Gość: M. IP: *.76.classcom.pl 31.01.05, 17:55 czy ktoś wie, co to znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alma Re: jdm Rat werden IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 18:25 A jestes na 100% pewnien ze dobrze to zapamietales/przepisales? Moim skromnym zdaniem jest to albo archaiczny niemiecki albo cos co nigdy w niemieckim nie istanialo i co poprostu zle zapamietales lub zrozumiales. Dokladnie nie moge nic powiedziec, wiem tylko, ze dzisiaj nikt tak nie mowi. W google nie znalazlam zadnej niemieckojezycznej strony www na ktorej takie wyrazenie by sie pojawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Re: jdm Rat werden IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 18:57 Pozdrowienia od Googla. Na zapytanie "jemandem Rat werden" Googel odgooglał następujący tekst: "werden" ist ein sehr häufiges Wort und wurde in der Suchanfrage ignoriert. Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: jdm Rat werden 31.01.05, 19:19 jak chcesz znaleźć 'sehr häufiges Wort', musisz postawić przed nim + Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pouczyciel Re: jdm Rat werden IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.05, 19:13 "jdm Rat werden" w tej formie i bez kontekstu znaczy "kuku na muniu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Śmiechacz Re: jdm Rat werden IP: *.dip.t-dialin.net 31.01.05, 19:33 Czy to znaczy, że polskie "kuku na muniu" to po niemiecku "jemandem Rat werden"? No, no! Nie wiedziałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pippi Re: jdm Rat werden IP: *.protonet.pl 31.01.05, 21:20 Gość portalu: Śmiechacz napisał(a): > No, no! Nie wiedziałem.... - Ja, ... weil der Papst und der Pouczyciel mehr wissen, als der Papst allein. MfG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pouczyciel Re: jdm Rat werden IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.01.05, 22:00 ...co dwie glowy - to nie jedna, jednak... Odpowiedz Link Zgłoś