Dodaj do ulubionych

Zapytanie?o naukę j.niemieckiego

07.08.02, 14:33
W jaki sposób i gdzie Pani zdaniem można najszybciej!!!! nauczyć się
j. niemieckiego na poziomie swobodnej tzw. konwersacji ?
Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • malgorzata.sobolewska Re: Zapytanie?o naukę j.niemieckiego 10.08.02, 12:00
      Osobiście uważam, że najważniejsza jest motywacja a nie metoda,podręcznik czy
      nauczyciel. Jeśli ktoś chce się uczyć, to się nauczy każdą metodą – z
      telewizji,w szkole, na kursach takich czy innych, z lepszego lub gorszego
      podręcznika.
      Jeśli ktoś nie chce nic robić, może mieć najlepszego nauczyciela,najdroższy
      kurs, wyjazd zagraniczny i to mu nic nie da.
      Mój kolega chodzi na kurs angielskiego przed FCE, zadania domowe robi mu kolega
      anglista. No więc po co zapłacił za kurs i marnuje swój czas?
      Koleżanka była na studiach podyplomowych dla tłumaczy, osoby,którym studia
      opłacił zakład pracy nie chodziły na zajęcia i się nie przemęczały. Brak
      motywacji.

Jedyna dobra metoda to: aktywnie brać udział w zajęciach, odrabiać zadania
      domowe, codziennie powtarzać słówka,mieć nieustannie kontakt z językiem.
      Czy ma Pani TV satelitarną? Proszę oglądać. Na pewno czyta Pani chętnie
      kolorowe gazety – proszę kupić w Empiku ich niemiecką wersję i czytać. Ma Pani
      ulubioną książkę? Proszę zdobyć jej niemieckie tłumaczenie i czytać. Wysyłać
      maile do różnych firm niemieckich , np. do jakiegoś biura podróży napisać list,
      że chce Pani kupić taką a taką wycieczkę. Do producenta czegoś tam wysłać
      maila z konkretnym pytaniem. Czytać niemieckie fora i pisać na nich. Czy ma
      Pani telefon komórkowy? Proszę go przełączyć na j.niemiecki i tak używać /SIM
      Karte einlegen.Teraz są duże możliwości kontaktu z językiem bez wyjazdu za
      granicę.
      Można pojechać na niedrogie wakacje nad Balaton i czuć się jak w Niemczech.
      • mlua Re: Zapytanie?o naukę j.niemieckiego 12.08.02, 15:27
        Bardzo dziekuję , pozdrawiam .Ania
      • agat1 pytanie do eksperta 19.08.02, 11:30
        Czy mogłaby pani polecić jakiś podręcznik dla małych dzieci ? Właściwie to
        raczej dla rodziców, bo dziecko jeszcze nie czyta, ale za to b. szybko się
        uczy. Znalazłam w ksiegarni taki mini-słowniczek do nauki angielskiego, z
        naklejkami i mój synek chętnie się tym bawi, a przy tym zapamiętuje. Chciałabym
        zlaleźć coś podobnego do nauki niemieckiego, który sama znam dosć dobrze i
        mogłabym z synkiem popracować w domu. Co Pani sądzi o nauce bardzo małych
        dzieci ? (Mój synek ma trzy latka, ale jest bardzo bystry)
        Z góry dziękuję i pozdrawiam
        Agat
        • malgorzata.sobolewska Re: pytanie do eksperta 20.08.02, 14:35
          Uczenie własnego dziecka jest na dłuższą metę nieudanym eksperymentem
          pedagogicznym, wiem to z doświadczenia własnego i koleżanek. „Mama, a mi się
          już nie chce”. Nie ma stosunku uczeń/nauczyciel, jest ciągle mama/dziecko.
          Małe dzieci. Wie Pani, podziwiam fakt, że kilkuletnie niemieckie dziecko mówi
          lepiej po niemiecku niż cudzoziemiec po kilkunastu latach nauki. Tak samo
          świetnie mówi już po polsku mój trzyletni bratanek – już używa czasu
          przeszłego. Niedługo zacznie tworzyć stronę bierną, tryb przypuszczający. Jest
          to naturalne ale fascynujące. Myślę, że obserwuje Pani z zaciekawieniem i dumą
          rozwój słownictwa syna. Popieram uczenie małych dzieci , brat uczy synka
          angielskiego. Małe dziecko może oglądać tylko TV i książeczki z obrazkami,
          musi Pani kupić w Niemczech niemieckie książeczki dla malutkich dzieci, takie,
          jak Pani zapewne kupuje dla dziecka, typu przygody Kurczaczka, albo Poczytaj mi
          mamo.
          W moim hipermarkecie widziałam 2 książeczki Uczę się języka niemieckiego
          Rotkäppchen i Hänsel und Gretel z naklejkami.

Ja korzystałam na początku z Walt Disney Wielki Ilustrowany Słownik niemiecko
          polski /wyd. BGW/ i Słownika Niemieckiego dla dzieci /wyd. BGW/. Śliczne
          obrazki z podpisami i krótkim tekstami. W Goethe Institut są na pewno bajki na
          kasetach video – takie z aktorami, można je nagrać z satelity , często w święta
          na TV regionalnych (Die goldene Ente i inne). Polecam też piosenki i
          wierszyki– dzieci uczą się ich nieprawdopodobnie szybko. Piękne są animowane
          bajki na video o Bernardzie i Biance (Bernard und Bianca die Mäusepolizei).
          Musi Pani wybrać przedszkole z nauką języków obcych – brzmi to okropnie, a
          potem podstawówkę z 2 językami. Nauczyciel w przedszkolu będzie miał
          przygotowane materiały do pracy z małymi dziećmi. Ale prędko przyjdzie moment,
          że dziecko się znudzi – a po co, a dlaczego, a ja nie chcę. Niestety, nauki
          języków obcych trzeba dopilnować. Ważne jest stworzenie podstaw, zachęcenie,
          zaciekawienie, aby dziecko później miało lżej.
          • agat1 Dziękuję ! 22.08.02, 11:55
            Bardzo serdecznie dziękuję za tak obszerna odpowiedź i wskazówki. Nie wiem, czy
            w naszym mieście (niewielkie miasto na Mazowszu) jest przedszkole, w którym
            uczą języków, ale na pewno tego dopilnuję (syn idzie do przedszkola we
            wrześniu). Zdaję sobie sprawę z tego, ze nie nauczę go sama w domu języka
            niemieckiego, ale przynajmniej staram się go tym zainteresować. Naukę
            angielskiego ze słownika ilustrowanego z naklejkami mały uwielbia i sporo
            zapamiętuje. Poza tym ma nadzieję, że jakieś zdolności w tym kierunku, który ja
            posiadam, syn też "odziedziczy" .
            Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
            AgaT
            • liloom agat1 22.08.02, 16:59
              Bedac w Polsce znalazlam czasopismo dla dzieci, z naklejkami i KASETA.
              Poszukaj, moze Ci sie spodoba.
            • liloom aha agat 22.08.02, 17:01
              jesli bywasz w warszawie i odezwiesz sie do mnie na email, to moge podrzucic ci
              kasete video z filmami dla dzieci po niemiecku, co ty na to?
              • agat1 Re: aha agat 23.08.02, 10:40
                w warszawie czasami bywam, ale nie mam w domu video i staram się dziecko uczyć
                raczej metodą obrazkowo- słowną. Wielkie dzięki za propozycję.
                Czy Ty uczysz swoje dzieci języków ?
          • marias2 NAUCZANIE .... jako JĘZYKA OBCEGO 02.09.02, 11:34
            zaciekawiły mnie porady udzielone mamie uczacej swoje 3-letnie dziecko,dlaczego
            pani expert nie wspomina o zasadniczej rożnicy pomiedzy nabywaniem/ uczeniem
            sie 1-szego jezyka i uczeniem sie kolejnego jez. JAKO JEZYKA OBCEGO?
            jesli "polska mama - poslugujaca sie jez. polskim - mieszkajaca w polsce"
            kupuje swojemu dziecku polska ksiazeczke to przyczynia sie do nauki 1-szego
            jezyka, nawet jesli kupimy ww. dziecku niem. ksiazeczke, to nie mozna
            oczekiwac, ze proces nauki 2-go lub kolejnego jezyka bedzie przebiegal tak samo!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka