi wode z mozgu,
                  jak sie juz dowiedziala o pomostach, a teraz o przerzucaniu arterii z miejsc
                  leprzego przekrwienia na gorszy imiala juz dobra wiedze.

Polemuka z mojej strony to nie bylo takie fair, bo od ponad 5 lat zajmuje sie
                  lataniem tych ACVB; ACB; MKI;
                  VSD; PDB i wiem, co sie z czym zszywa.
                  • Gość: tiggerific Re: :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 15:49
                    :))) pan operator...

mnie w ogóle nie interesuje technika operacyjna, tylko trafność terminu
                    (aczkolwiek doceniam :)

Masz taką wiedzę i nie możesz po prostu podać komuś odpowiedniego terminu? O co
                    chodzi? No, pomyśl i oświeć mnie, operatorze!

• Gość: as Re: Perfectissimo-Korinthenkackerei IP: *.cymes.net / 213.20.123.* 13.12.04, 16:31
                    "Kolega, albo kolezanka powyzej ma wiedze powierzchowna, ale zawsze sie liczy
                    > ambicje byc lepszym i pokazac to innym. I czemu nie - to bardzo dobrze. Ja
                    > mojemu bylemu Szefowi doprowadzilem nieraz do przepalenia bezpiecznika, ale
                    > zawsze sie dobrze oczytalem i upewnilem,ze mam racje."

To ,ze Ty albo Twoj szef tetnic nie uzywa ,nie znaczy ze sie ich nie uzywa!!!
                    Dla zainteresowanych
                    www.medizin.uni-koeln.de/kliniken/hutc/arztinfo/acvb1.shtml
                    klinik.qualimedic.de/Koronarchirurgie_op_konventionell.html
      • Gość: abc Jeszcze coś medycznego - z innej beczki IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.12.04, 17:06
        Czy jest polski odpowiednik "Kanonenfieber" ?
        • Gość: BeKa Re: Jeszcze coś medycznego - z innej beczki IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.04, 18:01
          Na razie nie wiadomo! Na początek wypadałby istalić, co to jest Kanonfieber. Ja
          osobiście takiego zwrotu jeszcze nie słyszałem.
        • Gość: tiggerific Re: Jeszcze coś medycznego - z innej beczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:33
          czy jest coś, czego nie można znaleźć? :)
          napoleon.gery.pl/ksiazki/artyleria.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka