Dodaj do ulubionych

verantworten für

IP: *.dolsat.pl 30.07.05, 13:08
Czy istnieje taki zwrot? W googlach występuje on sporadycznie, w Wahrigu piszą
jedynie o "etwas verantworten". Dodam że nie chodzi mi o "sich für etw.
verantworten".
Dla mnie zwrot z tematu brzmi dziwnie. Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: :) Re: verantworten für IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 13:45
      a moze najpowszechniejszy, i nie taki sztuczny jak Twoj jest:

verantworlich sein für
      • Gość: tiggerific Re: verantworten für IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.05, 15:08
        albo: die Verantwortung fuer... tragen/uebernehmen
      • Gość: jaga Re: verantworten für IP: *.dolsat.pl 30.07.05, 15:17
        To na szczęście nie jest mój wymysł. Dostałam parę tekstów do poprawienia,
        tekstów tłumaczonych przez biuro tłumaczeń. Właśnie osoba tłumacząca użyła tego
        zwrotu...
        • Gość: :) Re: verantworten für IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 16:24
          jednak verantworten istnieje i ma sie dobrze ;):

1. etw. verantworten - eine Entscheidung oder Ähnliches vertreten und notfalls
          auch bereit sein, mögliche negative Folgen zu tragen (w zwrotach: etwas zu
          verantworten haben, etwas nicht verantworten können)

2. (für etw.) (vor j-m) verantworten - sein Verhalten erklären, bes wenn es
          negative Folgen hat = sich rechtfertigen (np. za jakis czyn przed sadem, lub
          sich vor Eltern verantworten müssen)

(Langenscheidt)

albo tlumacz uzyl w ktoryms z tych kontekstow i jest ok, albo tlumacz burak :)

a Ty poprawiasz tlumaczenia po tlumaczach??
          • tiggerific Re: verantworten für 30.07.05, 17:06
            za to w Dudenie (Universalwoerterbuch) nie ma się dobrze, a w zasadzie w ogóle
            się nie ma ;), bo jest tylko sich verantworten albo etwas verantworten
          • Gość: ich korekta jest.. IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 12:41
            nie skażona, łatwiej wychwycić jej błędy. Dowód: wątpliwości wyrażone w
            pytaniu. Przy okazji dostała błędne odpowiedzi.
            • Gość: :) Re: korekta jest.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 17:01
              Gość portalu: ich napisał(a):

> nie skażona, łatwiej wychwycić jej błędy. Dowód: wątpliwości wyrażone w
              > pytaniu.

no fakt.
    • Gość: Damian Re: verantworten für IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.07.05, 16:28
      verantworten - (zdanie z Universal-DUDEN)
      Das Unternehmen haftet voll für die von ihm verantworteten Mängel.
    • kokolores Re: verantworten für 30.07.05, 17:19
      Ja znam tylko
      etwas verantworten
      für .... verantwortlich sein
      Verantwortung für ....tragen
      :o)
      "verantorten für" ist meine Meinung nach Quatsch
      • Gość: :) Re: verantworten für IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.05, 17:26
        > "verantorten für" ist meine Meinung nach Quatsch

a moim zdaniem Quatsch jest deine Meinung, a zwlaszcza tez Twoja Grammatik.. ;)
        • kokolores Re: verantworten für 30.07.05, 17:47
          A konktetnie?
          • Gość: hotzenplotz Re: verantworten für IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.07.05, 20:21
            ...wenn man nicht sagen will: "Sie werden sich dafür rechtfertigen müssen",
            sagt man auch schon mal: "Sie werden sich dafür verantworten müssen" - aber es
            ist kaum zu verantworten, es so blöd zu sagen...:((
            • mustek1 Re: verantworten für 31.07.05, 01:08
              Próby odpowiedzi na zadane pytanie były nie do końca udane. Zwrot "sich für
              etwas verantworten" nie jest niczym dziwnym a wręcz normalnie i powszechnie
              używanym - np. "Herr Schmidt musste sich für den Mord an seiner Ehefrau vor dem
              Landgericht verantworten".
              • Gość: :) Re: verantworten für IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 10:17
                nie jest niczym dziwnym, ale zdaje sie potocznym?
              • Gość: ich Re: verantworten für IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 12:32
                und wurde für seine heißwillkommene Tat zum Tod verurteilt. (Herr Schmidt
                natürlich)
    • Gość: ich Re: verantworten für IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 12:15
      taki zwrot nie istnieje. Das ist meine Antwort auf diese Frage.
      jaga, wundere Dich! :)
      • mustek1 Re: verantworten für 31.07.05, 13:34
        Zwrot taki oczywiście istnieje z małą różnicą w stosunku do tego co napisałem
        wyżej. Prawidłowe jego stosowanie poniżej:

"Wegen Äußerungen in einem Diskussionsforum bei Telepolis muss sich ein
        Münsteraner vor Gericht verantworten. Am kommenden Mittwoch verhandelt das
        Amtsgericht Münster, weil er durch seinen Beitrag den Anschein erweckt haben
        soll, er billige die Terroranschläge von New York und Washington im September
        2001."

• Gość: ich sich verantworten oder... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 13:56
          verantworten (für) ist ein feiner Unterschied.

P.S.
          Strapazieren Sie bitte nicht meine Geduld. Ich habe noch Gäste! Bochum ist
          schön, wenn der Gastgeber mitspielt. ;)
          4630! ist einfach schööööön!
          • mustek1 Re: sich verantworten 31.07.05, 15:01
            Toć o tej różnicy pisałem. Zwrot brzmi po prostu "sich verantworten wegen...".
            Myślę, że teraz jest wszystko jasne.

Miłego wypoczynku.
            • tiggerific Re: sich verantworten 31.07.05, 16:41
              jaga wyraźnie napisała, że nie chodzi o SICH v. fuer.
              szkoda wysiłku
              • mustek1 Re: sich verantworten 31.07.05, 22:58
                tiggerific napisała:

> jaga wyraźnie napisała, że nie chodzi o SICH v. fuer.
                > szkoda wysiłku

Moja urlopowa ślepota przeraziła mnie właśnie. Pisałem uparcie, wprawdzie nie
                bez sensu ,ale niestety nie na temat.
                Na szczęście zostało już wszystko w temacie wyjaśnione, a ja proszę o łagodny
                wymiar kary. Za moją ślepotę obwiniam nocne życie Sopotu.
        • Gość: ich mit Verlaub... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 14:18
          unseres Forum bleibt nach wie vor frei.
          • Gość: :) Re: mit Verlaub... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 14:30
            Gość portalu: ich napisał(a):

> unseres Forum bleibt nach wie vor frei.

uuuuu, Ich widze, ze Ty też cienko z niemieckim stoisz.. oO
            • Gość: ich ich kann es nicht mehr mithalten, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 14:47
              einfach Ruhe, mehr will ich auch nicht!
            • Gość: ich słucham... IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 31.07.05, 14:51
              i czytam (jeszcze).
              • Gość: :) Re: słucham... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 15:47
                mowi się mein Forum, nicht wahr?
            • tiggerific Re: mit Verlaub... 31.07.05, 16:47
              uuuuu, ja natomiast widzę, że Ty w słownikach potrafisz znaleźć to, czego nie
              ma! to jest wahre Kunst!
              i daruj sobie czepianie się, geniuszu językowy bez jednej pomyłki na własnym
              koncie!
              • Gość: :) Re: mit Verlaub... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 16:56
                dzieki za "geniusza jezykowego" ;) wahre Kunst jest jak sobie kupisz
                Langenscheidta, a nie jakis slowniczek za 5 zl :P
                • tiggerific Re: mit Verlaub... 31.07.05, 18:07
                  w sumie nie ma za co dziękować, ale pewnie tego nie rozumiesz ;)

2. (für etw.) (vor j-m) verantworten - sein Verhalten erklären, bes wenn es
                  negative Folgen hat = sich rechtfertigen (np. za jakis czyn przed sadem, lub
                  sich vor Eltern verantworten müssen)
                  (Langenscheidt)

znaczenie, które podajesz, dotyczy czasownika zwrotnego SICH verantworten, o
                  który tu nb nikt nie pytał, albo nie doczytałeś/łaś albo zmień słownik.
                  • Gość: :/ Re: mit Verlaub... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:06
                    boze, dziewczyno wez troche wyluzuj.
                  • Gość: :/ Re: mit Verlaub... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:09
                    tiggerific napisała:
                    > znaczenie, które podajesz, dotyczy czasownika zwrotnego SICH verantworten, o
                    > który tu nb nikt nie pytał, albo nie doczytałeś/łaś albo zmień słownik.
                    >

tiggerific napisała:
                    Re: verantworten für IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                    Gość: tiggerific 30.07.2005 15:08 + odpowiedz

albo: die Verantwortung fuer... tragen/uebernehmen

jestes troche dziwna szczerze powiedziawszy.
                    • tiggerific Re: o czym Ty do mnie 31.07.05, 21:38
                      rozmawiasz, to ja nie wiem, a dlaczego cytujesz moje uzupełnienie (a nie żaden
                      wyrzut/zarzut/kwas etc.) do swojej własnej odpowiedzi verantwortlich sein fuer,
                      to już kompletnie nie rozumiem
                      informuję też, że nie mam z czego luzować, bo na luzie jestem od dawna.
                      weź no przeczytaj post wyjściowy, zastanów się, o co jaga pyta i przeczytaj
                      potem wszystkie swoje mętne odpowiedzi do tego pytania i na końcu przyznaj się,
                      że żadnego verantworten fuer w langenshicie nie znalazłeś, tylko SICH v.
                      • Gość: :/ Re: o czym Ty do mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:49
                        > potem wszystkie swoje mętne odpowiedzi do tego pytania i na końcu przyznaj
                        się,

a jakie to Twoim skromnym zdaniem są "mętne odpowiedzi"? moześz wyjawic mi ta
                        wiedze tajemna???
                        • Gość: :/ Re: o czym Ty do mnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:51
                          i jeszce może napisz , jakie to są Twoje wypowiedzi. Niemętne (cokolwiek to
                          znaczy), najlepsze, jedyne jakie mają prwo bytu?
                          • tiggerific Re: ależ proszę 31.07.05, 23:09
                            najpierw piszesz, że verantworten fuer jest sztuczne i radzisz verantwortlich
                            sein fuer (bardzo słusznie, zresztą, i na tym trzeba było poprzestać), ja
                            uzupełniam o Verantwortung tragen i jest ok
                            dalej cytujesz langenscheidta i wmawiasz ludziom, że verantworten fuer jednak
                            istnieje i ma się dobrze, przy czym cytujesz fragment dla SICH verantworten
                            fuer a nie dla verantworten fuer, czego dowodem jest przykład w tym
                            cytacie 'sich vor Eltern verantworten muessen', na co ja Ci zwracam uwagę, na
                            co ich Ci zwraca uwagę, na co kokolores Ci zwraca uwagę, a o co Tobie dalej
                            chodzi, to ... wie.
                            w żadnym miejscu nie roszczę sobie prawa do jedynie słusznego zdania, naucz się
                            lepiej wyciągać wnioski, bo na razie cienko Ci to idzie (vide słownik za 5 zł).
                            A swoją drogą, jak znajdziesz Dudena z pięć złotych, to daj znać.
                            • Gość: :) Re: ależ proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 23:22

i tyle zamieszania o male "sich" no no. No fakt rzeczywiscie jest. Przeoczyłem.
                              Zlinczujcie mnie teraz. (ale po tak burzliwej dyskusji kazdy zapamieta zwrot
                              lepiej-okoliczności łagodzace ;)

> A swoją drogą, jak znajdziesz Dudena z pięć złotych, to daj znać.
                              i vice versa. dokupiłbym sobie chętnie do kolekcji. ;)
                              • tiggerific Re: ależ proszę 31.07.05, 23:31
                                :) no nareszcie doszliśmy!
                                dziś wyjątkowo nie linczuję ;)
                                • Gość: :)) Re: ależ proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 23:45
                                  dziekuję i obiecuję poprawe. :)
                    • kokolores Gość portalu: :/ lub :) 31.07.05, 21:46

und du bist eine Nervensäge!!

Gość portalu: :/
                      " ...wahre Kunst jest jak sobie kupisz
                      Langenscheidta "

Du kannst eben nur einkaufen!

ENDE
                      • Gość: :P Re: Gość portalu: kokolores IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:45
                        > Du kannst eben nur einkaufen!

może oświecisz ludzkość co miałas na myśli?
                        • Gość: :P Re: Gość portalu: kokolores IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:46
                          >und du bist eine Nervensäge!!

i jeszcze jedno: kazdy ocenia po sobie. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka