Dodaj do ulubionych

SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW?

IP: *.icpnet.pl 09.10.05, 10:51

Sehr geehrte Damen und Herren,

Ich besuche das xxxxx in Poznań und in diesem Jahr feiern wir den
175. Jahrestag der Gründung unserer Schule.

Aus diesem Grund organisieren wir das Schülertreffen – es wurden die
größte Persönlichkeiten unserer Schule eingeladen. Dadurch dass, wir die Zeit
in freundschaftlicher Atmosphäre verbringen möchten, sind wir auf eine Idee
gekommen, kleinen Imbiss zu machen.

Deshalb wenden wir uns mit einer Bitte an Sie: Würden Sie so
hilfreich um uns mit Ihrem Kaffee zu unterstützen? Es handelt sich um 50
Packungen mit Kaffee, Natürlich bekommen Sie einen besonderen Platz für ihre
Werbung. Alle Kellnerinnen können auch Kleidung mit Ihrem Firmenlogo anhaben.
Wir haben Ihre Firma ausgewählt, weil Sie über den besten Kaffee in Polen
verfügen.

Ich hoffe, dass Sie meine Bitte prüfen werden. Für Ihre Bemühungen
danke ich Ihnen im Voraus.

Mit freundlichen Grüßen

Jxxxxxxxxxx

Obserwuj wątek
    • Gość: daw Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.10.05, 11:12
      > Aus diesem Grund organisieren wir das Schülertreffen – es wurden die
      > größte Persönlichkeiten unserer Schule eingeladen.

die größten

> Dadurch dass, wir die Zeit
      > in freundschaftlicher Atmosphäre verbringen möchten, sind wir auf eine Idee
      > gekommen, kleinen Imbiss zu machen.

in einer freundlichen Atmosphäre

auf die Idee gekommen, einen Imbiss zu machen/reichen (bez kleinen)

> Würden Sie so
      > hilfreich um uns mit Ihrem Kaffee zu unterstützen?

Może: Wären Sie so hilfreich und würden Sie uns mit Ihrem Kaffee unterstützen?
      (troche dziwne to stwierdzenie z kawą)

> Ich hoffe, dass Sie meine Bitte prüfen werden.

Bitte prüfen werden - coś chyba nie tak

> Für Ihre Bemühungen
      > danke ich Ihnen im Voraus.

Z góry dziękuję za pańskie starania?
      Hmm...chyba się tak nie pisze w listach.

Ale to tylko moja propozycja, niech inni się wypowiedzą, bardziej wiarygodni :D

• Gość: Asik Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.icpnet.pl 09.10.05, 11:30
        a może być: ", dass Sie meine Bitte berücksichtigen (werden)" w sensie :
        uwzględną Państwo moją prośbę?

Dziękuję za pomoc daw:)
        • Gość: daw Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.10.05, 11:57
          ewentualnie: Danke im Voraus für die positive Untersuchung meiner Bitte. moze
          cos takiego ;))
    • Gość: Asik Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.icpnet.pl 09.10.05, 11:36
      Oki...drukuje tak jak mi poprawiłeś:) dzięki:)
      • Gość: gab Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.05, 13:03
        ich- z MALEJ litery! Po przecinku zaczynasz pisac zawsze z malej litery.
    • tiggerific Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? 09.10.05, 13:12
      feiern wir das 175. Jubiläum....
      • Gość: daw Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.10.05, 13:20
        A Jahrestag nie moze byc?
        • Gość: ich Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.10.05, 13:24
          Jubiläum mówi sam za siebie, a przy Jahrestag trzeba określić czego, np. der
          Gründung.
          • Gość: daw Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.10.05, 13:25
            no i jest e der Gründung... więc chyba alles in ordnu ;)
            • Gość: ich Jubiläum jest bardziej po niemiecku :)))) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.10.05, 13:27
        • tiggerific Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? 09.10.05, 13:29
          może być, jubileusz dostojniej brzmi ;)
    • Gość: Alma do daw IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.05, 14:20
      Danke im Voraus für die positive Untersuchung meiner Bitte - to totalna bzdura!
      Co to ma niby znaczyc po niemieckiemu?

Proba przetlumaczenia: dziekuje, za pozytywne rozpatrzenie mojej prosby?
      Ludzie, tego zaden Niemiec nie zrozumie. To nie po niemieckiemu!

Für Ihre Bemühungen danke ich Ihnen im Voraus - jest jak najbardziej O.K. i
      wystarczy.

Zdanie z "positive Untersuchung" wywalic z tekstu!

A tak przy okazji: dlaczego Polka w Polsce pisze do polskiej firmy po niemiecku?
      • Gość: daw Re: do daw IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.10.05, 17:13
        przyznaje ze mozesz miec racje i pewnie ją masz. A co do listow, to znacie moze
        adresik stronki gdzie są wzory zwrotów stosowanych w roznego rodzaju listach,
        oczywiscie po niem.?
    • tiggerific Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? 09.10.05, 14:29
      która niemiecka kawa jest najlepsza w Polsce? wszystkie są paskudne ;))))
      musisz chyba napisać o jakie opakowania chodzi: 50 Packungen Kaffe à 250 g
      (nie: Packungen MIT Kaffee)
      • tiggerific Re: Kaffee, selbstverständlich :) nt 09.10.05, 14:30

• Gość: Alma Re: SPRAWDZICIE CZY NIE MA BŁEDÓW? IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.05, 16:02
        A ja powiem jeszcze inaczej: jak zwracajac sie do kogos z prosba, mozna
        wymieniac liczbe opakowan??? Zwracajac sie z prosba powinnas zdac sie na
        tzw. "co laska" a nie zadac 50-ciu opakowan. Troche to nieladnie. Co Wy na to?
        • Gość: ich lepiej byłoby, gdyby potrzeby IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.10.05, 16:08
          zostały dokładniej określone, np. w kg. Wówczas sponsor może się do tego
          ustosunkować, a 50 op. to takie zagadkowe (jakie duże te opakowania). Albo
          podać liczbę zaproszonych gości, których chciałoby się poczęstować kawą. Firmy
          dokładnie wiedzą z doświadczenia, ile potrzeba, jakie jest spożycie. :)
        • Gość: ich a może to tylko zwykłe ćwiczenie językowe? IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.10.05, 16:10
          • Gość: Asik Re: a może to tylko zwykłe ćwiczenie językowe? IP: *.icpnet.pl 09.10.05, 21:21
            Byłam na pływalni i wcześniej nie mogłam odpisać:) A więc: to zwykłe zadanie
            domowe i dlatego nie zwracałam szczególnej uwagi na ilość opakowań kawy i na to
            czy wogóle powinnam wspominać o tym. Chodziło o napisanie listu formalnego i to
            był pierwszy pomysł jaki wpadł mi do głowy:)Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:)
            To było sehr nett:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka