Dodaj do ulubionych

Studienkolleg

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 12:58
dzien dobry. Bardzo prosiłabym o informacje na temat 'Studienkolleg', a
dokładniej na czym to polega, czy jest to zblizone do tradycyjnych studiów.
Czytałam, ze aby dostac sie na Studienkolleg należy zdac ZMP, ktory nie jest
az tak bardzo trudny, co by mnie ustaysfakcjonowało. Poza tym prosiłabym o
opinie nt. tego co jest lepsze czy owy Studienkolleg czy studia(w
Niemczech).Jezeli ktos ma doswiadczenie w tej kwestii lub orientuje sie dosc
dobrze prosze o odpowiedz. POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • Gość: mamusia Re: Studienkolleg IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 10.08.05, 16:26
      za moich studiow w Niemczech (a to juz 8 lat minelo):
      - ZMP nalezalo zdac
      - Studienkolleg to byla (i pewnie jest) "przygotowalnia" do studiow w Niemczech
      dla obcokrajowcow, ktorych matura (czyli ukonczenie szkoly uprawniajacej do
      odbycia studiow wyzszych) nie odpowiadala poziomem standardom niemieckim. Taki
      Studienkolleg zaliczala przed podjeciem studiow w Niemczech znajoma Turczynka
      (do tej pory ksztalcaca sie w Turcji).
      Czyli Studienkolleg to zadne wyksztalcenie, tylko uzupelnienie brakow.
      Wtedy taki Studienkolleg Polakow nie obowiazywal, ale moglo sie cos zmienic.
      • Gość: pszczółka maja Re: Studienkolleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 17:17
        obecnie z tego co mi wiadomo mozna zdawac rozne testy typu ZOP,KDS,GDS i te 2
        ostatnie zwalniaja podobno z egzaminow na studia wyzesze na wszystkich
        uczelniach niemieckich(ten pierwszy na większości) i do tego sa oczywiscie
        bardzo trudne. Ja bardzo chciałabym podjac studia w Niemczech, tylko mam obawy
        co do tych egzaminow.Jak narazie wybieram sie do 2 klasy liceum, wiec jeszcze
        troche czasu do matury mam. A jak to wygladało w Twoim przypadku? jakie
        egzaminy wtedy obowaizywały? i jaki kierunek ukonczyłas? POZDRAWIAM
        • Gość: mamusia Re: Studienkolleg IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 11.08.05, 12:11
          egzaminow poza jezykowym nie zdawalam zadnych, a skonczylam BWL czyli
          Betriebswirtschaftslehre
          powodzenia
          • Gość: Tekla Re: Studienkolleg IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 12.08.05, 19:22
            Do mamusi :)
            mam pytanie czy jesli zdawałaś na ten kierunek uczelnia brała pod uwage jaką
            masz średnią lub czy zdawałaś matematyke? Czy wiesz o co chodzi z
            Aufnahmebescheinigug, bo ja sie głowie i nie wiem za bardzo:(? Acha i jak
            wygląda stopien trudności tego kierunku wysoki poziom ?
            Mam nadzieję, że jeśli znajdziesz troszeczkę czasu to mi odpiszesz dziękuję
            bardzo i pozdrawiam.
            • Gość: mamusia Re: Studienkolleg IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.08.05, 12:16
              to juz troche czasu minelo, wszystko moglo sie pozmieniac.
              wtedy na BWL obowiazywala kolejnosc swiadectw ("n.c." czyli "numerus clausus").
              dla mnie te studia nie byly trudne, do matematyki zawsze mialam smykalke, prawo
              gospodracze trzeba bylo wkuc, a cala reszta wydawala mi sie zawsze bardzo
              logiczna, nawet ta nudna rachunkowosc.
              • Gość: mamusia Re: Studienkolleg IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 15.08.05, 14:44
                a "Aufnahmebescheinigung" to potwierdzenie przyjecia, przydaje sie do
                formalnosci zanim masz legitymacje studencka: miejsce w akademiku, kasa chorych
                etc., etc.,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka