Dodaj do ulubionych

Schulbildung in Deutschland

IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:12
Kennt ihr euch mit dem deutschen Schulsystem gut aus? Was ist der Unterschied
zwischen Gymnasium und Gesamtschule? Wie wird es im Allgemeinen an deutschen
Schulen unterrichtet? Ich habe mal gehört, dass das Niveau in Deutschland, im
Vergleich zu polnischen Schulen, sehr bescheiden sei. Die Aussagen der Leute,
die die deutsche Schulbildung sozusagen hautnahe erlebt haben, gern
gesehen!!:) Grüß!
Obserwuj wątek
    • Gość: aga_s można poczytać: IP: 195.126.166.* 30.09.05, 14:16
      dbs.schule.de/glossar.html?sp=0
      www.finde-finde.de/nachschlagen/fachbegriffe-bildungswesen-multi.htm
      • Gość: daw Re: można poczytać: IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:34
        Vielen Dank für die Links :) und kann einer, der eine deutsche Schule besucht
        hat bzw. immer noch besucht, etwas dazu sagen?
    • Gość: Pytek tu tez IP: *.dip0.t-ipconnect.de 30.09.05, 14:23
      karszyn.fc.pl/index.php?show=glossary&letter=s
      europa.eu.int/youreurope/nav/pl/citizens/factsheets/de/studyingotherms/secondaryschool/de.html#2340_2
    • tiggerific Re: Schulbildung in Deutschland 30.09.05, 14:29
      hautnah :)
      • Gość: daw tigger, das gefällt mir auch:) IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:30
        • tiggerific Re: dawid, es gibt kein 30.09.05, 14:33
          Auch in diesem Fall :)
          • Gość: daw wie schade... IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:35
            also habe ich deine Aussage falsch verstanden :)
            • annajustyna Re: wie schade... 30.09.05, 14:37
              Also ich habe... Als ich noch in Polen gewohnt habe, habe ich solche Fehler
              auch gemacht:)))).
              • Gość: daw Re: wie schade... IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:42
                aus diesem einfachen Grunde möchte ich mich nach einigem erkundigen :)
                • annajustyna Re: wie schade... 30.09.05, 14:44
                  Und das ist natütlich wohl und schön:)))).
                  • Gość: daw Re: wie schade... IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:47
                    dass ich mich nach was erkundigen will??:)
                    • annajustyna Re: wie schade... 30.09.05, 14:49
                      Ich habe verstanden, dass du dein Deutsch üben willst, oder wie auf immer.
                      • Gość: daw Re: wie schade... IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:58
                        Genau, aber dazu brauche ich noch ein paar Informationen ;-))
                      • maya2006 Re: wie schade... 30.09.05, 15:29
                        annajustyna napisała:

> Ich habe verstanden, dass du dein Deutsch üben willst, oder wie auf immer.

wie auch immer
                        • annajustyna Re: wie schade... 30.09.05, 15:30
                          Sorry, ein Tippfehler. Ich habe gleichzeitig mit einem Mandanten telefonisch
                          gesprochen:)))).
      • annajustyna Re: Schulbildung in Deutschland 30.09.05, 14:34
        Und IN deutschen Schulen (aber: AN deutschen Hochschulen).
        Schöne Grüße aus Deutschland, wo ich als Beamtin tätig bin, ich bin echt
        beeindruckt, wie gut hier einige deutsch kennen...
        • Gość: daw Re: Schulbildung in Deutschland IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:38
          und hast du eine schule in de besucht?
          • annajustyna Re: Schulbildung in Deutschland 30.09.05, 14:41
            Lediglich eine UNi (und zwar 7 Jahre). MIt Schulen und ihren Arten in DE komme
            ich leider nicht zu´recht. Es gibt so viele Unterschiede zwischen
            Bundesländern. Wo hast du deutsch so gut behersscht? Studierst du Germanistik
            vielleicht???
            • Gość: daw Re: Schulbildung in Deutschland IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 14:44
              nö, ich besuche seit diesem schuljahr ein polnisches lyzeum, aber möchte was
              über das deutsche schulsystem erfahren :)
              • maya2006 Re: Schulbildung in Deutschland 30.09.05, 15:32
                de.wikipedia.org/wiki/Schulsystem_in_Deutschland
    • Gość: daw noch welche Ratschläge? IP: *.tvsat364.lodz.pl 30.09.05, 17:10
      Es liegt mir dran, dass die Absolventen der deutschen Gesamtschulen ihre
      Meinung äußern:))
      • Gość: zuzanna Re: noch welche Ratschläge? IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.05, 22:53
        No to prosze. W Gimnasium jest duzo wyzszy poziom nauczania niz w Gesamtschule.
        W Gesamtschule stawiaja ci 1, a w Gimnasium ta ocena jest czyms takim jak za
        moich czasow w Liceum Ogolnoksztalcacym w Polsce. Nauczyciel mowil: na piatke
        umie Pan Bog, na czworke-ja, a wy...no coz:troja, siadaj.Program przerabiany w
        Gimnasium w klasie 9, byl przerobiony w Gimnasium juz w 8. Jest to powolniejsze
        i jakby spokojniejsze nauczanie. Ucza sie mniej i nie maja tyle prac domowych,
        co w Gimnasium.Jest nizszy poziom w Gesamtschule, dlatego ci z samymi jedynkami
        ida do Gimnasium albo do Realschule, bo tam jest najwyzszy poziom i pozniej
        latwiej dostac sie na studia czy do innej szkoly. Wiem, ze na podstawie
        swiadectw odrzuca sie tych z Gesamtschule, sa dopiero na 3 miejscu. Gorsza od
        Gesamtschule jest tylko Hauptschule. Moja corka jest w Gimnasium, a moja
        siostrzenica w Gesamtschule i dlatego znam te porownania. Moja siostrzenica
        twierdzi, ze marnuje sie w tej szkole i jest do tylu z nauka w porownaniu do
        mojej corki. Prawie nigdy nie ma zadnych zadan domowych i jest zaskoczona, ze
        moja corka nie ma czasu, bo pisze wypracowania i przygotowuje referaty. Z
        jedenj strony jest zadowolona, ze jest jej w Gesamtschule tak lekko, ale z
        drugiej strony zaluje, ze nie poszla do Gimnasium,bo juz wie jak sie traktuje
        absolwenow jej szkoly.No to tyle w skrocie.
        • Gość: artemis popre Zuzanne i dodam.... IP: *.dip.t-dialin.net 30.09.05, 23:55
          W Gymnasium konczy sie 13 klas z matura i jest to najlepsza szkola o najwyzszym
          poziomie nauczania. Dzieci z samymi jedynkami ida do tej wlasnie szkoly. Ci co
          maja tez jakies dwojki lub sa niesmiali i nie zglaszaja sie na lekcjach, mimo
          samych jedynek ida do Realschule, ktora po Gymnasium ma najwyzszy poziom
          nauczania. Konczy sie tam 10 klase i kto chce robic mature idzie na 3 lata do
          Gimnasium albo robi Ausbildung. Najgorsza szkola jest Hauptschule, tam ida
          dzieci, ktore maja bardzo slabe oceny i zla opinie, jezeli chodzi o zachowanie.
          Gesamtschule, jak sama nazwa wskazuje, zawiera w sobie wszystkie te trzy wyzej
          wymienione szkoly. Moze do tej szkoly skladac papiery kazde dziecko, bez
          wzgledu na oceny, ale opinia o zachowaniu musi byc raczej dobra inaczej -
          Hauptschule. Mozna w Gesamtschule robic mature,albo odejsc po 10 klasie. Jest
          to szkola "calodzienna" i dlatego uwielbiana przez Niemcow. Posylaja tam
          dzieci, bo sami pracuja, a dziecko zamiast w domu jest do 17 w szkole. Poziom
          jest o niebo nizszy od Gymnasium i Realschule, co wykazuja testy, ktore musza
          pisac uczniowie co jakis czas dla porownania. Nauka jezyka, czy matematyka jest
          taka prosta w porownaniu z Gymnasium, ze az sie wierzyc nie chce i sa z
          materialem o rok do tylu. Tak jak pisala Zuzanna, w Gymnasium jest tyle nauki,
          ze dzieci/mlodziez rezygnuja z zajec dodatkowych, bo nie ma na to czasu. Maja
          bardzo duzo zadan domowych i mnostwo nauki. Uwazam, ze poziom jest bardzo
          wysoki, ale nie ucza sie tylu dodatkowych bzdur, ktore ja musialam wkuwac na
          pamiec w liceum w Polsce. Wymien wszystkie miesnie/kosci krolika. Po co to komu?
          W klasie biologiczno-chemicznej rozumiem, ale w matematycznej? Przeciez takie
          rzeczy wkuwa sie na pamiec i zapomina po tygodniu. Przyszly Weterynarz wbije je
          sobie do glowy na zawsze.Jesli masz jeszcze jakies pytania, to odpowiem.
          • Gość: daw Re: popre Zuzanne i dodam.... IP: *.tvsat364.lodz.pl 01.10.05, 09:15
            Wlasnie na takie wypowiedzi czekalem. Dzieki wielkie! Czy ksztalcenie w
            Gymnasium i Gesamtschule trwa tyle samo? Jeszcze chcialem sie zapytać, bo
            wlasnie osatnio zauwazylem ze Polacy bardzo czesto chodzą do niemieckich
            Gesamtschulen i tam sie ucza wraz z Niemcami. Co sądzisz o tym pomysle? Raczej
            nie slyszalem zeby jakis Polak mieszkajacy w Polsce wyjechal do De, mieszkał w
            internacie i uczęszczał do Gymnasium. Wszscy raczej do Gesamtschule. Myślisz ze
            sie oplaca??
            • Gość: Artemis Re: popre Zuzanne i dodam.... IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.05, 10:46
              Gesamtschule tez ma nauczanie do 13 klasy, ale w zaleznosci od ocen idzie sie
              trzema "torami". Pierwszy to wyzszy poziom do matury. Drugim "torem" ida tylko
              do 10 klasy i maja Realabschluß, a ostatni do 9 klasy-tak jak Hauptschule.
              Uczniowie sa podzieleni na 3 odrebne szkoly. Nie wiem czy sie oplaca. Ciezkie
              pytanie. Osoba ,ktora zda tam mature ma na pewno taka sama wiedze po zdaniu
              matury, ale uczy sie na przyklaad innych sposobow rozwiazywania zadan z matmy
              (proste i krotkie rozwiazania-lepsze niz w Polsce). Jezeli pozniej wraca do
              Polski to na pewno mu sie oplaca,pod wzgledem jezyka niemieckiego. W Polsce
              nawet po Germanistyce ludzie mowia okropnie, az uszy bola. Ci, ktorzy byli w
              Niemczech "zalapuja" wymowe i akcent i na pewno pod tym wzgledem juz sa
              wygrani. Przeciez ci ludzie mowia lepiej od nauczycieli z liceum.
              • Gość: daw Re: popre Zuzanne i dodam.... IP: *.tvsat364.lodz.pl 01.10.05, 11:03
                No tak. Chcialbym sie jeszcze o pare rzeczy zapytac, ale na privie wiec jak
                mozesz to podaj mi e-mail albo gg to napisze.
                Chcialbym sie dowiedziec paru rzeczy czysto hipotetycznie. Jak to u nich
                wyglada. Ciekawi mnie to bo zauwazylem ze coraz wiecej Polakow jedzie do
                Niemiec by tam chodzic do szkoly bedacej odpowiednikiem polskiego liceum. Mnie
                sie to kojarzy z checia nauki niemieckiego tylko, bo nie wiem czy maja jakies
                dodatkowe przywileje po ukonczeniu takiej szkoly? Byc moze moga zostac w
                Niemczech na studiach. A Ty konczylas osobiscie jakas szkole w Niemczech? Skad
                masz tyle informacji?? Dzieki za odpowiedzi i czekam na kolejne :)
                • Gość: artemis Re: popre Zuzanne i dodam.... IP: *.dip.t-dialin.net 01.10.05, 11:18
                  Skonczylam studium 2 letnie w Niemczech, a moje dzieci sa w Gymnasium.
                  Przyjechalam tu jednak jako dorosla osoba. Nigdy nie slyszalam o Polakach
                  przyjezdzajacych tutaj, aby robic mature w Niemczech. Na pewno nie przerabiaja
                  polskiej literatury, tylko angielska i to w oryginale, co jest plusem. Moja
                  corka przerabia teraz Szekspira, ale po angielsku.Tak wiec w kazdym kraju nauka
                  troche sie rozni od siebie, ale tak zwane wyksztalcenie ogolne jest identyczne.
                  • Gość: daw Re: popre Zuzanne i dodam.... IP: *.tvsat364.lodz.pl 01.10.05, 11:22
                    a mozesz podac e-mail albo gg?? Latwiej bedzie poagdac niz tu na forum...

Jak to Twoja córka po angielsku omawia? Z tegop co wiem to polacy tez maja tam
                    literature i historie polska, nawet w niektorych szkolach z polskimi
                    nauczycielami...
                    • Gość: lili szkola podstawowa trwa 4 lata IP: *.pools.arcor-ip.net 03.10.05, 01:04
                      ...pozniej mozna w zaleznosci od sredniej ocen z 3 najwazniejszych przedmiotow,
                      czyli Niemiec, Matma i Mix z biologi-geografi i histori ,ktora to wynosi
                      conajmniej 2,33 pojsc albo do gimnasium -odpowiednik angielskiego collegu lub do
                      tzw.Realschule troche jak polskie technikum.tak mi sie wydaje.Po Realschule
                      mozna zrobic mature, ale trzeba doczepic jeszcze 2 lata Fachoberschule lub
                      Fachschule,zeby przystapic do matury i dopiero wtedy mozna wybrac sie na
                      studia.jednak po Realschule nie mozna studiowac medycyny i prawa.Do obu tych
                      kierunkow wymagana jest lacina,ktorej nauczyc sie mozna w gimnasium. Trwa ono
                      obecnie 8 lat tzw.G-8.Moj syn rozpoczaczal wlasnie 1 klase.Jest jak narazie
                      jednym z 4 najlepszych uczniow.Moim zdaniem, a uczeszczalam do Polskiego liceum
                      na poczatku lat 90-tych,tu w Niemczech poziom jest duzo wyzszy.Bardzo szybko ida
                      naprzod z programem,czesto pozostawiajac uczniom wiele do nauki.Nie wiele jest
                      tlumaczone,wyjasniane,wiec albo ktos zajazy albo nie i ma wtedy probem.Tabliczka
                      mnozenia ma byc na perfekt przez sen,to grund wyniesiony ze szkoly podstawowej.Z
                      angielskiego dostaja zadania domowe,ale gdyby nie pomoc rodzicow(wyjasnianie o
                      co chodzi) i talent dzieci, to w zasadzie trzeba uczyc sie samemu.Ogolnie po
                      gimnasium ma sie najwieksze szanse na dobry zawod i ja osobiscie nie slyszalam o
                      Polakach przyjezdzajacych tu do szkol,jedynym plusem jest szybka nauka
                      jezyka,jako tako w zaleznosci od talentu i zaangazowania,lepsza wymowa.Ale
                      polacy to zdolne bestie.Nie jest jednak mozliwe aby Polak z Polski zostal
                      przyjety do gimnasiu ot tak.Domyslam sie ze przyjmowani sa do szkol, w ktorych
                      nie wymagane sa jakies specjalne kryteria do spelnienia.

A co do annajustyna to kolezanko smieszysz mnie bardzo.twoj niemiecki daleko sie
                      ma do znajomosci tego jezyka daw-a.ty masz odwage oceniac goscia, ktory nie
                      zrobil nawet jednego bledu, pisze plynnie i ma poziom.I ty chcesz zeby
                      forumowicze uwierzyli ze ty jako urzednik pracujesz??chyba na wsi,moze nie
                      znalezli nikogo lepszego.Ciekawa jestem jak piszesz tekst po niemiecku,ile
                      musisz w nim robic bledow.Mnie moj szef takiej pisowni nie wybaczylby.A jestem
                      Arzthelferin w duzym prywatnym gabinecie i mam stanowisko co prawda 1
                      asystentki,ale mysle, ze od urzednika panstwowego wynmaga sie wiecej jeszcze jak
                      od asystentki.moj szef jest bardzo wyrozumialy,zatrudnil nawet pewnego razu
                      rosjanke,ale ze ta nie wladala dobrze jezykiem, zaproponowal jej prywatna szkole
                      jezykowa, i byl chetny to oplacic.Ona jednak dumna uwazala, ze nie potrzebuje i
                      sie rozstali, ale z tego co wiem, to do dzis nie moze znalezc pracy w tym
                      zawodzie i bardzo zaluje swej decyzji.Mnie ciekawi gdzie ty nauczyles sie
                      Niemieckiego ,domyslam sie ze tu mieszkales moze jakis czas,albo jestes
                      prawdziwym talentem:> Servus!
                      • Gość: ich brawo! (auf polnisch) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 03.10.05, 02:04
                      • Gość: daw Re: szkola podstawowa trwa 4 lata IP: *.tvsat364.lodz.pl 04.10.05, 07:37
                        dzieki, jestem bogatszy o kilka kolejnych informacji :D
                        • Gość: ich mój syn rozpoczął IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 04.10.05, 08:08
                          siódmy semestr.
                          Myślę, że to z domu sie wynosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka