Dodaj do ulubionych

Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech

25.11.02, 19:58
Czy ktos z Was chodzil do takiej szkoly? Oplaca sie?
Obserwuj wątek
    • kuchen Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 07.12.02, 01:32
      Jezeli wybierzesz w Volkshochschulle kurs integracyjny, to mozesz zapomniec,
      ze sie czegos nauczysz. Ja chodzilam przez trzy miesiace na podobny kurs i
      nauczylam sie tylko liczby mnogiej. Reszta kursowiczow uczyla sie pisac, po
      prostu chodzili tam ludzie z krajow arabskich i litery lacinskie byly dla nich
      nowoscia. Wiecej nauczylam sie rozmawiajac, gramatyki ucze sie na kursach
      wieczorowych dla bardziej zaawansowanych, jest to sensowniejsze i wiem , ze
      nie jest to czas stracony. Zycze ci pokonania trudnosci ( zwlaszcza die, der,
      das ).
      • moni_citroni Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 08.12.02, 03:14
        Dziekuje :-)
        Chodzilo mi raczej o szkole, ktora przygotowuje do DSH i studiow.
        Uczylam sie niemieckiego przez kilka lat, bardzo duzo rozumiem, ale niestety
        boje sie mowic :-( Moj facet jest Niemcem - dla niego przerwalam studia w
        Polsce i od jakiegos czasu mieszkamy razem "na stale".
        Bardzo chce rozpoczac studia w Niemczech, ale najpierw musze sie do nich
        przygotowac...
        Znalazlam prywatna szkole dla obcokrajowcow, ktora przygotowuje do DSH - ale
        nie wiem, czy oplaca sie tam uczyc...
        Glownie chodzi mi o mowienie, bo mam z nim naprawde duze problemy a gramatyke
        moge sobie przypomniec w domu..
        Gdzie znalazlas te kursy wieczorowe? Ile kosztuja?
        • marchewa4 Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 09.12.02, 09:34
          moni_citroni napisała:

> Dziekuje :-)
          > Chodzilo mi raczej o szkole, ktora przygotowuje do DSH i studiow.
          > Uczylam sie niemieckiego przez kilka lat, bardzo duzo rozumiem, ale niestety
          > boje sie mowic :-(

Mialem to samo. Prare lat uczylem sie niemieckiego na studiach, ale z mowieniem
          kanal. Znalazlem fajna szkole we Frankfurcie (niedroga, bo dofinansowana przez
          miasto). Ich celem nie bylo co prawda przygotowanie do DSH, ale ludzie po tych
          kursach tez DSH zdawali. Jesli Frankfurt w ogole wchodzi w Twoim przypadku w
          gre, moge Ci napisac wiecej.

Pozdrawiam

M.
          • moni_citroni Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 09.12.02, 12:59
            Szkoda...Frankfurt chyba odpada, bo mieszkam w Duisburgu :(((((
            Dlaczego boimy sie mowic po niemiecku??
            Ja jestem naprawde smieszna w tym strachu-nawet z moim facetem rozmawiam po
            angielsku ! Czasem robimy sobie "german day;-)" ale trudno mi sie przestawic,
            znalezc slowa...Glupia jestem..:-(

dziekuje i pozdrawiam
            • agas71 Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 19.12.02, 13:29
              Nie pomogę Ci wiele, bo studiowałam w Niemczech a języka nauczyłam się przedtem
              w Polsce, ale mogę dać Ci radę bardzo szczerą, bo długo sama dojrzewałam do
              takiej postawy: Olej błędy, które mozesz popełnić i zapewne popełnisz,
              wzbudzisz więcej uznania upartym ciągłym próbowaniem mówienia po niemiecku, niż
              unikaniem błędów (bo nie rozmawiasz po niemiecku). Wyobraź sobie siebie w
              Polsce ze swoim chłopakiem, jakby on próbował po polsku bez względu na
              popełniane błedy? Co bys czuła?
              Tak samo olej wszelki stres związany z sytuacjami na zewnątrz, wychodź z
              założenia: mam prawo do błędów, bo to nie jest mój język ojczysty. Takie
              podejście daje więcej luzu a im człowiek mniej spięty, tym większą zachowuje
              jasność umysłu i przy odrobinie koncentracji wielu błędów faktycznie unika.
    • chopin_m Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 19.12.02, 15:01
      moni_citroni napisała:

> Czy ktos z Was chodzil do takiej szkoly? Oplaca sie?

Poniewaz piszesz, ze chcesz studiowac, wiec najrozsadniej bylby kurs na
      uniwerku.
      Na wszystkich uniwersytetach prowadzone sa intensywne (codzienne) kursy
      niemieckiego dla roznych stopni zaawansowania. Bedziesz normalnie
      imatrykulowana na studiach dziennych i masz codzienne zajecia niemieckiego.
      Poniewaz masz podstawy, po 2 semestrach "szprechasz spiewajaco.

Nie wiem jak jest w Duisburgu (mozesz dowiedziec sie bezposrednio na uniwerku),
      ale pewnie podobnie jak w pobliskich Bochum, Dortmundzie lub Düsseldorfie.

Powodzenia
      • moni_citroni Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 23.12.02, 15:14
        Dziekuje Wam za rady. W styczniu pojde na uczelnie i spytam sie o kursy :-)
        • tomasz_84 Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 01.01.03, 14:11
          Ja bylem na kursie niemieckiego w Berlinie. Srednio, 15h/ tydz x 4 to 170
          euro. Kursy do DSH byly troche drozsze. Konwersacje - 5h/tydz x 4 to 51
          euro. WYdaje mi sie, ze to dosc tanio.
    • isza Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 03.01.03, 09:31
      Czy ktoś może mi polecić jakąś niedrogą i dobrą szkołę w Hamburgu? Tyle razy
      zaczynałam się uczyć niemieckiego w Polsce z miernym skutkiem, że szkoła w
      Niemczech jest dla mnie jak sądzę jedynym rozwiązaniem.
      • tomasz_84 Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 08.01.03, 00:15
        nie. nie pomoze. zarowno w Polace jak i w Niemczech, to Ty sie bedziesz
        uczyla tego jezyka. Jesli nie potrafisz tego zrobic tutaj, to nie ma szans,
        ze uda Ci sie to tam.. Szkoda kasy. Kup sobie lepiej bluzke.
        • isza Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 13.01.03, 11:17
          tomasz_84 napisał:
          wiesz - jest taka teoria, dotycząca "zatopienia" się w języku obcym. musisz
          mówić po niemiecku, szwedzku czy portugalsku bo inaczej nikt cię nie zrozumie.a
          ja z mówieniem po niemiecku mam właśnie największe problemy. byłam na kursie
          hiszpańskiego w Hiszpanii - sześć tygodni dało mi tyle co rok w Polsce.Aha, ja
          nie noszę bluzek za kilkaset euro...pozdrawiam.
          > nie. nie pomoze. zarowno w Polace jak i w Niemczech, to Ty sie bedziesz
          > uczyla tego jezyka. Jesli nie potrafisz tego zrobic tutaj, to nie ma szans,
          > ze uda Ci sie to tam.. Szkoda kasy. Kup sobie lepiej bluzke.
        • isza Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 13.01.03, 11:18
          tomasz_84 napisał:
          > nie. nie pomoze. zarowno w Polace jak i w Niemczech, to Ty sie bedziesz
          > uczyla tego jezyka. Jesli nie potrafisz tego zrobic tutaj, to nie ma szans,
          > ze uda Ci sie to tam.. Szkoda kasy. Kup sobie lepiej bluzke.

wiesz - jest taka teoria, dotycząca "zatopienia" się w języku obcym. musisz
          mówić po niemiecku, szwedzku czy portugalsku bo inaczej nikt cię nie zrozumie.a
          ja z mówieniem po niemiecku mam właśnie największe problemy. byłam na kursie
          hiszpańskiego w Hiszpanii - sześć tygodni dało mi tyle co rok w Polsce.Aha, ja
          nie noszę bluzek za kilkaset euro...pozdrawiam.
      • marias2 Hamburg - do isza 10.01.03, 15:56
        mam ten sam problem, tez szukam szkoly w hamburgu, wiem, ze jest tam
        volkshochschule i Colon na ulicy kollonaden, przy u banie Stephan platz,
        niebieska linia U1,warszawska firma JDJ bachalski ma tylko te szkole w swojej
        ofercie, ale na tym forum 1 chlopak mi napisal, ze chodzil i mial podstawowe
        zrzuty, spozniajacy sie lektor i caly czas sprawdzanie prac domowych zamiast
        mowienia, zastanawiam sie nad VHS bo cana jest atrakcyjna - patrzylas w
        internecie, pozdrowienia
        • isza Re: Hamburg - do isza 13.01.03, 11:24
          marias2 napisała:

> mam ten sam problem, tez szukam szkoly w hamburgu, wiem, ze jest tam
          > volkshochschule i Colon na ulicy kollonaden, przy u banie Stephan platz,
          > niebieska linia U1,warszawska firma JDJ bachalski ma tylko te szkole w swojej
          > ofercie, ale na tym forum 1 chlopak mi napisal, ze chodzil i mial podstawowe
          > zrzuty, spozniajacy sie lektor i caly czas sprawdzanie prac domowych zamiast
          > mowienia, zastanawiam sie nad VHS bo cana jest atrakcyjna - patrzylas w
          > internecie, pozdrowienia

w internecie znalazłam tylko Goethe Institut - cztery tygodnie za 1360 EURO, to
          dla mnie za drogo.
          Pozdrawiam.
          • marias2 inne namiary 13.01.03, 14:50
            poczytaj moj stary watek o HAMBURGU - TEN sam tytul, 1. Colon Language center,
            Colonnaden 96, 20 354 Hamburg, tel. 40 34 58 50, mail: info@colon.de,moze byc
            taniej, ale jesli mniej godzin wybierzesz albo 2.Volkshochschule: www.vhs-
            hamburg.de - oni maja duzo osrodkow, MOZE KTOS ZNA JESZCZE INNE SZKOLY, NIE
            CHCE mi sie wierzyc , ze jest tylko 1 oprocz vhs i gi, napisz jak cos sie
            dowiesz, jestes caly czas w hamburgu? moze tam jest jakas lokalna informacja na
            miejscu? ja jezdze tylko czasem na weekendy albo swieta i nie mam czasu nigdy,
            pozdrawiam
            • marias2 Berlitz w Hamburgu 11.02.03, 15:41
              mam namiary na jeszcze 1 szkole w hamburgu, jechalam U bahnem i zobaczylam ich
              reklame, maja 2 osrodki w HAM , troche informacji jest w internecie
              www.berlitz.de, nie bylam nie wiem, jak to wyglada, pozdrowienia
    • angka2 Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 07.01.03, 20:21
    • slonikus Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 16.01.03, 15:09
      Ja sie wybieram na intensywny kurs niemieckiego w marcu
      do Berlina (na caly miesiac). Na razie rozwazam Instytut
      Goethego i Berlitz, ale to dosc drogie kursy, choc przy
      tym na pewno dobre i sprawdzone, a to wazne.

Ale moze ktos z Was zna jakies inne miejsca, koniecznie w
      Berlinie lub np. Potsdamie, godne uwagi, gdzie mozna sie
      przez miesiac uczyc intensywnie jezyka?

Bede wdzieczna za wszelkie namiary.

Aha, chodzi o kursy, ktore maja szanse mnie przygotowac
      do poziomu DSH. Oceniam swoja znajomosc teraz na okolo
      Mittelstufe II, ale "bieglej" w rozumieniu niz w
      mowie/pismie.

Pozdrawiam,
      Joanna.
    • m_y Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 22.01.03, 19:02
      Witaj,

przypadkowo zagladnelam dzis na Forum i ku mojemu zdziwieniu znalazlam kogos z
      dokladnie takim samym problemem jak moj. Mieszkam w Twoich okolicach Duisburg-
      Duesseldorf, raz tu , raz tu i tez swego czasu probowalam kontynuowac tu
      studia. Wprawdzie uznali mi studia z Polski, moj dyplom zostal ratyfikowany,
      niestety, bez dobrej zajomosci jezyka ani rusz. Teraz juz minelo dobrych pare
      latek, nadal nie studiuje i nadal mam problemy z niemieckim. Rozumiem..moze
      nie wszsystko, ale duzo, ogolnie nie mam problemow z dogadaniem sie, ale mowie
      malo...tylko jak musze.. Mowie fatalnie.. boje sie mowic, nie lubie
      niemieckiego, nie potrafie pomimo czasu przelamac tej bariery.. ale to chyba
      po czesci dlatego, ze nie lubie tego kraju i tego jezyka... niestety chwilowo
      (mam nadzieje, ze nie do konca zycia) musze tu mieszkac,a tym samym wypadaloby
      w koncu cos z tym zrobic. Jezeli mialabys ochote we dwojke poszukac dobrego
      kursu to napisz. agaciaa@yahoo.com

Pozdrawiam,

Agata
      • dead_skunk Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 22.01.03, 20:44
        m_y napisała:

> ...nie lubie tego kraju i tego jezyka...

to do qrwy nedzy po ch..a tam siedzisz ???

> niestety chwilowo
        >(mam nadzieje, ze nie do konca zycia) musze tu mieszkac

a co Ty Danuska jestes ? krzyzaki Cie uwiezili ? Na Juranda czekasz ?
        Nikt nie musi gdzies mieszkac.
        • m_y Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 23.01.03, 18:08
          Widzisz... tak czasami w zyciu bywa, ze nie zawsze mozemy byc tam gdzie chcemy
          i robic to co na co mamy w danym momencie ochote.. Tak to juz jest.
          • remulus Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 27.01.03, 13:00
            Niech Państwo spróbują kursy z kasetami i CDami:

www.langenscheidt.de/deutsch/katalog/static/daf_erwachsene.html
            Też istnieje:

www.langenscheidt.pl

Można kupić "Deutsch fuer Auslaender", też z płytami i
            coś podobne.

Czy nie można dostać w Polsce kursy z kasetami "POLSKA
            DLA NIEMCOW" z dialogami po polsku i po niemiecku?
            Kilka lat temu kupiłem w Polsce 3 Kasety "Rozmówki
            polsko-angielski".

Powodzenia - Viel Erfolg!
    • kim10 Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 28.01.03, 17:57
      w kazdym duzym miescie sa organizowane kursy jezykowe o röznych stopniach
      zaawansowania trzeba tylko chciec zycze powodzenia kim aus frankfurt
      • remulus Re: Szkoly dla obcokrajowcow w Niemczech 13.02.03, 21:37
        Uczyć się niemieckiego - za darmo:

www.dw-world.de/german/0,3367,2068-0-0-S,00.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka