Gość: 1 IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.12.05, 20:29 Pomóżcie, jaki będzie odpowiednik Diplom-Kauffrau? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: boo5 Re: Dipl.-Kff. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.05, 20:43 Moj kolega Diplom- Kaufmann uzywa "dyplomowany ekonomista w dziedzinie zarządzania":) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
liloom Re: Dipl.-Kff. 08.12.05, 20:51 Dipl.Kfm. to Diplom Kaufmann, a to co napisales/- las to -frau albo cos ktos pokrecil... Diplom Kaufmann jak kierunke podobno juz nie istnieje, ale moze wypowie sie ktos jeszcze, np Jecki;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecki jecki läs sisch nischt rumschubse ! IP: *.pools.arcor-ip.net 08.12.05, 22:16 j. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Dipl.-Kff. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.12.05, 23:21 dyplomowany ekonomista...hmmm....skoro nie ma sprzeciwu to tak napisze, chociaz sumienie mowi mi, ze powinno to jakos inaczej brzmiec...dzieki za podpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
romy1975 Re: Dipl.-Kff. 08.12.05, 23:29 EKONOMISTA MA DALEKO DO KAUFMANNA BO TO INNA SPECJALIZACJA NAJBARDZIEJ ODPOWIADA TO MGR HZ ALBO HW ALE W POLSCE TO I TAK CO 2 LATA NAZWY ZMIENIAJA WIEC CZY NIE WSZYSTKO JEDNO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Dipl.-Kff. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.12.05, 23:41 dla mnie nie jest wszystko jedno, bo nie moge kobiecinie na dyplomie napisac cos, co nie bedzie odpowiadac prawdzie (Dipl.-Kff., Studiengang Betriebswirtschaftslehre, to mo Romy1975 sugerujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
qwasyx Re: Dipl.-Kff. to nie Dipl. Ök! 09.12.05, 00:54 jak widze problem jest ciagle aktualny. Jak sobie przypominam pisalem juz pare razy na ten temtat. A i dyskusje ozywiona sobie przypominam na temat jak tlumaczyc i jakie tytuly sa mniej a jakie wiecej wazne. Jedno jest pewne Dipl. Kff to nie to nie ekonomista dyplomowany :-) Dipl. Kff. - zarzadzanie przedsiebiorstwem (zakres nauczania BWL)* Dipl. Volkswirt - zarzadzanie gospodarka narodowa (zakres nauczania VWL)* Dipl. Ök. - Ekonomista (zakres nauczania ekonomia czyli BWL i VWL)* Do tego dochodza jeszcze tytuly z FH i (odpwiednik szkoly wyzszej w Pl) szkol prywatnych jak np. HfB (tutaj pytanie konkursowe dla Madrli wszelkiej masci co to HfB; dla ulatwienia dodam ze jest we Frankfurcie nad Menem) Uff... jak to dobrze ze nie jestem tlumaczem. A tak swoja droga to w PL istnieje instytucja nostryfikujaca dyplomy - moze warto tam zasiegnac rady? Pzdr. Q PS Problem przestanie istniec z chwila kiedy panstwa EU wprowadza tytuly Bachelor i Master, ale na to trzeba bedzie jeszcze lata cale czekac. * tytuly uniwersyteckie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich odpowiedź konkursowa: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 09.12.05, 01:00 www.hfb.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
tiggerific Re: Dipl.-Kff. 09.12.05, 01:07 droga romy, jak nie wyłączysz tego capsa, będą Cię ciąć aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1 Re: Dipl.-Kff. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 14.12.05, 19:52 Całkowicie zgłupiałem, sami zobaczcie: www.ihi-zittau.de/pl/1024/studium.html Czy to jest możliwe, żeby to był Magister???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich są niekonsekwentni: IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 14.12.05, 20:19 Diplom-Kauffrau tłumaczą magister ekonomii, a Diplom-Sozial... jako socjolog bez mgr. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
doniaania ihi zittau 20.12.05, 13:56 to moja uczelnia :-) tam wszystko mozliwe pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ich to fajnie, uczysz się też czeskiego? :) IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 20.12.05, 16:03 Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: są niekonsekwentni: 20.12.05, 14:02 Na Viadrinie wszyscy dypl. kupcy maja uznawane dyplomy w pOlsce (przynajmniej tak bylo jakies pare lat temu) jako mgr ekonomii. Nie wolno natomiast tluumaczyc bez oficjalnej nostryfikacji dyplomu stopni zawodowych badz naukowych, chyba ze w rozmowie nieoficjalnej albo np. na rozmowie kwalifikachjnaj celem wyjasnienia... Odpowiedz Link Zgłoś