whenicomearound1 18.02.05, 23:29 Czy ktos moze mi utworzyc forme Konjunktiv I dla 1 osoby liczyb pojedynczej od reisen, nie uzywajac formy opisowej?Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Alma Re: Konjunktiv I IP: *.dip.t-dialin.net 18.02.05, 23:38 ich reise ---> nie uzywaac formy opisowej? A jest taka w Konuntiv I? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dawidoos Re: Konjunktiv I IP: 217.149.244.* 18.02.05, 23:47 heh:) Hm... raczej nie ;-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka34 Re: Konjunktiv I 19.02.05, 07:53 whenicomearound1 napisała: > Czy ktos moze mi utworzyc forme Konjunktiv I dla 1 osoby liczyb pojedynczej od > reisen, nie uzywajac formy opisowej?Dziekuje A czy mozna prosic o kontekst (cale zdanko)?'Ich reise' jest rowniez czasem Präsens, moze to prowadzic do nieporozumien - twierdzi Duden;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: Konjunktiv I IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.05, 17:16 nie tylko MOZE to prowadzic do nieporozumien... to PROWADZI do nieporozumien. Ale autorka tego watku prosila o bezposrednia forme, wiec jej ja podalam. Calkowicie abstrahujac od tego ze w Konjunktiv I nie ma zadnych form opisowych. Dlatego w 1 os. l.poj oraz w 1 i 3 os. l.mn probuje sie unikac Konjunktiv I, zeby wlasnie nie doprowadzic do nieporozumien. Odpowiedz Link Zgłoś
whenicomearound1 Re: Konjunktiv I 19.02.05, 23:26 chodzilo mi o to, zeby nie uzywac formy z würde, przepraszam, jesli sie niejasno wyrazilam. Za odpowiedzi dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: Konjunktiv I IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.05, 01:07 "Forma z würde" jak ja nazywasz to forma opisowa Konjunktiv II a nie Konjunktiv I. Odpowiedz Link Zgłoś
whenicomearound1 Re: Konjunktiv I 20.02.05, 18:43 ale istnieje mozliwosc uzycia jej rowniez w Konjunktiv I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma Re: Konjunktiv I IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.05, 19:50 Nie, nie ma mozliwosci uzycia "formy z würde" w Konjuktiv I. Z badzo oczywistego powodu; mianowicie w Konjunktiv I nie ma takiej formy jak WÜRDE. WÜRDE w Konjuntiv I to WERDE. Mam nadzieje, ze to Ci pomoze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Konjunktiv I IP: 212.244.84.* 21.02.05, 13:45 A przy słabych czasownikach, kiedy forma pokrywa się z Praesens to stosuje się Konj.Imp., ale on też może pokrywa się z czasem Imp. W takiej sytuacji chyba trzeba wuerde+bezokolicznik? Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Re: Konjunktiv I 21.02.05, 16:34 Drodzy Dyskutanci, już po raz nie wiem który potwierdza się stara prawda, że na pytania wyrwane z kontekstu nie należy odpowiadać, gdyż to one prowadzą do nieporozumień. Najlepiej to widać właśnie przy Konjuktiv I, gdzie właśnie KONTEKST informuje nas, że chodzi tu o tryb przypuszcający! Przykład: Waehrend der Besprechung hat man ich mir vorgeworfen, ich reise zu viel... Pozdr. Smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Korekta 21.02.05, 16:41 Sorry, oczywiście w moim przykładzie słowo "ich" jest cłkowicie zbędne! smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
smyk11 Korekta 21.02.05, 16:41 Sorry, oczywiście w moim przykładzie słowo "ich" jest całkowicie zbędne! smyk11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alma O co wlasciwie pyta autor watku????? IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.05, 17:57 Zarowno formy jak i znaczenia Konjunktiv'u I i Konjunktivu II sa rozne. Dlatego nie mozna ich pomylic. Jesli autor pyta o Konjunktiv I to zaklada sie, ze on wie, o co pyta. Dlatego odpowiedziec na takie pytanie nie jest trudno. Jesli natomiast autor pyta o Konjunktiv I a chodzi mu o Konjuntiv II, jak w tym przypadku, to mu juz nawet diabel nie pomoze, a co dopiero germanista. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: whenicomearound1 Re: Konjunktiv I IP: *.dip.t-dialin.net 21.02.05, 22:06 chodzilo mi o konjunktiv I. mialam do zrobienia cwiczenie, ktore polegalo na odmienieniu czasownika reisen w konunktiv I w czasie terazniejszym.mialam z tym problem i dlatego zapytamam. to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś