Dodaj do ulubionych

hörverstehen

IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.05.05, 20:37
Witam! Jak radzicie ćwiczyć? To moja ogromna pięta achillesowa :P zawsze jak
słucham jakiejś piosenki to wydaje mi się jak bym zupełnie nie znał tego
języka dopiero jak sie kilka razy wsłucham to zaczynam "dosłyszeć" pewne
słowa.... jak to wyćwiczyć?
Obserwuj wątek
    • tiggerific Re: hörverstehen 08.05.05, 21:18
      verstehendes Hören najlepiej ćwiczyń na tekstach mówionych, a nie śpiewanych,
      czyli raczej TV/radio.
      czasem w polskich nie można zrozumieć tekstu, a co dopiero w obcych ;)
      • tiggerific chyba że Sprechgesang :) nt 08.05.05, 21:18

• Gość: daw Re: chyba że Sprechgesang :) nt IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.05.05, 21:21
          no tak, jak słucham wiadomosci to jest wprawdzie duzo lepiej, ale i tak
          przeraza mnie fakt ze jak puszcze sobie piosenke jakas niemiecka i zaczne jej
          sluchac to wydaje mi sie ona w zupelnie nieznanym języku, jak juz przeczytam
          sobie tekst jej to potem słuchając jej wydaje mi sie kazde slowo tak oczywiste
          ze sie dziwie jak moglem go nie zrozumiec wczesniej, interessant, nee?:P
          • Gość: daw Re: chyba że Sprechgesang :) nt IP: *.tvsat364.lodz.pl 08.05.05, 21:24
            w szkole z hörverstehen tez mam duze problemy, mamy dosc trudne podreczniki i
            kasety ale to i tak wyglada u mnie mizernie i nie za bardzo wiem jak to
            poprawic. Z angielskiego np. duzo wiecej rozumiem ze słuchu ;)
            • skakanka Re: chyba że Sprechgesang :) nt 08.05.05, 21:43
              ... Niemka na Skype?...
              :))))
              • Gość: daw Re: chyba że Sprechgesang :) nt IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 13:38
                a moze ktos z Was ma Skype i by zechcial ze mna pogadac troche i mnie
                podszkolic w tym zakresie?:P
    • ggigus Re: hörverstehen 11.05.05, 14:06
      no a klasyczne sposoby, telewizja, radio? sa tez art. w Die Zeit w wersji
      mowianej, chociaz wiadomo, ze to bedzie bardzo czysty niemiecki. Ale jak
      zrozumiesz czytsa wersje, latwiej bedzie z potocznym
      • Gość: daw Re: hörverstehen IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 14:08
        no telewizja i radio swoja droga ale i tak bym chcial z kims pogadac i sie
        poduczyc bo to bardzo mizernie wyglada:P
        • ggigus Re: hörverstehen 11.05.05, 14:13
          wiesz, jak masz klopoty z formulowaniem zdan, zdradze Ci sposob, jak ja sie
          tego nauczylam. Wiadomo, ze w niem. wazny jest szyk zdania, kory sie musi
          zautomatyzowac w mowieniu, wiec powtarzalam sobie miesiacami w myslach po
          niem. - widze, ze pies biegl, widzialam, ze pies biegl itp, sa rozne
          kombinacje. naprawde po krotkim czasie zaczelam mowic bez tego zastanawiania
          sie, jakie slowo ma byc tewraz i ze jak uzyje dass to czasownik na koncu. Ale
          fakt, ze jeszcze potem byl drugi etap, czyli walka z bledami i polonizmami, bo
          to trzeba robic, jak sie ma kontakt z native speakerem. Na to nie mam rady, ale
          jak cos wymysle, dam Ci znac, bo ww programu nie mam
          • Gość: daw Re: hörverstehen IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 14:17
            ale ja nie mam problemu z mówieniem, raczej z hörverstehen jedynie... mowic to
            w miare potrafie nawet ;)) ale dzieki za rade!:D
            • ggigus Re: hörverstehen 11.05.05, 14:20
              oki, pardon, zle Cie zrozumialam
              co do hörverstehen - dobre sa programy tzw. Unterschichtsfernsehen RTL, Sat1,
              Pro7, RTL2(talkshows i Gerichtshows ) (termin ukuty i uknuty przez boskiego
              Haralda Schmidta) jest i szybko i potocznie, ale nie zawsze nalezy nasladowac
              tych ludzi. ale jako trening i jako uzupelnienie do muzyki??
              • Gość: daw Re: hörverstehen IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 14:22
                te programy dostępne są w necie?:>
                • ggigus Re: hörverstehen 11.05.05, 14:24
                  kurde, chyba nie, ale sprawdz na wszelki wypadek

Bo np. kawalki z Haralda Schmidta sa dostepne, tez polecam jako cwiczenie do
                  Hör-, Kultur- i Witzverstehen
                  • Gość: daw Re: hörverstehen IP: *.tvsat364.lodz.pl 11.05.05, 14:43
                    yhm no ogranicze sie chyba dowiadomosci poki co, no a swoja droga to ciekawi
                    mnie czemu tak slabo z tym hoerverstehen :D
                    • ggigus ey Dawidoos 12.05.05, 14:23
                      Madralinska p. Ggigus sie naprodukowala przy udzielaniu rad co do Hörverstehen,
                      a wieczorem obejrzala "Komm süßer Tod" Josefa Haidera i padla na wiedenskim
                      dialekcie, hehe.
                      Na szczescie sobie nagralam i bede kawalkami ogladac ze zrozumieniem, bo po
                      salwach smiechu, jakie sylszalam od wspolwidza, mojego starego, poszlo mi z
                      dymem dobre 90% dowcipow. ALbo przybieralam wyraz niezobowiazujacego
                      rozbawienia, albo sie nerwowo pytalam: Co on powiedzial?
                      Usprawiedliwiam sie tym, ze u Haidera jest dodatkowo skompliwkoana i zamotaana
                      akcja kryminalu i ze jego kolejny film "Silentium" z dialektem slazburskim
                      zrozumialam o wiele lepiej.
                      A oba filmy polecam. Do nauki i do rozrywki.
                      pozdr
                      • Gość: Eddie Re: ey Dawidoos IP: *.med.cm.kabsi.at 12.05.05, 23:19
                        Leida hob i ka Glotzkiste. ;)
                  • Gość: Eddie Re: hörverstehen IP: *.med.cm.kabsi.at 11.05.05, 17:51
                    Harald Schmid miał tyle wspólnego z kulturą, co z dowcipem ;)
                    • ggigus Harald Schmidt 12.05.05, 14:27
                      pozotaje jak widac czerwona plachta na byka dla polskiej duszy.
                      Kwestia gustu, dla mnie jest dowcipny, ironiczny i zlosliwy, co lubie.
                      H. Schmidta z czasow dowcipow o Polakach nie znam, ale wtedy gardzilam nim,
                      przyznaje, z zasady.
                      A teraz ma dobre programy, na szczescie mniej wiecej co czwarty program jest
                      genialny (te w ARD). Fakt, ze to niebezpieczne, keidy tak dobry showman jak
                      Schmidt rozpowszechnia te dowcipy. Ale juz przestal, pora mu wybaczyc (kto jest
                      z nas bez winy..?)i czasem zajrzec.
                      pozdr
                      • Gość: ich Daj lape, nie jestes odosobniona! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 12.05.05, 21:37
                        Prawdziwa cnota krytyki sie nie boi.
                        Harald na Prezydenta! :))

P.S. ... (lepiej nie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka